Domů     Raw čili syrové: Je to opravdu tak zdravé?
Raw čili syrové: Je to opravdu tak zdravé?
5.8.2022

Že je syrová zelenina a ovoce zdravým doplňkem běžného jídelníčku, je bez debaty. Jenže co když se stane jeho základem a sporák vychladne. Je výhradně syrová strava skutečně zdravá?

O odpověď na tuto otázku jsme požádali nutriční terapeutku Věru Boháčovou z Fóra zdravé výživy. Nejprve ale bude dobré si upřesnit, co konkrétně znamená módní pojem „raw food“, jiným slovem vitariánství či česky syrová strava.

Jak vysvětluje Věra Boháčová, jde o stravovací styl, kdy se potraviny při kuchyňské úpravě zahřívají nanejvýš na 42 – 47 oC. Podle zastánců tohoto směru pak zůstane strava ještě „živá“, zatímco po běžné tepelné úpravě ji považují za „mrtvou“.

Z toho také vyplývá, že raw strava stojí – s výjimkami – na rostlinných potravinách. Tím bývá často současně veganská, což je další momentálně módní směr.

Jak se vaří bez sporáku?

Úplně jinak. Místo ohně se základní pomůckou stává voda. Obiloviny, luštěniny, semena i ořechy se často máčejí a někdy se nechávají klíčit. Tím změknou, zlepší se stravitelnost a kromě toho se v nich zvýší, a někdy i změní obsah živin.

Po nabotnání se dají rozmixovat a použít v krémovité konzistenci nebo třeba sušit na placičky. Jindy se nabotnané suroviny lisují, například na korpus dortu. Ovoce a zelenina se mohou používat přímo, případně rozmixované nebo odšťavněné:

Sušené ovoce je oblíbeným sladidlem i pojidlem do nepečených dezertů. Zkrátka raw vaření je úplně jiná věda a je třeba si nejprve nastudovat základy.

Příznivci o raw food říkají:

– že velké množství vlákniny, které rostlinná strava přirozeně obsahuje, zlepší trávení. To je pravda jen částečně. Vláknina sice napomáhá pohybu stravy ve střevě, ale ve velkém objemu střevo dráždí a komplikuje vstřebávání živin, například tuků. A těch bývá v raw food i tak málo.

– že snižuje riziko civilizačních onemocnění. V tom se nemýlí, syrová strava přináší na jídelníček právě ty potraviny, které mají ochranný vliv proti rozvoji aterosklerózy, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku.

– že pomáhá zhubnout. To bývá zpočátku velice vítaný efekt z hlediska krásy i snížení rizika civilizačních onemocnění. Ovšem dlouhodobě to může být problém.

Raw food je ve své podstatě dieta nízkokalorická i přes přídavek ořechů a olejů, pro tělo může být obtížnější získat ze syrových potravin dostatek energie, což může vést k chronické únavě.

– že uvidíte, jak omládnete. I tady jde spíš o dočasný efekt vyššího přísunu určitých vitaminů a také zeštíhlení. Tělu ale mohou chybět jiné důležité živiny, například tuky, které potřebuje k tvorbě ženských hormonů. A ty jsou mimo jiné důležité i pro pevnost a pružnost pleti.

Výhody syrové stravy…

Jak uvádí Věra Boháčová, jako na většině způsobů stravování, tak i na raw food lze najít určitá pozitiva. Je to především dostatek vitaminů a minerálů i vyšší podíl vlákniny, naopak klesne podíl živočišných tuků.

Enzymy a některé další biologicky aktivní látky, které se tepelnou úpravou znehodnocují, tu zůstávají zachovány.

… a její úskalí

Zastánci syrové stravy pomíjejí fakt, že zatímco vitamin C se vařením ztrácí, jiné vitaminy a další prospěšné látky jsou naopak po tepelné úpravě pro tělo lépe využitelné.

Jak upozorňuje Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy, týká se to i velmi prospěšných látek, jako je lykopen z rajčat, kterému se přičítá výrazně ochranný vliv před onemocněním srdce a cév i zhoubným bujením.

Také beta-karoten z mrkve a dalších druhů zeleniny a ovoce dokáže tělo mnohem lépe přijímat a proměňovat na vitamin A, pokud je jíme tepelně upravené.

Kromě toho:

Máčení nestačí – brambory, obiloviny a luštěniny jsou pro nás zasyrova nestravitelné, upozorňuje Věra Boháčová. Luštěniny i po naklíčení tělo tráví velmi těžce.

Hrozí častější infekce – a to díky nedostatečné tepelné úpravě. Množení škodlivých bakterií navíc podporuje máčení a klíčení surovin.

Některé druhy jsou zasyrova jedovaté – je třeba si tedy ověřit, co lze jíst. Rizikové jsou především zelené fazolky a lilek.

Problém s vitaminem B12

Pokud přestanete jíst živočišné potraviny, připravíte se o hlavní zdroje nejen vápníku nebo železa, ale také vitaminu B12. Jeho efekt na zdraví není v obecném povědomí tak dobře známý jako třeba u železa, přesto je enormní.

Vitamin B12 je zásadní pro dobrý stav nervového systému a tvorbu krve. Nedostatek vede k potížím s pamětí a duševní výkonností, k třesu a mravenčení, zhorší se koordinace pohybů i celková výkonnost kvůli anémii.

Nejvýraznější dopad má nedostatek vitaminu B12 u nejmenších dětí, jejichž mozek se prudce vyvíjí.

V období kojení získávají děti B12 z mateřského mléka, ale pokud jsou pak převedeny na vitariánskou stravu, je nezbytné dodávat B12 uměle, aby nedošlo k poškození mozku.

Méně může být více

Zajímavé poznatky získali vědci z univerzity v německém Giessenu, když v letech 1996 až 1998 sledovali dopad syrové stravy na zdravotní stav 700 účastníků výzkumu. Ukázalo se, že nejlépe syrová strava prospívala zdraví, když pokrývala 70 % jídelníčku.

V těchto případech naměřili vědci u některých vitaminů dokonce zvýšené hodnoty.

Bohužel ne všech, i tato skupina trpěla stejně jako ostatní účastníci studie nedostatkem vitaminu D, vitaminu B2 a B12, z minerálů chyběly hlavně železo, hořčík, vápník, zinek a jód.

Přes všechny své výhody, kterými vyvažuje běžný současný jídelníček, je raw strava příliš jednostranná a hodí se spíše jako inspirace pro občasné zpestření talíře.

Kdy se raw food vyhnout: Opatrní by při jejím zkoušení měli být alergici, nevhodná je tato strava pro lidi s trávicími potížemi, především s onemocněním žlučníku nebo slinivky.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

reklama
Související články
5.12.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co nám
29.11.2023
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříše
24.11.2023
Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat. Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek. Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být) 1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat. 2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hru
22.11.2023
Také rádi vaříte nebo pečete? Pak pro vás máme hrst tipů, které mohou ulehčit práci a zlepšit výsledek * Jak na dokonalé zákusky? - Děláte cukrovou polevu a chcete, aby se vám zaručeně povedla? Ušlehejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru, který dvakrát prosejete. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidejte do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy. - Když moučkový cukr
10.11.2023
Pokud vám stará dosluhuje, nebo je pro vás příliš malá, bude nejlepší podívat se po nové. Jenže jakou vybrat? Určitě podle velikosti, jenže to není jediné kritérium, které musíte zvážit. Jiné potřeby má samozřejmě velká rodina, jinou ledničku ocení člověk, který žije sám či student. A úplně jinou zvolí chataři a chalupáři či lidé, kteří žijí na venkově a počítají s vlastními výpěstky nebo úlovk
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
iluxus.cz
V jednoduchosti je krása: Dveře IDEA od JAP FUTURE
Minimalismus už není jako dříve jen doménou umění, filozofie nebo architektury, ale stal se z něj vyhledávaný životní styl. Interiér a design jsou další oblasti, do kterých minimalismus postupně proni
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
epochalnisvet.cz
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
Pozor, s Ježíškem letos chodí kyberzločinci. Jen v prvním letošním pololetí provedli podle dat z bank přes 31 tisíc útoků, z nichž bylo nahlášeno více než 10 tisíc na policii. Policejní statistiky hov
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
skutecnepribehy.cz
Zachránil mě před neštěstím skutečný čert?
Ze spaní mě probudilo děsivé stvoření. Mělo rohy a ocas. Místo do pekla mě vyvedlo ven z domu. Najednou se ozvala rána jako z děla. Bylo to tehdy v předvánočním čase, kdy chodí čert a Mikuláš. Byla jsem ještě malá holčička. Tenkrát mě hlídala babička, která bydlela v malém domku, kolem kterého pobíhalo všelijaké zvířectvo – husy, slepice, kočky i starý pes
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
epochanacestach.cz
Za krásami Švýcarska: Poznejte zemi hor, sýrů a čokolády
Která místa navštívit ve Švýcarsku? Není nic snazšího než si přečíst naše doporučení. Máte chuť na pravý alpský sýr z horských pastvin? Jste na správném místě. Jenom je lepší si ho koupit na trhu. A čokoláda hořká i mléčná také patří k této zvláštní horské zemi. Můžete se i projet čokoládovým expresem až do firmy
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
21stoleti.cz
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
Tato více než metr dlouhá ryba se pohybuje u mořského dna, kde je vystavena chladu. Jako obranu si vyvinula krevní protein, který působí jako nemrznoucí směs. Ten došel komerčního využití. Slimule
Že by vznikl milostný trojúhelník?
nasehvezdy.cz
Že by vznikl milostný trojúhelník?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Slunečná Eva Decastelo (45) bezmezně miluje fotografa Tomáše Třeštíka (45). Jenže ten ještě ani zdaleka nemá vyřešenou svou minulost, a to v mnoha ohledech. Nejenom
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz
Lilkové závitky se sýrem
Pro milovníky italské kuchyně přinášíme originální recept na zapékané lilkové rolky. Suroviny na 2 porce 1 větší lilek 200 g ricotty 50 g parmezánu 50 g cottage sýru snítka tymiánu snítka r
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
epochaplus.cz
Proč zakázali konšelé katům na svatého Martina koledovat?
Svatý Martin má 11. listopadu přijet na bílém koni, což značí začátek zimy. Letos už je sněhové nadílky až až. Kdo vlastně ale svatý Martin je? Pojďme se trochu podrobněji podívat na jeho osud. V římské provincii Horní Panonie (v dnešním Maďarsku) přichází v roce 316 na svět Martin Tourský († 397). Podle legendy se později setkává v Amiensu
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
nasehvezdy.cz
Dělá na něj zamilované oči! Funguje to?
S manželem to nová posila Ulice Adéla Gondíková (50) nemá zrovna jednoduché. Jiří Langmajer (57) totiž skuhrá pokaždé, když ho někde něco jenom píchne. Jeden z nejvíc sexy chlapíků českého showbyzn
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
enigmaplus.cz
Léčivý tichý zvon sv. Mury: Přinesli ho na Zemi andělé?
S jasně zelenými stébly trávy na irských lukách si pohrává vítr. Čechrá listy v korunách stromů a také vlasy dlouhé fronty čekajících lidí. Většina z nich je bledá, nemocná, a sem tam si všimnete i tě
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce