Domů     Ryba na sváteční stůl
Ryba na sváteční stůl
12.12.2023

Jsou tu Vánoce, čas oblíbených šupináčů, ale nejen jich. Stále častěji se kupují i jiné druhy ryb.

A důležité je vědět, jak s nimi zacházet. V tom ale mnozí pokulhávají. Možná to nebude ani nechutí k rybám samotným. Třeba jste prostě nevyrostli v rybářské rodině, a tak to s rybami moc neumíte. Ale i to se dá změnit.

Jak nakupovat

Měli byste se rozhodnout, jestli mořskou, nebo sladkovodní. Je to otázka chuťových preferencí, i když je pravda, že mořské ryby bývají dietnější, ale některé, zejména losos, tuňák a sardinka, mají vyšší obsah omega-3 mastných kyselin.

To ovšem platí jen tehdy, pokud rybu připravujete i s kůží, protože podstatná část omega-3 kyselin se nachází v podkožním tuku. Protentokrát vynechme zmražené ryby a pojďme na nákup do prodejny s čerstvými. Na co se soustředit?

Hlavním znakem čerstvosti je barva žaber. Ty musejí být červené, nesmí na nich být sliz ani pěna. Kůže ryby musí být napjatá, a když do ní zapíchnete prst, důlek se hned vyrovná. Prohlédněte si oko, jestli není zakalené.

Jak ryby ukládat?

Přinesenou rybu je třeba uložit do chladu. Ideální teplota je 0–2 °C, maximálně 4 °C. Pokud je vykuchaná, omyjeme ji a osušíme. Pokud získáme rybu celou, musíme ji vykuchat a pečlivě odstranit všechny nečistoty.

Zejména dejte pozor, abyste rybu nepotřísnili žlučí, protože ta by rybu znehodnotila. Očištěnou a osušenou rybu dejte na talíř nebo do krabičky a překryjte fólií, nebo do fólie zabalte. Takto může zůstat v lednici 2 dny. Máte-li možnost vakuování, pak se její trvanlivost prodlouží až na 5 dní.

Mrazit, nebo ne?

Samozřejmě je vhodné rybu připravovat čerstvou. Ale pokud víte, že ji celou nevyužijete, nebo máte doma rybáře, budete asi přebytky mrazit. Ani to není u ryb bez problému. Ideálně by totiž teplota měla být nejméně -35 °C, což v domácích mrazácích nedosáhnete.

Pokud tedy víte, že budete mrazit ryby častěji, uvažujte o lednici s rychlomrazením. V mrazáku skladujte ryby v mikrotenovém sáčku nebo v plastové uzavíratelné krabičce. Maximální doba by neměla přesáhnout jeden měsíc, aby neutrpěla kvalita.

Rozmrazení

Stejně jako maso i rybu je třeba rozmrazovat šetrně. Vyndejte ji z mrazáku den před kuchyňskou úpravou a vložte ji do lednice, kde postupně rozmrzne.

Zásadně nepoužívejte vodu ani vysokou teplotu, protože tak se přemnoží mikroorganismy, které mohou způsobit zdravotní problémy.

Co s rybím pachem?

Některým lidem vadí charakteristický rybí pach. Měli byste ale vědět, že není u každé ryby stejný. Hodně záleží na prostředí, kde žila. V každém případě část odéru zmizí se slizem, který smyjete.

Můžeme ji také na chvíli namočit do mléka, které také zápach vytáhne. Poté ji umyjte a osušte a pokapejte citronovou šťávou, která jednak zápach neutralizuje, jednak zpevní maso.

Pár tipů

Ryby snesou téměř všechny úpravy. Můžete je vařit, dusit, péct i grilovat, ale i marinovat ve směsi citrusů a bylinek. A určitě se vám bude hodit pár rad.

• Pořiďte si kvalitní ostrý nůž, nebo spíš dva. Na filetování je vhodná tenká ostrá, pružná špička. Na porcování podkov zase upotřebíte silnější nůž nebo sekáček.

• Rybě neuškodí více soli, ale rozhodně to nepřežeňte s kořením. Pamatujte, že rybí maso je jemné a má svou vlastní chuť. Nesnažte se ji přebít.

• Některé ryby, třeba pečeného pstruha, můžete před konzumací celého vykostit. Vyndáte páteř i s kostmi, jde to snadno.

• Pokud budete grilovat, pamatujte, že je lepší mít filety s kůží. Ty totiž udrží křehké maso pohromadě. Pokud ji nechcete sníst, můžete ji na konci úpravy sundat.

Nezapomeňte však, že opečená kůže některých ryb (třeba pstruha či makrely) je velmi chutná a křupavá.

Jaké vybrat koření?

Každý kuchař vám řekne, že koření nesmí přebít chuť rybího masa. Nanejvýš vhodný je citron. A v našich končinách se jako základní koření na ryby používá kmín. K tomu pak můžeme přidat některou z bylinek.

Kopr se hodí k lososu, ale měl by se přidávat těsně před dokončením. Stálicí k rybě je i tymián. Čerstvým můžete naplnit vnitřek ryby, nebo se dává do oleje, ve kterém se ryba marinuje. Do polévek patří petrželka, rozmarýn dodá zase rybě středomořský šmrnc.

Francouzi rádi dávají na ryby estragon, který má výraznou lehounce nahořklou chuť. Itálii připomene zase bazalka. A pokud byste chtěli zabrousit do Asie, budete potřebovat čerstvý zázvor, koriandr a sójovou omáčku.

Foto: Shutterstock

Související články
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
12.3.2025
Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů. Polévka z mořských plodů (4 porce) 1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zelenino
28.2.2025
Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené. Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na sm
19.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
reklama
Šikovné tipy
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
K omrzlinám můžete přijít snadno…
… zvlášť při zimní dovolené a dlouhých výletech v neznámém terénu. Zrádná ale může být i nedělní procházka, třeba když uklouznete v čerstvém sněhu. Nejohroženější jsou diabetici, kterým riziko zdaleka nehrozí jen na horách. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, což je nebezpečná kombinace zhoršeného stavu nervů a špatného prokrvení, pak se může stát, že necitlivá […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sedmiletá válka: Odmítly evropské mocnosti shnilý kompromis?
historyplus.cz
Sedmiletá válka: Odmítly evropské mocnosti shnilý kompromis?
Větší ozbrojený konflikt Evropa dosud nezažila. Sedmiletá válka přinese zklamání Francii či Rakousku, a naopak Prusko definitivně katapultuje mezi velmoci. O život během ní přijdou statisíce vojáků a civilistů. A protože se bude bojovat i na dalších kontinentech, sedmileté válce se někdy právem říká „nultá světová“. Války o rakouské dědictví po dlouhých osmi letech definitivně
VÍTÁNÍ JARA NA RODOVÝCH MÍSTECH ROUDNICKÝCH LOBKOWICZŮ.
epochanacestach.cz
VÍTÁNÍ JARA NA RODOVÝCH MÍSTECH ROUDNICKÝCH LOBKOWICZŮ.
Zima je u konce a pamětihodnosti ve správě organizace House of Lobkowicz otevírají své brány všem turistům a milovníkům historie a umění. Nelahozeves – zámek a Rodný dům Antonína Dvořáka Zámek Nelahozeves přivítá jaro a s ním turistickou sezonu v sobotu 29. března 2025 od 10:00 do 18:00. Pro návštěvníky bude připraven program, v němž
Inspirace pro románovou postavu: Komu omrzl nos v Karpatech?
enigmaplus.cz
Inspirace pro románovou postavu: Komu omrzl nos v Karpatech?
Humoristický román Jaroslava Haška (1883-1923) dobyl svět a představil v něm jednoho dobře známého českého vojína rakousko-uherské armády. Do více než padesáti jazyků byly přeloženy Osudy dobrého vojá
Něžné růžové pohlazení
nejsemsama.cz
Něžné růžové pohlazení
Není divu, že zakletá princezna tak dlouho spala. Omamná vůně růží jistě podpořila její klidný spánek a krásné sny. I my ale můžeme využít sílu růží pro svou krásu i duševní harmonii. Růžová voda i olej je takový malý zázrak pro pleť i vlasy, pomáhá také při problémech se spaním. Vzácný olej i voda Čistý růžový olej býval velmi ceněný
Růžový jaspis na krku mi splnil velké přání
skutecnepribehy.cz
Růžový jaspis na krku mi splnil velké přání
Na miminko jsme čekali s přítelem dlouho. Pak mi na jarmarku koupil krásný náhrdelník a ty růžové kamínky, které jsem nosila na krku, asi skutečně splnily můj sen. Ty růžové kamínky na šňůrce jsem si koupila na jednom masopustním jarmarku. V malém městečku na jihu Čech jsme se ocitli s přítelem náhodou. Jeli jsme kolem a řekli si, že se
Sokolnictví v Česku: Tradice, umění a moderní výzvy
21stoleti.cz
Sokolnictví v Česku: Tradice, umění a moderní výzvy
Sokolnictví, jedno z nejstarších loveckých umění, má v České republice hluboké historické kořeny a stále živou tradici. Není jen fascinující podívanou, ale také důležitým nástrojem ochrany přírody. Je
Krémové těstoviny s hříbky
tisicereceptu.cz
Krémové těstoviny s hříbky
Výtečné rychlé těstoviny se smetanovou omáčkou si zamilujete. Suroviny 1 balení vašich oblíbených těstovin hrst čerstvých nebo sušených hříbků 250 ml smetany ke šlehání 4 trojhránky taveného
Nerozhodný Václav IV.: Správný okamžik podle hvězd vždycky prošvihl
epochaplus.cz
Nerozhodný Václav IV.: Správný okamžik podle hvězd vždycky prošvihl
Kalendář ukazuje rok 1378. Slavný král a císař Karel IV. právě vydechl naposledy a vlády se ujme jeho syn Václav IV. Jde v otcových šlépějích. Také on se po vzoru svého otce velmi často obrací ke hvězdám. Na rozdíl od něj to ale moc neumí… V počátcích svého panování se Václav IV. (1361–1419) spoléhá na předpovědi lékaře
V samém srdci Palazzo del Sol
rezidenceonline.cz
V samém srdci Palazzo del Sol
Jeden z nejexkluzivnějších ostrovů na světě se nachází necelých pět kilometrů od Miami. Soukromý Fisher Island, jenž je majetkem rodiny Vanderbiltů, hrdě nese architektonický projekt Palazzo del Sol, zahrnující 43 luxusních apartmá. Projekt byl svěřen architektonickému studiu Kobi Karp a švýcarskému krajinářskému architektovi Enzu Eneovi. Nedávno dokončený desetipatrový boutique komplex se 43 bytovými jednotkami má
Bernášková to rozjíždí s muži
nasehvezdy.cz
Bernášková to rozjíždí s muži
V poslední době je herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky jako utržená ze řetězu! Rozchod s manželem, scenáristou Rudolfem Merknerem (52), jí zřejmě prospěl a znovu se jí vrátila
Vyšebrodský cyklus: Nebezpečně okouzlil i Adolfa Hitlera
epochalnisvet.cz
Vyšebrodský cyklus: Nebezpečně okouzlil i Adolfa Hitlera
Žal, který otec cítí nad ztrátou syna, se nedá popsat. Petr I. z Rožmberka oplakává svého dědice Jindřicha, který padl po boku krále Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku. Pro spásu jeho duše se nejspíš rozhodne učinit bohulibý skutek, když pro rodový klášter ve Vyšším Brodě objedná skutečný skvost českého gotického malířství.   Vyšebrodský cyklus,
František Jungvirt navázal spolupráci s kadeřnictvím Red salon
iluxus.cz
František Jungvirt navázal spolupráci s kadeřnictvím Red salon
Sklářský výtvarník, designér a malíř skla František Jungvirt, jenž se od letošního roku, věnuje výhradně své vlastní značce františek jungvirt., navázal novou spolupráci. Pražské kadeřnictví Red salon