Domů     Prima houbařská sezona
Prima houbařská sezona
25.9.2019

Láká vás spíše romantika, vůně lesa a měkké došlapování do podušek z mechu nebo spíš pohodlné a jisté sklízení žampionů ve vlastním sklepě. Ať už je to jakkoli, přinášíme vám pár rad a receptů, s nimiž bude i ta vaše houbařská sezona určitě prima.

K přípravě houbových pokrmů používáme kromě lesních hub také pěstované žampiony a hlívu ústřičnou, která je chuťově výraznější než žampiony.

Hřiby příjemně voní po mařince vonné a při přípravě se rozvine jejich jemná oříšková příchuť.

Uměle pěstované žampiony mají méně intenzivní chuť a mají bílou barvu.

Čerstvé polní žampiony mají hnědé klobouky a potřebují k růstu kořínky trávy a dobytčí hnůj, proto je najdeme nejčastěji na pastvinách.

Pro mnohé druhy houbových lišek je společná více nebo méně výrazná peprná chuť.

Pokud recept neuvádí jinak, krájíme houby na co nejmenší kousky; po tepelné úpravě budou stravitelnější.

Proč nám hřiby nerostou ve sklepě?

To, co my oceňujeme na houbách, je pouze zlomek celku, totiž plodnice skládající se z klobouku a třeně neboli nohy. Daleko větší část houby zůstává pod zemí. Skládá se z pletiva křehkých, mikroskopicky tenkých vláken.

Ta odebírají z půdy organické látky, zvětralé zbytky rostlin a pomocí vody vytvářejí svou vlastní, na minerály bohatou plodnicovou hmotu.

Četným houbám (mezi jiným i hřibům) odumřelé látky v půdě nestačí. Vlákna jejich podhoubí opřádají tenké kořínky stromů, kterým dávají přednost, a odebírají z nich živiny nutné pro vlastní růst. Jako „protihodnotu“ zadržují vláhu a v ní rozpuštěné minerály.

Je-li počasí příznivé, spojuje se v pravidelných odstupech mnoho vláken podhoubí, roste rychle vzhůru a vyráží ze země jako vlastní „houby“. Vzhledem k náročnému způsobu života podzemního podhoubí se dosud nepodařilo například hřiby uměle pěstovat.

Nejen je, ale i mnoho jejich příbuzných musíme tedy získávat pouze sběrem v lese.

Chutě z celého světa

Při pohledu na pěkný hřib – nejchutnější evropskou houbu – padne na kulinárního znalce možná nostalgie a zavzpomíná na různé kuchyňské úpravy, s nimiž se setkal nejen doma, ale i v zahraničí.

Nezapomenutelný požitek můžete mít při konzumování lasagní s hřiby z údolí Aosty, hřibového carpaccia, ale i flíčků s hříbky od babičky z Podkrkonoší, bažanta na hříbkách, oblíbené kulajdy nebo zapečených palačinek plněných houbami.

Žampiony – nejčastěji na našem stole

Jsou u nás pravděpodobně nejznámějšími houbami, které také přicházejí nejčastěji na náš stůl. Na trhu jsou ovšem k dostání výhradně uměle pěstované; jejich divoce rostoucí příbuzní – žampion polní, ovčí a lesní – upadli skoro v zapomnění.

Přitom jsou tyto divoce rostoucí druhy mnohem aromatičtější než žampiony pěstované. Najdeme je však jen v přírodě nebo vzácně ve specializovaných obchodech a na trzích.

Tradičně pěstovaný žampion dvouvýtrusý se nepěstuje venku, ale v podzemních jeskyních, bunkrech, v nepoužívaných tunelech nebo ve sklepech. Substrát se skládá z rozmělněného listí nebo slámy, k nimž se přidává se zálivkou i hnůj.

Před divoce rostoucími houbami mají ty uměle vypěstované velkou výhodu: jsou ušetřeny škodlivých vlivů životního prostředí – kyselých dešťů, nebo dokonce radioaktivity.

Nemůžeme nic zkazit

Syrové, dušené nebo opékané žampiony vylepší téměř všechny běžné pokrmy. Společně s kořením, například tymiánem, majoránkou, rozmarýnem, paprikou, petrželkou, bazalkou a zvláště česnekem dostanou na vyšší kulinární stupeň vaječné a masité pokrmy.

Syrové žampiony nakrájené na lupínky jsou zvláště výtečné v salátu s polníčkem a rukolou. Opékané houby se slaninou a šalotkou mají vysoký obsah bílkovin, a mohou proto nahradit masitý pokrm.

Pěstované houby můžeme používat i v syrovém stavu, např. žampiony do salátů. A chceme-li uchovat jejich pěknou bílou barvu, pokapeme je citronem.

Velké houbové klobouky, např. bedly nebo žampionu, můžeme plnit různými nádivkami a zapékat.

Nejoblíbenější divoce rostoucí houby – lišky

Jejich žlutooranžové plodnice zářivě vynikají v zeleném mechu a ocení je každý milovník hub.

U nás kromě lišky obecné roste i výrazně aromatická liška žlutavá, která je na vrchní straně o něco tmavší a na spodní straně bleší, dále liška nálevkovitá s okrově zbarvenou nožkou a liška Friesova s ovocnou vůní a nakyslou chutí.

Na trhu však většinou najdeme lišku obecnou, její další příbuzní se objevují pouze velmi zřídka.

Nesmějí chybět v pokrmech z houbových směsí

V kuchyni můžeme lišky používat nejrůznějším způsobem. Jejich ovocná vůně připomíná meruňky nebo broskve a pikantně peprná chuť skvěle ladí s hovězím masem a zvěřinou. Nejaromatičtější jsou malé pevné lišky, jejichž klobouček se dosud trychtýřovitě nepropadá.

Jak na omáčky?

Na omáčku se sice hodí především hřibovité houby, ale i ze žampionů, čirůvek, smržů apod. získáme chutnou omáčku.

Chuťově méně výrazné uměle pěstované žampiony můžeme doplnit sušenými houbami, které omáčce dodají pravou houbovou chuť, popř. použijeme houbový prášek (roztlučené sušené houby), který přidáváme těsně před dokončením tepelné úpravy.

Pokud použijeme houby naložené v soli, omáčku solíme jen mírně nebo vůbec, aby nebyla přesolená. Přichucujeme ji jen velmi mírně, aby si zachovala svou typickou kořennou chuť hub.

Houbové ragú

2 středně velké cukety, 1 menší pórek (jen bílá část), 1 lžíce oleje, 1 zelená a 1 červená paprika, sůl, mletý pepř, 250 g žampionů, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml zeleninového vývaru, 5 lžic sterilovaného hrášku

Cukety oloupeme a nakrájíme na kolečka. Bílou část pórku nakrájíme a na oleji krátce osmahneme. Přidáme cukety a nakrájené papriky, osolíme, opepříme a dusíme bez podlévání asi 10 minut. Potom vmícháme nakrájené houby, krátce je podusíme a zaprášíme moukou.

Za stálého míchání přilijeme vývar a dusíme dalších 15 minut. Po přidání hrášku pokrm prohřejeme, ale již nedusíme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
PETEXPERT DEN 2025
epochanacestach.cz
PETEXPERT DEN 2025
V sobotu 31. května 2025 se v pražském Pesoparku v Uhříněvsi uskuteční první ročník akce pro širokou veřejnost – PetExpert den. Tento celodenní zážitkový program je určen pro všechny milovníky psů, jejich psy i rodiny s dětmi. Akce je zdarma a nabídne praktické ukázky práce se psy, přednášky, odborné konzultace, soutěže, stánky se sortimentem pro
Granátové hodinky: unikátní spojení české tradice a dánské avantgardy
iluxus.cz
Granátové hodinky: unikátní spojení české tradice a dánské avantgardy
Družstvo umělecké výroby Granát Turnov spojilo síly s dánskou experimentální hodinářskou značkou Arcanaut a vytvořilo naprostý unikát – limitovanou edici hodinek s číselníkem vyrobeným z českého graná
Souznění futurismu a přírody
rezidenceonline.cz
Souznění futurismu a přírody
Rezidence La Roca je luxusním příkladem dokonalé integrace ryze moderní obytné stavby do okolní krajiny. Skvěle zvládnutou architektonickou výzvu doprovází interiér plný ikonických značek. Tvůrčí tým z kanceláře RRZ ARQUITECTOS a její designové sekce předvedli, jak se vyplatí hýčkat projekt do posledního detailu, a to včetně povrchových úprav a barevného řešení. Na sedmi a půl
Tvář svého budoucího muže jsem spatřila v louži
skutecnepribehy.cz
Tvář svého budoucího muže jsem spatřila v louži
Na ta dvě podivná znamení nezapomenu. Anděl strážný mi možná tehdy zachránil život, abych se mohla znovu potkat se svou životní láskou. V roce 1993 jsem prožila za sebou dvě události, které mě přesvědčily o existenci věcí mezi nebem a zemí a hlavně – o andělech strážných, kteří nad námi bdí. První z příběhů začal setkáním s přáteli na oslavě. Seděli jsme
Objevte kouzlo jara v tropickém ráji – Dubaj vás vítá!
nejsemsama.cz
Objevte kouzlo jara v tropickém ráji – Dubaj vás vítá!
Chcete zažít prázdné pláže a v klidu si užít město ještě předtím, než přijde vlna nesnesitelných veder? Poznejte jaro v Dubaji! Trvá jen do konce května! Více než čtyřicet kilometrů nádherných pláží se zlatavým jemným pískem, azurově čisté moře na pobřeží Perského zálivu a také město, kde se snoubí historie s moderní architekturou, nákupními centry a zábavou. To je Dubaj 🌴 – hlavní
Sicilské mumie: Tisíce těl v podzemí Palerma!
enigmaplus.cz
Sicilské mumie: Tisíce těl v podzemí Palerma!
Malou kryptu, ve které se tísní asi deset lidí, osvětlují pouze lucerny a svíčky. Kněz pomalým hlasem odříkává litanii. Odněkud se ozývá pláč. Když je obřad u konce, schází se zástupci vlivné sicilské
Utekli od Laurinové všichni chlapi kvůli tatínkovi?
nasehvezdy.cz
Utekli od Laurinové všichni chlapi kvůli tatínkovi?
Co se týče milostných karambolů, patří herečka ze seriálu ZOO Nové začátky Sabina Laurinová (53) mezi přebornice. Přesto však matka dvou dcer Valentýny (23) a Maji (17) nehází flintu do žita a před
Američtí lékaři přepsali DNA dítěte s vážnou genetickou poruchou
21stoleti.cz
Američtí lékaři přepsali DNA dítěte s vážnou genetickou poruchou
Genová terapie je moderní typ léčby, zaměřený na léčení onemocnění způsobených nesprávným fungováním genů. Výhodou je, že se jejím prostřednictvím dá genetické onemocnění zcela vyléčit, na rozdíl od b
Caño Cristales: Dobrodružná cesta k řece pěti barev
epochaplus.cz
Caño Cristales: Dobrodružná cesta k řece pěti barev
Caño Cristales, přezdívaná tekutá duha, láká dobrodruhy do srdce Kolumbie. Tato řeka v národním parku Serranía de la Macarena nabízí nejen barevný spektákl, ale i nezapomenutelnou cestu plnou exotických zvířat, vodopádů a přírodních koupališť. Připravte se na dobrodružství, které změní váš pohled na přírodu! Jak se dostat k duhové řece? Cesta může začít v obci
The Line: Skrytý přístav bude futuristickým skvostem
epochalnisvet.cz
The Line: Skrytý přístav bude futuristickým skvostem
Megaprojekt NEOM odstartoval výstavbu první fázi futuristického města THE LINE. Mezi prvními kroky k realizaci této ambiciózní metropole je Hidden Marina – dechberoucí přístavní komplex, který má pojmout až 200 000 obyvatel. Už dnes je jasné, že svým rozsahem předčí mnohé světové ikony, včetně slavné Burj Khalify.   Už několik let fascinují svět vize města jménem The
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Rhodský kolos: Zemětřesení srazilo boha na kolena
historyplus.cz
Rhodský kolos: Zemětřesení srazilo boha na kolena
Dokázali to! Odrazili útok početné nepřátelské flotily. Bůh slunce Hélios jim pomohl, bez něj by vetřelcům podlehli. Obyvatelé Rhodu přemýšlejí, jak by ochránci svého ostrova poděkovali. „Postavíme mu sochu!“ napadne kohosi. „Takovou, jakou svět dosud neviděl!“   I když má armáda budoucího makedonského krále Démétria I. Poliorkéta (337–283 př. n. l.) k dispozici obří obléhací věže,