Domů     Remoska: Trouba, která peče, vaří, zavařuje
Remoska: Trouba, která peče, vaří, zavařuje
18.11.2020

Je to vůbec možné? Takový zázrak existuje? Všichni už určitě víte, že řeč bude o remosce. A tu má doma snad každý a vařily v ní už i naše babičky. A protože je tak šikovná, jsou i takoví, co si hned pořizují dvě, jednu na chatu a druhou na doma.

Tak jako všechny velké vynálezy, její cesta na svět začala celkem obyčejně. To když si český konstruktér Homuta prohlížel ve Švédsku hrnec, který ovšem uměl jen vařit. Tehdy v 50. letech vytvořils několika kolegy prototyp malé elektrické přenosné trouby.

Jmenovala se HUT Podle jmen Homuta, Uher, Tyburec. Po znárodnění spadla dílna pod podnik Remos vynález se stal remoskou. Přes dva a půl milionu kusů vyrobil podnik se sídlem v Kostelci nad Černými lesy od 50. Do počátku 90. let.

Aby také ne, remoska se stala bestsellerem svatebních seznamů. Prodávala se za cenu okolo 200 korun, podle velikosti a měla hliníkovou mísu.

Všechno se vyvíjí

Následovaly všelijaké inovace, například teflonový povrch, víko dostalo vedle rukojeti druhou úchytku z odolného plastu. Změnil se také kovový podstavec na mísu.

Celých 40 let stála remoska na typickém kovovém kruhu se čtyřmi nožkami, podstavec nejnovější remosky tvoří už lehčí drátěná konstrukce, do které se mísa částečně zasunuje. Princip se ale po desetiletích nezměnil.

Ve víku má zabudovanou topnou tyč, takže teplo sálá shora a stěnami se rozvádí až na dno nádoby, takže nedochází k připalování zespodu.

Co všechno umí?

Někdo využívá remosku výhradně k pečení masa, další si ji zase nemůže vynachválit při pečení buchet. Ale tenhle multifunkční přístroj toho umí mnohem víc.

Elektrická mísa s vrchním zdrojem tepla může sloužit obdobně jako mikrovlnná trouba k přípravě jídla bez tuku a také k rozmrazování, dále jako pánev na smažení, jako gril a třeba i zavařovací hrnec. Umí toustovat, vařit a péct dobré moučníky.

Je nutné si pamatovat, že pokud maso pečeme, nikdy je v remosce nepodléváme; nepřipálí se totiž ani na minimu tuku, který pod maso vložíme. Také se v ní výborně pokrmy dusí, což je obzvlášť výhodné, pokud musíte vařit někomu z rodiny dietu.

Zavařování

V remosce pohodlně zavaříme třeba domácí džem; vejdou se do ní malé skleničky (1,5 dl). Dno mísy s nepřilnavým povrchem chráníme před poškrábáním tak, že na ně utěrku, na kterou teprve naskládáme skleničky, případně můžeme použít kousky z kartonové krabice.

Mísu do poloviny naplníme studenou vodou, naskládáme do ní skleničky s džemem a pak už jenom remosku na půl hodiny zapneme. Skleničky vyjmeme po vychladnutí vody.

S topným víkem zacházejte opatrně

Remoska se může čistit vždy až poté, kdy úplně vychladne a odpojí se od sítě. Zatímco hliníkovou mísu běžně myjeme a mísu s nepřilnavým povrchem myjeme opatrně stejně jako pánve s obdobným povrchem, pro zacházení s víkem platí dvě hlavní zásady:

1) Víko s topným tělesem se nesmí ponořit do vody. Myjeme je z vnitřku vyždímanou houbičkou namočenou v saponátu nebo jenom ve vodě. Potom přetřeme vlhkým hadříkem a usušíme.

2) Víko s držadlem se musí vždycky pokládat na pracovní plochu topnou (tedy vnitřní) částí vzhůru.

I pro singels

Pečící mísa je velmi výhodná pro malé domácnosti a osamělé. Vyrábí se pro ně remoska Mini teflon s červeným víkem bez průhledného okénka. Průměr mísy činí pouhých 19 cm, objem je 0,9 litru, a připravíme v ní jídlo pro jednu až dvě osoby.

Na prvním místě úspora

Šetřit chceme všichni a nám v tom může pomoci. Je spočítáno, že lze ušetřit cca 12 korun na jedno pečení či vaření oproti klasické troubě. A když to násobíte, vyjde docela pěkná sumička.

Vyhřívaný prostor je v porovnání s troubou velmi malý, vše bývá hotovo rychleji a hlavně s výrazně nižší spotřebou energie než v troubě.

Pečení kuřete (1 hod 15 min) Spotřeba v kWh

El. trouba (2 000 W) 1,1 kWh

Remoska® ORIGINAL 0,5 kWh

Princ Charles přebírá od Lady Mileny dárek.
Princ Charles přebírá od Lady Mileny dárek.

Lady Remoska v Anglii

Lady Milena Grenfell-Baines se do Anglie dostala jako desetiletá v roce 1939 jako jedno z posledních dětí, které před nacisty zachránil sir Nicholas Winton. Snad právě tehdy jí byla předána nesmírná energie, kterou po celý život disponuje.

A právě tato energická dáma jednoho dne zjistila, že se v Británii nikde nedá remoska koupit.

Zavolala tedy do Frenštátu, kde se v tu chvíli remoska vyráběla a přivezla také vzorek jedné z hlavních osobností společnosti Lakeland, která přidala remosku do výrobního katalogu. A byl tu hit. A to takový, že bylo těžké zájem za mořem uspokojit.

Pak, že my Češi nemáme být na co pyšní! A abychom tu pýchu ještě více načechrali, jednu remosku dostal k narozeninám princ Charles a prý opravdu stojí v kuchyni. Z Lady Mileny se stala Lady Remoska.

Tak se také jmenuje kniha, ze které jsme vybrali recepty na následujících stránkách.

Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
nasehvezdy.cz
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
Tohle manžel herečky Jany Švandové (77) ze seriálu Jedna rodina neuslyší rád. Na otázku, proč se před sňatkem s developerem Pavlem Satoriem (75) dvakrát rozvedla, měla jasnou odpověď: „Protože v té
Muzeum československého opevnění Kladruby
epochanacestach.cz
Muzeum československého opevnění Kladruby
Jen dvě stě metrů od brány kladrubského kláštera čeká architektonická zajímavost zcela jiného druhu a o celá staletí mladší. Muzeum československého opevnění Kladruby sestává ze dvou betonových bunkrů vybudovaných v roce 1938. První z nich se podařilo zrekonstruovat do původní podoby tak věrně, že se až zdá, že si posádka jen na chvilku odskočila. Uvnitř byla znovu
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
epochalnisvet.cz
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
Čeští vědci ročně objeví a popíší desítky nových druhů organismů. Každý nově popsaný druh rozšiřuje poznání o přírodě a nabízí potenciál pro využití v medicíně, zemědělství i ochraně přírody. Tisíce jich ale ještě zůstávají neobjeveny.   Mnohé z nich z přírody mizí dříve, než je vůbec stihneme poznat. Taxonomie, která je základním kamenem pro jakýkoliv výzkum biodiverzity,
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
historyplus.cz
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
Zdatný a rozvážný podnikatel, mecenáš umění, politik, hospodář, otec českých lyžníků a nadšený propagátor turistiky. Jan Nepomuk Harrach je osvíceným šlechticem a jeho činorodost udivuje dodnes. Výraznou stopu zanechal hlavně v Krkonoších. Hrabě Harrach (1828–1909) se narodil ve Vídni jako syn vzdělaného, vlastenecky orientovaného Františka Arnošta z Harrachu (1799–1884) a jeho manželky Anny Marie Terezie (1809–1881),
Pikantní kuře
nejsemsama.cz
Pikantní kuře
Maso vybírejte nejlépe u řezníka nebo farmáře. Budete mít jistotu o kvalitě i čerstvosti. Místo pomerančů můžete maso zkusit péct třeba také s broskvemi nebo jablky. Ingredience na 4 porce: 4 kuřecí prsa 50 g koření garam masala sůl pepř 1 lžička mleté skořice 2 lžíce hladké mouky 2 pomeranče 2 cibule několik snítek rozmarýnu Postup: Pomeranče a cibule nakrájejte na kolečka.
Co s námi dělají negativní energie?
enigmaplus.cz
Co s námi dělají negativní energie?
Nemůžeme je vidět a obvykle je ani nevnímáme. Přesto jsou různé energie všude kolem nás a z dlouhodobého hlediska jejich působení může člověka ovlivnit víc, než by se na první pohled zdálo. Negativním
Elixír života a vášně
rezidenceonline.cz
Elixír života a vášně
Moderní dům, zařízený luxusními ikonickými solitéry, překvapivě působí dojmem starobylé solidnosti. Zadání klientů bylo zdánlivě komplikované – přáli si vytvořit interiér v novém domě, který by ale působil dojmem letité zabydlenosti, nebyl výstřední, současně i po nějakém čase stále aktuální. Mladý pár hodně cestuje a velmi dobře se orientuje ve světě designu. Také proto architekt
Cuketová buchta s citronovou polevou
tisicereceptu.cz
Cuketová buchta s citronovou polevou
Chcete udělat radost mlsným jazýčkům? Pak pro vás máme chutnou buchtu. Ingredience 400 g cukety 2 vejce 300 g cukru krupice 230 ml oleje 400 g hladké mouky 6 g jedlé sody 4 g kypřicího prá
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
skutecnepribehy.cz
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
Byla jsem šťastná, že ten úžasný kousek po tetičce můžu mít doma právě já. To zrcadlo bylo nádherné. Do naší rodiny ale vneslo jenom nenávist. Mou velkou vášní je starožitný nábytek. Jenže na to, abych si takové kousky nábytku mohla pořídit, jsem bohužel nikdy neměla dost peněz. Jen tu a tam si koupím nějaký drobný kousek,
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
21stoleti.cz
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ate
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
epochaplus.cz
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
Nafukovací nemusí být jen matrace nebo plavací kruh. Možností je mnohem víc a na vodu se některé z nich ani nedostanou… Díky lehkosti a skladnosti však svému účelu slouží skvěle! Tank odkdy: 1942 Jak vyhrát bitvu, nebo celou válku? Jedním z osvědčených prostředků je odedávna lest! Zkrátka nenápadně oklamat nepřítele. S originálním nápadem přijdou během