Výtečný koláč k čaji nebo kávě. Středně náročný recept promění chvilku pohody ve chvilku naprosté nirvány.
Na 1 koláč
Těsto
175 g mouky, 105 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, kůra z 1/2 citronu
Žloutkový krém
1/4 l mléka, 4 žloutky, 30 g vanilkového cukru Dr. Oetker, 1/4 kg jablek
Sníh
5 bílků, 12 lžic vanilkového cukru Dr. Oetker
1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.
2. Hned je rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).
3. Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme je vychladnout.
4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.
5. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.
Recept pochází z knihy Kuchařka první republiky