Remoska: Trouba, která peče, vaří, zavařuje

Je to vůbec možné? Takový zázrak existuje? Všichni už určitě víte, že řeč bude o remosce. A tu má doma snad každý a vařily v ní už i naše babičky. A protože je tak šikovná, jsou i takoví, co si hned pořizují dvě, jednu na chatu a druhou na doma.

Tak jako všechny velké vynálezy, její cesta na svět začala celkem obyčejně. To když si český konstruktér Homuta prohlížel ve Švédsku hrnec, který ovšem uměl jen vařit. Tehdy v 50. letech vytvořils několika kolegy prototyp malé elektrické přenosné trouby. Jmenovala se HUT Podle jmen Homuta, Uher, Tyburec. Po znárodnění spadla dílna pod podnik Remos vynález se stal remoskou.

Přes dva a půl milionu kusů vyrobil podnik se sídlem v Kostelci nad Černými lesy od 50. Do počátku 90. let. Aby také ne, remoska se stala bestsellerem svatebních seznamů.

Prodávala se za cenu okolo 200 korun, podle velikosti a měla hliníkovou mísu.

Všechno se vyvíjí

Následovaly všelijaké inovace, například teflonový povrch, víko dostalo vedle rukojeti druhou úchytku z odolného plastu. Změnil se také kovový podstavec na mísu. Celých 40 let stála remoska na typickém kovovém kruhu se čtyřmi nožkami, podstavec nejnovější remosky tvoří už lehčí drátěná konstrukce, do které se mísa částečně zasunuje. Princip se ale po desetiletích nezměnil.

Ve víku má zabudovanou topnou tyč, takže teplo sálá shora a stěnami se rozvádí až na dno nádoby, takže nedochází k připalování zespodu.

Co všechno umí?

Někdo využívá remosku výhradně k pečení masa, další si ji zase nemůže vynachválit při pečení buchet. Ale tenhle multifunkční přístroj toho umí mnohem víc. Elektrická mísa s vrchním zdrojem tepla může sloužit obdobně jako mikrovlnná trouba k přípravě jídla bez tuku a také k rozmrazování, dále jako pánev na smažení, jako gril a třeba i zavařovací hrnec. Umí toustovat, vařit a péct dobré moučníky.

Je nutné si pamatovat, že pokud maso pečeme, nikdy je v remosce nepodléváme; nepřipálí se totiž ani na minimu tuku, který pod maso vložíme.

Také se v ní výborně pokrmy dusí, což je obzvlášť výhodné, pokud musíte vařit někomu z rodiny dietu.

Zavařování

V remosce pohodlně zavaříme třeba domácí džem; vejdou se do ní malé skleničky (1,5 dl). Dno mísy s nepřilnavým povrchem chráníme před poškrábáním tak, že na ně utěrku, na kterou teprve naskládáme skleničky, případně můžeme použít kousky z kartonové krabice. Mísu do poloviny naplníme studenou vodou, naskládáme do ní skleničky s džemem a pak už jenom remosku na půl hodiny zapneme.

Skleničky vyjmeme po vychladnutí vody.

S topným víkem zacházejte opatrně

Remoska se může čistit vždy až poté, kdy úplně vychladne a odpojí se od sítě. Zatímco hliníkovou mísu běžně myjeme a mísu s nepřilnavým povrchem myjeme opatrně stejně jako pánve s obdobným povrchem, pro zacházení s víkem platí dvě hlavní zásady:

1) Víko s topným tělesem se nesmí ponořit do vody. Myjeme je z vnitřku vyždímanou houbičkou namočenou v saponátu nebo jenom ve vodě. Potom přetřeme vlhkým hadříkem a usušíme.

2) Víko s držadlem se musí vždycky pokládat na pracovní plochu topnou (tedy vnitřní) částí vzhůru.

I pro singels

Pečící mísa je velmi výhodná pro malé domácnosti a osamělé. Vyrábí se pro ně remoska Mini teflon s červeným víkem bez průhledného okénka. Průměr mísy činí pouhých 19 cm, objem je 0,9 litru, a připravíme v ní jídlo pro jednu až dvě osoby.

Na prvním místě úspora

Šetřit chceme všichni a nám v tom může pomoci. Je spočítáno, že lze ušetřit cca 12 korun na jedno pečení či vaření oproti klasické troubě. A když to násobíte, vyjde docela pěkná sumička. Vyhřívaný prostor je v porovnání s troubou velmi malý, vše bývá hotovo rychleji a hlavně s výrazně nižší spotřebou energie než v troubě.

  • Pečení kuřete (1 hod 15 min) Spotřeba v kWh

  • El. trouba (2 000 W) 1,1 kWh

  • Remoska® ORIGINAL 0,5 kWh

Princ Charles přebírá od Lady Mileny dárek.

Lady Remoska v Anglii

Lady Milena Grenfell-Baines se do Anglie dostala jako desetiletá v roce 1939 jako jedno z posledních dětí, které před nacisty zachránil sir Nicholas Winton. Snad právě tehdy jí byla předána nesmírná energie, kterou po celý život disponuje. A právě tato energická dáma jednoho dne zjistila, že se v Británii nikde nedá remoska koupit.

Zavolala tedy do Frenštátu, kde se v tu chvíli remoska vyráběla a přivezla také vzorek jedné z hlavních osobností společnosti Lakeland, která přidala remosku do výrobního katalogu. A byl tu hit. A to takový, že bylo těžké zájem za mořem uspokojit. Pak, že my Češi nemáme být na co pyšní!

A abychom tu pýchu ještě více načechrali, jednu remosku dostal k narozeninám princ Charles a prý opravdu stojí v kuchyni. Z Lady Mileny se stala Lady Remoska.

Tak se také jmenuje kniha, ze které jsme vybrali recepty na následujících stránkách.

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků
epochanacestach.cz

Na kole i po svých: Užijte si na...

Znáte jiné místo, kde...
Věděla, že potřebuji její pomoc
skutecnepribehy.cz

Věděla, že potřebuji její...

Po rozvodu jsem se...
Tabule pro slavnostní příležitost
rezidenceonline.cz

Tabule pro slavnostní...

Vybrané stolování v soukromí už v současnosti nesvazuje...
Analýzy DNA našich předků: Potomci Velkomoravanů žijí mezi námi, slovanské kořeny má jenom třetina Čechů
epochaplus.cz

Analýzy DNA našich předků: Potomci...

Průzkumy DNA, které pátrají po potomcích...
Díra větší než Antarktida
21stoleti.cz

Díra větší než Antarktida

Letošní antarktická ozonová díra už patří mezi...
Opravdu zkrotila svého muže?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého muže?

Jak jen to tahle ženská...
Lidový svátek: Chtěl císař Josef II. sebrat lidem posvícení?
epochaplus.cz

Lidový svátek: Chtěl císař...

„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto...
Pracovní kolotoč jí rozdělil rodinu
nasehvezdy.cz

Pracovní kolotoč jí...

Po mateřské zase zpět...
Slané muffiny s fetou
tisicereceptu.cz

Slané muffiny s fetou

Výborné slané sýrové muffiny se...
Inovativní lék proti HIV
epochalnisvet.cz

Inovativní lék proti HIV

Začátkem června 2021 zveřejnila Fakultní...
Krvavá minulost Býčí skály: Kdo rozsekal lidská těla – a proč?
enigmaplus.cz

Krvavá minulost Býčí skály:...

Podle pověstí se má v jeskynním systému ve střední...
Není citrón jako citrón
iluxus.cz

Není citrón jako citrón

Lagarto je kávové srdce severu, to...
0 shares