Domů     Pro kvalitní český hovězí vyzrálý steak nemusíte daleko
Pro kvalitní český hovězí vyzrálý steak nemusíte daleko
30.5.2021

České hovězí steaky jsou kvalitou srovnatelné se zahraničními a nemusíme dovážet surovinu přes oceán s ekologickou zátěží naší krásné planety.

Jedním z míst, kde se stařením špičkového masa zabývají je malebné město Polička, kde pro ty nejnáročnější zraje kvalitní české hovězí maso – a to nejen na steaky.

Z masa mladého skotu od českých farmářů zde vyrábí nejlepší díly hovězího masa, které nechávají samozřejmě patřičně vyzrát. Zráním maso křehne, získává chuť i vůni – no, a z kvalitně vyzrálého masa snadno připravíte prvotřídní steak.

Velkou výhodou je skutečnost, že místní experti na maso dokáží spotřebovat každý díl masa, protože vyrábí z hovězího i jiné produkty než maso na steaky.

Ryze česká společnost, která zaujímá významné a stabilní místo na trhu s hovězím masem, uzeninami a vepřovým masem, prostě nezklame.

Jako profesionálové se spoléhají na řemeslo a tradici. S úctou a citem přistupují nejen k masu, ale i k přírodě. MASO UZENINY POLIČKA, a.s. působí v krásném přírodním prostředí Českomoravské vrchoviny, kde je mnoho chráněných krajinných oblastí.

Z pastvin v malebném českém kraji odebírají i skot pro svou produkci, aby tak mohli zákazníkovi nabídnout české výrobky vysoké kvality.

Ctí zde přirozený přírodní cyklus, dodržují pravidla animal welfare a práci provádí kvalifikovaně, o čemž svědčí řada obdržených certifikátů.

Ani úplný začátečník se nemusí bát připravit si steak na kvalitní těžší pánvi. Postup je velmi jednoduchý a stačí dodržet několik pravidel. Maso musí být před vložením na pánev nebo gril ohřáté na pokojovou teplotu, a to i uvnitř.

Pokud je maso vakuově balené, můžete jej nechat na lince i v obalu. Vyzrálé hovězí maso neoplachujte, nasálo by vodu. Pouze jej před přípravou utřete papírovou utěrkou.

Nevykrajujte tuk ani kost, které dodávají masu chuť a šťavnatost. Nikdy maso nenaklepávejte. Steak musí být vysoký, abyste jej ihned úplně nepropekli. Všeobecně se nedoporučuje solit a pepřit před přípravou, aby si steak zachoval svoji ideální konzistenci.

Důležité je, aby byl steak ve všech částech zhruba stejně vysoký a některé části se vám nepropekly více než ostatní. Na pánvi nikdy nedělejte větší množství steaků. Místo rychlého zatažení by se mohly dusit, a to je nežádoucí.

Během přípravy do steaku nepíchejte. Zbytečně by vám vytekla šťáva, která mu dává chuť a šťavnatost. Se steakem manipulujte kleštěmi nebo obracečkou. Ochuťte solí a pepřem až hotový steak z obou stran.

Nebojte se jej vydatně osolit, zvláště pokud je steak vysoký. Přes jeho vrchní opečenou krustu dovnitř už tolik soli nepronikne.

Před servírováním nechte steak v teple 10 minut odpočinout. Můžete jej například přikrýt alobalem. Šťáva se rozprostře ze středu zpět do celého steaku a nevyteče vám všechna při prvním zakrojení.

Nejtěžší je stanovit, kdy je steak propečen na požadovaný stupeň a tedy hotový. Ale i to s kuchyňským vpichovacím teploměrem člověk bez zkušeností hravě zvládne.

Záleží jen na vašich osobních preferencích a chutích. Jestli nevíte, jak maso na steak vybrat, přečtěte si několik rad a tipů, které se vám budou hodit, až půjdete maso koupit.

A základní recept? Nechte se inspirovat

Steak vyndejte z lednice a nechte jej temperovat na pokojovou teplotu. Aby se maso rovnoměrně ohřálo na pokojovou teplotu, může to trvat i několik hodin.

Pořádně rozpalte prázdnou pánev, až se z ní začne mírně kouřit, a troubu předehřejte na 150 °C. Steak osušte papírovou utěrkou. Do obou stran steaku vetřete prsty olej. Steak nesolte, neochucujte a neřežte do něj.

Jak maso vložíte na pánev, takový tvar bude mít steak po tepelné úpravě. Proto maso rukama upravte do kompaktního tvaru. Vložte jej opatrně na pánev a zprudka opečte 2 minuty z každé strany. Čas můžete upravit dle výšky steaku.

Obecně lze říct, že na každý 1 cm výšky steaku je potřeba 1 minuty prudkého opékání. Během opékání se steak přichytí na pánvi. To je v pořádku, nepřesouvejte jej ani do něj nedloubejte. K otáčení použijte výhradně kleště.

Pokud nemáte pánev, ve které můžete dát steak dopéct do trouby, přendejte jej do vhodné nádoby. Na steak položte kostičku másla a dejte jej dopéct velmi krátce do trouby při 150 °C na požadovaný stupeň propečení. Steak je vhodné zabalit do alobalu.

Po dopečení steak osolte a opepřete. Nechte jej 10 minut v teple odpočinout (stačí, když ho volně přikryjete alobalem), aby se šťáva rozprostřela zpět do celého steaku a nevytekla vám na talíř, až ho rozříznete.

Více na www.ceskysteak.cz nebo www.mupolicka.cz

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pochopila jsem, proč miluji zimu
skutecnepribehy.cz
Pochopila jsem, proč miluji zimu
Každý si prý hluboko v sobě nese svůj minulý život. I mně se jednou vybavila krásná vzpomínka na mé dávné já. Od nejútlejšího dětství milovala zimu a mráz. Když venku mrzlo a všichni se klepali zimou, mně bylo příjemně. Nikdo v okolí mi nerozuměl. Říkali, že jsem zvláštní. Že by to byl nějaký gen po předcích, to se nikomu nezdálo,
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
epochaplus.cz
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
Město, které nikdy nespí. Město hříchu, opojení a potrhlých nápadů. Las Vegas. Když se v jeho neonových spárech ocitne dvojice přátel z dětství ve složení proslulé lepé děvy a průšvihářky Britney Spearsové (*1981) a jejího stejně starého parťáka Jasona Alexandra, dá se celkem úspěšně předpokládat, co se semele. Děvče svázané pozlátkem slávy a drcené neustálou pozorností udělá
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
epochalnisvet.cz
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.   Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
nasehvezdy.cz
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
Ne všechno je tak dokonalé, jak vypadá! To nejspíš platí i v případě manželství doktorky Veroniky Hanové ze seriálu Bratři a sestry, Zuzany Kajnarové (43). Blondýnka se vždy snaží z rozhovorů vybrus
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
historyplus.cz
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
Manželovy zálety se snaží ignorovat. Moc jí to však nejde a Františku Štěpánovi umí pěkně znepříjemnit život. Časem ale Marie Terezie pochopí, že svého chotě nezmění, a naučí se jeho nevěry tolerovat. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat,“ radí svým dcerám, jak se mají jednou
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
enigmaplus.cz
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
Na scéně se objeví svědectví služebné z domu na břehu jezera. V pět hodin ráno spatří dívka na hladině velké zvíře s dlouhým krkem, jako má žirafa, malou hlavou a dvěma krátkýma předníma nohama. Také
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
tisicereceptu.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh d
Zelí s mletým masem
nejsemsama.cz
Zelí s mletým masem
Na této balkánské dobrotě si můžete pochutnat s rýží i chlebem. Ingredience na 4 porce: ● menší hlávka zelí ● 400 g mletého hovězího masa ● 1/2 cibule ● cca 4 lžíce oleje ● 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky ● sůl ● mletý pepř ● citron Postup: Ze zelí odstraňte košťály a nakrájejte je na širší nudličky. Dejte do hrnce a spařte horkou vodou, poté zceďte a nechte dobře okapat. V rendlíku orestujte
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
21stoleti.cz
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
Rychlost a jednoduchost – zájem o online služby okamžité půjčky dokazuje, že získat peníze během několika minut je žádaný bankovní standard. Jak ale tento pohodlný způsob financování ovlivňuje naše ro
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
iluxus.cz
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
Upozornění pro sběratele: Frederique Constant odhaluje mistrovskou exkluzivní sadu, která důstojně připomíná její založení v roce 1988. Pro rok 2025 oživuje tato ženevská manufaktura 37 let horologick
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za