Domů     Ryby jedna báseň aneb Z našich rybníků a řek
Ryby jedna báseň aneb Z našich rybníků a řek
6.3.2020

Také si myslíte, že naše ryby mají méně chutné maso než ty mořské a že mají spoustu kostí? Zkuste některý z našich receptů a možná zjistíte, že jste se mýlili.

Pstruh duhový ve slané krustě

4 porce

Velký pstruh (cca 1000 g), nebo dva menší, 1 500 g soli, 2 vaječné bílky, bylinky podle možností, máslo, citron. Originální způsob úpravy vhodný i pro jiné druhy ryb upravené v celku, tedy v kůži.

1. Ze soli a bílků smíchejte solné těsto a tím obalte čistou rybu. Do masa můžete zabodnout či vložit vonné bylinky (rozmarýn, tymián). Těsto ze soli lze různě ozdobně tvarovat a zdobit.

Obalení proveďte na pomaštěném plechu nebo pečicím papíru.

2. Rybu v soli pak pečte v troubě při 180 stupních asi 30–40 minut podle velikosti.

3. K samotné konzumaci budete potřebovat kladívko na rozbití nazlátlého solného obalu a dále máslo, případně citronovou šťávu na pokapání lahodných kousků masa. Kůže ryb je při této úpravě velmi slaná a zpravidla se nekonzumuje.

4. Tento originální způsob úpravy je vhodný i pro jiné druhy ryb upravené vcelku, tedy v kůži.

Doporučujeme podávat s dobrým čerstvým chlebem.

Doba přípravy: 40 minut

Energie: 1600 kJ

Náročnost: 2

Cejn s dušenými fazolkami

4 porce

800 g cejnů (4 ks), citronová šťáva, drcený kmín, 3 stroužky česneku, 250 g fazolových lusků, olej, 2 cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml vývaru, 100 ml sladké smetany, lžička hladké mouky, sůl

1. Očištěné, vykuchané a vymyté cejny pokapeme citronovou šťávou, posypeme kmínem, vetřeme prolisovaný česnek a osolíme zvenčí i zevnitř. Necháme chvíli odležet.

2. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a očištěné fazolové lusky nasekáme na kousky. Na oleji zvolna opečeme odleželé cejny, vyjmeme a odložíme stranou.

Do výpeku vložíme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme fazolové lusky a rajský protlak, podlijeme vývarem, osolíme a podusíme doměkka.

3. Omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a ještě 10 minut necháme povařit. Potom vložíme rybu a necháme ji prohřát.

Doba přípravy: 40 minut

Energie: 940 kJ

Náročnost: 2

Štika ve slaninovém kabátku

4–6 porcí

1 očištěná štika (asi 1300 g), 1 svazek petržele, 1 svazek majoránky, 1 citron, bílý pepř, sůl, 300 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 100 g másla, pergamenový papír

1. Z ryby odstraníme ploutve. Umyjeme byliny, pár kousků si schováme na ozdobu, zbytek pokrájíme a naplníme vně i uvnitř osolenou a opepřenou rybu.

2. Poté ji obalíme v plátcích slaniny a dáme na pekáč vyložený pečicím papírem do středu trouby vyhřáté na 200 °C na 25–30 minut. 15 minut před koncem pečení ztlumíme troubu na 180 °C. Štiku podáváme obloženou bylinkami a nakrájeným citronem.

Doba přípravy: 40 minut

Energie: 1039 kJ

Náročnost: 3

Rozmarný lín

4 – 6 porcí

1,2 kg celých línů, citronová šťáva, drcený rozmarýn, 100 g anglické slaniny, 100 g másla, 200 ml drůbežího vývaru, 200 ml smetany, petrželka, 1 žloutek, sůl, směs drcených pepřů

1. Vykuchané a vymyté líny na bocích nařízneme příčnými řezy, osolíme a vetřeme do nich citronovou šťávu, rozmarýn a pepř. Do zářezů vložíme plátky slaniny a ryby necháme chvíli odležet.

2. Po 30 minutách je položíme do pekáče vymazaného máslem, podlijeme 3 lžícemi vývaru a poklademe plátky másla. Pečeme přikryté 30 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Během pečení podléváme výpekem a v polovině pečení je obrátíme.

3. Pokud je to nutné, podlijeme další lžicí vývaru. Upečené ryby vyjmeme, uchováme je v teple a do výpeku přidáme výtvar, smetanu a petrželku. Povaříme do zhoustnutí, poté odstavíme a do omáčky zašleháme žloutek.

Podáváme se zeleninovým salátem a bramborami. Omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1965 kJ

Náročnost: 2

Závitek z candáta

4 porce

800 g rybích filetů z candáta s kůží, 1 větší cibule, 30 g sušených hub, 120 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, olivový olej, máslo, 150 ml smetany, mořská sůl, sušený rozmarýn a tymián (provensálské byliny).

1. Filety z candáta prokrojíme tak, aby nám vznikly pruhy masa na kůži deset až patnáct centimetrů dlouhé a 4–5 centimetrů široké. Osolíme je a rozemneme na ně bylinky.

2. Sušené houby (nejlépe hřiby) dopředu namočíme a pak posekané vaříme v mírně osolené vodě. Na pánvi v oleji opečeme dozlatova jemně nakrájenou cibulku a nastrouhaný celer.

Z osmažené cibule a celeru, vejce, sýra a odřezků masa, soli a vařených hub připravíme náplň. Tu vložíme do svinutých a jehlicí spíchnutých závitků.

3. Každý závitek překryjeme plátkem másla a pečeme je na plechu při 200 °C, podle velikosti asi 6–8 minut. Dalších 5 minut necháme závitky v odvětrané troubě dotáhnout. Z vývaru hub a smetany připravíme odvařením jemnou omáčku.

K tomuto pokrmu inspirovanému francouzskou labužnickou kuchyní patří jako příloha těstoviny.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1700 kJ

Náročnost: 3

Pstruh pikant

4 porce

4 pstruzi, citronová šťáva, 4 stroužky česneku, hladká mouka, sladká paprika, máslo, petrželka, plátky citronu na ozdobení, sůl, směs drcených pepřů

1. Očištěné a vykuchané ryby omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou a opepříme. Utřeme česnek se solí a vetřeme jej do ryb zvenčí i zevnitř. Necháme 20 minut odležet.

2. Poté je obalíme ve směsi mouky a papriky. Položíme na zkřížené špejle do pekáče vymazaného máslem. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ryby často přeléváme výpekem.

3. Podáváme se zeleninovou oblohou, ozdobené plátky citronů a sekanou petrželkou.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1700 kJ

Náročnost: 3

Vařený candát na smetaně

1 kg candáta (kapr, štika), 150 g čerstvého másla, 300 g celeru, sůl, 5 g cukru, 2 dl bílého vína, 50 hladké mouky, 1/8 l sladké smetany, 3 žloutky, trochu octa nebo citronové šťávy

1. Z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem z ryb a celeru a dobře povaříme na hustou hladkou omáčku, kterou procedíme. Přidáme víno, nakonec ve smetaně rozšleháme žloutky.

2. Vodu s cukrem, solí a trochou octa povaříme a přidáme oloupaný, na tlustší nudle nakrájený celer. Když je celer měkký, vyjmeme jej z vývaru, který procedíme, znovu uvedeme do varu a asi 15 minut v něm vaříme osolené porce ryb.

Potom je vyjmeme na nahřátou mísu, posypeme vařeným celerem a přelijeme omáčkou.

Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo hranolky.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1800 – 2100 kJ

Náročnost: 2

Text: Eva Hořánková, Foto: Sladkovodní kuchařka Smartpress.cz, Fischinfo.de, cz-ryby.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
skutecnepribehy.cz
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
S Jituškou jsme o prázdninách vyrazily do lesa na maliny a borůvky. Nemohla jsem uvěřit, jak rychle je sbírá. Byl to fofr! Vnučka mi tvrdila, že jí pomáhá borůvková víla. Naše Jitulinka měla svoje první prázdniny, v první třídě na vysvědčení měla samé jedničky, tak ji škola bavila. Celý měsíc trávila se mnou na chalupě, aby mohli její rodiče
Gratinovaný lilek po italsku
nejsemsama.cz
Gratinovaný lilek po italsku
Suroviny: 1 kg lilku 700 g rajčatového pyré 500 g mozzarelly 80 g parmazánu 3 stroužky česneku mouka na obalení bazalka olej na smažení olivový olej sůl (jemná i hrubozrnná) Postup: Lilek nakrájejte na kulaté plátky silné asi ½ cm. Plátky lilku posypte hrubozrnnou solí a dejte na 2 hodiny do cedníku. To vytáhne jejich
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
iluxus.cz
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
V roce 2016 uvedla značka Maurice Lacroix na trh model Aikon, který se rychle stal nejprodávanější kolekcí značky. Nyní švýcarská manufaktura z Franches Montagnes posouvá svou ikonu o krok dál – přich
Axiom 40: párty loď pro milionáře
epochalnisvet.cz
Axiom 40: párty loď pro milionáře
Koncept katamaránu od italského designéra Maura Giamboiho určitě oslní každého, do rád pořádá opulentní večírky. Multifunkční loď s důrazem na společenské zázemí a maximální využití prostoru nabízí beach club, který zabírá třetinu trupu a má rozlohu přes 120 metrů čtverečních. Nabízí sklápěcí terasy, nekonečný bazén, vodopád a centrální tunel mezi trupy. Úchvatné vizualizace od italské
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
epochanacestach.cz
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
Máte-li rádi nevšední restaurace a zajímavé hotely, nenechte si ujít návštěvu obřího dřevěného sudu na Javorníku. Historicky starší z dvojice sudů vznikl již v roce 1899 na vrcholu Javorníku u obce Dlouhý Most nedaleko Liberce. Původně šlo o atrakci, která byla součástí Jubilejní výstavy Vídeň 1898 na oslavu 50 let vlády Františka Josefa I. Gigantický dřevěný sud sloužil jako
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
enigmaplus.cz
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
Jedním z nejznámějších nástrojů jasnovidců je křišťálová koule. Spatřit, co přinese zítřek, je prý ale možné také v zrcadlech! [gallery size="full" ids="157026,157027,157025"] Ta totiž podle zá
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
epochaplus.cz
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
Když si dnes chceme vychladit nápoj, stačí stisknout knoflík. Kdysi to ale nebylo tak snadné. Historie chlazení je plná fascinujících experimentů, od starověkých ledových jam až po moderní chladničky. Jak se vyvíjel jeden z nejdůležitějších vynálezů v historii lidstva? Pojďme se podívat na cestu od „ledového muže“ po supermoderní technologie. Historie lednic začíná ve starověku,
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
nasehvezdy.cz
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
Má snad manželství moderátora Libora Boučka (44) a finalistky České Miss 2014 Gabriely Bendové (33) vážné problémy? Před pár týdny byli spolu viděni v jednom pražském nákupním centru a na idylický p
Polévka z rajčat a paprik
tisicereceptu.cz
Polévka z rajčat a paprik
Výborná zeleninová polévka s bylinkami plná vitaminů a vlákniny. Suroviny na 6 porcí 1,2 l zeleninového vývaru 400 g loupaných rajčat 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 žluté papriky 1 ci
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
21stoleti.cz
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
Astrocyty, buňky hvězdicovitého tvaru s dlouhými výběžky, patří mezi tak zvané neuroglie, což je podpůrná tkáň, která spolu s neurony tvoří nervový systém. Gliové buňky představují asi 90 % všech buně
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
historyplus.cz
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
Radními z jihočeských Netolic cloumá nevýslovná zlost. Na jméno nemohou přijít Jakubu Krčínovi. „Určitě je ve spojení s ďáblem,“ říká nakvašeně jeden z nich. „Kudy chodí jeho strakatý pes, tudy kope stoky,“ dodává druhý. Jablkem sváru je kanál, který Krčín vybudoval nedaleko jejich obce… Hosté, které Vilém z Rožmberka (1535–1592) pozval na zámeček Kratochvíle, jsou jako u