Domů     Pro krásný úsměv
Pro krásný úsměv
11.8.2020

Zanedbaný chrup pokazí dojem ze sebekrásnější tváře. Zdraví a barva zubů je sice z části dána geneticky, přesto platí, že jejich stav můžeme v mnohém ovlivnit sami.

Základem je zdravá zubní sklovina. Současný životní styl, který diktuje konzumaci co největšího množství ovoce, zeleniny a přírodních džusů a šťáv, jí však – i přes důkladnou ústní hygienu – neprospívá.

Většinou totiž zapomínáme, že kromě vitaminů a minerálů obsahují plody a šťávy i velké množství ovocných kyselin, které zubní sklovinu naleptávají. Pokud k tomu dochází dlouhodobě a opakovaně, nastává tzv. eroze, která sklovinu poškodí.

Co je zubní eroze?

Zubní eroze je rozrušení zubní skloviny kyselinami. K jejímu vniku je zapotřebí opakovaný a dlouhodobý kontakt skloviny s kyselými nápoji nebo potravinami. Může vznikat i při bulimii nebo jiných stavech, jež doprovází úporné zvracení (například těhotenství).

Eroze zubní skloviny se projevuje zežloutnutím zubu, zvýšenou citlivostí až bolestí při kontaktu s teplými, studenými, sladkými a kyselými potravinami či nápoji. Je narušená hladká plocha skloviny, která má zub chránit.

Na povrchu tak vznikají nerovnosti a rýhy, které usnadňují usazení bakterií způsobujících zubní kaz.

Co nejvíc škodí zubní sklovině?

Citrusové plody – Šťáva z citrusů je bohatým zdrojem vitaminu C a dalších prospěšných živin, bohužel pro zuby může být pohromou.

Vědci doporučují vyhnout se především džusům z citronů a grepů, které jsou zvláště kyselé a při pravidelné konzumaci mohou poškodit zubní sklovinu. Naopak z citrusů nejméně škodí šťáva z pomerančů.

Žvýkací bonbony – U sladkostí a bonbonů platí, že čím lepkavější, tím hůř pro zuby. Mezi nejhorší sladkosti tak patří karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbony, turecký med a podobné sladkosti.

Tyto sladkosti se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují tak bakteriím v ústech pochutnávat si na cukrové náloži.

Tvrdé bonbony – Tvrdé cucavé bonbony se sice na zuby tolik nelepí, ale protože se v ústech pomalu rozpouštějí a oslazují ústa několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny.

Většina tvrdých bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou – největším nepřítelem zubní skloviny.

Nakládaná zelenina – Kyselina v octě, která je nezbytná k zavařování okurek a nakládání další zeleniny a hub, také přímo působí na zubní sklovinu a poškozuje ji.

Pravidelná denní konzumace zeleniny v octovém nálevu zvyšuje pravděpodobnost opotřebení zubů o 85 %.

Limonády – To, že pití sladkých limonád výrazně přispívá ke vzniku zubního kazu, se ví už dlouho. Méně se ví, že perlivé nealkoholické nápoje poškozují zuby dokonce ještě víc než samotný cukr.

Proto i limonády bez cukru, jako je třeba dietní kola, obsahující kyselinu citronovou a fosforečnou, mohou při denní konzumaci výrazně poškodit sklovinu. Pokud si je neumíte odpustit, je vhodnější pít je během jídla než samostatně.

Jídlo totiž pomáhá kyseliny neutralizovat, a čas, kdy jsou zuby vystavené jejich působení, je tak mnohem kratší.

Víno – Podle odborníků na zdravou výživu je červené víno zdravější než bílé, ale toto tvrzení se rozhodně netýká zubů. Červené víno totiž obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty zabarvující zuby.

Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak zůstávají lepivé a jsou víc skvrnité. I bílé víno však může přispívat ke skvrnám.

Červené i bílé víno obsahuje erozivní kyselinu, která dovoluje skvrnám z jídla či pití proniknout hlouběji do zubu.

Krekry, čipsy a chuťovky – Myslíte, že když nejste na sladké a dáváte přednost slaným pochoutkám, máte vyhráno?

Nikoliv, rafinované sacharidy v sušenkách a dalších slaných pochutinách se velmi rychle přetvářejí ve slinách na cukr a poskytují tak živnou půdu bakteriím – hlavním viníkům zubních kazů.

Káva a čaj – Znáte ty usazeniny uvnitř šálku na kafe? Tak podobně působí pití kávy i na vaše zuby. Skvrny od kávy na zubech jsou dokonce vytrvalejší než skvrny od tabáku.

Navíc zuby s usazeninami kávy jsou lepkavější a nabalují tak částečky jídla a bakterie. Ani s čajem není vyhráno. Některé druhy černého čaje mohou zbarvit zuby ještě více než káva.

Stejně jako červené víno i černý čaj obvykle obsahuje hodně taninu, který podporuje zbarvení. Čaje s menším obsahem taninu, jako zelený, bílý a bylinné, nebarví zuby skoro vůbec.

Ovocné čaje – Pozor, ochucené ovocné čaje mohou být pro zubní sklovinu až třikrát nebezpečnější než třeba pomerančový džus. Jsou příliš kyselé, nejhorší jsou čaje s citronem nebo černým rybízem.

Oční kapky – I když se to zdá nepravděpodobné, i tento produkt může způsobovat tvorbu nebezpečného plaku, který podporuje kazivost zubů. Kapky způsobují vysychání v ústech, což znamená, že omezují přirozenou produkci slin.

A sliny působí jako bariéra, která chrání zuby před vlivem nebezpečných kyselin. Konzumujte proto speciální žvýkačky, pastilky nebo gely, které pomáhají podporovat produkci slin.

Plavání – Při častém plavání a koupání v bazénech dochází k poškození chrupu chlórem. Chlór má vliv na PH vody, dělá ji kyselejší, takže může při delším pobytu ve vodě dojít k erozi zubů. Výsledkem může být jejich žloutnutí. Tento problém se nevyskytuje příliš často.

Bělení zubů

Některé domácí bělicí sady mohou vážně narušit strukturu zubu. Nástavce, do nichž se dává bělidlo a které pak posléze působí na zuby a bělí je, bývají špatně sestaveny, a bělidlo tak může unikat a ohrožovat dásně.

Bylo také zjištěno, že častěji překračují povolené limity peroxidu vodíku, což samozřejmě také zuby více ohrožuje. Pokud opravdu chcete podstoupit bělení zubů, udělejte tak raději u odborného zubaře, který si bělicí prostředek většinou sám vyrábí, a riziko ohrožení je tak mnohem menší.

Správná péče může zuby zachránit

Pokud chceme uchránit zubní sklovinu před poškozením a vyvarovat se tvorbě zubního kazu, je třeba se zaměřit na prevenci. V tomto případě může pomoci správný výběr zubní pasty a zubního kartáčku. Obecně platí, že kartáček by měl být měkký, malý a rovný.

Takový tvar dokáže zub vyčistit po celé jeho ploše. Výhodou je pružná hlavice. K vyčištění mezizubních prostor se používají mezizubní štětinky nebo dentální nitě.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
27.10.2025
Ať už vám tmavé kruhy pod oči přimalovala mimořádná únava, nebo s nimi chodíte prakticky denně, radost z nich určitě nemáte. Naštěstí pomoc je snadná. Proč se vlastně tvoří? Je to souhrou tělesných pochodů při vyčerpání nebo ponocování. Zvýšená zátěž posílí tvorbu stresového hormonu kortizolu, což je pravý viník. Zadrží vodu v těle a současně zvýší krevní tlak, takže se vytvoří otoky a současně
23.10.2025
Mozoly, otlaky, puchýře, kuří oka, záděry. Jak s nimi bojovat vlastními silami? Mozoly Příčinou je dlouhodobé tření či nepřiměřený tlak na kůži. Nejčastěji si je vyrobíte na dlaních manuální prací. Nevyhýbají se ani nohám. Léčba: * Jasmínový květ rozmělněte v hmoždíři a naneste na postižené místo. Zalepte a nechte působit. * Potírejte čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku a citronov
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
21stoleti.cz
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodově
Snídaňová omeleta
tisicereceptu.cz
Snídaňová omeleta
Omelety smažené na másle s plátky jablek a vůní skořice. Suroviny na 2 porce 300 g jablek 10 g třtinového cukru 10 ml oleje 4 vejce špetka soli 1 lžíce citronové šťávy skořicový a moučkový
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
enigmaplus.cz
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
Ačkoli nejznámější pyramidy bezpochyby stojí v Egyptě, podobné kamenné stavby najdeme po celém světě – od Číny až po Latinskou Ameriku. Výjimkou není ani Itálie. Slunná země na Apeninském poloostrově
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
skutecnepribehy.cz
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
Zlatý prstýnek s červeným kamínkem není jen tak nějaký obyčejný prstýnek. Skrývá se v něm vzpomínka na dětství a na tetu Aničku. Pokaždé jsem se na ně moc těšila. Teta Anna a strýc Karel zaparkovali zánovní trabant před naši vilku. Koukala jsem z okna, jak se blíží, on vzpřímený jako jedle, ona nastrojená do nedělního a v kloboučku z roku raz dva. Byla
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozdíl, který se počítá
epochalnisvet.cz
Rozdíl, který se počítá
Diety jsou – vedle přejídání – hlavní příčinou nadváhy. Určitě tušíte proč. Přílišné omezování končívá bezuzdným obžerstvím a to je o to ničivější pro figuru, že tělo přešlo při hladovění na nouzový režim a každou kalorii nám spočítá dvakrát.   Když se ozvou chutě Několik odlišných ingrediencí jazyk neurazí, ale na výsledném součtu kalorií může
Pravá irská káva
nejsemsama.cz
Pravá irská káva
Kávu s whiskey si můžete dát v každé kavárně. Ne všude ji ale připravují správně. Tenhle recept je ovšem zaručený. Ingredience na 6 porcí: 6 lžiček mleté kávy 8 lžiček tmavého třtinového cukru 12 cl kvalitní irské whiskey 1,5 dcl 30% smetany Postup: Do nádoby na přípravu french pressa nasypte kávu a zalijte ji 6dcl horké vody o
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
nasehvezdy.cz
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
Herečka Dana Morávková (54) se nezdá! Působí jako ctnost ctností, ale jak je vidět, svému manželovi, klavíristovi Petru Maláskovi (61), dokáže pořádně zvednout pomyslné mandle, když se rozpovídá o svý
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
historyplus.cz
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
Král mu přikázal, aby se svou jízdou podpořil útok pruské pěchoty. Generál Seydlitz to odmítne s odůvodněním, že je příliš brzy. „Po bitvě bude moje hlava patřit Vám! Teď mi ale dovolte, abych ji používal tak, jak sám uznám za vhodné!“ vzkáže Fridrichu Velikému, který moudře ustoupí. Schopným důstojníkem jezdectva byl už jeho otec. Daniel
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
epochaplus.cz
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
Od nepaměti lidé slavili své triumfy, svatby i prostou radost ze života. Některé oslavy se však vymkly běžným zvyklostem a staly se legendami, které přetrvaly staletí. Jejich pompéznost i přepych překonaly vše, co bylo tehdy myslitelné, a dodnes vzbuzují úžas. Vydejme se zpět v čase za šesti nejproslulejšími slavnostmi dějin, které ukazují, jak se kdysi