Domů     Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
24.3.2024

Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně.

Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba.

Z pekárny totiž vždycky získáte bochník ve tvaru cihličky, ať už použijete jakékoliv těsto. Ale zase má pekárna nepopiratelnou výhodu v tom, že práce s ní není složitá, navíc těsto sama zamíchá a můžete ji nastavit tak, že vyndáte čerstvý chléb právě k snídani.

A to také není špatné, že? Takže pokud právě přemýšlíte, jakou si koupit, stačí si pár věcí ujasnit a cesta k vašemu prvnímu domácímu chlebu, bude otevřená.

Za kolik

Nebudeme si nalhávat, že cena nehraje roli. O tom, kolik peněz chceme investovat, přemýšlíme při každém nákupu a je to tak správně. Na čem tedy cena pekárny závisí? Roli hraje materiál, ale také velikost a množství funkcí.

Levnější bývají ty vyrobené z plastu, dražší zase nerezové. Obojí svůj účel splní, jen ty druhé mají delší životnost. Pekárnu na běžné pečení s minimem funkcí seženete už za 2000 korun. Za 5000 už koupíte výkonný přístroj s mnoha funkcemi a bohatším příslušenstvím.

Jak velká má být

To závisí na tom, pro kolik lidí chcete péci. Pro čtyřčlennou rodinou pohodlně vystačíte s pekárnou s obsahem 1200–1300 gramů. Pro dvě osoby postačí 500–1000 gramů.

Velikost je důležitá také proto, že na ni musíte mít dostatek místa na lince, pokud tedy nepředpokládáte, že ji budete po každém pečení někam uklízet, což je docela nepraktické.

Materiál formy je důležitý

Možnosti jsou tři. Může být potažená teflonem, ale také nerezová nebo keramická.

Teflonová – najdete ji ve většině pekáren. Snadno se udržuje, ale je náchylná k mechanickému poškození. To se týká nejen kuchyňských nástrojů, ale mohou ji poškodit i semínka či ořechy, které přidáváte do těsta.

Nerezová – mají ji dražší přístroje. Její výhodou je, že má dlouhou životnost. Ale některá těsta se v ní mohou připéci.

Keramická – nesetkáte se s ní příliš často. Je odolná proti poškrábání, těsto se nepřipéká, je ale křehká, takže vyžaduje opatrnější zacházení.

Většina pekáren má formu jen na jeden chleba, ale najdou se i přístroje, kde je forma rozdělena na dvě části, takže můžete upéci dva různé. K některým typům se dá pořídit dělená forma zvlášť.

Jiné zase mají v příslušenství přepážku, kterou velkou formu jednoduše rozdělíte.

Hnětací hák

U menších pekáren najdete jeden, větší mívají hnětače dva, ale ani to nemusí být pravidlem. Na běžné těsto na menší chléb vám bohatě postačí hák jeden. Pokud ovšem budete využívat pekárnu k hnětení těžšího těsta bohatého na semínka, zvolte raději tu se dvěma.

Prohnětení bude důkladnější a těsto vzdušnější. U jednodušších pekáren zůstávají háky v těstě i při pečení a vyndáváte je až na konci, takže dojde k drobnému poškození povrchu chleba. Existují ale i pekárny se sklopným systémem.

Programy a funkce

Každá, i ta nejlevnější pekárna, jich má několik. Ty hlavní se týkají pečení chleba a jsou různé, jak na základní chléb, tak na chléb ze směsí nebo třeba bezlepkový, celozrnný, sladký…

Automatický dávkovač – je umístěn ve víku a většinou jde nastavit to, v jakém pořadí a kdy se budou přidávat suroviny. Pokud ho pekárna nemá, musíte je přidávat ručně.

Program na kůrku – pomocí něj zvolíte stupeň propečení, tedy světlejší nebo tmavší.

Na přípravu těsta – pohlídá všechny přípravné fáze tedy hnětení a kynutí. Některé přístroje mají i program na delší kynutí.

Odložený start – využijte ho třeba, když si naplánujte čerstvý chléb na určitou hodinu.

Automatická paměť – hodí se při výpadku elektrického proudu. Pekárna si po určitou dobu pamatuje, v jaké fázi bylo pečení naposled.

Další programy

Většina pekáren umí kromě upečení chleba ještě spoustu dalších věcí. Třeba zavařovat marmeládu, vyrábět jogurty, některé pekárny zvládnou i maso, sekanou a ryby, připravíte v nich i křupavé škvarky.

To umožňují přístroje, u kterých můžete nastavit na teplotu od 50 do 230 °C. Jestli je všechny využijte, to se asi ukáže až v praxi, při koupi je hlavně důležité se podívat, jestli je ovládání srozumitelné, nejlépe intuitivní.

Ve většině případů se pekárny ovládají pomocí tlačítek a postup se zobrazuje na displeji. Ten by měl být velký a přehledný. A nezapomeňte se podívat, jestli má pekárna vnitřní osvětlení.

Příslušenství

Kromě hlavní nádoby na chléb, by měla mít vaše pekárna v příslušenství odměrky na chléb, vodu a na mouku či směs, nádobu na menší bochník, či nástavec na bagety. Určitě musí mít návod v češtině a výhodou do začátků je knížka s recepty.

Na co dát ještě pozor

Hlučnost – jestli plánujete péci přes noc, je pro vás důležitá. Průměrné hodnoty hluku se pohybují od 50 do 60 dB. Samozřejmě, čím méně, tím lépe.

Délka přívodního kabelu – v kuchyni je vždycky nedostatek volných zásuvek. Pro pohodlné zapojení pekárny by měl mít kabel alespoň jeden metr.

Snadná údržba – na čištění je ideální přístroj co nejméně členitý, který snadno otřete od otisků prstů a mastnoty. Chcete-li si ušetřit práci, zkuste se podívat po takovém, jehož příslušenství se dá mýt v myčce.

Pár receptů pro inspiraci

Rozmarýnový chléb

300 ml vlažné vody, 25 g másla, 1 vejce, 3 vařené brambory (cca 150 g), 1 lžička krupicového cukru, 2 lžičky soli, 630 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky sušeného droždí

1) Do nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.

2) Nastrouhejte navrch oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor. Pečte na základní program na chléb.

3) Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku. Nejlépe chutná čerstvý první den.

Celozrnný

500 g mouky (např. 200 g celozrnné žitné chlebové, 200 g celozrnné pšeničné a 100 g hladké mouky, ale poměr si můžete upravit podle sebe), 350 ml vody nebo mléka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, ¼ kostky čerstvého droždí nebo 1 lžičku sušeného

1) Do nádoby pekárny nejprve dejte suroviny tekuté, potom mouku, sůl, cukr a koření. Až na závěr nasypte nebo rozdrobte droždí.

2) Pekárnu zavřete a nastavte program na celozrnný chléb, velikost střední a stupeň propečení podle chuti.

Jestli máte možnost volit mezi rychlým nebo klasickým pečením, počítejte s tím, že rychle upečený chléb bude vlhčí, hutnější. Pomalým pečením vytvoříte chléb víc nadýchaný.

Malinový džem

1 kg malin (můžete použít i jiné ovoce, které případně vypeckujete či oloupete), 500 g želírovacího cukru, 1 lžíce citronové šťávy.

1) Maliny rozmixujte s cukrem tyčovým mixérem. Ovoce s cukrem by mělo být v poměru: dva díly ovoce na jeden díl cukru. Přidejte citronovou šťávu, která džem konzervuje.

2) Směs vložte do nádoby na pečení a zapněte program marmeláda. Dobrota se již dokončí sama.

Marmeládu můžete po vychladnutí ihned použít na palačinky nebo chléb s máslem. Nebo ji ještě horkou naplňte do sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man