Domů     Rajčata: Co s nimi?
Rajčata: Co s nimi?

Rajčata, všude samá rajčata. Všechno se sníst nedá, takže když nechcete uspořádat rajčatovou bitvu se sousedem, chce to pustit se do díla a zpracovat je.

Protlakem nic nezkazíte

Nejjednodušším způsobem, jak přebytečnou úrodu rajčat zpracovat, je nejspíš výroba rajského protlaku. Není to žádná věda a v kuchyni ho určitě využijete. A rozhodně budete mít jistotu, že neobsahuje žádná barviva ani nevítanou chemii. Jednoduchý recept na výrobu protlaku je například ten náš:

Vlastní rajský protlak

Na 4 sklenice o objemu 500 ml budete potřebovat 5 kg zralých rajčat.

Rajčata omyjeme, osušíme a vyřízneme stopku. Nakrájíme je na malé kousky a včetně šťávy nasypeme do velkého hrnce. Trochu rozmačkáme třeba šťouchadlem na brambory. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme pomalu vařit.

Jakmile se rozvaří a zhoustnou, přepasírujeme hmotu přes síto a naplníme do sklenic. Sklenice postavíme na rošt do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby sklenice stály ze ¾ ve vodě. Hrnec zavřeme a necháme asi 30 minut při 90 stupních zavařit.

Vyrobte si kečup

Rajský protlak bychom měli, teď se můžeme pustit do vlastnoruční výroby domácího kečupu. Domácí kečup neobsahuje konzervační látky, takže nevydrží tak dlouho jako jeho kolega z obchodu.

Půl roku až do příští úrody ho ale v uzavřených sklenicích a chladném místě můžeme skladovat bez obav. Po otevření bychom ho měli vypotřebovat do dvou týdnů.

Domácí kečup

Na 1/5 litru kečupu budeme potřebovat 650 g rajčat, 150 g červené cibule, 3 stroužky česneku, 3 kousky pimenta, 1 tyčku skořice, 2 kousky badyánu 1 sušená chillipaprička, 100 ml vinného octa (červené víno), 50 g hnědého cukru, 2 čajové lžičky zahušťovadla.

Rajčata omyjeme a vykrájíme z nich stopky, oloupeme cibuli a česnek. Všechno v míse dojemna rozmixujeme (v mixéru nebo tyčovým mixérem). Pyré přelijeme do hluboké pánve nebo hrnce a přidáme koření.

Přivedeme k varu a za častého míchání necháme na slabém plameni vařit. Potom pyré přepasírujeme přes jemné síto do druhého hrnce. Přidáme ocet a cukr, znovu přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme dalších deset minut.

Zahušťovadlo rozmícháme v troše studené vody do hladka, přidáme k vařícímu se kečupu a necháme krátce převařit. Vařící kečup nalijeme do sterilizovaných sklenic, okamžitě uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Po několika minutách je hotovo.

Co se zelenými rajčaty?

Zelená, nedozrálá rajčata můžeme nechat v teple dojít. Stačí je otrhat z větviček, rozložit na přepravku a přidat k nim několik zralých rajčat nebo několik jablek. Díky nim budou zelená rajčata dozrávat rychleji. Nakonec překryjeme potravinovou fólií.

Můžeme nechat dozrávat i celé trsy rajčátek přímo na stonku: stonek odřízneme, odstraníme z něj listy a pověsíme hlavou dolů někam do tepla, máme-li třeba teplou garáž nebo prostor kolem kotle, pak tam. Rajčátka budou dozrávat postupně.

Vyrobte si třeba chutney

Nedozrálá rajčátka můžeme i zpracovat. Nemusíme se zbytečně bát toho, že bychom se otrávili. Ve skutečnosti sice zelená rajčata obsahují jedovatý solanin, ale jen v malém množství, a tepelnou úpravou se jeho koncentrace ještě sníží.

Ale malým dětem bychom přece jen zelená rajčata neměli dávat a sami bychom pro jistotu měli jíst jen přiměřené množství, zhruba 100 gramů. Z nedozrálých rajčátek můžeme připravit třeba pikantní chutney:

Chutney ze zelených rajčat

1 ½ kg rajčat, nezralých, 500 g cibule, 2 polévkové lžíce soli, 125 g datlí, 350 ml octa (nejlépe vinného), 500 g cukru, 1 polévková lžíce mouky, 3 polévkové lžíce hořčice, ½ polévkové lžíce kari, 1 čajová lžička cayenského pepře, 1 čajová lžička kurkumy, 1 čajová lžička sušeného mletého zázvoru.

Rajčata a cibuli nakrájíme nadrobno, posolíme a necháme přes noc odpočinout. Druhý den promícháme a trochu vymačkáme, přendáme do hrnce a přidáme nadrobno nakrájené datle, ocet a cukr. Přivedeme k varu a necháme 45 minut mírně vařit.

Mouku smícháme s trochou vody do hladka a přidáme do hrnce spolu s kořením. Necháme dalších 10 minut vařit. Naplníme do čistých sklenic, zavřeme a na 5 minut postavíme dnem vzhůru.

Železná zásoba

Zásobu rajčat na horší čas si můžeme opatřit i tím nejjednodušším způsobem – sterilovat je. Jak na to?

Sterilovaná rajčata

Rajčata omyjeme, vykrájíme dřevnaté stopky, nakrájíme na kousky. Krájenými rajčaty naplníme sklenice (Klidně pořádně přitlačte, čím víc se jich vejde, tím lépe.

Nemusíme používat žádné koření ani cukr nebo sůl, rajčata ve vlastní šťávě tak využijete na jakýkoliv pokrm. Sklenice zavřeme a dáme klasickým způsobem sterilovat do zavařovacího hrnce na 90 °C asi 30 minut. Sterilovaná rajčata vydrží jeden až dva roky.

Nasušte si je

Hodně zralá, masitá rajčátka můžeme zpracovat i jinak, sušením. V zemích, kde je v létě pořádně horko, se suší jen tak na slunci, ale u nás si budeme muset pomoci troubou nebo sušičkou na ovoce.

Sušená rajčata

Budeme potřebovat asi 2 kg masitých rajčat a mořskou sůl: Rajčata omyjeme, osušíme a přepůlíme. Pokud máme rajčata hodně vodnatá, vykrojíme z nich i dužninu se semínky.

Plech vyložíme pečicím papírem a na dno nasypeme silnou vrstvu soli (sůl ale můžeme i vynechat). Rajčata klademe na plech vedle sebe, slupkou dolů. Troubu rozehřejeme na 90 stupňů.

Dvířka necháme trochu pootevřená, aby mohla vlhkost odcházet a rajčata se nezahřála příliš (přebytečnou tekutinu navíc nasaje sůl). Po 5 – 6 hodinách jsou rajčata suchá.

Text: Kateřina Rodná: foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
15.4.2024
Tak se to říkávalo a platí to i dnes. Jakmile ucítíte typickou vůni, je jasné, že nastala doba bezová. Vezměte košík a nůžky a vydejte se na lov. Uvidíte, že budete blahořečit chvíli, kdy jste překonali lenost. Na co se hodí? Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit. - Vynikající j
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
4.4.2024
Aby ne, jeho pověst je hodně pošramocená. Kolem glutamátu se vznáší strašák alergie, syndromu čínské restaurace, nabírání na váze i vážných nemocí, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Stačí říct glutamát a vybavíte si vydatně přichucenou nudlovou polévku z podřadných surovin nebo misku s chipsy, od níž se nedá odtrhnout, dokud není prázdná. Kaloricky často bohaté, ale výživově chudé jídl
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je