reklama

Raw čili syrové: Je to opravdu tak zdravé?

Že je syrová zelenina a ovoce zdravým doplňkem běžného jídelníčku, je bez debaty. Jenže co když se stane jeho základem a sporák vychladne. Je výhradně syrová strava skutečně zdravá?

O odpověď na tuto otázku jsme požádali nutriční terapeutku Věru Boháčovou z Fóra zdravé výživy. Nejprve ale bude dobré si upřesnit, co konkrétně znamená módní pojem „raw food“, jiným slovem vitariánství či česky syrová strava. Jak vysvětluje Věra Boháčová, jde o stravovací styl, kdy se potraviny při kuchyňské úpravě zahřívají nanejvýš na 42 – 47 oC.

Podle zastánců tohoto směru pak zůstane strava ještě „živá“, zatímco po běžné tepelné úpravě ji považují za „mrtvou“. Z toho také vyplývá, že raw strava stojí – s výjimkami – na rostlinných potravinách. Tím bývá často současně veganská, což je další momentálně módní směr.

Jak se vaří bez sporáku?

Úplně jinak. Místo ohně se základní pomůckou stává voda. Obiloviny, luštěniny, semena i ořechy se často máčejí a někdy se nechávají klíčit. Tím změknou, zlepší se stravitelnost a kromě toho se v nich zvýší, a někdy i změní obsah živin. Po nabotnání se dají rozmixovat a použít v krémovité konzistenci nebo třeba sušit na placičky. Jindy se nabotnané suroviny lisují, například na korpus dortu.

Ovoce a zelenina se mohou používat přímo, případně rozmixované nebo odšťavněné: Sušené ovoce je oblíbeným sladidlem i pojidlem do nepečených dezertů.

Zkrátka raw vaření je úplně jiná věda a je třeba si nejprve nastudovat základy.

Příznivci o raw food říkají:

– že velké množství vlákniny, které rostlinná strava přirozeně obsahuje, zlepší trávení. To je pravda jen částečně. Vláknina sice napomáhá pohybu stravy ve střevě, ale ve velkém objemu střevo dráždí a komplikuje vstřebávání živin, například tuků. A těch bývá v raw food i tak málo.

– že snižuje riziko civilizačních onemocnění. V tom se nemýlí, syrová strava přináší na jídelníček právě ty potraviny, které mají ochranný vliv proti rozvoji aterosklerózy, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku.

– že pomáhá zhubnout. To bývá zpočátku velice vítaný efekt z hlediska krásy i snížení rizika civilizačních onemocnění. Ovšem dlouhodobě to může být problém. Raw food je ve své podstatě dieta nízkokalorická i přes přídavek ořechů a olejů, pro tělo může být obtížnější získat ze syrových potravin dostatek energie, což může vést k chronické únavě.

– že uvidíte, jak omládnete. I tady jde spíš o dočasný efekt vyššího přísunu určitých vitaminů a také zeštíhlení. Tělu ale mohou chybět jiné důležité živiny, například tuky, které potřebuje k tvorbě ženských hormonů. A ty jsou mimo jiné důležité i pro pevnost a pružnost pleti.

Výhody syrové stravy…

Jak uvádí Věra Boháčová, jako na většině způsobů stravování, tak i na raw food lze najít určitá pozitiva. Je to především dostatek vitaminů a minerálů i vyšší podíl vlákniny, naopak klesne podíl živočišných tuků. Enzymy a některé další biologicky aktivní látky, které se tepelnou úpravou znehodnocují, tu zůstávají zachovány.

a její úskalí

Zastánci syrové stravy pomíjejí fakt, že zatímco vitamin C se vařením ztrácí, jiné vitaminy a další prospěšné látky jsou naopak po tepelné úpravě pro tělo lépe využitelné. Jak upozorňuje Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy, týká se to i velmi prospěšných látek, jako je lykopen z rajčat, kterému se přičítá výrazně ochranný vliv před onemocněním srdce a cév i zhoubným bujením.

Také beta-karoten z mrkve a dalších druhů zeleniny a ovoce dokáže tělo mnohem lépe přijímat a proměňovat na vitamin A, pokud je jíme tepelně upravené.

Kromě toho:

Máčení nestačí – brambory, obiloviny a luštěniny jsou pro nás zasyrova nestravitelné, upozorňuje Věra Boháčová. Luštěniny i po naklíčení tělo tráví velmi těžce.

Hrozí častější infekce – a to díky nedostatečné tepelné úpravě. Množení škodlivých bakterií navíc podporuje máčení a klíčení surovin.

Některé druhy jsou zasyrova jedovaté – je třeba si tedy ověřit, co lze jíst. Rizikové jsou především zelené fazolky a lilek.

Problém s vitaminem B12

Pokud přestanete jíst živočišné potraviny, připravíte se o hlavní zdroje nejen vápníku nebo železa, ale také vitaminu B12. Jeho efekt na zdraví není v obecném povědomí tak dobře známý jako třeba u železa, přesto je enormní. Vitamin B12 je zásadní pro dobrý stav nervového systému a tvorbu krve.

Nedostatek vede k potížím s pamětí a duševní výkonností, k třesu a mravenčení, zhorší se koordinace pohybů i celková výkonnost kvůli anémii.

Nejvýraznější dopad má nedostatek vitaminu B12 u nejmenších dětí, jejichž mozek se prudce vyvíjí. V období kojení získávají děti B12 z mateřského mléka, ale pokud jsou pak převedeny na vitariánskou stravu, je nezbytné dodávat B12 uměle, aby nedošlo k poškození mozku.

Méně může být více

Zajímavé poznatky získali vědci z univerzity v německém Giessenu, když v letech 1996 až 1998 sledovali dopad syrové stravy na zdravotní stav 700 účastníků výzkumu. Ukázalo se, že nejlépe syrová strava prospívala zdraví, když pokrývala 70 % jídelníčku. V těchto případech naměřili vědci u některých vitaminů dokonce zvýšené hodnoty.

Bohužel ne všech, i tato skupina trpěla stejně jako ostatní účastníci studie nedostatkem vitaminu D, vitaminu B2 a B12, z minerálů chyběly hlavně železo, hořčík, vápník, zinek a jód.

Přes všechny své výhody, kterými vyvažuje běžný současný jídelníček, je raw strava příliš jednostranná a hodí se spíše jako inspirace pro občasné zpestření talíře.

Kdy se raw food vyhnout: Opatrní by při jejím zkoušení měli být alergici, nevhodná je tato strava pro lidi s trávicími potížemi, především s onemocněním žlučníku nebo slinivky.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hrad Radyně: Za dominantou Plzeňského kraje
epochanacestach.cz

Hrad Radyně: Za dominantou...

Asi devět kilometrů od Plzně se...
Cheesecake z Blízkého východu
tisicereceptu.cz

Cheesecake z Blízkého východu

Tento stále oblíbenější dort (čtěte čískejk) je sice...
Průkopník kryptozoologie byl uznávaným biologem
enigmaplus.cz

Průkopník kryptozoologie byl...

Pátrání po hypotetických, vymřelých nebo mýtických tvorech....
Utopil se mi v bazénku
skutecnepribehy.cz

Utopil se mi v bazénku

Jsou v životě okamžiky, které se...
Záhada nedostavěného chrámu: Leží v Panenském Týnci ostatky svaté Anežky?
epochaplus.cz

Záhada nedostavěného chrámu:...

Mohutné zdi nedostavěného chrámu se tyčí do výšky...
Výzkum pohřebiště habánů v Přibicích boří mýty o jejich velkém vzrůstu
21stoleti.cz

Výzkum pohřebiště habánů v...

Unikátní vhled do života příslušníků reformní křesťanské...
Tepelný komfort od podlahy
rezidenceonline.cz

Tepelný komfort od podlahy

Podlahové topení má širokou základnu...
Na Marsu rostou houby! Tvrdí to vědecká studie z roku 2021
epochalnisvet.cz

Na Marsu rostou houby! Tvrdí...

Existuje na Marsu život? Nové poznatky do této...
Proč někdo pojídá to, co nikdo nechce?
epochaplus.cz

Proč někdo pojídá to, co...

Koprofágie neboli pojídání vlastních výkalů se na první...
Sesypala se kvůli partnerovi?
nasehvezdy.cz

Sesypala se kvůli partnerovi?

Za úsměvem od ucha k uchu se...
V manželovi našla tu pravou osudovou lásku a oporu
nasehvezdy.cz

V manželovi našla tu pravou...

Málokterá žena najde ve svém...
Jméno Robot na číselnících Bohematic
iluxus.cz

Jméno Robot na číselnících...

Hodinky od české značky Bohematic nově nesou jméno ROBOT....
0 shares