Domů     Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
24.3.2024

Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně.

Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba.

Z pekárny totiž vždycky získáte bochník ve tvaru cihličky, ať už použijete jakékoliv těsto. Ale zase má pekárna nepopiratelnou výhodu v tom, že práce s ní není složitá, navíc těsto sama zamíchá a můžete ji nastavit tak, že vyndáte čerstvý chléb právě k snídani.

A to také není špatné, že? Takže pokud právě přemýšlíte, jakou si koupit, stačí si pár věcí ujasnit a cesta k vašemu prvnímu domácímu chlebu, bude otevřená.

Za kolik

Nebudeme si nalhávat, že cena nehraje roli. O tom, kolik peněz chceme investovat, přemýšlíme při každém nákupu a je to tak správně. Na čem tedy cena pekárny závisí? Roli hraje materiál, ale také velikost a množství funkcí.

Levnější bývají ty vyrobené z plastu, dražší zase nerezové. Obojí svůj účel splní, jen ty druhé mají delší životnost. Pekárnu na běžné pečení s minimem funkcí seženete už za 2000 korun. Za 5000 už koupíte výkonný přístroj s mnoha funkcemi a bohatším příslušenstvím.

Jak velká má být

To závisí na tom, pro kolik lidí chcete péci. Pro čtyřčlennou rodinou pohodlně vystačíte s pekárnou s obsahem 1200–1300 gramů. Pro dvě osoby postačí 500–1000 gramů.

Velikost je důležitá také proto, že na ni musíte mít dostatek místa na lince, pokud tedy nepředpokládáte, že ji budete po každém pečení někam uklízet, což je docela nepraktické.

Materiál formy je důležitý

Možnosti jsou tři. Může být potažená teflonem, ale také nerezová nebo keramická.

Teflonová – najdete ji ve většině pekáren. Snadno se udržuje, ale je náchylná k mechanickému poškození. To se týká nejen kuchyňských nástrojů, ale mohou ji poškodit i semínka či ořechy, které přidáváte do těsta.

Nerezová – mají ji dražší přístroje. Její výhodou je, že má dlouhou životnost. Ale některá těsta se v ní mohou připéci.

Keramická – nesetkáte se s ní příliš často. Je odolná proti poškrábání, těsto se nepřipéká, je ale křehká, takže vyžaduje opatrnější zacházení.

Většina pekáren má formu jen na jeden chleba, ale najdou se i přístroje, kde je forma rozdělena na dvě části, takže můžete upéci dva různé. K některým typům se dá pořídit dělená forma zvlášť.

Jiné zase mají v příslušenství přepážku, kterou velkou formu jednoduše rozdělíte.

Hnětací hák

U menších pekáren najdete jeden, větší mívají hnětače dva, ale ani to nemusí být pravidlem. Na běžné těsto na menší chléb vám bohatě postačí hák jeden. Pokud ovšem budete využívat pekárnu k hnětení těžšího těsta bohatého na semínka, zvolte raději tu se dvěma.

Prohnětení bude důkladnější a těsto vzdušnější. U jednodušších pekáren zůstávají háky v těstě i při pečení a vyndáváte je až na konci, takže dojde k drobnému poškození povrchu chleba. Existují ale i pekárny se sklopným systémem.

Programy a funkce

Každá, i ta nejlevnější pekárna, jich má několik. Ty hlavní se týkají pečení chleba a jsou různé, jak na základní chléb, tak na chléb ze směsí nebo třeba bezlepkový, celozrnný, sladký…

Automatický dávkovač – je umístěn ve víku a většinou jde nastavit to, v jakém pořadí a kdy se budou přidávat suroviny. Pokud ho pekárna nemá, musíte je přidávat ručně.

Program na kůrku – pomocí něj zvolíte stupeň propečení, tedy světlejší nebo tmavší.

Na přípravu těsta – pohlídá všechny přípravné fáze tedy hnětení a kynutí. Některé přístroje mají i program na delší kynutí.

Odložený start – využijte ho třeba, když si naplánujte čerstvý chléb na určitou hodinu.

Automatická paměť – hodí se při výpadku elektrického proudu. Pekárna si po určitou dobu pamatuje, v jaké fázi bylo pečení naposled.

Další programy

Většina pekáren umí kromě upečení chleba ještě spoustu dalších věcí. Třeba zavařovat marmeládu, vyrábět jogurty, některé pekárny zvládnou i maso, sekanou a ryby, připravíte v nich i křupavé škvarky.

To umožňují přístroje, u kterých můžete nastavit na teplotu od 50 do 230 °C. Jestli je všechny využijte, to se asi ukáže až v praxi, při koupi je hlavně důležité se podívat, jestli je ovládání srozumitelné, nejlépe intuitivní.

Ve většině případů se pekárny ovládají pomocí tlačítek a postup se zobrazuje na displeji. Ten by měl být velký a přehledný. A nezapomeňte se podívat, jestli má pekárna vnitřní osvětlení.

Příslušenství

Kromě hlavní nádoby na chléb, by měla mít vaše pekárna v příslušenství odměrky na chléb, vodu a na mouku či směs, nádobu na menší bochník, či nástavec na bagety. Určitě musí mít návod v češtině a výhodou do začátků je knížka s recepty.

Na co dát ještě pozor

Hlučnost – jestli plánujete péci přes noc, je pro vás důležitá. Průměrné hodnoty hluku se pohybují od 50 do 60 dB. Samozřejmě, čím méně, tím lépe.

Délka přívodního kabelu – v kuchyni je vždycky nedostatek volných zásuvek. Pro pohodlné zapojení pekárny by měl mít kabel alespoň jeden metr.

Snadná údržba – na čištění je ideální přístroj co nejméně členitý, který snadno otřete od otisků prstů a mastnoty. Chcete-li si ušetřit práci, zkuste se podívat po takovém, jehož příslušenství se dá mýt v myčce.

Pár receptů pro inspiraci

Rozmarýnový chléb

300 ml vlažné vody, 25 g másla, 1 vejce, 3 vařené brambory (cca 150 g), 1 lžička krupicového cukru, 2 lžičky soli, 630 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky sušeného droždí

1) Do nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.

2) Nastrouhejte navrch oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor. Pečte na základní program na chléb.

3) Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku. Nejlépe chutná čerstvý první den.

Celozrnný

500 g mouky (např. 200 g celozrnné žitné chlebové, 200 g celozrnné pšeničné a 100 g hladké mouky, ale poměr si můžete upravit podle sebe), 350 ml vody nebo mléka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, ¼ kostky čerstvého droždí nebo 1 lžičku sušeného

1) Do nádoby pekárny nejprve dejte suroviny tekuté, potom mouku, sůl, cukr a koření. Až na závěr nasypte nebo rozdrobte droždí.

2) Pekárnu zavřete a nastavte program na celozrnný chléb, velikost střední a stupeň propečení podle chuti.

Jestli máte možnost volit mezi rychlým nebo klasickým pečením, počítejte s tím, že rychle upečený chléb bude vlhčí, hutnější. Pomalým pečením vytvoříte chléb víc nadýchaný.

Malinový džem

1 kg malin (můžete použít i jiné ovoce, které případně vypeckujete či oloupete), 500 g želírovacího cukru, 1 lžíce citronové šťávy.

1) Maliny rozmixujte s cukrem tyčovým mixérem. Ovoce s cukrem by mělo být v poměru: dva díly ovoce na jeden díl cukru. Přidejte citronovou šťávu, která džem konzervuje.

2) Směs vložte do nádoby na pečení a zapněte program marmeláda. Dobrota se již dokončí sama.

Marmeládu můžete po vychladnutí ihned použít na palačinky nebo chléb s máslem. Nebo ji ještě horkou naplňte do sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Foto: Shutterstock

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
epochalnisvet.cz
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
V klášteře San Marco ve Florencii se mačká dav věřících. Fascinovaně přitom hledí na pohublého kněze na kazatelně. „Čiňte pokání za své hříchy, za hanebný a příliš světský způsob života,“ hřímá Savonarola. Stroze zařízenou místností se rozléhají slova modlitby. Dominikánský kněz Girolamo Savonarola (1452–1498) klečí na zemi, ruce má sepnuté a oči obrácené v sloup.
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
historyplus.cz
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
„A teď jim řekni, ať otevřou brány, jinak se setkáš s Alláhem,“ naléhá sultán Saladin na zajatce. Purkrabí nejsilnější křižácké pevnosti na Blízkém východě – Kraku des Chevaliers – udělá, jak je mu poručeno. Na rytíře na hradbách skutečně arabsky volá, aby se vzdali, ale francouzsky jim vzápětí nařizuje přesný opak. Sultán mu stejně houby
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
tisicereceptu.cz
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
Jídlo je každodenní součástí života, mnozí z nás na něj myslí neustále, rádi chodíme do restaurací, užíváme si rozmanitost surovin, které každý kultura nabízí a využívá v kuchyni. S nadšením sledujeme
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
21stoleti.cz
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
Pulsary, rychle rotující neutronové hvězdy, představují jedny z nejpozoruhodnějších objektů ve vesmíru. Jejich intenzivní paprsky elektromagnetického záření, vycházející z magnetických pólů, vytvářejí
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
epochaplus.cz
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
Adventní hudba patří k nejstarším evropským tradicím: od středověkých chorálů až po současné koledy, které zpívají celé rodiny. Máloco dokáže navodit vánoční náladu tak dokonale jako melodie, jejichž kořeny sahají hluboko do minulosti. Evropské koledy se začínají formovat už ve 13. století, kdy se duchovní zpěvy šíří díky mnichům v klášterech a potulným zpěvákům. Nejde
Proč mi zatajil svého syna?
skutecnepribehy.cz
Proč mi zatajil svého syna?
Nikdy to nepochopím. Měli jsme k sobě důvěru a on mi 25 let neřekl zásadní věc. Zatajil mi potomka, kterého vídal. Potkala jsem ho, když mi bylo padesát. Nikdy jsem nevěřila, že v tomto věku může přijít někdo, kdo mi úplně obrátí život naruby. On byl klidný, moudrý a zároveň plný energie. Byla to láska, která nepřišla přes noc,
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
iluxus.cz
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
Royal Salute, ultraprémiová skotská whisky úzce spjatá s britskou královskou korunou, představuje to nejlepší z umění skotského blendování. Značka nyní poprvé ve své historii uvolnila sérii 21 privátn
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
nasehvezdy.cz
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
Konec všem spekulacím! Herečka ze seriálu Bratři a sestry Jana Švandová (78) má jasno v tom, že některé věci si nyní již rozhodně odepře. Herečka je pověstná tím, že se ráda rozpovídá o svých avant
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
enigmaplus.cz
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
Už od pradávna je krvavý déšť padající z oblaků považován za trest či zlé znamení… Moderní vědci ale tvrdí, že se jedná o naprosto neškodnou záležitost. Jak je tomu doopravdy? [gallery ids="161646
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
nejsemsama.cz
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
Poznala jsem, že na světě jsou dobří lidé. Cestovala jsem tehdy za svou sestrou, která žila na druhém konci republiky. Kufr sbalený už od úterý, lístek v kapse, a v malé staré kabelce se krčily i moje doklady. Občanský průkaz, legitimace na městskou dopravu a dokonce i starý cestovní pas, který už sice neplatil, ale