Domů     Také jste nakyselo?
Také jste nakyselo?
29.6.2020

Ne, nejde o špatnou náladu. Řeč je o momentálně populárním tématu překyselení organismu. Také už jste si na radu kamarádky nebo článku na webu koupili v lékárně indikační papírky a zkoumali kyselost svých slin a moči?

Pokud vás vystrašil nález kyselé moči, pak lékař by vás uklidnil – je to normální. Ledviny jsou jedním z přirozených kanálů, kterými se tělo kyselých látek zbavuje.

A kupodivu úplně stejně tak tomu bylo u našich předků a prapředků, i ti by si naměřili kyselou moč a sliny, kdyby k tomu měli příležitost. Takzvaná překyselenost není výdobytek moderní doby, naše tělo takto funguje. Ale pojďme se podívat, kde se vlastně módní téma překyselení organismu vzalo.

Nápad nemocného lékaře

S touto teorií vlastně přišel už v první polovině minulého století zakladatel dělené stravy, americký lékař William Howard Hay. Když se u něj projevilo onemocnění ledvin, tehdy neléčitelné, zkoumal, jaké látky vlastně ledviny odvádějí.

Došel prý k tomu, že v těle je asi čtyřnásobná převaha látek kyselých nad zásaditými. Z toho si vyvodil, že by měl jíst více potravin zásadotvorných a méně kyselých, aby tělo bylo v rovnováze a tím zdravější.

Z dnešního pohledu je zajímavé, že už před sto lety došel k závěru, že dobová strava je nezdravá, ačkoli do dnešní úrovně rozvoje potravinářského průmyslu a hotových jídel měla hodně daleko.

Znovu na světle

Na teorii převládajících kyselých látek v těle se pak pozapomnělo. Znovu se dostala na světlo světa až nedávno jako nová naděje na podporu léčení a jako prevence všech možných nemocí, od rakoviny až po depresi. A stejně jako za časů dr.

Haye si i dnes zájemci naměří kyselé hodnoty moči. Pokud i vás takové hodnoty znepokojily, pak jste jistě už nalezli na internetu řadu rad, jak kyselost snížit.

Pomoci má v první řadě změna jídelníčku, užívání jedlé sody a hluboké dýchání s meditacemi i bez nich. A co je zajímavé, tato dietní doporučení se s medicínským pohledem na zdravý jídelníček hodně – i když ne ve všem – shodují.

Co podle zastánců teorie překyselení organismu škodí, zvláště pokud to jíme v nadmíře?

Maso: Zde medicína souhlasí – není pochyb, že v našich krajích konzumujeme více masa, než je zdrávo, u předškolních dětí se uvádí, že mají na jídelníčku až 300 % bílkovin oproti reálné potřebě.

U dospělých je vysoká konzumace mase riziková hlavně pro jeho provázanost s vysokou tučností.

Mléčné výrobky: Někde se uvádí pouze máslo. Každopádně nadměrná spotřeba mléčných výrobků znamená právě příliš mnoho mléčného tuku, který je podle současných poznatků největším rizikem pro vznik aterosklerózy, dokonce větším než sádlo.

Cukr a sladkosti: Jedna z hlavních příčin velkého nárůstu nadváhy zejména u dětí.

Hotová jídla a fast food: S těmi se spojuje hlavně vysoké množství soli v potravinách, vysoká tučnost a „prázdné kalorie.“

Pochutiny: Káva, čaj, ocet, alkohol…

Doporučované potraviny

I s těmi musí oficiální medicína souhlasit, doporučuje se totiž hlavně jíst více zeleniny, ovoce, dále potraviny jako fazole, houby, žloutek, některé druhy ořechů, rozinky. Výčty se u různých zdrojů liší, nicméně obvykle jde o potraviny žádoucí na jídelníčku.

Výjimkou je třeba med, který je jen jinou formou cukru a jeho nadměrná spotřeba má také podobné následky jako jiné sladkosti.

Jídelníček prospívá

O tom, že jsou tyto výživové rady prospěšné, není pochyb. Hlavní příčinou degenerativních chorob skutečně je příliš časté odbývání se jídly s pramalou výživovou hodnotou, instantními a nastavenými potravinovými náhražkami.

Druhou cestou do pekla je přemíra lahůdkářských výrobků, uzenin, chlebíčků, nakládaných a marinovaných potravin. Ty bychom si měli dopřávat jako občasné zpestření, nikoli jako každodenní svačinu, oběd, večeři…

Kyselost lidského těla nemá jednu určitou hodnotu, v některých tkáních se může značně lišit od normálních hodnot pro krev nebo sliny. Tak například v kostech je prostředí výrazně zásaditější.

Kyselejší, a to značně, je nejen v žaludku, ale třeba také v prostatě.

Zpět ke kyselinám

Rozdíl v názoru na jídelníček obou stran se ale zásadně liší v tom, jaké mají „nežádoucí“ potraviny na tělo účinek.

Zatímco oficiální medicína mluví o rozvoji metabolického syndromu čili přímé cestě k cukrovce, ateroskleróze a dalším chorobám, zastánci teorie překyselování organismu je vidí jako příliv kyselých látek oslabujících tělo. Takže je čas se podívat, jak to s tou kyselostí vlastně chodí.

Boj o rovnováhu

Začalo to už na úrovni jediné buňky – co žije, musí přijímat potravu. A také ji zpracovávat a přeměňovat, čímž vznikají rozmanité látky a mění se prostředí v organismu. Úkolem života bylo nenechat se poškodit a rychle se vrátit k původní rovnováze.

Příroda k tomu vytvořila jednoduché ochranné systémy, které fungují už od počátků života. Fungovaly i v době, kdy dr. Haye znepokojovala převaha kyselých látek v těle.

Tělo je velmi jednoduchými postupy neutralizuje, stejně jako mnohem vzácnější nárůst opačného typu, tedy zásaditých látek.

Dýchání: Jaký může mít vzduch vliv na kyselost těla? Velký, protože vydechováním CO² se zbavujeme kyselých částic. Tělo během pár minut ovlivní kyselost krve, aby se vrátila do žádoucích parametrů.

Pozor: Hluboké dýchání je tak účinným způsobem snižování kyselosti krve, že pokud trvá delší dobu, může dojít až k výkyvu opačným směrem, kdy je krev více zásaditá čili alkalická, než smí být. A to je pro organismus vážnější problém.

Moč: Úkolem ledvin je filtrovat z krve látky, které by zvyšovaly kyselost i zásaditost krve. Kyselá moč je tedy úplně normální.

Pufry: To podivné slovo označuje znamenitý vynález přírody k bleskurychlému vyrovnání kyselosti nebo zásaditosti. Je to typ sloučenin, kde jsou v páru stejné látky, vždy kyselina a její sůl nebo zásada a její sůl.

A ty jsou připravené okamžitě vázat a neutralizovat částice, způsobující ono vychýlení. Rázem je uklizeno, krevní hodnoty v normě a my se cítíme dobře.

Mimochodem: Jedním z běžných přirozených pudrů je bikarbonát, proto zastánci teorie překyselení doporučují brát jedlou sodu.

Zatímco krev udržuje tělo v malém rozmezí hodnot (přesně je pH od 7,36 do 7,44) a každé větší odchýlení je životu nebezpečné, u moči si můžete naměřit mnohem větší výkyvy.

Je to tím, že vylučování kyselých a zásaditých látek krví je jedním z normálních nástrojů těla, jak udržovat rovnováhu vnitřního prostředí.

Při velké zátěži, horečce, pocení, zvracení nebo vyšší dávce jedlé sody si proto můžete naměřit nezvyklé hodnoty kyselosti moči. Její normální hodnoty jsou pH 5 až 6, ale patologický nález nemusí být ani při hodnotách 4,5 až 8.

Když je to vážné

Pokud se přes všechny tyto vyrovnávací systémy stane, že se krevní hodnoty vychýlí z úzce vymezeného normálního stavu, vždy je to příznak vážného zdravotního problému, který vyžaduje neodkladnou lékařskou péči, neboť vede k různě hlubokým poruchám vědomí, zmatenosti nebo ke křečím.

Nejčastěji k tomu dochází při poruchách ledvin nebo potížích s dýcháním. K tomu stačí i hysterický záchvat, kdy se dýchání dramaticky prohloubí a je zrychlené, následkem toho kyselost krve rychle klesá. Podobně tomu bývá při velkém strachu nebo bolesti.

Méně časté jsou opačné problémy, kdy kyselost klesá. To se stává hlavně při mělkém povrchovém dýchání, jaké bývá při akutních bolestech na hrudníku, úrazech hrudníku, vdechnutí nějakého předmětu nebo astmatickém záchvatu.

Je dobré vědět

K podobně těžkému stavu acidózy může vést i nekompenzovaná cukrovka, kde je příčinou nárůstu kyselosti porucha metabolismu. Pokud není cukrovka správně vyrovnána léky a dietou, tělu běžné systémy na udržování optimální kyselosti krve nestačí.

Tělo se při akutní acidóze pak začne instinktivně bránit tím, že prohloubí dýchání, aby kyselých částic v krvi ubylo.

Stejně tak acidózu vyvolává dlouhé hladovění nebo příliš vyčerpávající fyzická práce a cvičení.

Podceňovat se nesmí ani úporné zvracení, tělo tak masivně ztrácí kyselé složky a následkem může být těžký stav alkalózy čili zvýšené zásaditosti v těle.

Přirozeným protitahem organismu bývá proto po zvracení mělčí dýchání, čímž v krvi narůstá podíl kyselých složek s cílem dosáhnout opět rovnováhy.

K alkalóze se můžeme dopracovat také zvýšenými dávkami jedlé sody.

Odkyselovat, nebo ne?

Patrně nejrozumnější je ponechat tyto složité pochody na přírodě a nezasahovat do nich uměle.

Obě strany, zastánci teorie překyselení těla i školní medicína, se shodnou na tom, že zdraví jen prospěje, když budeme dávat přednost čerstvým potravinám před průmyslově vyráběnými.

Což sice není nic nového pod sluncem, ale je to nejspolehlivější ochrana před cukrovkou, vysokým krevním tlakem i infarktem.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
13.11.2025
Nereaguje na váš hlas, ani na hlasité zvuky z okolí? Pokud se vám zdá, že se sluchem vašeho batolete není všechno v pořádku, zkuste si potomka nejprve vyzkoušet. Hluchota či nedoslýchavost může trápit i batolata. Děti, které špatně slyší, se mohou vyvíjet mnohem pomaleji než jejich vrstevníci. Sluchové problémy ohrožují psychomotorický vývoj dítěte, které není schopné dobře komunikovat. Existují
11.11.2025
Máte stále špatnou náladu a jste bezdůvodně mrzutí? Možná máte dystýmii. Touhle chronickou afektivní poruchou nálady trpí podle odborníků až 3 % populace. Bývá často považována za lehčí formu deprese, protože však postiženého trápí nepřetržitě, stává se problémem a vyžaduje odbornou pomoc. Nejdříve je však potřeba obě choroby rozlišit a to není jednoduché. - Deprese: Projevuje se hlubokým pokles
10.11.2025
Zas už nekonečně dlouho kličkujeme mezi sychravým počasím a suchým vzduchem z ústředního topení. A že se snad ani na chvíli neobejdeme bez kapesníku? Přinášíme vám pár rad, jak zatočit s rýmou. Nosní sprcha Jedná se o nebolestivou a účinnou proceduru. Necháme v nádobce s hubičkou (lázeňské konvičce) odstát asi půl litru vlažné vody. Potom přidáme kávovou lžičku mořské soli a dobře ji ro
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nechte pečivo dýchat
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Můj život ve svetru
skutecnepribehy.cz
Můj život ve svetru
Není to obyčejný kus oblečení. Ten svetr pamatuje mnohé, především ale ruce mé maminky. Leží složený v dolní polici skříně. Všechno kolem se za ta léta měnilo. Nábytek, byt, dokonce i já, vyrostla jsem. Ale ten svetr zůstal. Vlněný, hrubě pletený, na lokti trochu odřený, a přesto pevný. Má barvu vybledlé šalvěje, takovou, jakou maminka milovala. Vždycky říkala, že ta
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
epochaplus.cz
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
historyplus.cz
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
epochalnisvet.cz
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
Pražské Klementinum bouří nadšením a na pódiu se spokojeně uklání dirigent a autor hudby. Jeho monumentálnímu alegorickému dílu ze své lóže aplauduje i císař.   V rodných Louňovicích pod Blaníkem se budoucímu hvězdnému skladateli vrcholného baroka dostává hudebního vzdělání od otce, místního kantora a varhaníka. To ale brzy talentu Jana Lukáše Zelenky (1679–1745) přestává stačit, a
Barevné zeleninové lasagne
nejsemsama.cz
Barevné zeleninové lasagne
Vyzkoušejte lasagne plné zeleniny s ricottou. Ideální jídlo, pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě a přesto chuťně. Potřebujete: ✿ 9 ks lasagní ✿ 200 g ricotty ✿ 1 cuketu ✿ ½ brokolice ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 2 stroužky česneku ✿ 1 cibuli ✿ 400 g rajčatového pyré ✿ 100 g mozzarelly ✿ 50 g parmazánu ✿ olivový olej ✿ sůl, pepř ✿ čerstvé bylinky 1. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte.
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
enigmaplus.cz
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
Každá kultura si nese své vlastní městské legendy – příběhy, které dokážou stejně děsit jako fascinovat. Japonská Kučisake-onna, americký Slender Man či československá Černá sanitka mají společný moti
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
tisicereceptu.cz
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
Cuketové chipsy Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájím
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
iluxus.cz
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
Švédské Malmö se v listopadu na jeden večer proměnilo v pulsující centrum outdoorového designu. Značka Thule zde přivítala tisícovku hostů a ve stylu velkolepé módní show představila více než dvacítku
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
21stoleti.cz
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
nasehvezdy.cz
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
O problémech v manželství herečky Tatiany Dykové (47) a Vojtěcha Dyka (40) se šušká už nějakou dobu. Ještě nedávno Vojtěch přiznával, že prožívá krizi středního věku a na manželce mu vadí skoro vš
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy