Domů     Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
24.3.2024

Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně.

Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba.

Z pekárny totiž vždycky získáte bochník ve tvaru cihličky, ať už použijete jakékoliv těsto. Ale zase má pekárna nepopiratelnou výhodu v tom, že práce s ní není složitá, navíc těsto sama zamíchá a můžete ji nastavit tak, že vyndáte čerstvý chléb právě k snídani.

A to také není špatné, že? Takže pokud právě přemýšlíte, jakou si koupit, stačí si pár věcí ujasnit a cesta k vašemu prvnímu domácímu chlebu, bude otevřená.

Za kolik

Nebudeme si nalhávat, že cena nehraje roli. O tom, kolik peněz chceme investovat, přemýšlíme při každém nákupu a je to tak správně. Na čem tedy cena pekárny závisí? Roli hraje materiál, ale také velikost a množství funkcí.

Levnější bývají ty vyrobené z plastu, dražší zase nerezové. Obojí svůj účel splní, jen ty druhé mají delší životnost. Pekárnu na běžné pečení s minimem funkcí seženete už za 2000 korun. Za 5000 už koupíte výkonný přístroj s mnoha funkcemi a bohatším příslušenstvím.

Jak velká má být

To závisí na tom, pro kolik lidí chcete péci. Pro čtyřčlennou rodinou pohodlně vystačíte s pekárnou s obsahem 1200–1300 gramů. Pro dvě osoby postačí 500–1000 gramů.

Velikost je důležitá také proto, že na ni musíte mít dostatek místa na lince, pokud tedy nepředpokládáte, že ji budete po každém pečení někam uklízet, což je docela nepraktické.

Materiál formy je důležitý

Možnosti jsou tři. Může být potažená teflonem, ale také nerezová nebo keramická.

Teflonová – najdete ji ve většině pekáren. Snadno se udržuje, ale je náchylná k mechanickému poškození. To se týká nejen kuchyňských nástrojů, ale mohou ji poškodit i semínka či ořechy, které přidáváte do těsta.

Nerezová – mají ji dražší přístroje. Její výhodou je, že má dlouhou životnost. Ale některá těsta se v ní mohou připéci.

Keramická – nesetkáte se s ní příliš často. Je odolná proti poškrábání, těsto se nepřipéká, je ale křehká, takže vyžaduje opatrnější zacházení.

Většina pekáren má formu jen na jeden chleba, ale najdou se i přístroje, kde je forma rozdělena na dvě části, takže můžete upéci dva různé. K některým typům se dá pořídit dělená forma zvlášť.

Jiné zase mají v příslušenství přepážku, kterou velkou formu jednoduše rozdělíte.

Hnětací hák

U menších pekáren najdete jeden, větší mívají hnětače dva, ale ani to nemusí být pravidlem. Na běžné těsto na menší chléb vám bohatě postačí hák jeden. Pokud ovšem budete využívat pekárnu k hnětení těžšího těsta bohatého na semínka, zvolte raději tu se dvěma.

Prohnětení bude důkladnější a těsto vzdušnější. U jednodušších pekáren zůstávají háky v těstě i při pečení a vyndáváte je až na konci, takže dojde k drobnému poškození povrchu chleba. Existují ale i pekárny se sklopným systémem.

Programy a funkce

Každá, i ta nejlevnější pekárna, jich má několik. Ty hlavní se týkají pečení chleba a jsou různé, jak na základní chléb, tak na chléb ze směsí nebo třeba bezlepkový, celozrnný, sladký…

Automatický dávkovač – je umístěn ve víku a většinou jde nastavit to, v jakém pořadí a kdy se budou přidávat suroviny. Pokud ho pekárna nemá, musíte je přidávat ručně.

Program na kůrku – pomocí něj zvolíte stupeň propečení, tedy světlejší nebo tmavší.

Na přípravu těsta – pohlídá všechny přípravné fáze tedy hnětení a kynutí. Některé přístroje mají i program na delší kynutí.

Odložený start – využijte ho třeba, když si naplánujte čerstvý chléb na určitou hodinu.

Automatická paměť – hodí se při výpadku elektrického proudu. Pekárna si po určitou dobu pamatuje, v jaké fázi bylo pečení naposled.

Další programy

Většina pekáren umí kromě upečení chleba ještě spoustu dalších věcí. Třeba zavařovat marmeládu, vyrábět jogurty, některé pekárny zvládnou i maso, sekanou a ryby, připravíte v nich i křupavé škvarky.

To umožňují přístroje, u kterých můžete nastavit na teplotu od 50 do 230 °C. Jestli je všechny využijte, to se asi ukáže až v praxi, při koupi je hlavně důležité se podívat, jestli je ovládání srozumitelné, nejlépe intuitivní.

Ve většině případů se pekárny ovládají pomocí tlačítek a postup se zobrazuje na displeji. Ten by měl být velký a přehledný. A nezapomeňte se podívat, jestli má pekárna vnitřní osvětlení.

Příslušenství

Kromě hlavní nádoby na chléb, by měla mít vaše pekárna v příslušenství odměrky na chléb, vodu a na mouku či směs, nádobu na menší bochník, či nástavec na bagety. Určitě musí mít návod v češtině a výhodou do začátků je knížka s recepty.

Na co dát ještě pozor

Hlučnost – jestli plánujete péci přes noc, je pro vás důležitá. Průměrné hodnoty hluku se pohybují od 50 do 60 dB. Samozřejmě, čím méně, tím lépe.

Délka přívodního kabelu – v kuchyni je vždycky nedostatek volných zásuvek. Pro pohodlné zapojení pekárny by měl mít kabel alespoň jeden metr.

Snadná údržba – na čištění je ideální přístroj co nejméně členitý, který snadno otřete od otisků prstů a mastnoty. Chcete-li si ušetřit práci, zkuste se podívat po takovém, jehož příslušenství se dá mýt v myčce.

Pár receptů pro inspiraci

Rozmarýnový chléb

300 ml vlažné vody, 25 g másla, 1 vejce, 3 vařené brambory (cca 150 g), 1 lžička krupicového cukru, 2 lžičky soli, 630 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky sušeného droždí

1) Do nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.

2) Nastrouhejte navrch oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor. Pečte na základní program na chléb.

3) Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku. Nejlépe chutná čerstvý první den.

Celozrnný

500 g mouky (např. 200 g celozrnné žitné chlebové, 200 g celozrnné pšeničné a 100 g hladké mouky, ale poměr si můžete upravit podle sebe), 350 ml vody nebo mléka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, ¼ kostky čerstvého droždí nebo 1 lžičku sušeného

1) Do nádoby pekárny nejprve dejte suroviny tekuté, potom mouku, sůl, cukr a koření. Až na závěr nasypte nebo rozdrobte droždí.

2) Pekárnu zavřete a nastavte program na celozrnný chléb, velikost střední a stupeň propečení podle chuti.

Jestli máte možnost volit mezi rychlým nebo klasickým pečením, počítejte s tím, že rychle upečený chléb bude vlhčí, hutnější. Pomalým pečením vytvoříte chléb víc nadýchaný.

Malinový džem

1 kg malin (můžete použít i jiné ovoce, které případně vypeckujete či oloupete), 500 g želírovacího cukru, 1 lžíce citronové šťávy.

1) Maliny rozmixujte s cukrem tyčovým mixérem. Ovoce s cukrem by mělo být v poměru: dva díly ovoce na jeden díl cukru. Přidejte citronovou šťávu, která džem konzervuje.

2) Směs vložte do nádoby na pečení a zapněte program marmeláda. Dobrota se již dokončí sama.

Marmeládu můžete po vychladnutí ihned použít na palačinky nebo chléb s máslem. Nebo ji ještě horkou naplňte do sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Foto: Shutterstock

Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
skutecnepribehy.cz
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
S Jituškou jsme o prázdninách vyrazily do lesa na maliny a borůvky. Nemohla jsem uvěřit, jak rychle je sbírá. Byl to fofr! Vnučka mi tvrdila, že jí pomáhá borůvková víla. Naše Jitulinka měla svoje první prázdniny, v první třídě na vysvědčení měla samé jedničky, tak ji škola bavila. Celý měsíc trávila se mnou na chalupě, aby mohli její rodiče
Gratinovaný lilek po italsku
nejsemsama.cz
Gratinovaný lilek po italsku
Suroviny: 1 kg lilku 700 g rajčatového pyré 500 g mozzarelly 80 g parmazánu 3 stroužky česneku mouka na obalení bazalka olej na smažení olivový olej sůl (jemná i hrubozrnná) Postup: Lilek nakrájejte na kulaté plátky silné asi ½ cm. Plátky lilku posypte hrubozrnnou solí a dejte na 2 hodiny do cedníku. To vytáhne jejich
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
iluxus.cz
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
V roce 2016 uvedla značka Maurice Lacroix na trh model Aikon, který se rychle stal nejprodávanější kolekcí značky. Nyní švýcarská manufaktura z Franches Montagnes posouvá svou ikonu o krok dál – přich
Axiom 40: párty loď pro milionáře
epochalnisvet.cz
Axiom 40: párty loď pro milionáře
Koncept katamaránu od italského designéra Maura Giamboiho určitě oslní každého, do rád pořádá opulentní večírky. Multifunkční loď s důrazem na společenské zázemí a maximální využití prostoru nabízí beach club, který zabírá třetinu trupu a má rozlohu přes 120 metrů čtverečních. Nabízí sklápěcí terasy, nekonečný bazén, vodopád a centrální tunel mezi trupy. Úchvatné vizualizace od italské
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
epochanacestach.cz
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
Máte-li rádi nevšední restaurace a zajímavé hotely, nenechte si ujít návštěvu obřího dřevěného sudu na Javorníku. Historicky starší z dvojice sudů vznikl již v roce 1899 na vrcholu Javorníku u obce Dlouhý Most nedaleko Liberce. Původně šlo o atrakci, která byla součástí Jubilejní výstavy Vídeň 1898 na oslavu 50 let vlády Františka Josefa I. Gigantický dřevěný sud sloužil jako
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
enigmaplus.cz
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
Jedním z nejznámějších nástrojů jasnovidců je křišťálová koule. Spatřit, co přinese zítřek, je prý ale možné také v zrcadlech! [gallery size="full" ids="157026,157027,157025"] Ta totiž podle zá
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
epochaplus.cz
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
Když si dnes chceme vychladit nápoj, stačí stisknout knoflík. Kdysi to ale nebylo tak snadné. Historie chlazení je plná fascinujících experimentů, od starověkých ledových jam až po moderní chladničky. Jak se vyvíjel jeden z nejdůležitějších vynálezů v historii lidstva? Pojďme se podívat na cestu od „ledového muže“ po supermoderní technologie. Historie lednic začíná ve starověku,
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
nasehvezdy.cz
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
Má snad manželství moderátora Libora Boučka (44) a finalistky České Miss 2014 Gabriely Bendové (33) vážné problémy? Před pár týdny byli spolu viděni v jednom pražském nákupním centru a na idylický p
Polévka z rajčat a paprik
tisicereceptu.cz
Polévka z rajčat a paprik
Výborná zeleninová polévka s bylinkami plná vitaminů a vlákniny. Suroviny na 6 porcí 1,2 l zeleninového vývaru 400 g loupaných rajčat 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 žluté papriky 1 ci
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
21stoleti.cz
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
Astrocyty, buňky hvězdicovitého tvaru s dlouhými výběžky, patří mezi tak zvané neuroglie, což je podpůrná tkáň, která spolu s neurony tvoří nervový systém. Gliové buňky představují asi 90 % všech buně
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
historyplus.cz
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
Radními z jihočeských Netolic cloumá nevýslovná zlost. Na jméno nemohou přijít Jakubu Krčínovi. „Určitě je ve spojení s ďáblem,“ říká nakvašeně jeden z nich. „Kudy chodí jeho strakatý pes, tudy kope stoky,“ dodává druhý. Jablkem sváru je kanál, který Krčín vybudoval nedaleko jejich obce… Hosté, které Vilém z Rožmberka (1535–1592) pozval na zámeček Kratochvíle, jsou jako u