Domů     Pro krásný úsměv
Pro krásný úsměv
11.8.2020

Zanedbaný chrup pokazí dojem ze sebekrásnější tváře. Zdraví a barva zubů je sice z části dána geneticky, přesto platí, že jejich stav můžeme v mnohém ovlivnit sami.

Základem je zdravá zubní sklovina. Současný životní styl, který diktuje konzumaci co největšího množství ovoce, zeleniny a přírodních džusů a šťáv, jí však – i přes důkladnou ústní hygienu – neprospívá.

Většinou totiž zapomínáme, že kromě vitaminů a minerálů obsahují plody a šťávy i velké množství ovocných kyselin, které zubní sklovinu naleptávají. Pokud k tomu dochází dlouhodobě a opakovaně, nastává tzv. eroze, která sklovinu poškodí.

Co je zubní eroze?

Zubní eroze je rozrušení zubní skloviny kyselinami. K jejímu vniku je zapotřebí opakovaný a dlouhodobý kontakt skloviny s kyselými nápoji nebo potravinami. Může vznikat i při bulimii nebo jiných stavech, jež doprovází úporné zvracení (například těhotenství).

Eroze zubní skloviny se projevuje zežloutnutím zubu, zvýšenou citlivostí až bolestí při kontaktu s teplými, studenými, sladkými a kyselými potravinami či nápoji. Je narušená hladká plocha skloviny, která má zub chránit.

Na povrchu tak vznikají nerovnosti a rýhy, které usnadňují usazení bakterií způsobujících zubní kaz.

Co nejvíc škodí zubní sklovině?

Citrusové plody – Šťáva z citrusů je bohatým zdrojem vitaminu C a dalších prospěšných živin, bohužel pro zuby může být pohromou.

Vědci doporučují vyhnout se především džusům z citronů a grepů, které jsou zvláště kyselé a při pravidelné konzumaci mohou poškodit zubní sklovinu. Naopak z citrusů nejméně škodí šťáva z pomerančů.

Žvýkací bonbony – U sladkostí a bonbonů platí, že čím lepkavější, tím hůř pro zuby. Mezi nejhorší sladkosti tak patří karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbony, turecký med a podobné sladkosti.

Tyto sladkosti se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují tak bakteriím v ústech pochutnávat si na cukrové náloži.

Tvrdé bonbony – Tvrdé cucavé bonbony se sice na zuby tolik nelepí, ale protože se v ústech pomalu rozpouštějí a oslazují ústa několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny.

Většina tvrdých bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou – největším nepřítelem zubní skloviny.

Nakládaná zelenina – Kyselina v octě, která je nezbytná k zavařování okurek a nakládání další zeleniny a hub, také přímo působí na zubní sklovinu a poškozuje ji.

Pravidelná denní konzumace zeleniny v octovém nálevu zvyšuje pravděpodobnost opotřebení zubů o 85 %.

Limonády – To, že pití sladkých limonád výrazně přispívá ke vzniku zubního kazu, se ví už dlouho. Méně se ví, že perlivé nealkoholické nápoje poškozují zuby dokonce ještě víc než samotný cukr.

Proto i limonády bez cukru, jako je třeba dietní kola, obsahující kyselinu citronovou a fosforečnou, mohou při denní konzumaci výrazně poškodit sklovinu. Pokud si je neumíte odpustit, je vhodnější pít je během jídla než samostatně.

Jídlo totiž pomáhá kyseliny neutralizovat, a čas, kdy jsou zuby vystavené jejich působení, je tak mnohem kratší.

Víno – Podle odborníků na zdravou výživu je červené víno zdravější než bílé, ale toto tvrzení se rozhodně netýká zubů. Červené víno totiž obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty zabarvující zuby.

Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak zůstávají lepivé a jsou víc skvrnité. I bílé víno však může přispívat ke skvrnám.

Červené i bílé víno obsahuje erozivní kyselinu, která dovoluje skvrnám z jídla či pití proniknout hlouběji do zubu.

Krekry, čipsy a chuťovky – Myslíte, že když nejste na sladké a dáváte přednost slaným pochoutkám, máte vyhráno?

Nikoliv, rafinované sacharidy v sušenkách a dalších slaných pochutinách se velmi rychle přetvářejí ve slinách na cukr a poskytují tak živnou půdu bakteriím – hlavním viníkům zubních kazů.

Káva a čaj – Znáte ty usazeniny uvnitř šálku na kafe? Tak podobně působí pití kávy i na vaše zuby. Skvrny od kávy na zubech jsou dokonce vytrvalejší než skvrny od tabáku.

Navíc zuby s usazeninami kávy jsou lepkavější a nabalují tak částečky jídla a bakterie. Ani s čajem není vyhráno. Některé druhy černého čaje mohou zbarvit zuby ještě více než káva.

Stejně jako červené víno i černý čaj obvykle obsahuje hodně taninu, který podporuje zbarvení. Čaje s menším obsahem taninu, jako zelený, bílý a bylinné, nebarví zuby skoro vůbec.

Ovocné čaje – Pozor, ochucené ovocné čaje mohou být pro zubní sklovinu až třikrát nebezpečnější než třeba pomerančový džus. Jsou příliš kyselé, nejhorší jsou čaje s citronem nebo černým rybízem.

Oční kapky – I když se to zdá nepravděpodobné, i tento produkt může způsobovat tvorbu nebezpečného plaku, který podporuje kazivost zubů. Kapky způsobují vysychání v ústech, což znamená, že omezují přirozenou produkci slin.

A sliny působí jako bariéra, která chrání zuby před vlivem nebezpečných kyselin. Konzumujte proto speciální žvýkačky, pastilky nebo gely, které pomáhají podporovat produkci slin.

Plavání – Při častém plavání a koupání v bazénech dochází k poškození chrupu chlórem. Chlór má vliv na PH vody, dělá ji kyselejší, takže může při delším pobytu ve vodě dojít k erozi zubů. Výsledkem může být jejich žloutnutí. Tento problém se nevyskytuje příliš často.

Bělení zubů

Některé domácí bělicí sady mohou vážně narušit strukturu zubu. Nástavce, do nichž se dává bělidlo a které pak posléze působí na zuby a bělí je, bývají špatně sestaveny, a bělidlo tak může unikat a ohrožovat dásně.

Bylo také zjištěno, že častěji překračují povolené limity peroxidu vodíku, což samozřejmě také zuby více ohrožuje. Pokud opravdu chcete podstoupit bělení zubů, udělejte tak raději u odborného zubaře, který si bělicí prostředek většinou sám vyrábí, a riziko ohrožení je tak mnohem menší.

Správná péče může zuby zachránit

Pokud chceme uchránit zubní sklovinu před poškozením a vyvarovat se tvorbě zubního kazu, je třeba se zaměřit na prevenci. V tomto případě může pomoci správný výběr zubní pasty a zubního kartáčku. Obecně platí, že kartáček by měl být měkký, malý a rovný.

Takový tvar dokáže zub vyčistit po celé jeho ploše. Výhodou je pružná hlavice. K vyčištění mezizubních prostor se používají mezizubní štětinky nebo dentální nitě.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
20.5.2025
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo během 24 hodin spoustu činností – mezi jiným má svůj čas spánku a jídla. P
30.4.2025
Oči jsou okno do duše a umožňují vnímat krásy světa. Denně jim ale dáváme pořádně zabrat používáním mobilů a počítačů, namáháme je při čtení knih i sledování televize. Odpočinou si jen zřídka. Výsledkem je únava, pálení, suchost i zhoršování zraku. Pomohou účinná cvičení. Dobře poslouží jako první pomoc i ke zlepšení zraku. Při pravidelném praktikování se oči zvětší a rozzáří a vy budete působit
28.4.2025
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud vám ale sněží na ramena nebo prosvítají ve vlasech, nastal probl
24.4.2025
Jen málokteré léky mají tak rozporuplnou pověst jako právě antidepresiva. A také kolem nich panuje spousta mýtů. Každý z nás se může ocitnout v náročné životní situaci, kterou nezvládá, například úmrtí blízké osoby, nepříznivý zdravotní stav, rozvod a podobně, a depresivní stavy jsou tu. A že je to někdy stav k nevydržení, potvrdí každý, kdo to zažil. Jenže mnozí se léčby antidepresivy z různých
22.4.2025
Asi tušíte, o čem bude řeč: O prokrastinaci. I když je to modní téma, rozhodně nejde o banalitu. Prokrastinace totiž není vznešenější slovo pro lenost. Už se vám to stalo? Máte spoustu práce, ale ne a ne se donutit ji zdolat. Napadá vás spousta argumentů, proč to nejde. Jak to, že člověk odsouvá své povinnosti nebo je vůbec nevyřídí? Práce za to nemůže Jedno je jisté. Důvody jsou v nás. T
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Už žádné zbytky!
epochalnisvet.cz
Už žádné zbytky!
Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci.   Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí
Zahradní doplňky nesmějí chybět
rezidenceonline.cz
Zahradní doplňky nesmějí chybět
Prostor zahrady nebo terasy lze velmi dobře oživit nejrůznějšími doplňky, ať už v podobě textilií určených do exteriéru či designovým osvětlením v podobě svícnů, luceren a LED zdrojů. Více informací naleznete v popiscích fotografií.
Moderní české inovace: Kontaktní čočky, semtex a další vynálezy našich zlatých ručiček
epochaplus.cz
Moderní české inovace: Kontaktní čočky, semtex a další vynálezy našich zlatých ručiček
České vynálezy nejsou jen minulostí – kontaktní čočky, semtex, polarograf či umělé cévy zachraňují životy a posouvají vědu dopředu i dnes. Od Wichterleho stavebnice Merkur po Nobelovu cenu Jaroslava Heyrovského – objevte moderní české nápady, které formují svět. Místo brýlí kontaktní čočky Také za vynálezem kontaktních čoček stojí Otto Wichterle. V roce 1954 se mu
Dovádivá kůzlata vrátila mé vnučce úsměv na tvář
skutecnepribehy.cz
Dovádivá kůzlata vrátila mé vnučce úsměv na tvář
Markétka bývala tak veselá, pak ale zasáhl krutý osud a už neměla důvod k úsměvu. Vrátili jí ho až malí, roztomilí tvorečkové s růžky. Pamatujete si, mí vrstevníci, jak bývala v televizi kdysi přestávka a v ní dovádivá koťata? Ta přestávka byla velmi oblíbená. Jakmile se koťata zjevila na obrazovce, volali jsme jako o život: „Koťata!“ Babička s maminkou zanechaly vaření, chlapi položili
Topinky s avokádem
nejsemsama.cz
Topinky s avokádem
Avokádo je skvělou variantou, jak dostat do těla vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Pomáhá snižovat cholesterol a podporuje zdravé srdce. Hodí se do dipů, pomazánek i salátů. Ingredience na 4 porce: 4 plátky chleba 2 zralá avokáda 150 g Lučiny 4 vejce sůl pepř 1 lžíce octa bylinky podle chuti Postup: Chléb opečte na suché pánvi dozlatova a křupava. Pak ho potřete Lučinou, osolte
Voňavé indické kari
tisicereceptu.cz
Voňavé indické kari
Indie je královna koření. A pomyslné první místo má kari! Suroviny na 4 porce 20 g másla 10 g oleje 1 lžič. kurkumy 2 rajčata 1 lžič. drc. římského kmínu 1 lžič. koření garam masala 1 lžič
Restaurace ZEM představuje pop-up večeři Four Hands Dinner
iluxus.cz
Restaurace ZEM představuje pop-up večeři Four Hands Dinner
Restaurace ZEM zve 5. června na pop-up večeři Four Hands Dinner pod vedením Chef de Cuisine Libora Kristofčáka a hostujícího šéfkuchaře Ondřeje Moliny. Speciální šestichodové menu vzdává hold jaru, ud
PETEXPERT DEN 2025
epochanacestach.cz
PETEXPERT DEN 2025
V sobotu 31. května 2025 se v pražském Pesoparku v Uhříněvsi uskuteční první ročník akce pro širokou veřejnost – PetExpert den. Tento celodenní zážitkový program je určen pro všechny milovníky psů, jejich psy i rodiny s dětmi. Akce je zdarma a nabídne praktické ukázky práce se psy, přednášky, odborné konzultace, soutěže, stánky se sortimentem pro
3 generálové v Bílém domě: Farmář, buldok & líný prezident
historyplus.cz
3 generálové v Bílém domě: Farmář, buldok & líný prezident
Prezidentský úřad zastávalo ve Spojených státech amerických hned několik generálů. Tři z nich se ale vymykají. Ještě předtím, než byli zvoleni do Bílého domu, se zúčastnili významných válečných konfliktů, jež přepsaly světové dějiny. Je přitom ironií, že na bitevním poli se mnohdy cítili více doma než ve vrcholné politické funkci. Úspěšný na bojišti, neúspěšný v
Vynalezl farmářský synek Cornelius Drebbel stroj na počasí?
enigmaplus.cz
Vynalezl farmářský synek Cornelius Drebbel stroj na počasí?
Syn nizozemského farmáře Cornelius Drebbel v jistém smyslu připomíná muže, slavného umělce a vynálezce Leonarda da Vinci (1452–1519). Zvěsti o Drebbelových geniálních nápadech, stejně jako fakt, že do
Místo svatby Bendové utekl za mladší?
nasehvezdy.cz
Místo svatby Bendové utekl za mladší?
Snad nikdo nepochyboval o tom, že se v dohledné době herečka ze seriálu Jedna rodina Alice Bendová (51) provdá za svého dlouholetého partnera Michala Topola (38). Jenže teď kolují zvěsti, že těsně p
Vědci z ÚOCHB předpovídají nový fyzikální jev. Díky pokročilému molekulárnímu modelování
21stoleti.cz
Vědci z ÚOCHB předpovídají nový fyzikální jev. Díky pokročilému molekulárnímu modelování
Výzkumný tým vedený prof. Pavlem Jungwirthem z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR zjistil, že během procesu, kdy se kapalina mění z nekovu na vodivý kov, vzniká ještě jeden, zatím nepopsaný jev