Domů     Pomazánky za pár kaček
Pomazánky za pár kaček
27.3.2025

Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace.

Vajíčková

3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje

1) Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, rozkrojte na půl, žloutky vyndejte do mísy a bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo nasekejte.

2) Žloutky utřete s máslem a hořčicí, přidejte sůl, pár kapek citronové šťávy, špetku cukru a špetku papriky a dobře zamíchejte.

4) Nakonec vmíchejte nasekané bílky a přikápněte trochu oleje, aby se pomazánka dala dobře roztírat.

Tip: Místo másla můžete použít máslo pomazánkové nebo margarín. Olej můžete vyměnit za jednu lžíci majonézy nebo přidat najemno nakrájenou jarní cibulku.

Tvarohová

250 g tučného měkkého tvarohu, 50 g másla, 1 svazek pažitky, 1 lžička cukru, 1 lžička hořčice, sůl, pepř

1) Tvaroh smíchejte v míse spolu se změklým máslem. Pažitku nakrájejte nadrobno a část si uschovejte na ozdobu.

2) K tvarohu s máslem přidejte cukr, hořčici, osolte a opepřete. Vše pak pořádně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nakonec do pomazánky vmíchejte pažitku a nechte v chladničce odležet.

K základnímu ochucení pažitkou můžeme použít i další bylinky, které právě máte k dispozici. A místo pepře můžete přidat špetku pálivé papriky.

Rokfórová s česnekem a ořechy

200 g sýra s modrou plísní, 200 g krémového sýra, 3 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 palice česneku, sůl, pepř, špetka cukru, jádra vlašských ořechů

1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Odřízněte vršek z palice česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky, zabalte do alobalu a půl hodiny pečte. Nechte vychladnout a pak vytlačte stroužky ze slupky.

2) Sýr rozetřete se žervé a zvláčněte jogurtem nebo smetanou.

3) Opatrně opepřete a osolte, plísňový sýr bývá hodně slaný. Chuť můžete ještě doladit špetkou cukru.

4) Česnek rozetřete plochým nožem nebo rozmělněte vidličkou a smíchejte s pomazánkou. Tu nakonec posypejte vlašskými ořechy.

Pečený česnek v pomazánce funguje úplně jinak než syrový. Pečením totiž zcela ztratí svou štiplavost, je nasládlý a mírně oříškový. Nic nezkazíte, když si ho upečete víc.

Dá se jen tak natřít na topinku nebo na chleba s máslem a v lednici vám vydrží týden.

Ředkvičková

1 svazek ředkvičky, 300 g krémového sýra, žervé, lučiny, řeřicha, sůl, špetka cukru

1) Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu. Vložte je do cedníku a jemně, stejnoměrně posolte. Nechte asi čtvrt hodiny stát, aby zelenina pustila vodu. Poté vymačkejte.

2) V misce utřete měkké sýry, přidejte ředkvičky, osolte, případně opepřete a chuť dotáhněte trochou cukru.

3) Mažte na krajíce chleba a ihned podávejte.

Pomazánka v chladu vydrží do druhého dne, ale působením šťávy z ředkviček zřídne. Přebytečnou tekutinu ale můžete slít. Do této pomazánky můžete přidat pro změnu 50 g sýra s modrou plísní.

Domácí škvarková

300 g škvarků, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 vařená vejce, 1 svazek jarní cibulky, sůl, pepř mletý, česnek, nakládané okurky, červená cibule

1) Čerstvě vyškvařené škvarky pomelte nebo jen větší díl a část pouze rozmačkejte vidličkou, aby v pomazánce více vynikly.

Dejte je do misky, přidejte pokrájená nebo hrubě nastrouhaná vejce, jemně pokrájenou světlou část jarních cibulek, hořčici dle chuti, sůl, pepř a promíchejte. Podle chuti přidejte do pomazánky ještě drobně pokrájenou kyselou okurku a nastrouhaný česnek.

2) Do pomazánky můžete přidat i trochu sádla, pokud by se vám špatně roztírala. Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené.

Škvarková pomazánka nejlíp chutná na dobrém čerstvém chlebu. Ozdobit ji můžete drobně pokrájenou červenou cibulkou a podávat se znojemskými okurkami.

Baba ganoush

2 lilky, 50 ml citronové šťávy, 50 g tahini, extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej), 1 lžíce, 1 lžička římského kmínu, 2 stroužky česneku, cibule, sůl, hladkolistá petržel

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky omyjte, osušte, propíchejte na několika místech vidličkou, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 45 minut doměkka.

2) Upečené lilky vyjměte a nechte zchladnout. Podélně je rozkrojte napůl a dužinu vydlabejte lžící. Zakápněte ji citronovou šťávou, aby nezhnědla, a vidličkou ji rozmačkejte do konzistence kaše.

3) Přidejte tahini, olivový olej, kmín a sůl. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí a přimíchejte k lilku. Petrželku nasekejte nadrobno a nasypte na pomazánku.

Skvělá arabská pomazánka z pečeného lilku pochází z východního Středomoří. Setkáte se s ní v Egyptě, v Izraeli či v Sýrii, ale i v Řecku, kde se jmenuje melitzanosalata, v Bulharsku kjopolo, v Turecku patlican salatasi.

Z červené řepy

500 g uvařené červené řepy, 1 malá červená cibule, 1 stroužek česneku, kousek křenu dle chuti, 100 g majonézy nebo 50 g majonézy a 50 bílého jogurtu, šťáva z půlky citronu, 1 kávová lžička kremžské hořčice, sůl

1) Uvařenou řepu opatrně oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo rozmixujte.

2) Křen očistěte a nastrouhejte nadrobno. Obojí dejte do střední misky. Česnek prolisujte k řepě a křenu.

3) Cibuli zbavte slupky, nakrájejte ji nadrobno a přidejte k řepě a vše zakápněte citronovou šťávou. Nyní přidejte majonézu, hořčici a sůl a vše důkladně promíchejte. Posypat můžete vlašskými ořechy.

Majonézu lze nahradit třeba krémovým sýrem a místo kremžské hořčice ji malinko přisladit. A pokud nevíte, jestli řepu máte rádi, nebo ne, pomazánka může být první šancí, jak to zjistit.

Sardinková

1 sardinky, ½ cibule, 50 g másla nebo margarínu, 1 lžička plnotučné hořčice, 3 sladkokyselé okurky, sůl, pepř, citronová šťáva, 2 vejce natvrdo

1) Ze sardinek vyndejte páteře, dejte je do mísy a přidejte hořčici, změklé máslo, osolte a opepřete a dobře promíchejte, až vznikne hladký krém.

2) Cibuli a okurku nakrájejte na kostičky, vejce nasekejte a vmíchejte do krému. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a případně přisolte. Podávejte ozdobená plátkem vejce.

Sardinkovou pomazánku můžete udělat i s krémovým sýrem nebo místo okurek přidat nasekané kapie či sušená rajčata.

Foto: Shutterstock
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
enigmaplus.cz
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
Jen ten nejmocnější bůh může v bitvě svým oddaným darovat vítězství i smrt. A takovým bohem je Ódin, severský vládce bojovníků, otec veškerenstva. Co však tato stěžejní postava germánské mytologie při
Tradiční játrová paštika
tisicereceptu.cz
Tradiční játrová paštika
Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost? Co by to bylo za večírek bez paštiky. Oblíbená pochoutka, kterou si namažete na čerstvé pečivo a jen si vychutnáváte tu lahodnou rozplývající se chuť na jazyku.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
epochalnisvet.cz
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
„Libra růžových květů se na noc nechá namočit ve vodě z jeleního pižma,“ začíná slavný francouzský lékař Nostradamus svůj recept na unikátní vonnou směs…Tou se pak naplní pomander, luxusní šperk, který evropskou šlechtu provází po celá staletí.   Zkušený zlatnický mistr se sklání nad svým dílem. Z kousků zlata a stříbra nejprve tvaruje dvě perforované
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
nejsemsama.cz
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
Čas nezastavíte, ale můžete ovlivnit, jak se podepíše na vaší pleti. S tou správnou péčí může být krásná a plná života, bez ohledu na čísla v občance. Z každého rohu mrkají nové trendy a zázračné produkty slibující pleť jako z reklamy. Jenže zrcadlo občas ukáže jiný příběh. Dobrá zpráva? Není třeba revoluce. Stačí pár drobných
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
nasehvezdy.cz
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
Moderní žena už dávno nepečuje jen o sebe. Stará se o partnera, děti i milované mazlíčky. A právě v tom tkví síla holistického přístupu k wellness – když je zdravá celá rodina, cítíte se spokojená a v
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
21stoleti.cz
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
Často skloňovanými jsou v souvislosti s pavouky slova sklípkan a tarantule. Nutno však podotknout, že jde vlastně o jedny a tytéž pavouky. Sklípkani bývají totiž omylem jako tarantule označováni. Ke z
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
skutecnepribehy.cz
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
Můžete plánovat, jak chcete, a stane se, že vše je najednou jinak. Nebylo příjemné, zčistajasna se ocitnout místo na rande ve špitále. Byla jsem tak zamilovaná! Bylo to romantické už proto, že se blížily Vánoce, krajina byla pocukrovaná sněhem a holé větve stromů postříbřené jinovatkou. Připadala jsem si jako v pohádce a myslela na svou svatbu. Přála jsem si
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
epochaplus.cz
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne.
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
DS Automobiles otevírá 1. prosince 2025 objednávky na novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line, určenou pro modely DS 3 a DS 7 v České republice a pro N°4 na francouzském trhu. Tato výjimečná série
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
historyplus.cz
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
Lstí obsadili Likavu, pomohl jim bývalý kastelán tohoto hradu. Pak táborité spolu se sirotky vytáhnou na jih Horních Uher. Vše probíhá hladce, nepřítel je v nedohlednu a jejich vozy se plní kořistí. Jenže u Nitry se všechno pokazí a dosud tak úspěšná výprava se promění v noční můru. Husitům se v letech 1420–1422 podařilo odrazit