Přinášíme vám několik jednoduchých a zároveň výtečných receptů, které nejlépe zachutnají právě teď, na podzim!
Hruškové bábovičky
Fígl není v tom, zamíchat do těsta jemně nastrouhanou hrušku, ale správně ji okořenit, aby její chuť co nejvíce vystoupila. Co tedy přidat? Půl lžičky mletého zázvoru a špetku skořice.
Umíte ořechovou drobenku?
Je vynikající v kombinaci se šťavnatým ovocným koláčem: Na koláč pokrájejte na tenké plátky 4 jablka a přimíchejte je do těsta ze 2 hrnků polohrubé mouky, 3 vajec, 1 hrnku cukru, 0,5 hrnku oleje, prášku do pečiva a špetky skořice.
Nalijte do formy a zasypte drobenkou. Na tu potřebujete 1,5 hrnku hrubě nasekaných vlašských ořechů. Orestujte je krátce na kousku másla a pak je zasypte 2 lžícemi cukru. Dobře promíchejte a nasypte na těsto ve formě.
Voňavější povidla
Nejspíš máte svůj zaručený rodinný recept na ta nejlepší švestková povidla. Přesto vyzkoušejte, co to s nimi udělá, když do nich přidáte jemně mleté koření, které ideálně ladí se švestkovou směsí a báječně ji provoní.
Použít lze směs badyán, dávkovaný velkoryse, se špetkou hřebíčku a skořice. Pokud bude mít po ruce i jemně mletý koriandr, přidejte i ten.
Salátová hruška
Zralé sladké hrušky jsou výtečným doplňkem zeleninových salátů s pikantními sýry nebo uzeninami. Jejich šťavnatá dužina skvěle kontrastuje jak s výraznou slaností, tak i s nahořklou chutí zelených listů, hlavně polníčku nebo rukoly.
Domácí oříšková pochoutka
Máte na zahradě lískové oříšky? Pak vyzkoušejte domácí variantu oblíbené pomazánky. Vezměte 2 šálky vyloupaných jader, rozložte je na plech a vložte do trouby rozehřáté na 172 °C asi na 10 až 15 minut. Nesmí se připálit.
Nechte vychladnout a pak je jemně rozmixujte. Postupně přidávejte další suroviny – 3 lžíce kokosového tuku či kvalitního oleje, ½ šálku mléka, 6 lžic kakaa, špetku soli a cukr podle chuti. Pro světlejší pomazánku můžete přimíchat sušené mléko.
Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock