Domů     Polenta: Skvělá nejen jako příloha
Polenta: Skvělá nejen jako příloha
19.8.2020

Něco byste si dali, ale nesmí to být přehnaně kalorické, přitom vás to musí zasytit a samozřejmě vám to musí chutnat? Polenta by mohla být to pravé. A pokud jste ji ještě nedělali, něco vám o ní povíme a poradíme vám, jak na to.

Kde se vzala

Cestovatelé vědí, že polentu, tedy kukuřičnou kaši, používá balkánská a středozemní kuchyně. Už méně se ví, že je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin vitaminu B, minerálů a vlákniny. A co je důležité, dobře člověka zasytí a pomáhá pocit sytosti udržet.

To je pro ty, které honí mlsná každou chvíli, veliká přednost. Kdysi to bývala spíš strava chudých, to už ale dnes neplatí. Velkým bonusem je, že polentu můžete jíst, máte-li bezlepkovou dietu.

Jak se dělá polenta

K přípravě pravé polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařicí osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte.

Bude to trvat cca 30–45 minut, až se voda vypaří a kaše se začne oddělovat od stěny hrnce. Tehdy je polenta hotová.

Tip Paní domu: Podle receptu můžete místo vody použít mléko a různé vývary s kořením, které dodají polentě chuť.

Na rozcestí

Kukuřičnou kaši můžete buď podávat jako přílohu třeba k masu nebo zelenině, anebo ji nechat vychladnout na plechu a dál upravovat – grilovat, zapékat, opékat. Prostě jak vás napadne. Skvěle se do polenty hodí česnek, rajčata nebo olivy a středomořské koření.

Nemůžete-li oželet sladké, bude vám chutnat polenta s tvarohem a různým ovocem. A víte, že se dá z polenty udělat i knedlík?

Tip Paní domu: Jestli se vám vaření polenty zdá moc pracné, kupte si instantní. Ta se vyrábí z kukuřičné mouky pomocí páry, takže se zachová většina důležitých látek, a je hotová za pár minut.

Knedlík z polenty

400 ml mléka, 140 g másla, 1 lžička soli, 150 g polenty, 3 vejce, 3 housky nakrájené na kostičky

1) Do rendlíku dáme mléko, 100 g másla a 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Vsypeme 150 g polenty a mícháme, aby ze směsi vznikla hrouda.

Pak polentu přendáme do mísy, necháme zchladnout, a postupně do ní zapracujeme vejce a zchladlé kostičky z housek opečené na 40 g másla. Necháme cca 20 minut odležet.

2) Z těsta vytvarujeme 16 až 18 kulatých knedlíků a vaříme je 8–10 minut ve vroucí osolené vodě. Hodí se všude tam, kde servírujeme houskové nebo bramborové. Zkuste je třeba s kachnou nebo s houbovou omáčkou, ale i s gulášem jsou vynikající.

Tip Paní domu: Pokud preferujete plátkové knedlíky, můžete použít formu na srnčí hřbet nebo hrnečky vypláchnuté studenou vodou. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.

Parmezánové polentové hranolky

100 g polenty, 500 ml vody, 1/2 lžičky soli, parmezán, lžička oregána

1) Z polenty uvařte hustou kaši. Na konci přisypte koření a sýr.

2) Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout.

3) Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4) Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů, dokud nejsou hranolky křupavé.

Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.

Zapékaná polenta s rajčaty pečenými v troubě

8 větších rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, 2 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, 1 hrnek parmezánu

1) Troubu prohřejeme na 150 °C, rajčata podélně rozkrojíme, položíme rozkrojenou stranou na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a pečeme tak dlouho, dokud nepovolí a nezačnou karamelizovat.

2) Když jsou rajčata dopečená, připravíme si polentu. Přivedeme k varu kuřecí vývar, snížíme teplotu a pomalu zašleháváme kukuřičnou mouku. Vaříme za stálého míchání tak dlouho, až je polenta hladká a krémová.

3) Osolíme, opepříme, přidáme polovinu parmezánu a nalijeme do zapékací misky. Povrch uhladíme a vmáčkneme pečená rajčata. Posypeme zbývajícím parmezánem.

4) V troubě zvýšíme teplotu na 200 °C a zapékáme 20 minut. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Můj život ve svetru
skutecnepribehy.cz
Můj život ve svetru
Není to obyčejný kus oblečení. Ten svetr pamatuje mnohé, především ale ruce mé maminky. Leží složený v dolní polici skříně. Všechno kolem se za ta léta měnilo. Nábytek, byt, dokonce i já, vyrostla jsem. Ale ten svetr zůstal. Vlněný, hrubě pletený, na lokti trochu odřený, a přesto pevný. Má barvu vybledlé šalvěje, takovou, jakou maminka milovala. Vždycky říkala, že ta
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
epochaplus.cz
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
historyplus.cz
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
epochalnisvet.cz
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
Pražské Klementinum bouří nadšením a na pódiu se spokojeně uklání dirigent a autor hudby. Jeho monumentálnímu alegorickému dílu ze své lóže aplauduje i císař.   V rodných Louňovicích pod Blaníkem se budoucímu hvězdnému skladateli vrcholného baroka dostává hudebního vzdělání od otce, místního kantora a varhaníka. To ale brzy talentu Jana Lukáše Zelenky (1679–1745) přestává stačit, a
Barevné zeleninové lasagne
nejsemsama.cz
Barevné zeleninové lasagne
Vyzkoušejte lasagne plné zeleniny s ricottou. Ideální jídlo, pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě a přesto chuťně. Potřebujete: ✿ 9 ks lasagní ✿ 200 g ricotty ✿ 1 cuketu ✿ ½ brokolice ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 2 stroužky česneku ✿ 1 cibuli ✿ 400 g rajčatového pyré ✿ 100 g mozzarelly ✿ 50 g parmazánu ✿ olivový olej ✿ sůl, pepř ✿ čerstvé bylinky 1. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte.
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
enigmaplus.cz
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
Každá kultura si nese své vlastní městské legendy – příběhy, které dokážou stejně děsit jako fascinovat. Japonská Kučisake-onna, americký Slender Man či československá Černá sanitka mají společný moti
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
tisicereceptu.cz
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
Cuketové chipsy Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájím
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
iluxus.cz
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
Švédské Malmö se v listopadu na jeden večer proměnilo v pulsující centrum outdoorového designu. Značka Thule zde přivítala tisícovku hostů a ve stylu velkolepé módní show představila více než dvacítku
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
21stoleti.cz
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
nasehvezdy.cz
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
O problémech v manželství herečky Tatiany Dykové (47) a Vojtěcha Dyka (40) se šušká už nějakou dobu. Ještě nedávno Vojtěch přiznával, že prožívá krizi středního věku a na manželce mu vadí skoro vš
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy