Možná právě vy patříte mezi ty hospodyňky, které skrývají doma nějaký ten recept po babičce či prababičce a říkají si, že ho musí vyzkoušet. Pěkně v klidu, žádný spěch. A kdybyste žádný takový recept neměli, zkuste tenhle zajímavý moučník z první republiky.
Těsto: 250 g škvarků, 250 g krupicového cukru, šťáva a nastrouhaná kůra z ½ citronu, 1 lžička mleté skořice, 4 drcené hřebíčky, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 500 g hladké mouky, mouka na pomoučení
Náplň: 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 150 g krupicového cukru, 1 vanilka, 500 ml mléka, 2 lžíce tuzemského rumu, tenké plátky z 1 důkladně omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče na zdobení.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Škvarky jemně pomeleme, přidáme cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, koření, vejce, jedlou sodu a mouku.
Vypracujeme hladké pevné těsto, vyválíme je na pomoučené pracovní ploše, vložíme do obdélníkové koláčové formy a pečeme zhruba 25 minut dozlatova. Vyjmeme a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. V rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem, vmícháme semínka vanilky, přilijeme mléko a vaříme na mírném stupni 20 až 25 minut za stálého míchání do zhoustnutí. Rendlík přetáhneme potravinářskou fólií a necháme krém částečně zchladnout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vlahého krému. Přidáme tuzemský rum, promícháme a necháme krém zcela zchladnout.
Vychladlý korpus naplníme žloutkovým krémem a poklademe tenkými plátky pomeranče.
Další neméně chutné recepty najdete v publikaci Kristiny Šemberové a Evy Všetíčkové Sladká první republika vydané nakladatelstvím KOSMAS.
Text: Eva Hořánková, recept Kristina Šemberová a Eva Všetíčková Sladká první republika Nakladatelství Kosmas
Foto: David Turecký