Domů     Také jste nakyselo?
Také jste nakyselo?
29.6.2020

Ne, nejde o špatnou náladu. Řeč je o momentálně populárním tématu překyselení organismu. Také už jste si na radu kamarádky nebo článku na webu koupili v lékárně indikační papírky a zkoumali kyselost svých slin a moči?

Pokud vás vystrašil nález kyselé moči, pak lékař by vás uklidnil – je to normální. Ledviny jsou jedním z přirozených kanálů, kterými se tělo kyselých látek zbavuje.

A kupodivu úplně stejně tak tomu bylo u našich předků a prapředků, i ti by si naměřili kyselou moč a sliny, kdyby k tomu měli příležitost. Takzvaná překyselenost není výdobytek moderní doby, naše tělo takto funguje. Ale pojďme se podívat, kde se vlastně módní téma překyselení organismu vzalo.

Nápad nemocného lékaře

S touto teorií vlastně přišel už v první polovině minulého století zakladatel dělené stravy, americký lékař William Howard Hay. Když se u něj projevilo onemocnění ledvin, tehdy neléčitelné, zkoumal, jaké látky vlastně ledviny odvádějí.

Došel prý k tomu, že v těle je asi čtyřnásobná převaha látek kyselých nad zásaditými. Z toho si vyvodil, že by měl jíst více potravin zásadotvorných a méně kyselých, aby tělo bylo v rovnováze a tím zdravější.

Z dnešního pohledu je zajímavé, že už před sto lety došel k závěru, že dobová strava je nezdravá, ačkoli do dnešní úrovně rozvoje potravinářského průmyslu a hotových jídel měla hodně daleko.

Znovu na světle

Na teorii převládajících kyselých látek v těle se pak pozapomnělo. Znovu se dostala na světlo světa až nedávno jako nová naděje na podporu léčení a jako prevence všech možných nemocí, od rakoviny až po depresi. A stejně jako za časů dr.

Haye si i dnes zájemci naměří kyselé hodnoty moči. Pokud i vás takové hodnoty znepokojily, pak jste jistě už nalezli na internetu řadu rad, jak kyselost snížit.

Pomoci má v první řadě změna jídelníčku, užívání jedlé sody a hluboké dýchání s meditacemi i bez nich. A co je zajímavé, tato dietní doporučení se s medicínským pohledem na zdravý jídelníček hodně – i když ne ve všem – shodují.

Co podle zastánců teorie překyselení organismu škodí, zvláště pokud to jíme v nadmíře?

Maso: Zde medicína souhlasí – není pochyb, že v našich krajích konzumujeme více masa, než je zdrávo, u předškolních dětí se uvádí, že mají na jídelníčku až 300 % bílkovin oproti reálné potřebě.

U dospělých je vysoká konzumace mase riziková hlavně pro jeho provázanost s vysokou tučností.

Mléčné výrobky: Někde se uvádí pouze máslo. Každopádně nadměrná spotřeba mléčných výrobků znamená právě příliš mnoho mléčného tuku, který je podle současných poznatků největším rizikem pro vznik aterosklerózy, dokonce větším než sádlo.

Cukr a sladkosti: Jedna z hlavních příčin velkého nárůstu nadváhy zejména u dětí.

Hotová jídla a fast food: S těmi se spojuje hlavně vysoké množství soli v potravinách, vysoká tučnost a „prázdné kalorie.“

Pochutiny: Káva, čaj, ocet, alkohol…

Doporučované potraviny

I s těmi musí oficiální medicína souhlasit, doporučuje se totiž hlavně jíst více zeleniny, ovoce, dále potraviny jako fazole, houby, žloutek, některé druhy ořechů, rozinky. Výčty se u různých zdrojů liší, nicméně obvykle jde o potraviny žádoucí na jídelníčku.

Výjimkou je třeba med, který je jen jinou formou cukru a jeho nadměrná spotřeba má také podobné následky jako jiné sladkosti.

Jídelníček prospívá

O tom, že jsou tyto výživové rady prospěšné, není pochyb. Hlavní příčinou degenerativních chorob skutečně je příliš časté odbývání se jídly s pramalou výživovou hodnotou, instantními a nastavenými potravinovými náhražkami.

Druhou cestou do pekla je přemíra lahůdkářských výrobků, uzenin, chlebíčků, nakládaných a marinovaných potravin. Ty bychom si měli dopřávat jako občasné zpestření, nikoli jako každodenní svačinu, oběd, večeři…

Kyselost lidského těla nemá jednu určitou hodnotu, v některých tkáních se může značně lišit od normálních hodnot pro krev nebo sliny. Tak například v kostech je prostředí výrazně zásaditější.

Kyselejší, a to značně, je nejen v žaludku, ale třeba také v prostatě.

Zpět ke kyselinám

Rozdíl v názoru na jídelníček obou stran se ale zásadně liší v tom, jaké mají „nežádoucí“ potraviny na tělo účinek.

Zatímco oficiální medicína mluví o rozvoji metabolického syndromu čili přímé cestě k cukrovce, ateroskleróze a dalším chorobám, zastánci teorie překyselování organismu je vidí jako příliv kyselých látek oslabujících tělo. Takže je čas se podívat, jak to s tou kyselostí vlastně chodí.

Boj o rovnováhu

Začalo to už na úrovni jediné buňky – co žije, musí přijímat potravu. A také ji zpracovávat a přeměňovat, čímž vznikají rozmanité látky a mění se prostředí v organismu. Úkolem života bylo nenechat se poškodit a rychle se vrátit k původní rovnováze.

Příroda k tomu vytvořila jednoduché ochranné systémy, které fungují už od počátků života. Fungovaly i v době, kdy dr. Haye znepokojovala převaha kyselých látek v těle.

Tělo je velmi jednoduchými postupy neutralizuje, stejně jako mnohem vzácnější nárůst opačného typu, tedy zásaditých látek.

Dýchání: Jaký může mít vzduch vliv na kyselost těla? Velký, protože vydechováním CO² se zbavujeme kyselých částic. Tělo během pár minut ovlivní kyselost krve, aby se vrátila do žádoucích parametrů.

Pozor: Hluboké dýchání je tak účinným způsobem snižování kyselosti krve, že pokud trvá delší dobu, může dojít až k výkyvu opačným směrem, kdy je krev více zásaditá čili alkalická, než smí být. A to je pro organismus vážnější problém.

Moč: Úkolem ledvin je filtrovat z krve látky, které by zvyšovaly kyselost i zásaditost krve. Kyselá moč je tedy úplně normální.

Pufry: To podivné slovo označuje znamenitý vynález přírody k bleskurychlému vyrovnání kyselosti nebo zásaditosti. Je to typ sloučenin, kde jsou v páru stejné látky, vždy kyselina a její sůl nebo zásada a její sůl.

A ty jsou připravené okamžitě vázat a neutralizovat částice, způsobující ono vychýlení. Rázem je uklizeno, krevní hodnoty v normě a my se cítíme dobře.

Mimochodem: Jedním z běžných přirozených pudrů je bikarbonát, proto zastánci teorie překyselení doporučují brát jedlou sodu.

Zatímco krev udržuje tělo v malém rozmezí hodnot (přesně je pH od 7,36 do 7,44) a každé větší odchýlení je životu nebezpečné, u moči si můžete naměřit mnohem větší výkyvy.

Je to tím, že vylučování kyselých a zásaditých látek krví je jedním z normálních nástrojů těla, jak udržovat rovnováhu vnitřního prostředí.

Při velké zátěži, horečce, pocení, zvracení nebo vyšší dávce jedlé sody si proto můžete naměřit nezvyklé hodnoty kyselosti moči. Její normální hodnoty jsou pH 5 až 6, ale patologický nález nemusí být ani při hodnotách 4,5 až 8.

Když je to vážné

Pokud se přes všechny tyto vyrovnávací systémy stane, že se krevní hodnoty vychýlí z úzce vymezeného normálního stavu, vždy je to příznak vážného zdravotního problému, který vyžaduje neodkladnou lékařskou péči, neboť vede k různě hlubokým poruchám vědomí, zmatenosti nebo ke křečím.

Nejčastěji k tomu dochází při poruchách ledvin nebo potížích s dýcháním. K tomu stačí i hysterický záchvat, kdy se dýchání dramaticky prohloubí a je zrychlené, následkem toho kyselost krve rychle klesá. Podobně tomu bývá při velkém strachu nebo bolesti.

Méně časté jsou opačné problémy, kdy kyselost klesá. To se stává hlavně při mělkém povrchovém dýchání, jaké bývá při akutních bolestech na hrudníku, úrazech hrudníku, vdechnutí nějakého předmětu nebo astmatickém záchvatu.

Je dobré vědět

K podobně těžkému stavu acidózy může vést i nekompenzovaná cukrovka, kde je příčinou nárůstu kyselosti porucha metabolismu. Pokud není cukrovka správně vyrovnána léky a dietou, tělu běžné systémy na udržování optimální kyselosti krve nestačí.

Tělo se při akutní acidóze pak začne instinktivně bránit tím, že prohloubí dýchání, aby kyselých částic v krvi ubylo.

Stejně tak acidózu vyvolává dlouhé hladovění nebo příliš vyčerpávající fyzická práce a cvičení.

Podceňovat se nesmí ani úporné zvracení, tělo tak masivně ztrácí kyselé složky a následkem může být těžký stav alkalózy čili zvýšené zásaditosti v těle.

Přirozeným protitahem organismu bývá proto po zvracení mělčí dýchání, čímž v krvi narůstá podíl kyselých složek s cílem dosáhnout opět rovnováhy.

K alkalóze se můžeme dopracovat také zvýšenými dávkami jedlé sody.

Odkyselovat, nebo ne?

Patrně nejrozumnější je ponechat tyto složité pochody na přírodě a nezasahovat do nich uměle.

Obě strany, zastánci teorie překyselení těla i školní medicína, se shodnou na tom, že zdraví jen prospěje, když budeme dávat přednost čerstvým potravinám před průmyslově vyráběnými.

Což sice není nic nového pod sluncem, ale je to nejspolehlivější ochrana před cukrovkou, vysokým krevním tlakem i infarktem.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
27.10.2025
Ať už vám tmavé kruhy pod oči přimalovala mimořádná únava, nebo s nimi chodíte prakticky denně, radost z nich určitě nemáte. Naštěstí pomoc je snadná. Proč se vlastně tvoří? Je to souhrou tělesných pochodů při vyčerpání nebo ponocování. Zvýšená zátěž posílí tvorbu stresového hormonu kortizolu, což je pravý viník. Zadrží vodu v těle a současně zvýší krevní tlak, takže se vytvoří otoky a současně
23.10.2025
Mozoly, otlaky, puchýře, kuří oka, záděry. Jak s nimi bojovat vlastními silami? Mozoly Příčinou je dlouhodobé tření či nepřiměřený tlak na kůži. Nejčastěji si je vyrobíte na dlaních manuální prací. Nevyhýbají se ani nohám. Léčba: * Jasmínový květ rozmělněte v hmoždíři a naneste na postižené místo. Zalepte a nechte působit. * Potírejte čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku a citronov
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
21stoleti.cz
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodově
Snídaňová omeleta
tisicereceptu.cz
Snídaňová omeleta
Omelety smažené na másle s plátky jablek a vůní skořice. Suroviny na 2 porce 300 g jablek 10 g třtinového cukru 10 ml oleje 4 vejce špetka soli 1 lžíce citronové šťávy skořicový a moučkový
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
enigmaplus.cz
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
Ačkoli nejznámější pyramidy bezpochyby stojí v Egyptě, podobné kamenné stavby najdeme po celém světě – od Číny až po Latinskou Ameriku. Výjimkou není ani Itálie. Slunná země na Apeninském poloostrově
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
skutecnepribehy.cz
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
Zlatý prstýnek s červeným kamínkem není jen tak nějaký obyčejný prstýnek. Skrývá se v něm vzpomínka na dětství a na tetu Aničku. Pokaždé jsem se na ně moc těšila. Teta Anna a strýc Karel zaparkovali zánovní trabant před naši vilku. Koukala jsem z okna, jak se blíží, on vzpřímený jako jedle, ona nastrojená do nedělního a v kloboučku z roku raz dva. Byla
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozdíl, který se počítá
epochalnisvet.cz
Rozdíl, který se počítá
Diety jsou – vedle přejídání – hlavní příčinou nadváhy. Určitě tušíte proč. Přílišné omezování končívá bezuzdným obžerstvím a to je o to ničivější pro figuru, že tělo přešlo při hladovění na nouzový režim a každou kalorii nám spočítá dvakrát.   Když se ozvou chutě Několik odlišných ingrediencí jazyk neurazí, ale na výsledném součtu kalorií může
Pravá irská káva
nejsemsama.cz
Pravá irská káva
Kávu s whiskey si můžete dát v každé kavárně. Ne všude ji ale připravují správně. Tenhle recept je ovšem zaručený. Ingredience na 6 porcí: 6 lžiček mleté kávy 8 lžiček tmavého třtinového cukru 12 cl kvalitní irské whiskey 1,5 dcl 30% smetany Postup: Do nádoby na přípravu french pressa nasypte kávu a zalijte ji 6dcl horké vody o
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
nasehvezdy.cz
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
Herečka Dana Morávková (54) se nezdá! Působí jako ctnost ctností, ale jak je vidět, svému manželovi, klavíristovi Petru Maláskovi (61), dokáže pořádně zvednout pomyslné mandle, když se rozpovídá o svý
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
historyplus.cz
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
Král mu přikázal, aby se svou jízdou podpořil útok pruské pěchoty. Generál Seydlitz to odmítne s odůvodněním, že je příliš brzy. „Po bitvě bude moje hlava patřit Vám! Teď mi ale dovolte, abych ji používal tak, jak sám uznám za vhodné!“ vzkáže Fridrichu Velikému, který moudře ustoupí. Schopným důstojníkem jezdectva byl už jeho otec. Daniel
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
epochaplus.cz
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
Od nepaměti lidé slavili své triumfy, svatby i prostou radost ze života. Některé oslavy se však vymkly běžným zvyklostem a staly se legendami, které přetrvaly staletí. Jejich pompéznost i přepych překonaly vše, co bylo tehdy myslitelné, a dodnes vzbuzují úžas. Vydejme se zpět v čase za šesti nejproslulejšími slavnostmi dějin, které ukazují, jak se kdysi