Domů     Sója: Opravdu je tak zdravá?
Sója: Opravdu je tak zdravá?
24.3.2020

Vlna zájmu o sóju, která se zvedla v 90. letech, už dávno opadla. Zjistili jsme, že na ni nejsme chuťově zvyklí a že s ní neumíme v kuchyni pracovat, takže ji rodina odmítá. Nabídka výrobků ze sóji se přesto rozšiřuje. Má smysl je na jídelníček prosazovat?

Jednoduše řečeno, smysl to určitě má, ať už finanční nebo zdravotní. Sojové produkty v roli náhražky masa vyjdou levněji a současně jimi omezíte příjem živočišných tuků.

Jednou týdně sójové jídlo a dvakrát ryba tak mohou zlepšit cholesterolovou bilanci a přirozeně také snížit kalorický příjem. A to je teprve začátek. Pro ženy, zejména zralejšího věku, je sója zajímavá i z dalších důvodů.

Co umí fytohormony

Tím důvodem jsou především isoflavonoidy, látky, na něž je sója bohatá a které po průchodu zažívacím traktem získávají estrogenní účinky. Z těch mají užitek zejména ženy s nepravidelným cyklem nebo v přechodu.

Fytohormony dokážou jemně simulovat vliv přirozených estrogenů a tím zmírňovat potíže, vzniklé jejich nedostatkem.

Pozor. Estrogenní účinky má sója v každém věku, proto se nedoporučuje pro kojence a malé děti. Rovněž muži by měli konzumaci sójových produktů omezit.

Čím pomáhají:

• Mají ochranný vliv na srdeční činnost, což je důležité hlavně pro ženy, u nichž klesá přirozená hladina estrogenu. Současně snižují riziko cholesterolových usazenin v cévách a brání vzniku aterosklerózy.

• Hormonálně působí proti osteoporóze ve vyšším věku. Tento účinek pak ještě posiluje vysoký obsah vápníku v sóje.

• Chrání proti rozvoji rakoviny, a to zvláště rakoviny prsu, ale také tlustého střeva, vaječníků a u mužů prostaty. Má to souviset s tím, že zabraňují nádorům, aby si pro svou výživu tvořily cévy.

• Pomáhají udržovat mladší vzhled pleti ve zralém věku.

A další bonusy

Přes nezvyklost a zdánlivou chudost této potraviny je sója bohatá na kvalitní bílkoviny, jen o něco méně využitelné než bílkoviny z libového masa. Obsahuje i nemálo minerálů, především železo, draslík a vápník, a také vitaminy skupiny B.

Pro štíhlost

Sója se řadí k nemnoha potravinám, které přirozeně brání tvorbě tukových polštářků.

Princip je úplně jednoduchý: Sója napodobuje účinky tzv. hormonu sytosti – leptinu – a po jídle hlásí, že máme dost. A stejně jako tento hormon zmírňuje pocit hladu. Tento efekt podporuje i další svou vlastností – zpomaluje odbourávání cukru v krvi.

Právě pokles hladiny cukru v krvi vyvolává náhlý hlad. Právě před tím sója chrání.

Díky obsahu fytohormonu pak sója pomáhá také ženám v přechodovém věku a zmírňuje sklon k rychlému nabírání kil.

Co se sójou v kuchyni?

Doby, kdy se v regálech obchodů dalo objevit leda tak několik druhů sójového masa, jsou

tytam. Nabídka se navíc rozšířila příjemným způsobem, protože zahrnuje lehce zpracovatelné a využitelné potraviny jako tofu. Právě tofu je ideální formou, jak zařadit sóju na jídelníček. Patří totiž k výrobkům fermentovaným, vyráběným z máčené sóji.

Právě těm se doporučuje dávat přednost. Bobtnáním, kvašením a varem se ničí látka, kterou sója v neupraveném stavu komplikuje trávení. Fermentované výrobky navíc patří k výživově nejkvalitnějším, protože zachovávají nejvíce z původní suroviny.

Tofu

Vyrábí se máčením sojových bobů, které se pak melou a vysrážejí podobnou metodou jako tvaroh z mléka. Tofu je vlastně koncentrát sójových živin, na rozdíl od bobů je lehce stravitelné a snadno upravitelné nasladko i naslano.

V obchodech uvidíte zejména vakuované balíčky váženého tofu v nálevu, a to buď ve variantě přírodní, nebo ochucené (kořeněné, česnekové, marinované, uzené a další).

Předností je dobrá chuť, slabinou pak některé přísady, kterými je dosažena – tofu může obsahovat i drožďový extrakt, což je forma glutamátu. Proto je nutné číst složení a vybírat jen kvalitní produkty.

Tempeh

Jde opět o sójový sýr, tentokrát fermentovaný v plackách do zakouřené až oříškové chutě a pak prorůstaný bílou plísní. Jde o zdraví nejprospěšnější sójovou potravinu, bohužel hůře dostupnou než tofu. Tempeh se dá přidat do polévek, do těstovin, můžete ho smažit i zapékat.

Sojové mléko

Má výbornou chuť, ovšem za to vděčí ochucovadlům a sladidlům. Vyplatí se číst etikety a hledat co nejjednodušší složení s co nejmenším množstvím příměsí. Ovšem i tak je nutné mít na paměti, že jde o nápoj, takže obsahuje živiny hodně zředěné. Odrazující je i vyšší cena.

Sojové dezerty

Připomínají pudinkové dezerty a jejich kvalita se mění podle výrobce. Platí o nich totéž, co o sojovém mléku, a sice že chuť je výrazně upravena vylepšujícími příměsmi.

Sojové maso

Jeho jedinou výraznou předností je nízká kalorická hodnota, vyrábí se totiž z odtučněných sojových vloček. Bohužel původní podoba živin ze sojových bobů byla při výrobě natolik proměněna, že nemůžeme čekat stejné zdravotní účinky. Také chuťově výrazně zaostává za jinými sojovými výrobky.

Lahůdkové výrobky

Sojanéza se připravuje z tofu, rozmixovaného s olejem a ochucovadly. Její hlavní výhoda je v tom, že neobsahuje cholesterol. Slabinou je – stejně jako u sojových salámů – příměs látek zlepšujících chuť a vzhled, bez nichž se neobejdou.

Prospěšnost zdraví je pak někdy sporná. Vždy je ale nutné číst složení konkrétního produktu.

Vyzkoušejte: Lasagne s tofu

Budete potřebovat: 200 g tofu (uzeného nebo marinovaného) + 1 konzerva sekaných rajčat + 1 cibule + 1 stroužek česneku + 12 plátů lasagní + 1 kelímek smetany na vaření + koření + 3 lžíce strouhanky + 200 g sýra + olej

Postup:

1. Tofu nakrájíme nadrobno a ještě rozdrtíme vidličkou. Pak promícháme s kořením a strouhankou. K okořenění se hodí bazalka, tymián, oregano nebo pepř.

2. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli a pak přidáme připravené tofu. Jen krátce opékáme, pak přidáme konzervovaná rajčata. Trochu podlijeme, přidáme malý kousek bujónové kostky a pak dusíme, až se tekutina vypaří.

2. Trochu omáčky nalijeme na dno zapékací misky a pokryjeme plátem lasagní a pak obvyklým způsobem střídáme vrstvy omáčky a těstovin. Povrch zalijeme ještě smetanou, posypeme strouhaným sýrem a dáme péct asi na 30 minut.

Foto: Shutterstock

Související články
17.12.2025
Každý, komu je přes 25 let, by měl pravidelně procvičovat mozkové závity. Od tohoto věku se totiž začíná zhoršovat paměť.   Možná máte problém vzpomenout si na jméno kolegy z práce. Nebo marně v paměti lovíte název knížky, kterou jste nedávno přečetli. Je to opravdu tak, s věkem jako kdyby se paměť rozhodla stávkovat.   Cvičte tělo i mozek Procvičujte mozkové závity. Není
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
3.12.2025
Zavřete oči a představte si, jak sedíte v útulné sauně na měkké lavici z exotického dřeva. Vaším tělem prochází intenzivní teplo. Páry provoněné éterickými oleji s každým nádechem jemně hladí vaše hrdlo. Saunování je totiž dávným a v dnešní uspěchané době znovu objevovaným prostředkem k obnovení a upevnění fyzických i psychických sil s blahodárnými léčivými účinky. Tři důvody, proč do sauny
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
nejsemsama.cz
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
Tělo umí dát najevo, že má sladkého opravdu až nad hlavu, jen je třeba naslouchat jeho jemným signálům. Co je sladké, to je dobré, takže je přirozené, že sladkou chuť člověk vyhledává. Je navíc dokázáno, že cukr podporuje produkci hormonu spokojenosti serotoninu a že má mírný vliv na potlačení vnímání bolesti. Jenže v nadměrném množství škodí. Možná
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
iluxus.cz
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
Saúdská Arábie a Katar připravují jeden z nejambicióznějších dopravních projektů současnosti. Nová 785 kilometrů dlouhá vysokorychlostní elektrická železnice propojí Rijád a Dauhá rychlostí až 300 km/
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
enigmaplus.cz
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
Po celém světě existují místa opředená legendami o tajemných portálech, kde se má stírat hranice mezi světy. Hrady, pevnosti i kamenné brány jsou spojovány s duchy, UFO, podivnými energetickými jevy a
Ničit spánek vám může špatný polštář!
21stoleti.cz
Ničit spánek vám může špatný polštář!
Ačkoliv se to může zdát přehnané, je vědecky dokázané, že polštář je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak docílit kvalitního spánku, bezproblémového usínání a dokonce i zmírnění bolesti či zlepšení d
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
historyplus.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry. Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu. Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Lehký salát s kozím sýrem
tisicereceptu.cz
Lehký salát s kozím sýrem
Ideální salát do teplých dnů. Místo mandlí můžete použít i vlašské ořechy. Ingredience 1 ledový salát 200 g salátu polníčku 100 g salátu rukoly 4 kozí sýry s plísní 8 kusů toastů 250 g čers
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
skutecnepribehy.cz
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
Ve slabé chvilce jsem svěřila kamarádce své největší tajemství. Zneužila mé důvěry. U mě už pochopení a pomocnou ruku nenajde. Nikdy! Anetu jsem považovala za svou nejlepší kamarádku. Od dětství jsme si říkaly všechno. Většinou to byla ona, kdo měl problémy, a já trpělivě poslouchala jako pověstná vrba. Pak ale přišla chvíle, kdy jsem se potřebovala někomu svěřit
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
nasehvezdy.cz
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
Denisa Nesvačilová (34) se ještě nedávno radovala, že začíná s právníkem Michalem Vikem (38) novou kapitolu života. Jenže vysněné idylce je zřejmě konec. Když si herečka Denisa Nesvačilová (34) ze
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
epochaplus.cz
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
Dokonale seřízené lasery vykreslují přes zraky návštěvníků úchvatnou světelnou show. Trocha mlhy pro dotvoření atmosféry, k tomu něco na zub. Mimochodem, víte, že právě tady najdete jediné velkoformátové kino v celém hlavním městě Indie, Novém Dillí? Překvapivě nejsme nikde v zábavním parku, ale v hinduistické svatyni!   Žádné kovové „berličky“ a beton maximálně do základů. A ty musí být
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i