Domů     Polenta: Skvělá nejen jako příloha
Polenta: Skvělá nejen jako příloha
19.8.2020

Něco byste si dali, ale nesmí to být přehnaně kalorické, přitom vás to musí zasytit a samozřejmě vám to musí chutnat? Polenta by mohla být to pravé. A pokud jste ji ještě nedělali, něco vám o ní povíme a poradíme vám, jak na to.

Kde se vzala

Cestovatelé vědí, že polentu, tedy kukuřičnou kaši, používá balkánská a středozemní kuchyně. Už méně se ví, že je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin vitaminu B, minerálů a vlákniny. A co je důležité, dobře člověka zasytí a pomáhá pocit sytosti udržet.

To je pro ty, které honí mlsná každou chvíli, veliká přednost. Kdysi to bývala spíš strava chudých, to už ale dnes neplatí. Velkým bonusem je, že polentu můžete jíst, máte-li bezlepkovou dietu.

Jak se dělá polenta

K přípravě pravé polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařicí osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte.

Bude to trvat cca 30–45 minut, až se voda vypaří a kaše se začne oddělovat od stěny hrnce. Tehdy je polenta hotová.

Tip Paní domu: Podle receptu můžete místo vody použít mléko a různé vývary s kořením, které dodají polentě chuť.

Na rozcestí

Kukuřičnou kaši můžete buď podávat jako přílohu třeba k masu nebo zelenině, anebo ji nechat vychladnout na plechu a dál upravovat – grilovat, zapékat, opékat. Prostě jak vás napadne. Skvěle se do polenty hodí česnek, rajčata nebo olivy a středomořské koření.

Nemůžete-li oželet sladké, bude vám chutnat polenta s tvarohem a různým ovocem. A víte, že se dá z polenty udělat i knedlík?

Tip Paní domu: Jestli se vám vaření polenty zdá moc pracné, kupte si instantní. Ta se vyrábí z kukuřičné mouky pomocí páry, takže se zachová většina důležitých látek, a je hotová za pár minut.

Knedlík z polenty

400 ml mléka, 140 g másla, 1 lžička soli, 150 g polenty, 3 vejce, 3 housky nakrájené na kostičky

1) Do rendlíku dáme mléko, 100 g másla a 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Vsypeme 150 g polenty a mícháme, aby ze směsi vznikla hrouda.

Pak polentu přendáme do mísy, necháme zchladnout, a postupně do ní zapracujeme vejce a zchladlé kostičky z housek opečené na 40 g másla. Necháme cca 20 minut odležet.

2) Z těsta vytvarujeme 16 až 18 kulatých knedlíků a vaříme je 8–10 minut ve vroucí osolené vodě. Hodí se všude tam, kde servírujeme houskové nebo bramborové. Zkuste je třeba s kachnou nebo s houbovou omáčkou, ale i s gulášem jsou vynikající.

Tip Paní domu: Pokud preferujete plátkové knedlíky, můžete použít formu na srnčí hřbet nebo hrnečky vypláchnuté studenou vodou. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.

Parmezánové polentové hranolky

100 g polenty, 500 ml vody, 1/2 lžičky soli, parmezán, lžička oregána

1) Z polenty uvařte hustou kaši. Na konci přisypte koření a sýr.

2) Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout.

3) Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4) Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů, dokud nejsou hranolky křupavé.

Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.

Zapékaná polenta s rajčaty pečenými v troubě

8 větších rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, 2 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, 1 hrnek parmezánu

1) Troubu prohřejeme na 150 °C, rajčata podélně rozkrojíme, položíme rozkrojenou stranou na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a pečeme tak dlouho, dokud nepovolí a nezačnou karamelizovat.

2) Když jsou rajčata dopečená, připravíme si polentu. Přivedeme k varu kuřecí vývar, snížíme teplotu a pomalu zašleháváme kukuřičnou mouku. Vaříme za stálého míchání tak dlouho, až je polenta hladká a krémová.

3) Osolíme, opepříme, přidáme polovinu parmezánu a nalijeme do zapékací misky. Povrch uhladíme a vmáčkneme pečená rajčata. Posypeme zbývajícím parmezánem.

4) V troubě zvýšíme teplotu na 200 °C a zapékáme 20 minut. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nos jako osobní identifikátor
epochaplus.cz
Nos jako osobní identifikátor
Lidský nos dokáže rozlišit bilion různých vůní a každý z nás má svůj unikátní pachový otisk. Proč je naše osobní vůně stejně jedinečná jako otisk prstu a jak tento dokonalý biologický systém funguje? Vůně každého člověka je jedinečná. Stejně jako otisk prstu. Tento fakt využívají nejen psi při rozpoznávání lidí, ale podle nejnovějších výzkumů ho
Zbrklý kurýr zavařil horlivému diplomatovi
historyplus.cz
Zbrklý kurýr zavařil horlivému diplomatovi
Prohlídky na hranicích jsou tentokrát zvlášť důkladné. Nevyhnou se ani diplomatickým zaměstnancům. Německý kurýr Schack je zjevně nervózní. V panice zahazuje balík adresovaný vicekonzulovi v Praze. Lépe snad na sebe nemohl tento muž upozornit. Strážní na československo-německé hranici jsou ve střehu od té doby, kdy jim přišel oběžník s upozorněním, že do země mají být pašovány staré bezcenné
Skypool Dubai: plavba mezi mrakodrapy
epochalnisvet.cz
Skypool Dubai: plavba mezi mrakodrapy
Dubajskou zátoka Bussiness Bay brzy získá architektonický skvost. Dvojice majestátních mrakodrapů, aspirujících na jednu z nejpresižnějších adres v oblasti, nabídne svým rezidentům výjimečný zážitek. Majitel soukromého penthousu se bude moci ponořit do nekonečného bazénu a doplavat z jedné strany rezidence na druhou. Přinést do ikonického panoramatu Dubaje nový projekt, jenž v záplavě mrakodrapů a architektonických divů upoutá pozornost, je
Bojím se, co bude  s vnoučaty!
skutecnepribehy.cz
Bojím se, co bude s vnoučaty!
Mám dvě děti, syna a dceru. Vždy jsem byla hrdá na svou rodinu a těšila se z každého společného okamžiku. Poslední dobou se můj svět otočil vzhůru nohama. Mé děti mi vlastně vždy dělaly jen radost! Syn se vydal vydělávat do zahraničí a dcera nám zůstala doma. Máme totiž dvougenerační domek. Když se dcera zamilovala, její volba nás nadchla. Její Karel
Před smrtí myslel na obětování kohouta: Záhada posledních slov filozofa Sókrata
enigmaplus.cz
Před smrtí myslel na obětování kohouta: Záhada posledních slov filozofa Sókrata
Bylo o něm řečeno, že snesl filozofii z nebe na zem. Athénský filozof Sókratés (469 př. n. l. – 399 př. n. l.). Zatímco jeho předchůdci pátrali po původu světa, on se soustředil na člověka. Jeho život
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Zeleninový salát s kuřetem
nejsemsama.cz
Zeleninový salát s kuřetem
Vařené kuřecí maso bez kůže je naprosto dietní a tento vietnamský salát se zeleninou, kuřetem a oříšky je plný exotických chutí. Potřebujete: ✿ 1 mrkev ✿ 1 kedlubnu ✿ 10 cm kousek bílé ředkve ✿ 1 kuřecí prso ✿ 1/2 citronu ✿ 3 lžíce pražených nesolených arašídů ✿ 1 lžičku rybí omáčky ✿ 1 lžičku rýžového octa ✿ 2 lžičky sezamových semínek ✿ 5 lžiček cukru
Síla kaviáru v nové dimenzi: La Prairie představuje Skin Caviar Hydro Emulsion
iluxus.cz
Síla kaviáru v nové dimenzi: La Prairie představuje Skin Caviar Hydro Emulsion
La Prairie otevírá novou kapitolu ikonické kolekce Skin Caviar – tentokrát s revoluční inovací, která posouvá hranice péče o pleť. Novinka Skin Caviar Hydro Emulsion, kteroá bude na tuzemském trhu
Margita překvapil: Šperky po Hance putují dál – komu je dal?
nasehvezdy.cz
Margita překvapil: Šperky po Hance putují dál – komu je dal?
Od smrti zpěvačky Hany Zagorové (†75) už uplynulo dva a půl roku. A kdo by si myslel, že se srdce jejího manžela Štefana Margity (68) stihlo zahojit, spletl by se. „Žije si mi strašně. Lidi mě uji
Zrak jako okno do budoucnosti: Jak oči mohou odhalit demenci roky před diagnózou?
21stoleti.cz
Zrak jako okno do budoucnosti: Jak oči mohou odhalit demenci roky před diagnózou?
Demence souvisí se ztrátou paměti, zmateností a kognitivními problémy. To se ví. Co když ale první varovné signály nepocházejí z mozku, ale z očí? Nedávná vědecká studie ukázala, že změny ve zrakovém
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
epochanacestach.cz
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
Když se řekne pouť, mnoho lidí si nejspíš představí Matějskou pouť a její menší obdoby, konající se v různých městech po celé zemi. Takováto pouť, to jsou kolotoče, labutě, autodromy, střelnice, klobásy, cukrová vata, hlasitá změť vzájemně se překřikujícího hudebního doprovodu a k tomu dav bavících se lidí. Jiní si představí křesťanskou pouť s knězem
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký