Domů     Rozkvetlé truhlíky i v zimě!
Rozkvetlé truhlíky i v zimě!
8.12.2020

Podzimní uklízení nebývá radostné. Je konec léta, konec kvetoucích truhlíků. Kvetoucí sezonu si ale můžeme prodloužit. Až do jara!

Ze všeho nejdříve si připravte do truhlíků vhodnou zeminu. Dolů patří určitě písek. Můžete ho nahradit keramzitem nebo jemným štěrkem. Na zimu se drenáž opravdu vyplatí. Kvůli přelití rostlinek a přemokření půdy.

V létě to tolik nevadí jako v zimě, kdy může přebytečná voda zmrznout a nadělá pak v truhlíku pěknou neplechu. Na drenáž pak přijde zemina. Nepoužívejte samotný substrát. Je příliš lehký. Smíchejte ho s hlínou ze zahrádky v poměru 1:1.

Co dovnitř

A pak už jenom sázejte. Rostlinky, které jsou odolné vůči mrazíkům. Podle uvážení můžete zasadit některé dopředu truhlíku a jiné dozadu, aby byla kompozice „plastická“. Vždy je však vyjměte z předsadbových květináčků. A ještě jedna rada:

klidně můžete rostlinky dávat „natěsno“. V chladném počasí už moc nevyrostou, takže nedostatkem místa trpět určitě nebudou.

Jaké rostlinky koupit?

Je jich velká spousta a naštěstí nejsou moc drahé, takže můžete mít zimní parádu doslova za pár korun. Zkušení zahradníci vám jistě rádi poradí. Ozdobné mohou být květem, listy nebo plody. My jsme pro vás vybrali alespoň některé:

* Maceška (Viola cornuta) určitě nezklame. Vydrží až do června, kvete krásně i při nižších ročních teplotách.

Maceška
Maceška

* Libavka (Gaultheria) je vřesovištní rostlina známá také jako indiánský penicilin. Je známo, že vojáci ve II. sv. válce tuto rostlinku užívali ve žvýkačkách jako prevenci zánětů horních cest dýchacích. Výborná je na problémy s dásněmi i se zuby.

K užití jsou vhodné čerstvé listy i květy. Libavka by vám měla vydržet krásná až do března. Díky překrásným červeným plodům, které nádherně kontrastují s tmavě zelenými listy, připomíná cesmínu, a je proto velmi oblíbenou rostlinkou pro vánoční dekorace.

Stejně dekorativní plody má i Skimia japonica (u ní se červených ozdobných bobulí dočkáte pouze při výsadbě samičích i samčích rostlin) nebo ozdobný lilek (Solanum capsicastrum).

* Krásně zářivé barevné plody má i okrasná paprička (Capsium annuum). Rostou vzpřímeně a mění barvu od zelené přes žlutou a oranžovou až po ostře červenou. Dozrávají na podzim a v zimě, na rostlince vydrží dlouho a svou okrasnou funkci plní dokonale.

* Dlužicha (Heucher), badan (Bergenia), pryšce (Euphorbia) nebo škornice (Epimedium) jsou trvalky s okrasnými listy. Mráz je jen malinko potrápí, ale neponičí.

* Drátovec (Leucophyta brownii) a starček (Senecio mini-starle) jsou zajímavé svým šedozeleným zbarvením i svými netypickými listy.

* Okrasná kapusta (Brassica oleraceaby) by určitě v podzimním truhlíku neměla chybět. Čím větší chladno je, tím barevnějšími listy se ozdobí.

* Sedum (Herbstfreude) je rozchodník, který znaly už naše babičky a říkaly mu „zelíčko“. Jsou to odolné, nenáročné trvalky, které truhlíkové aranžmá zpestří nejen listem, ale i květy v odstínech růžové barvy.

* Mezi nejoblíbenější podzimní balkonové rostliny patří vřesy a vřesovce. Hvězdou mezi nimi je Erica gracilis.

* Sáhnout můžete i po skromném, ale půvabném netřesku (Sempervivum).

Dekorace na závěr

Máme osázeno. A teď už zbývá jen dozdobit. Čím? Možností je nepřeberně, stačí se jen podívat kolem sebe, co podzim nabízí.

Kaštany, ořechy, malé uschlé kukuřičné klásky, sušené květy, šišky… K oživení podzimní výsadby můžete použít i malé keramické květináčky, sušené klasy trav, malé dekorativní dýně, lýko či malinké proutěné věnečky.

Hnojivo je důležité

Truhlík je hotový a může zdobit okno nebo balkon. Ale pozor. Ještě před tím, než zaujme svoje místo, nezapomeňte na tu úplně poslední tečku – na hnojivo! Na trhu je jich velké množství a vždy je lepší se před jejich koupí poradit.

Na zimní výsadbu vybírejte spíše dlouhodobé hnojivo.

Rostlinku oživí a odmění se vám bohatstvím květeny. Platí zde přímá úměra – čím lepší výživu rostlinka dostane, tím déle ji budete mít v květu.

Text: Dana Pešková, Foto: PX FUEL, zahradnictvisebrov.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zářivý maják Syncline House
rezidenceonline.cz
Zářivý maják Syncline House
Maximálně průsvitné struktury, světlé a funkční materiály, efektivní technologie, ideální klima a komfort, dokonalý design. Jasně definovaný promyšlený projekt, nedávno dokončený týmem studia Omar Gandhi Architect ve složení Omar Gándhí, Peter Braithwaite, Elizabeth Powell, Devin Harper a Ozana Gherman, představuje ztělesnění veškerých požadavků na moderní soudobé bydlení. Pro rodinu movitého investora – pár se smíšenými
Filip Rajmont v pasti intrik a nenávisti: Co se skrývá za oponou?
nasehvezdy.cz
Filip Rajmont v pasti intrik a nenávisti: Co se skrývá za oponou?
Herci Filipu Rajmontovi (47) už dochází trpělivost s tím, že existence jeho postavy v seriálu Ulice je závislá na herečce Lence Zahradnické (39), která je stále na mateřské. Pokusí se jí zbavit? Vy
Lehké cookies
nejsemsama.cz
Lehké cookies
Cookies jsou opravdu lahodné. Ty z našeho receptu jsou navíc lehké jako dech. Ingredience: ● 1 hrnek cukru ● 1 šálek tmavého třtinového cukru ● 1 malý hrnek pokrájeného změklého másla ● 2 vejce ● 1 lžička prášku do pečiva ● 1 vanilkový cukr ● 2 malé hrnky ovesných vloček ● 2 malé hrnky kukuřičných lupínků ● 2 malé hrnky celozrnné mouky ● 150 g čokolády (minimálně 70 %
Ztratila životní lásku i naději
skutecnepribehy.cz
Ztratila životní lásku i naději
Hana byla spořádaná žena a vzorná manželka. Celé městečko ji obdivovalo. Pak se však stalo něco, co ji vykolejilo a změnilo k horšímu. V našem městečku jsme se všichni znali. Prodávala jsem v místním lahůdkářství, a to víte, do lahůdkářství chodí každý. Hanu jsem znala, bydlela ve vilce u nádraží. Její manželství bylo přímo čítankové, občas jsem dávala Hanu a jejího muže za
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz
Perlové týdny Halada 2025
V květnu a červnu proběhne největší prodejní výstave perlových šperků v Čechách a na Slovensku. Legendární a největší akce rodinného klenotnictví Halada má tradicí již několik desetiletí. Na akci s
Mauricius: Zelený klenot Indického oceánu
epochanacestach.cz
Mauricius: Zelený klenot Indického oceánu
Je ideálním místem pro exotickou dovolenou. Na své si zde přijdou zamilované dvojice, rodiny s dětmi i vášniví golfisté. Dovolenou můžete strávit na jednom místě, nebo do ní zakomponovat sousední ostrov Reunion. Na Mauriciu se rozhodně nebudete nudit. V Indickém oceánu existuje ostrov, který vaše sny může změnit ve skutečnost. Po celý rok zde panují
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz
Gruzie plná chutí a vůní
Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární bohatství, což může být pro ty, kteří pamatují jen známý koňak nebo čaj opravdovým překvapením. A pohostinnost místních je pověstná. Však také jedno z přísloví zní: Host je dar Boží.   Gruzínská kuchyně není jenom jedna, po staletí vstřebávala vlivy turecké, íránské a posledních dekádách i ruské. Navíc
Mikroplasty pod lupou: Hrozba pro fotosyntézu a celý ekosystém
21stoleti.cz
Mikroplasty pod lupou: Hrozba pro fotosyntézu a celý ekosystém
Každý den každý z nás vdechuje kyslík, který z velké části pochází z moří a oceánů. Ano, hlavním producentem tohoto plynu není deštný prales, ale drobné mikroskopické řasy a fytoplankton. A ten je teď
Výzkum UFO v Česku: Tisíce případů za 33 let!
enigmaplus.cz
Výzkum UFO v Česku: Tisíce případů za 33 let!
Po pádu železné opony se u nás začaly rozvíjet různé oblasti bádání. Nechyběl ani zájem o věci nevysvětlitelné, nadpřirozené nebo alespoň nějakým způsobem tajemné. Hozené rukavice zkoumání fenoménu ne
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století.
Operace Příboj: Krotil Stalin Pobaltí deportacemi na Sibiř?
historyplus.cz
Operace Příboj: Krotil Stalin Pobaltí deportacemi na Sibiř?
V Moskvě usoudili, že po dobrém to s litevskými, lotyšskými a estonskými rolníky nepůjde. Proto Stalin sáhne po osvědčené zbrani. Masovými deportacemi chce odpor obyvatel Pobaltí zlomit. Sověti zorganizují operaci Příboj, během níž pošlou do vyhnanství na 100 000 nežádoucích osob! Litva, Lotyšsko a Estonsko vyhlásí v roce 1918 nezávislost. To ale neznamená, že by
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
tisicereceptu.cz
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa? Ingredience 4 jehněčí kolínka 2 cibule 50 g másla 6 stroužků česneku 10 kuliček pepře 3 bobkové listy 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarý