Smoothie: Gejzír barev a chutí ve sklenici

Pokud jste si vybrali správné nádobíčko, tak už vám nic nebrání podlehnout módě pochutnávat si na ovoci a zelenině v tekutém stavu. Inspiraci najdete v našich receptech.

Ostružiny, vanilkový jogurt a skořice

2 hrnky (200 g) ostružin, mražených nebo čerstvých, 5 datlí bez pecek, cca ¾ hrnku (200 ml čerstvě vylisované jablečné šťávy, cca ¾ hrnku (200 ml) vanilkového sojového jogurtu, 1 lžička skořice, 2 lžičky mletých konopných semínek.

Všechny suroviny rozmixujeme dohladka. Podáváme v dekorativních sklenicích a ozdobíme ostružinami.

Tip: Hrst ostružin obsahuje téměř polovinu denní dávky vlákniny

Maliny a hrušky

3 zralé hrušky, necelé dva hrnky (200 g) mražených malin, 7 lžic (100 ml) čerstvě vylisované jablečné šťávy, ¾ hrnku (200 ml) ledové vody, sladidlo podle chuti

Hrušky rozčtvrtíme, odstraníme jádřinec. Hrušky, maliny, jablečnou šťávu a vodu rozmixujeme dohladka. ­Čím jsou hrušky tvrdší, tím déle to trvá. Podle chuti dosladíme a podáváme ve vysokých sklenicích ozdobené čerstvými malinami.

Tip: Hrušky rychle zrají, proto je kupujte lehce nedozrálé a nechte dojít. Máte-li hrušku na zahradě, můžete si užívat smoothies do sytosti.

Rakytník a mrkev

½ hrnku (50 g) rakytníku, mraženého nebo čerstvého, necelý hrnek (100 g) kešu, nebo 5 lžic kešu másla, 5­6 datlí bez pecek, 1 ¼ hrnku (300 ml) vylisované mrkvové šťávy, ½ hrnku (100 ml) kokosové vody, ½ až ¾ (100-­200 ml) drceného ledu, sladidlo podle chuti

Všechny suroviny s výjimkou ledu rozmixujeme dohladka. Přidáme led, případně sladidlo a chvíli mixujeme. Podáváme v širokých sklenicích a ozdobíme bobulemi rakytníku.

Tip: Jedna bobule rakytníku prý obsahuje tolik vitaminu C jako celý pomeranč.

Špenát a jablka

¾ hrnku (100 g) čerstvého špenátu, 1 banán, asi ¾ hrnku čerstvě vylisované jablečné šťávy, šťáva z 1 limetky, asi ¾ hrnku (200 ml) drceného ledu.

Všechny suroviny rozmixujeme do krémového smoothie a podáváme ve sklenicích nebo v lahvičkách s brčkem.

Tip: V téhle formě zachutná špenát i těm, kteří se mu léta vyhýbají.

Červený rybíz a mango

2 hrnky (200 g) červeného rybízu mraženého nebo čerstvého, 2 hrnky (200 g) jahod, mražených nebo čerstvých, 1 mango nebo 1 ½ hrnku (300 g) mražené dužiny, asi ¾ hrnku vylisované jablečné šťávy, při použití čerstvého ovoce ½ až ¾ hrnku (100­-200 ml) drceného ledu.

Kuličky rybízu otrháme, jahody zbavíme stopek. Mango oloupeme škrabkou na brambory a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme dohladka, případně přidáme led a ještě chvíli mixujeme. Podáváme v širokých sklenicích ozdobených čerstvým rybízem.

Tip: Červený rybíz obsahuje hodně vitaminu C a K, draslíku a vlákniny. Pro změnu můžete použít i černý a bílý rybíz.

Doporučujeme: Tyto a další recepty najdete v knížce Vegan Smoothies nakladatelství Grada.

Foto: Shutterstock, Vegansmoothies nakladatelství Grada

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

0 shares