Domů     Po domácích pralinkách se jen zapráší
Po domácích pralinkách se jen zapráší
25.3.2022

Domácími pralinkami ohromíte. Příprava je sice trochu časově náročná, ale výsledek pak stojí za to. Musíte však postupovat přesně podle návodu.

Výbavu pro výrobu domácích pralinek není obtížné si obstarat. Potřebovat budete především kvalitní čokoládu jako základní surovinu a silikonové plato s formičkami. K tomu pak ingredience pro náplně podle vaší volby.

Nutná výbava:

silikonové plato s formičkami pro pralinky

3 misky (skleněné nebo nerezové)

stěrka na polevy

kuchařský teploměr

lžíce

Tip: Pokud vás výroba pralinek chytí, pak se vám vyplatí pořídit si polykarbonátovou formu, kterou využívají i profesionálové. Je sice dražší než silikonové formičky, ale pracuje se s ní lépe.

Suroviny pro pralinky:

200 g tmavé, mléčné nebo bílé čokolády

na náplně:

smetana ke šlehání (33 % – 40 % tuku)

kondenzované slazené mléko

čokoláda

příchutě, např. citron, pomeranč, jahody, káva, banány, ořechy, mandle, nutela, rum

Tip: Místo tabulkové čokolády můžete použít přímo surovinu k tomu určenou, a tou jsou čokoládové čočky. Dobře se s nimi pracuje, odpadá krájení čokolády před rozpouštěním a můžete podle potřeby přidávat. K dostání jsou i na e-shopech, a to v různých variantách.

Rozpouštíme čokoládu

Jsou dva způsoby, jak připravit čokoládu, aby vznikla jemná směs, která nám pak později – již ve ztuhlém stavu – vytvoří čokoládovou mističku pro bonbon.

Ve vodní lázni

Do vroucí vody vložte skleněnou nebo nerezovou misku s nasekanou čokoládou. Míchejte, než se rozpustí. Je nutné dávat pozor na to, aby do čokolády nevystříkla voda. Už při malém zředění se čokoláda srazí a nebude vám k ničemu.

V mikrovlnné troubě

Rozehřátí čokoládového základu v mikrovlnce je poněkud jednodušší, a možná i rychlejší. Misku s tmavou čokoládou nebo s čokoládovými čočkami vložte dovnitř a zapněte zahřívání na 20 sekund.

Poté misku vyjměte a tavící se čokoládu míchejte, aby byla zcela hladká. Pokud v ní zůstaly hrubší kousky, ohřejte ji podle potřeby znovu, případně i víckrát. Důležité je zahřívat krátce a opatrně, aby se v některých místech surovina nepřehřála. Pokaždé vždy dobře rozmíchejte.

Zkontrolujeme teplotu

Míchejte, dokud čokoládový základ nevychladne a nebude vlažný. Pak vyndejte kuchařský teploměr. Nutnou podmínkou úspěchu výroby pralinek je totiž správná teplota při nalévání do formiček.

Měla by se pohybovat mezi 30 – 34 °C. Při vyšší teplotě by pak pralinky šly špatně vyndat z formiček. Pokud pralinky připravujete poprvé, doporučuje se držet spíš na dolní hranici uvedené teploty.

Při 30 °C totiž bude čokoládová masa už hutnější, takže docílíte pevnějších a silnějších stěn pralinek.

Naléváme do formy

Aby se ve formičkách rychle vytvořila pevná stěna budoucích bonbonů, k tomu je nutné prudké zchlazení čokolády. Proto nechte formu v mrazáku a vyndejte ji těsně před plněním, až budete mít připravený čokoládový základ o správné teplotě.

Čokoládu do formiček rychle nalijte a platem lehce dvakrát udeřte o stůl, aby se uvolnily bublinky. Tím podpoříte vytvoření dostatečně silného dna čokoládové skořápky.

Poté přebytečnou čokoládu opět slijte do misky, platem přitom otáčejte, aby se znovu dostatečně pokryly i stěny formiček. Z plochy mezi formičkami pak čokoládu odstraňte stěrkou.

Dáme ztuhnout do lednice

Takto připravené plato se základem bonbonů dejte ztuhnout do lednice na 15 minut. Musí to být skutečně lednice, nikoli mrazák. Tam by čokoláda získala pachuť. Není to jediný důvod proti mrazáku.

Pokud by se totiž ztuhlé mističky zchlazovaly příliš rychle, zešedly by. Při správném postupu se naopak vlivem silikonového materiálu pěkně „vyleští“.

A už můžeme plnit

Zatímco se připravené stěny čokoládových bonbonů chladí, začněte si připravovat plnicí směsi. Můžete mít samozřejmě různé náplně a ingredience, ale základní bývá tato:

V misce rozpusťte směs mléčné a bílé čokolády, kterou zjemníte šlehačkou, popřípadě trochou mléka.

Pozor: Plnicí směs nesmí být příliš řídká ani tuhá. Podle potřeby zahustíme další čokoládou nebo zředíme smetanou.

Dodržujme teplotu

Připravte si cukrářský sáček, kterým budete bonbony plnit. Nemáte-li sáček, můžete náplně nalévat do bonbonů lžicí. Aby se čokoládová skořepina neroztékala, neměla by být náplň příliš teplá. Optimální je držet se teploty 32 °C.

Čím dále plnit pralinky:

– fondánem

– marmeládou (malinová, broskvová – dle vaší oblíbené chuti)

– alkoholem (rum, griotka, whisky, kávový likér, vaječný koňak apod).

– směsí mletých ořechů rozmíchaných v rozpuštěné čokoládě zředěné šlehačkou

– nutelou

– banánovou směsí

– jahodami

Chyby, které mohou pokazit výsledek:

– Pokud nedodržíte určenou teplotu při vlévání do formiček a čokoláda bude hodně chladná, vytvoří se příliš masivní skořepina pralinek. Naopak při vyšší teplotě čokolády budete mít problém pralinky po ztuhnutí z formiček dostat.

– Laciná nekvalitní čokoláda může zkazit tvarování bonbonu i jeho chuť.

– Problémem je i příliš rychlé nebo naopak pomalé chlazení pralinek.

– Velmi tenká skořepina z čokolády náplň neudrží.

Osvědčené recepty pro náplně

I zde je pro zdařilý výsledek vždy nutné dodržet doporučený postup. Experimentovat je vhodné až s určitými zkušenostmi.

Důležitý detail: Náplň nesmí sahat až k okraji pralinky, ponechte 3 – 4 mm na uzavření bonbonů čokoládou.

S ořechovou pastou

150 g smetany ke šlehání

300 g čokolády

100 g ořechové nebo mandlové pasty

Do hrnce vlijte smetanu a začněte za stálého míchání zahřívat. Nechte přejít varem, pak přidejte nasekanou čokoládu nebo čokoládovou čočku a pastu z mletých ořechů. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Podle potřeby zřeďte mlékem nebo přidejte čokoládu.

Hmota by měla mít konzistenci husté kaše, nesmí být příliš tekutá ani tuhá. Až teplota směsi klesne na 32 °C, lžící nebo cukrářským sáčkem jí plňte vychlazené základy pralinek.

S mletým kokosem

l dóza sladkého kondenzovaného mléka

200 g jemně mletého kokosu

spařené a oloupané mandle nebo nesolené burské oříšky

Smíchejte kokos se slazeným kondenzovaným mlékem, mandle můžete hrubě rozsekat do náplně nebo dát do každé pralinky jednu mandličku obalenou v tmavé čokoládě a můžete začít plnit.

S rumovou náplní

150 g hořké čokolády

25 g ztuženého tuku

3 lžíce nutely

1/2 l rumu

Nasekanou čokoládu rozpusťte s tukem, přidejte nutelu a rum. Míchejte, aby vznikl řidší krém, jímž pak naplníte ztuhlé čokoládové formičky.

S jahodovo-ořechovou náplní

20 g hořké čokolády

100 g bílé čokolády

2 hrsti nahrubo mletých ořechů

200 g jahod

2 lžíce smetany

Jahody rozmixujte, přidejte smetanu a přiveďte krátce do varu – l min. Přisypte nalámanou čokoládu a vše pořádně zamíchejte, až se rozpustí. Vmíchejte ořechy a nechte vychladnout.

S banány

100 g banánů

5 g sypké jemně granulované želatiny

citronová šťáva

cukr podle potřeby

Banán nakrájejte na menší kousky, přidejte citronovou šťávu, cukr a rozpuštěnou želatinu. Vše nalijte do užší nádoby a rozmixujte ponorným mixerem. Směs dejte na chvilku do ledničky. Poté, co směs ztuhne, začněte plnit.

Uzavření pralinek

Po naplnění rozpusťte opět původní čokoládovou směs a přelijte s ní již téměř hotové pralinky, aby se vytvořila „víčka“. Podél okrajů setřete přebytky čokolády nožem. Poté je dejte opět vychladit, nejlépe do lednice na dostatečně dlouhou dobu.

Až bude jisté, že čokoláda je řádně tuhá, vezměte nůž a zbylé části vrchní čokoládové vrstvy odstraňte, aby na bonbonech zůstala již jen „víčka“.

Tip na závěr: Zkušené čokolatiérky je před servírováním dávají do lednice a před podáváním je s dostatečným předstihem vyndají, aby měly optimální chuť a teplotu.

Uchovávání v chladu je důležité také z toho důvodu, že jsme nepoužili žádné konzervanty.

FOTO PX FUEL

Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
historyplus.cz
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
„Dívky sem přicházejí jako panny a odcházejí jako prostitutky!“ neberou si servítky antičtí mravokárci. Město Baia, kde si římská smetánka vyhazuje z kopýtka, považují za doupě neřesti. A když tento symbol nemravnosti později pohltí moře, spousta lidí si to vykládá jako boží trest za všechny hříchy, které v něm byly kdy spáchány.   Saint Tropez či
Elegantní exkluzivní župany
rezidenceonline.cz
Elegantní exkluzivní župany
Vyrobené z prvotřídních materiálů, jako jsou hebká bavlna nebo měkké froté, představují symbol pohodlí a elegance. Stylové modely, jež jsou vrcholem sofistikovanosti, nabízejí dokonalý zážitek relaxace nejen po koupeli. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem  
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
epochaplus.cz
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
enigmaplus.cz
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
Jeden z obrazů francouzského malíře Nicolase Poussina (1594-1664) je více než pouhým působivým umělecký dílem. Kolem této malby se vyrojily teorie, které poukazují na záhadné poselství tohoto obrazu.
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
skutecnepribehy.cz
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
Do domu se nám nastěhovala paní Dokonalá. Byli jsme z ní všichni tak znechucení, že se muselo něco stát. Nikdy jsem neměla problém se sousedy, v tom činžovním domě bydlím od svého dětství, byt jsem podědila po rodičích, a lidé, co tu s námi žili, byli vždycky skvělí. Jako sousedé jsme drželi pospolu, občas jsme se scházeli na dvorku
Pečený pikantní květák
tisicereceptu.cz
Pečený pikantní květák
Podávejte se zeleninovými hranolky a jogurtovým dipem, případně se zakysanou smetanou smíchanou s nivou nebo jiným modrým sýrem. Suroviny 1 květák 120 g hladké mouky 100 ml vody sůl Na omá
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
iluxus.cz
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
Victorinox hrdě představuje šestou limitovanou edici kapesního nože z kolekce Winter Magic. Spartan Winter Magic Limited Edition 2024, inspirovaný okouzlující švýcarskou zimou, je nejnovějším přírůstk
Velká léčivá síla
nejsemsama.cz
Velká léčivá síla
Sezamová semínka patří mezi zdravé potraviny, které nám dokážou pomoci s mnoha neduhy. Jejich kladný vliv na lidské tělo je nepopiratelný. O sezamu se říká, že žádná skála před ním nezůstane celá. Dvoumilimetrové semínko je prý nejstarší koření na světě a ukrývá se v něm velká léčivá síla. Obsahuje důležité minerální látky a kvalitní bílkoviny, takže je jasné, že jsou
Slováčková od základu mění život!
nasehvezdy.cz
Slováčková od základu mění život!
S rakovinou bojuje jako lvice. Anna Slováčková (29) přehodnotila priority a rozhodla se zásadně změnit život. Roli v tom hraje i její partner Matěj Růžička. Rakovina se jí vrátila po třech letech.
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
epochalnisvet.cz
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
Své dětství strávil Jan Lucemburský zřejmě u francouzského královského dvora, snad tu byl vychováván, možná tu jen často pobýval. Informace o této etapě králova života jsou velmi skromné. Dosud vřelé vztahy mezi francouzskou korunou a lucemburskými hrabaty však načas ochladnou po usednutí Jindřicha VII. na říšský trůn. Ani Jan jako český král nemá zpočátku
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
21stoleti.cz
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
Vyvinout silové a sdělovací kabely, které budou použitelné pro rekonstrukci nebo výstavbu nových bloků jaderných elektráren. To je hlavním cílem projektu, na kterém pracují vědci z Centra polymerních