Domů     Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
24.3.2024

Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně.

Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba.

Z pekárny totiž vždycky získáte bochník ve tvaru cihličky, ať už použijete jakékoliv těsto. Ale zase má pekárna nepopiratelnou výhodu v tom, že práce s ní není složitá, navíc těsto sama zamíchá a můžete ji nastavit tak, že vyndáte čerstvý chléb právě k snídani.

A to také není špatné, že? Takže pokud právě přemýšlíte, jakou si koupit, stačí si pár věcí ujasnit a cesta k vašemu prvnímu domácímu chlebu, bude otevřená.

Za kolik

Nebudeme si nalhávat, že cena nehraje roli. O tom, kolik peněz chceme investovat, přemýšlíme při každém nákupu a je to tak správně. Na čem tedy cena pekárny závisí? Roli hraje materiál, ale také velikost a množství funkcí.

Levnější bývají ty vyrobené z plastu, dražší zase nerezové. Obojí svůj účel splní, jen ty druhé mají delší životnost. Pekárnu na běžné pečení s minimem funkcí seženete už za 2000 korun. Za 5000 už koupíte výkonný přístroj s mnoha funkcemi a bohatším příslušenstvím.

Jak velká má být

To závisí na tom, pro kolik lidí chcete péci. Pro čtyřčlennou rodinou pohodlně vystačíte s pekárnou s obsahem 1200–1300 gramů. Pro dvě osoby postačí 500–1000 gramů.

Velikost je důležitá také proto, že na ni musíte mít dostatek místa na lince, pokud tedy nepředpokládáte, že ji budete po každém pečení někam uklízet, což je docela nepraktické.

Materiál formy je důležitý

Možnosti jsou tři. Může být potažená teflonem, ale také nerezová nebo keramická.

Teflonová – najdete ji ve většině pekáren. Snadno se udržuje, ale je náchylná k mechanickému poškození. To se týká nejen kuchyňských nástrojů, ale mohou ji poškodit i semínka či ořechy, které přidáváte do těsta.

Nerezová – mají ji dražší přístroje. Její výhodou je, že má dlouhou životnost. Ale některá těsta se v ní mohou připéci.

Keramická – nesetkáte se s ní příliš často. Je odolná proti poškrábání, těsto se nepřipéká, je ale křehká, takže vyžaduje opatrnější zacházení.

Většina pekáren má formu jen na jeden chleba, ale najdou se i přístroje, kde je forma rozdělena na dvě části, takže můžete upéci dva různé. K některým typům se dá pořídit dělená forma zvlášť.

Jiné zase mají v příslušenství přepážku, kterou velkou formu jednoduše rozdělíte.

Hnětací hák

U menších pekáren najdete jeden, větší mívají hnětače dva, ale ani to nemusí být pravidlem. Na běžné těsto na menší chléb vám bohatě postačí hák jeden. Pokud ovšem budete využívat pekárnu k hnětení těžšího těsta bohatého na semínka, zvolte raději tu se dvěma.

Prohnětení bude důkladnější a těsto vzdušnější. U jednodušších pekáren zůstávají háky v těstě i při pečení a vyndáváte je až na konci, takže dojde k drobnému poškození povrchu chleba. Existují ale i pekárny se sklopným systémem.

Programy a funkce

Každá, i ta nejlevnější pekárna, jich má několik. Ty hlavní se týkají pečení chleba a jsou různé, jak na základní chléb, tak na chléb ze směsí nebo třeba bezlepkový, celozrnný, sladký…

Automatický dávkovač – je umístěn ve víku a většinou jde nastavit to, v jakém pořadí a kdy se budou přidávat suroviny. Pokud ho pekárna nemá, musíte je přidávat ručně.

Program na kůrku – pomocí něj zvolíte stupeň propečení, tedy světlejší nebo tmavší.

Na přípravu těsta – pohlídá všechny přípravné fáze tedy hnětení a kynutí. Některé přístroje mají i program na delší kynutí.

Odložený start – využijte ho třeba, když si naplánujte čerstvý chléb na určitou hodinu.

Automatická paměť – hodí se při výpadku elektrického proudu. Pekárna si po určitou dobu pamatuje, v jaké fázi bylo pečení naposled.

Další programy

Většina pekáren umí kromě upečení chleba ještě spoustu dalších věcí. Třeba zavařovat marmeládu, vyrábět jogurty, některé pekárny zvládnou i maso, sekanou a ryby, připravíte v nich i křupavé škvarky.

To umožňují přístroje, u kterých můžete nastavit na teplotu od 50 do 230 °C. Jestli je všechny využijte, to se asi ukáže až v praxi, při koupi je hlavně důležité se podívat, jestli je ovládání srozumitelné, nejlépe intuitivní.

Ve většině případů se pekárny ovládají pomocí tlačítek a postup se zobrazuje na displeji. Ten by měl být velký a přehledný. A nezapomeňte se podívat, jestli má pekárna vnitřní osvětlení.

Příslušenství

Kromě hlavní nádoby na chléb, by měla mít vaše pekárna v příslušenství odměrky na chléb, vodu a na mouku či směs, nádobu na menší bochník, či nástavec na bagety. Určitě musí mít návod v češtině a výhodou do začátků je knížka s recepty.

Na co dát ještě pozor

Hlučnost – jestli plánujete péci přes noc, je pro vás důležitá. Průměrné hodnoty hluku se pohybují od 50 do 60 dB. Samozřejmě, čím méně, tím lépe.

Délka přívodního kabelu – v kuchyni je vždycky nedostatek volných zásuvek. Pro pohodlné zapojení pekárny by měl mít kabel alespoň jeden metr.

Snadná údržba – na čištění je ideální přístroj co nejméně členitý, který snadno otřete od otisků prstů a mastnoty. Chcete-li si ušetřit práci, zkuste se podívat po takovém, jehož příslušenství se dá mýt v myčce.

Pár receptů pro inspiraci

Rozmarýnový chléb

300 ml vlažné vody, 25 g másla, 1 vejce, 3 vařené brambory (cca 150 g), 1 lžička krupicového cukru, 2 lžičky soli, 630 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky sušeného droždí

1) Do nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.

2) Nastrouhejte navrch oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor. Pečte na základní program na chléb.

3) Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku. Nejlépe chutná čerstvý první den.

Celozrnný

500 g mouky (např. 200 g celozrnné žitné chlebové, 200 g celozrnné pšeničné a 100 g hladké mouky, ale poměr si můžete upravit podle sebe), 350 ml vody nebo mléka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, ¼ kostky čerstvého droždí nebo 1 lžičku sušeného

1) Do nádoby pekárny nejprve dejte suroviny tekuté, potom mouku, sůl, cukr a koření. Až na závěr nasypte nebo rozdrobte droždí.

2) Pekárnu zavřete a nastavte program na celozrnný chléb, velikost střední a stupeň propečení podle chuti.

Jestli máte možnost volit mezi rychlým nebo klasickým pečením, počítejte s tím, že rychle upečený chléb bude vlhčí, hutnější. Pomalým pečením vytvoříte chléb víc nadýchaný.

Malinový džem

1 kg malin (můžete použít i jiné ovoce, které případně vypeckujete či oloupete), 500 g želírovacího cukru, 1 lžíce citronové šťávy.

1) Maliny rozmixujte s cukrem tyčovým mixérem. Ovoce s cukrem by mělo být v poměru: dva díly ovoce na jeden díl cukru. Přidejte citronovou šťávu, která džem konzervuje.

2) Směs vložte do nádoby na pečení a zapněte program marmeláda. Dobrota se již dokončí sama.

Marmeládu můžete po vychladnutí ihned použít na palačinky nebo chléb s máslem. Nebo ji ještě horkou naplňte do sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Foto: Shutterstock

Související články
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čočkové ragú se špagetami
tisicereceptu.cz
Čočkové ragú se špagetami
Připravili jsme pro vás ragú s mletým masem, červeným vínem a parmazánem. Suroviny 100 g červené čočky 150 g mletého hovězího masa 4 velká rajčata 2 mrkve 1 velká cibule 3 stroužky česneku
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Podzim je v plném proudu, tak proč si ho nezpříjemnit nějakým výletem do přírody. Skalních měst je u nás mnoho, hezky rozesetých po celé zemi. Pravčická brána Už dlouho je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska, a je tak pomyslným symbolem celé oblasti nedaleko Děčína. Můžete obdivovat její krásu z okolních vyhlídek, ale i
Největší operní záhady: Prokletá operní díla
enigmaplus.cz
Největší operní záhady: Prokletá operní díla
Kolem oper se točí celá řada záhad. V některých sálech údajně řádí duchové, jistá operní díla prý svým tvůrcům přinášejí nevysvětlitelnou smůlu a návštěva konkrétních představení vás může stát život!
SIN uvádí speciální výstavu Objects of Desire
iluxus.cz
SIN uvádí speciální výstavu Objects of Desire
Značka SIN, známá svou inovativní sklářskou technologií Vitrum Vivum, s potěšením představuje exkluzivní prodejní výstavu s názvem Objects of Desire, která potrvá od 21. listopadu do 20. prosince 2024
Nový klenot Four Season v Ósace
epochalnisvet.cz
Nový klenot Four Season v Ósace
Nový hotel prestižní značky se nachází ve 28. patře nově postavené víceúčelové budovy One Dojima od architekta Nikkena Sekkei a nabízí moderní zážitek ve stylu tradičního ryokanu. Celé 36. patro pak bylo vyhrazeno jako wellness zóna a najdete tu také šest originálních restaurací, včetně japonského čajového salonku a kantonské kuchyně.   Klíčové obchodní centrum Japonska
Brzobohatá už chodí bez manžela! Co se děje?
nasehvezdy.cz
Brzobohatá už chodí bez manžela! Co se děje?
Předávaly se divadelní Ceny Thálie a na slavnostním večeru nechyběla ani Daniela Brzobohatá (45), které předvedla krásnou róbu. K překvapení všech ale dorazila bez manžela Ondřeje Brzobohatého (41
Hebké potěšení z doteků luxusu
rezidenceonline.cz
Hebké potěšení z doteků luxusu
Kvalitní osušky, ručníky či froté pantofle díky své savosti a nadýchané struktuře potěší při každém koupelnovém rituálu, na pláži, v relaxačním centru nebo při sportu. Navíc mohou nejen hygienické oáze dodat nádherné barevné akcenty. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem
Berta a Rosa: osudové ženy Emila Holuba
epochaplus.cz
Berta a Rosa: osudové ženy Emila Holuba
Má se z něj stát na otcovo přání doktor. A protože to je hodný chlapec, obětuje svou lásku k archeologii a přírodním vědám a doktorem se opravdu stane. Ale jeho láska k dobrodružství a Africe nezmizí. Jakmile odpromuje, otočí se ke své kariéře zády. „Pojedu do Afriky,“ prohlásí a po třech měsících příprav se vydává na cestu. Je
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
epochanacestach.cz
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
Oproti ostatním krajům je vnímán jako nejmenší. I přesto se krásy tohoto malého kousku ráje vyplatí prozkoumat do posledního detailu. Nabízí totiž nejen prosluněné louky a šumění řek, ale také elegantní zámky, vůni perníku nebo vojenský adrenalin. Pro chuťové pohárky Je to právě lahodný perník, který zdejší kraj proslavil, a propůjčil mu neodolatelnou „vůni“. První
Jak a kdy myši dobyly Evropu
21stoleti.cz
Jak a kdy myši dobyly Evropu
Myši domácí se poprvé objevily zhruba před 500 tisíci lety, a to na indicko-pákistánském subkontinentu nebo íránské náhorní plošině, později se rozdělily do několika poddruhů. K lidským společnostem s
Život jí vzalo její „mládí“
skutecnepribehy.cz
Život jí vzalo její „mládí“
Lenka byla moje kamarádka od střední. Jenže zatímco my všichni jsme dospěli, založili rodiny, ona si stále užívala jako dvacetiletá. A to se jí vymstilo. Na škole jsme byli skvělá parta, dodnes se vlastně vídáme na četných srazech. S žádnou jinou školou to takto nemám. Nejbližší jsem si tehdy byla právě s Lenkou. Zábavná a bezstarostná holka, moc
3 období chaosu v dějinách Egypta: Lidé v nouzi jedli vlastní děti
historyplus.cz
3 období chaosu v dějinách Egypta: Lidé v nouzi jedli vlastní děti
Břehy Nilu pokrývají stovky obrovských kamenných bloků. Už od dob Staré říše tu Egypťané budují chrámy, pohřebiště, města i vesnice. Právě Nil a jeho každoroční záplavy jsou totiž klíčem k jejich obživě. Pak ale přijde dramatický zvrat… Kolem roku 2200 př. n. l. se v Egyptě prudce ochladí, což má za následek více než 20letý výpadek pravidelných