Domů     Polenta: Skvělá nejen jako příloha
Polenta: Skvělá nejen jako příloha
19.8.2020

Něco byste si dali, ale nesmí to být přehnaně kalorické, přitom vás to musí zasytit a samozřejmě vám to musí chutnat? Polenta by mohla být to pravé. A pokud jste ji ještě nedělali, něco vám o ní povíme a poradíme vám, jak na to.

Kde se vzala

Cestovatelé vědí, že polentu, tedy kukuřičnou kaši, používá balkánská a středozemní kuchyně. Už méně se ví, že je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin vitaminu B, minerálů a vlákniny. A co je důležité, dobře člověka zasytí a pomáhá pocit sytosti udržet.

To je pro ty, které honí mlsná každou chvíli, veliká přednost. Kdysi to bývala spíš strava chudých, to už ale dnes neplatí. Velkým bonusem je, že polentu můžete jíst, máte-li bezlepkovou dietu.

Jak se dělá polenta

K přípravě pravé polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařicí osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte.

Bude to trvat cca 30–45 minut, až se voda vypaří a kaše se začne oddělovat od stěny hrnce. Tehdy je polenta hotová.

Tip Paní domu: Podle receptu můžete místo vody použít mléko a různé vývary s kořením, které dodají polentě chuť.

Na rozcestí

Kukuřičnou kaši můžete buď podávat jako přílohu třeba k masu nebo zelenině, anebo ji nechat vychladnout na plechu a dál upravovat – grilovat, zapékat, opékat. Prostě jak vás napadne. Skvěle se do polenty hodí česnek, rajčata nebo olivy a středomořské koření.

Nemůžete-li oželet sladké, bude vám chutnat polenta s tvarohem a různým ovocem. A víte, že se dá z polenty udělat i knedlík?

Tip Paní domu: Jestli se vám vaření polenty zdá moc pracné, kupte si instantní. Ta se vyrábí z kukuřičné mouky pomocí páry, takže se zachová většina důležitých látek, a je hotová za pár minut.

Knedlík z polenty

400 ml mléka, 140 g másla, 1 lžička soli, 150 g polenty, 3 vejce, 3 housky nakrájené na kostičky

1) Do rendlíku dáme mléko, 100 g másla a 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Vsypeme 150 g polenty a mícháme, aby ze směsi vznikla hrouda.

Pak polentu přendáme do mísy, necháme zchladnout, a postupně do ní zapracujeme vejce a zchladlé kostičky z housek opečené na 40 g másla. Necháme cca 20 minut odležet.

2) Z těsta vytvarujeme 16 až 18 kulatých knedlíků a vaříme je 8–10 minut ve vroucí osolené vodě. Hodí se všude tam, kde servírujeme houskové nebo bramborové. Zkuste je třeba s kachnou nebo s houbovou omáčkou, ale i s gulášem jsou vynikající.

Tip Paní domu: Pokud preferujete plátkové knedlíky, můžete použít formu na srnčí hřbet nebo hrnečky vypláchnuté studenou vodou. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.

Parmezánové polentové hranolky

100 g polenty, 500 ml vody, 1/2 lžičky soli, parmezán, lžička oregána

1) Z polenty uvařte hustou kaši. Na konci přisypte koření a sýr.

2) Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout.

3) Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4) Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů, dokud nejsou hranolky křupavé.

Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.

Zapékaná polenta s rajčaty pečenými v troubě

8 větších rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, 2 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, 1 hrnek parmezánu

1) Troubu prohřejeme na 150 °C, rajčata podélně rozkrojíme, položíme rozkrojenou stranou na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a pečeme tak dlouho, dokud nepovolí a nezačnou karamelizovat.

2) Když jsou rajčata dopečená, připravíme si polentu. Přivedeme k varu kuřecí vývar, snížíme teplotu a pomalu zašleháváme kukuřičnou mouku. Vaříme za stálého míchání tak dlouho, až je polenta hladká a krémová.

3) Osolíme, opepříme, přidáme polovinu parmezánu a nalijeme do zapékací misky. Povrch uhladíme a vmáčkneme pečená rajčata. Posypeme zbývajícím parmezánem.

4) V troubě zvýšíme teplotu na 200 °C a zapékáme 20 minut. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Aztéčtí válečníci vyráželi do květinových válek
epochalnisvet.cz
Aztéčtí válečníci vyráželi do květinových válek
Zabít nepřítele v boji není žádné velké umění. Zajmout ho a přivést živého domů jako budoucí oběť bohům už ale ano. Bojovník, který se takto zmocní aspoň 20 soupeřů, může být přijat mezi elitu aztécké armády. Stane se orlím, nebo jaguářím válečníkem…   Jsou nejstatečnější a pro nepřátelé nejděsivější. Svůj původ odvozují od dvou božstev,
Dovolená na Srí Lance – od starobylých chrámů po čajové plantáže
21stoleti.cz
Dovolená na Srí Lance – od starobylých chrámů po čajové plantáže
Srí Lanka nabízí víc než jen pláže a slunce. Je to země s bohatou historií, pestrou přírodou a přátelskou atmosférou. Tento průvodce vám ukáže největší atrakce ostrova, od starobylých chrámů a koloniá
Sběratelství jako nové zlato: kniha, která promění váš pohled na hodnotu věcí
iluxus.cz
Sběratelství jako nové zlato: kniha, která promění váš pohled na hodnotu věcí
Existují světy, které se otevírají jen těm, kdo jsou ochotni podívat se za hranici běžného vnímání předmětů. Nová kniha Radka Nováka „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“ takovým světem pr
Zloděje, kteří zneužili tradice, náš pes odhalil
skutecnepribehy.cz
Zloděje, kteří zneužili tradice, náš pes odhalil
Byli jsme tehdy tak rádi, že se nám pro naše děti podařilo sehnat čerta s Mikulášem! Málem se nám ta vzácná návštěva ale vymstila. Vzpomínám si, jak jsme se jako malé děti těšily na čerta a Mikuláše. Měla jsem tu tradici vždy ráda, a tak tomu bylo i v době, kdy jsem se sama stala matkou dvou malých dětí. Jenže
Cechmistr musel vést příkladný život
historyplus.cz
Cechmistr musel vést příkladný život
Mezi svými cechovními druhy se těší velké vážnosti. Takové, že ho ostatní následují i do boje, když je to třeba. Jistý Vodička, představený cechu řezníků, v roce 1310 vede jeho členy do bitvy o Prahu, kterou svádí Jan Lucemburský s Jindřichem Korutanským. Za odměnu bude povýšen na pražského primátora a cech získá řadu privilegií. Bezúhonný
Jemná kachní paštika s vínem
tisicereceptu.cz
Jemná kachní paštika s vínem
Víte, že z nedojedené kachny nebo zbylých jater můžete vykouzlit famózní paštiku, která je výborná na opečeném celozrnném toustíku? Ingredience 400 g kachního masa a jater 1 cibule 50 g slanin
Rozdělí Vignerovou s manželem touha po druhém dítěti?
nasehvezdy.cz
Rozdělí Vignerovou s manželem touha po druhém dítěti?
Znovu se přesvědčujeme, že i v harmonickém vztahu může dojít k bouřce. Příkladem toho je manželství modelky Anety Vignerové (38) a režiséra Petra Kolečka (41). Internet zaplavují obrázky ze života r
Zrod Cosa Nostry: Když se mafie stává státem ve státě
epochaplus.cz
Zrod Cosa Nostry: Když se mafie stává státem ve státě
Po sjednocení Itálie v roce 1861 nastává v zemi chaos. Nový stát má minimální kontrolu nad odlehlými venkovskými oblastmi. Zejména na Sicílii se rozmáhá kriminalita, protože chybí efektivní policie a soudy. V tomto prostředí se daří rodinám, které umějí zajistit „řád“ výměnou za loajalitu a peníze. Mafia se vynořuje jako vlivný hráč, nelegitimní, ale v
Ujgurská civilizace: Bájná země, kterou zavál písek
enigmaplus.cz
Ujgurská civilizace: Bájná země, kterou zavál písek
Ujgurové nejsou pro dnešní historiky a další vědce zabývající se starými kulturami žádnou velkou záhadou. Jde o národ pocházející z hor Altaje a stepí Mongolska, který kdysi dávno zaujímal velmi význa
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Prosím pauzu pro jedny unavené nohy
nejsemsama.cz
Prosím pauzu pro jedny unavené nohy
Celý den v pohybu? Vaše nohy si zaslouží víc než jen povzdech. Stačí pár triků, a budou mít pocit, že místo pochůzek strávily den v lázních. Lidské nohy jsou vyvinuté pro bosou chůzi i běh v různém terénu. Jenže dnes je skoro všude povrch tvrdý, pevný a rovný a to nohám nesvědčí. Navíc je často mučíte i v nevhodné obuvi, botách