Domů     Pomazánky za pár kaček
Pomazánky za pár kaček
27.3.2025

Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace.

Vajíčková

3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje

1) Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, rozkrojte na půl, žloutky vyndejte do mísy a bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo nasekejte.

2) Žloutky utřete s máslem a hořčicí, přidejte sůl, pár kapek citronové šťávy, špetku cukru a špetku papriky a dobře zamíchejte.

4) Nakonec vmíchejte nasekané bílky a přikápněte trochu oleje, aby se pomazánka dala dobře roztírat.

Tip: Místo másla můžete použít máslo pomazánkové nebo margarín. Olej můžete vyměnit za jednu lžíci majonézy nebo přidat najemno nakrájenou jarní cibulku.

Tvarohová

250 g tučného měkkého tvarohu, 50 g másla, 1 svazek pažitky, 1 lžička cukru, 1 lžička hořčice, sůl, pepř

1) Tvaroh smíchejte v míse spolu se změklým máslem. Pažitku nakrájejte nadrobno a část si uschovejte na ozdobu.

2) K tvarohu s máslem přidejte cukr, hořčici, osolte a opepřete. Vše pak pořádně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nakonec do pomazánky vmíchejte pažitku a nechte v chladničce odležet.

K základnímu ochucení pažitkou můžeme použít i další bylinky, které právě máte k dispozici. A místo pepře můžete přidat špetku pálivé papriky.

Rokfórová s česnekem a ořechy

200 g sýra s modrou plísní, 200 g krémového sýra, 3 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 palice česneku, sůl, pepř, špetka cukru, jádra vlašských ořechů

1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Odřízněte vršek z palice česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky, zabalte do alobalu a půl hodiny pečte. Nechte vychladnout a pak vytlačte stroužky ze slupky.

2) Sýr rozetřete se žervé a zvláčněte jogurtem nebo smetanou.

3) Opatrně opepřete a osolte, plísňový sýr bývá hodně slaný. Chuť můžete ještě doladit špetkou cukru.

4) Česnek rozetřete plochým nožem nebo rozmělněte vidličkou a smíchejte s pomazánkou. Tu nakonec posypejte vlašskými ořechy.

Pečený česnek v pomazánce funguje úplně jinak než syrový. Pečením totiž zcela ztratí svou štiplavost, je nasládlý a mírně oříškový. Nic nezkazíte, když si ho upečete víc.

Dá se jen tak natřít na topinku nebo na chleba s máslem a v lednici vám vydrží týden.

Ředkvičková

1 svazek ředkvičky, 300 g krémového sýra, žervé, lučiny, řeřicha, sůl, špetka cukru

1) Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu. Vložte je do cedníku a jemně, stejnoměrně posolte. Nechte asi čtvrt hodiny stát, aby zelenina pustila vodu. Poté vymačkejte.

2) V misce utřete měkké sýry, přidejte ředkvičky, osolte, případně opepřete a chuť dotáhněte trochou cukru.

3) Mažte na krajíce chleba a ihned podávejte.

Pomazánka v chladu vydrží do druhého dne, ale působením šťávy z ředkviček zřídne. Přebytečnou tekutinu ale můžete slít. Do této pomazánky můžete přidat pro změnu 50 g sýra s modrou plísní.

Domácí škvarková

300 g škvarků, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 vařená vejce, 1 svazek jarní cibulky, sůl, pepř mletý, česnek, nakládané okurky, červená cibule

1) Čerstvě vyškvařené škvarky pomelte nebo jen větší díl a část pouze rozmačkejte vidličkou, aby v pomazánce více vynikly.

Dejte je do misky, přidejte pokrájená nebo hrubě nastrouhaná vejce, jemně pokrájenou světlou část jarních cibulek, hořčici dle chuti, sůl, pepř a promíchejte. Podle chuti přidejte do pomazánky ještě drobně pokrájenou kyselou okurku a nastrouhaný česnek.

2) Do pomazánky můžete přidat i trochu sádla, pokud by se vám špatně roztírala. Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené.

Škvarková pomazánka nejlíp chutná na dobrém čerstvém chlebu. Ozdobit ji můžete drobně pokrájenou červenou cibulkou a podávat se znojemskými okurkami.

Baba ganoush

2 lilky, 50 ml citronové šťávy, 50 g tahini, extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej), 1 lžíce, 1 lžička římského kmínu, 2 stroužky česneku, cibule, sůl, hladkolistá petržel

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky omyjte, osušte, propíchejte na několika místech vidličkou, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 45 minut doměkka.

2) Upečené lilky vyjměte a nechte zchladnout. Podélně je rozkrojte napůl a dužinu vydlabejte lžící. Zakápněte ji citronovou šťávou, aby nezhnědla, a vidličkou ji rozmačkejte do konzistence kaše.

3) Přidejte tahini, olivový olej, kmín a sůl. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí a přimíchejte k lilku. Petrželku nasekejte nadrobno a nasypte na pomazánku.

Skvělá arabská pomazánka z pečeného lilku pochází z východního Středomoří. Setkáte se s ní v Egyptě, v Izraeli či v Sýrii, ale i v Řecku, kde se jmenuje melitzanosalata, v Bulharsku kjopolo, v Turecku patlican salatasi.

Z červené řepy

500 g uvařené červené řepy, 1 malá červená cibule, 1 stroužek česneku, kousek křenu dle chuti, 100 g majonézy nebo 50 g majonézy a 50 bílého jogurtu, šťáva z půlky citronu, 1 kávová lžička kremžské hořčice, sůl

1) Uvařenou řepu opatrně oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo rozmixujte.

2) Křen očistěte a nastrouhejte nadrobno. Obojí dejte do střední misky. Česnek prolisujte k řepě a křenu.

3) Cibuli zbavte slupky, nakrájejte ji nadrobno a přidejte k řepě a vše zakápněte citronovou šťávou. Nyní přidejte majonézu, hořčici a sůl a vše důkladně promíchejte. Posypat můžete vlašskými ořechy.

Majonézu lze nahradit třeba krémovým sýrem a místo kremžské hořčice ji malinko přisladit. A pokud nevíte, jestli řepu máte rádi, nebo ne, pomazánka může být první šancí, jak to zjistit.

Sardinková

1 sardinky, ½ cibule, 50 g másla nebo margarínu, 1 lžička plnotučné hořčice, 3 sladkokyselé okurky, sůl, pepř, citronová šťáva, 2 vejce natvrdo

1) Ze sardinek vyndejte páteře, dejte je do mísy a přidejte hořčici, změklé máslo, osolte a opepřete a dobře promíchejte, až vznikne hladký krém.

2) Cibuli a okurku nakrájejte na kostičky, vejce nasekejte a vmíchejte do krému. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a případně přisolte. Podávejte ozdobená plátkem vejce.

Sardinkovou pomazánku můžete udělat i s krémovým sýrem nebo místo okurek přidat nasekané kapie či sušená rajčata.

Foto: Shutterstock
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
21stoleti.cz
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přís
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
historyplus.cz
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
Hraběnka nechce, aby tu žebračku mučili. Boblig to respektuje, i tak ale Marii Schuhovou do mučírny vezme. „Seznámí“ ji s katem a se všemi jeho nástroji. Barvitě líčí, co všechno dovedou. Nebohá žena dostane strach a začne mluvit…   Žerotínové nemají u katolíků nejlepší pověst. Pobělohorská rekatolizace probíhá na jejich severomoravském panství pomaleji než jinde v Českém
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
iluxus.cz
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
Každý rok musí Centrum Paraple získat více než polovinu svého 93,5milionového rozpočtu od dárců. A nejde o abstraktní čísla – jde o finance, které přímo ovlivňují kvalitu života lidí po poranění míchy
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
epochalnisvet.cz
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
Na skalnatém kopci nad slovenskou obcí Sklabinský Podzámok se tyčí ruiny kdysi mocného hradu. Zřícenina, která byla dějištěm nejednoho dramatického příběhu, je dnes tichá, zarostlá a na první pohled romantická. Jenže mezi pobořenými zdmi se ukrývají legendy o kletbách, ztracených duších a podzemních chodbách, které nikdy nebyly zcela prozkoumány. Proč bývá právě tato pevnost nazývána
Boršč s hovězím
tisicereceptu.cz
Boršč s hovězím
Ať ruský, polský nebo ukrajinský, boršč patří mezi oblíbené polévky na celém světě. Suroviny na 4 porce 200 g brambor 200 g zelí 100 g mrkve 2 bobkové listy 300 g červené řepy 500 g hovězíh
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
enigmaplus.cz
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
Na přelomu 80. a 90. let se v zapadlém texaském městečku Childress začne šířit strach z okultních praktik. Série nejasných úmrtí zde vyvolává atmosféru nedůvěry a paniky, kterou místní později označí
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
skutecnepribehy.cz
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
Říkala jsem si, že jsme nejlepší rodina na světě a že nás nic nemůže nerozdělit. Nedokážu pochopit, jak nás mohl rozdělit majetek? Byli jsme sourozenci, kteří se milovali. Jeden na druhého jsme nedali dopustit. Naši rodiče nás vychovali dobře, aby z nás byli slušní a féroví lidé. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že by se naše vztahy
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
nasehvezdy.cz
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
Velká čára přes rozpočet! Vypadalo to, že herečka ze seriálu Bratři a sestry Veronika Žilková (64) si konečně bude užívat lásku s tím pravým. Jak je ale vidět, opět musí o své štěstí bojovat. Kuloáry
Dopřejte si podzimní detox
nejsemsama.cz
Dopřejte si podzimní detox
Špatná nálada, stres, zima a také viry a bakterie, které útočí doslova na každém kroku. Pokud si chcete užít podzim se vší parádou, nasaďte podzimní detox, který vám zvedne náladu a prospěje vašemu zdraví. Podzim a jaro jsou nejlepším obdobím pro očistu těla, která vám dodá spoustu energie. A v zimě ji budete obzvlášť potřebovat. Vyzkoušejte ovocné nebo zeleninové šťávy Pokud
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
epochaplus.cz
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatní zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva