Domů     Rychlé, chutné, dostupné
Rychlé, chutné, dostupné
26.6.2020

V létě na náročné vaření nezbývá moc času. Buďto na nás čeká spousta práce na zahrádce nebo na chatě, anebo naopak chvátáme ven k vodě. Proto upřednostňujeme jednoduchá, rychlá jídla, která nás nezdrží, a navíc moc nestojí.

Špenátová polévka s vejcem

Suroviny na 4 porce

50 g másla

1 cibule

4 stroužky česneku

1 brambora

0,45 l zeleninového vývaru

0,6 l mléka

0,45 kg čerstvého špenátu

4 vejce

1 citron

8 lžic smetany 33%

1 špetka mletého muškátového oříšku

sůl

černý mletý pepř

1. Máslo rozehřejte ve velké pánvi, přidejte nasekanou cibuli a česnek a pomalu je 5–6 minut restujte doměkka. Přidejte bramboru a ještě minutu smažte.

2. Přilijte vývar a 8–10 minut zahřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu. Vmíchejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte 15 minut, aby se špenát úplně rozpadl.

3. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Osolte, přidejte česnek a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě vývar.

4. V miskách s horkou polévkou „utopte“ pošírovaná vejce. Zakápněte smetanou.

Doba přípravy 40 minut Energie v 1 porci 729 kJ Náročnost ***

Cuketové lívanečky

Suroviny na 1 plech: 2 menší cukety•0,06 kg polohrubé mouky•0,06 kg dětské krupičky•1 vejce•sůl•pepř•0,15 kg anglické slaniny•3 stroužky česneku

1. Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Hmotu v misce posolte a nechte 15 minut potit.

2. Poté slijte tekutinu a do těsta přimíchejte mouku, krupičku, vejce, prolisovaný česnek, pepř a na drobno nakrájenou slaninu.

3. Vymíchejte polotuhé těsto, ze kterého pomocí lžíce tvořte na plechu s pečicím papírem placičky. Pečte 12–15 minut při 180 °C.

Tip Paní domu: Přidejte do těsta nasekaný rozmarýn, „lívance“ budou krásně vonět.

Doba přípravy 30 minut Energie v 1 porci 1214 kJ Náročnost **

Sekaná s vejcem

Suroviny na 4 porce

1 cibule

0,15 l mléka

0,3 kg mletého hovězího masa

4 plátky toustového chleba

5 vajec

0,5 kg mletého vepřového masa

2 lžíce majonézy

sůl

černý mletý pepř

3–5 stroužků česneku

1. Maso dejte do větší mísy, přidejte 2 vejce, koření, namočený chléb v mléce a lehce orestovanou cibulku.

2. Vše důkladně promíchejte a vytvarujte šišku, do které vmáčkněte 3 natvrdo uvařená vejce.

3. Povrch uhlaďte mokrou rukou a dejte péct do trouby předehřáté na 130 °C. Před dopečením zvyšte teplotu na 150 °C.

4. Podává se krájená na plátky, nejlépe s bramborovým salátem či kaší a s kyselou okurkou nebo kompotem.

Doba přípravy 90 minut Energie v 1 porci 2 554 kJ Náročnost ***

Kuře na paprice

Suroviny na 4 porce

1 celé kuře

2 cibule

2 kelímky zakysané smetany

hladká mouka

4 lžíce oleje

2 lžíce másla

sladká paprika

sůl

6 kuliček pepře

2 bobkové listy

vývar (i z kostky)

1. Cibulku nakrájíme na drobno a v tlakovém hrnci na oleji osmahneme. Zaprášíme paprikou a přidáme osolené kuře a koření. Zalijeme horkým slepičím vývarem, aby bylo maso ponořené.

2. Vaříme 45 minut, otevřeme a stranou odebereme trochu šťávy. Rozmícháme v ní smetanu se lžící mouky, opatrně vmícháme zpět a chvíli povaříme.

3. Podáváme s vařenými noky, knedlíky, rýží i bramborem.

Tip Paní domu: Pro rychlejší uvaření rozstříháme kuře nůžkami na jednotlivé čtvrtky.

Doba přípravy 75 minut Energie v 1 porci 2 477 kJ Náročnost ***

Chalupářský buřtguláš

Suroviny na 6 porcí

1 lžička mletého kmínu

1 lžíce sušené majoránky

1 kg brambor

1 polévková lžíce hladké mouky

0,1 l oleje•2 lžíce sladké mleté papriky

2 cibule

2–4 stroužky česneku

0,3 kg špekáčků nebo točeného salámu

8 kuliček celého pepře

3 kuličky nového koření

2 bobkové listy

podle potřeby vývar z kostky

kmín

sůl

mléko či smetanu

pažitka

1. Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky (salám) oloupejte (někdy netřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka (kdo chce, na kolečka).

2. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli restujte. Pak vše podlijte vývarem a vařte téměř doměkka.

3. Zaprašte moukou (můžete ji smíchat i s trochou mléka nebo smetany), dolijte vývar a dobře provařte. Před dokončením dochuťte majoránkou a nechte pod pokličkou spařit.

4. Hotový buřtguláš vydatně posypte nasekanou pažitkou. Můžete servírovat s domácím chlebem, pečivem, anebo samotný.

Tip Paní domu: Na každou hotovou porci dejte lžíci zakysané smetany nebo nastrouhaného sýra.

Doba přípravy 65 minut Energie v 1 porci 1783 kJ Náročnost **

Hrnková bublanina s rybízem

Suroviny

3 lžíce oleje

1 hrnek džemu

1 hrnek krystalového cukr

1 hrnek mléka

1 balíček kypřicího prášku do pečiva

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek polohrubé mouky

2 vajíčka

0,7 kg čerstvého očištěného rybízu na vymazání formy 1 lžíce mouky a lžíce tuku

1. Žloutky s cukrem vymíchejte do pěny. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijte olej, mléko a vše dobře promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků.

2. Těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklaďte ovocem.

3. Pečte asi 30 minut při 180 °C. Hotový koláč nechte mírně zchladnout, nakrájejte na kousky.

4. Potřete rozmíchaným džemem (nejlépe rybízovým) a podávejte.

Doba přípravy 50 minut Energie v celém koláči 16207 kJ Náročnost ***

Text: Marie Šrámková, ilustrační foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V zámeckém parku přebýval duch
skutecnepribehy.cz
V zámeckém parku přebýval duch
Pobyt v hotelu se proměnil v noční můru. Probudila jsem se, abych zabránila neštěstí. Mé dítě si vybral nebezpečný duch. K tomu letnímu pobytu jsem se nechala zlákat kamarádkou. Byl to ozdravný pobyt pro postižené děti, a já v něm měla zajistit příjemné večery s cvičením a meditací pro maminky a babičky. Svou malou dceru Kristýnku jsem vzala s sebou. Zabydlely jsme se
Nepečený melounový dort
tisicereceptu.cz
Nepečený melounový dort
Nemusíte ani zapínat troubu a přitom vytvoříte jedinečný dort s lehkým melounovým želé, který bude zejména během horkých letních dnů příjemným osvěžením pro malé i velké strávníky. Potřebujete 1
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
iluxus.cz
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
Společnost Emerald Cruises představuje tři seychelské itineráře na pozadí sametových pláží lemovaných žulovými monolity. Vybírat lze z 8denní, 10denní nebo 13denní plavby během níž cestovatelé objeví
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
enigmaplus.cz
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
Enigmatický artefakt je spojen s římskou pevností Gonio, na pobřeží Gruzie nedaleko Batumi. Pevnost byla postavena Římany v prvním století našeho letopočtu. Zde učiněný archeologický objev naznačuje,
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
nejsemsama.cz
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
Aby pleť zůstala zdravá a chráněná, má důkladné čištění v každodenní rutině prioritu zvláště v létě. Vždyť víme, že čistá pleť má lepší schopnost regenerace. V létě je čištění pleti o to důležitější, oč horčejší jsou dny. Sluníčko totiž dává pleti pořádně zabrat. Proč si máme dopřát čas na čištění pleti V létě se často opalujeme a mažeme opalovacími krémy, na pleti se tak
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
historyplus.cz
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
Je sice pořádná zima, ale na letišti kousek od Versailles se to hemží lidmi. Na vzlet se připravuje slavný francouzský bombardér Farman. Místo bomb však bude mít 8. února 1919 zcela jiný náklad…   Francouzští bratři Farmanové chystají žhavou novinku. Zapálení aviatici, z jejichž dílny vyšel slavný bombardovací letoun Farman 60 s přízviskem Goliáš, nestihli svůj aeroplán
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
epochalnisvet.cz
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
Biblický Jób měl dobrý důvod prolévat slzy. Podle nich získává jméno i tropická obilnina slzovka obecná, které se říká též Jóbovy slzy. Její semena totiž tvarem slzy skutečně připomínají a jsou využívány jako prostředek lidové medicíny, nutričně hodnotná potravina i ozdoba.   Rostlina pochází ze zemí jihovýchodní Asie, konkrétně z Myanmaru, Indie, Číny a Malajsie.
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
rezidenceonline.cz
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
Předměstská rezidence nedaleko Moskvy byla pro svého autora, architekta Olega Klodta, ojedinělým projektem. Výsledná elegance, lehkost a funkčnost interiérů jsou však také dílem skvělé spolupráce návrháře s investorem. „ “ Tvůrčímu týmu prošel rukama každičký jednotlivý aspekt promyšleného obytného prostoru. Atmosféra uvolněnosti a komfortu, jíž interiéry dýchají, pramení také ze zvláštní energie, která proudila mezi
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
epochaplus.cz
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
Dobu kamennou teprve relativně nedávno vystřídaly doba měděná, bronzová a železná. Se železem je v podstatě spjatá i celá moderní doba včetně průmyslové revoluce. Co se tedy plastů týče, historicky vzato jsou pro nás vlastně nedávným, avšak poněkud nebezpečným „módním výstřelkem“. Začaly se objevovat teprve v polovině 20. století. Zaplavená planeta Oproti plastům, jejichž nadpoloviční
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
epochanacestach.cz
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
Asi kilometr od státního zámku Lemberk se nachází Zdislavina studánka pojmenovaná podle zdejší šlechtičny, která prý měla zázračné nadání uzdravovat nemocné. Voda prý pomáhá dodnes. Česká šlechtična svatá Zdislava (1220–1252) má podivuhodné schopnosti už jako dítě. Stále se prý modlí a chce se stát poustevnicí. Rodiče ji nicméně provdají za Havla z Lemberka (asi 1210–1254) a
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
21stoleti.cz
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
Tělesná vůně je tichý, ale silný průvodce našich každodenních setkání. Podle 95 % Čechů ovlivňuje první dojem víc, než si uvědomujeme. Přesto mnozí z nás zanedbávají pravidelnou péči o svěžest. Co vše
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
nasehvezdy.cz
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
Toužila se vdát, teď ale Sara Sandeva (27) poslouchá, že její partner Jakub Prachař (41) stále patří jiné. Bude z toho svatba, nebo jen dvě zlomená srdce? Půvabná herečka Sara Sandeva (27) ze seriá