Domů     Po domácích pralinkách se jen zapráší
Po domácích pralinkách se jen zapráší
25.3.2022

Domácími pralinkami ohromíte. Příprava je sice trochu časově náročná, ale výsledek pak stojí za to. Musíte však postupovat přesně podle návodu.

Výbavu pro výrobu domácích pralinek není obtížné si obstarat. Potřebovat budete především kvalitní čokoládu jako základní surovinu a silikonové plato s formičkami. K tomu pak ingredience pro náplně podle vaší volby.

Nutná výbava:

silikonové plato s formičkami pro pralinky

3 misky (skleněné nebo nerezové)

stěrka na polevy

kuchařský teploměr

lžíce

Tip: Pokud vás výroba pralinek chytí, pak se vám vyplatí pořídit si polykarbonátovou formu, kterou využívají i profesionálové. Je sice dražší než silikonové formičky, ale pracuje se s ní lépe.

Suroviny pro pralinky:

200 g tmavé, mléčné nebo bílé čokolády

na náplně:

smetana ke šlehání (33 % – 40 % tuku)

kondenzované slazené mléko

čokoláda

příchutě, např. citron, pomeranč, jahody, káva, banány, ořechy, mandle, nutela, rum

Tip: Místo tabulkové čokolády můžete použít přímo surovinu k tomu určenou, a tou jsou čokoládové čočky. Dobře se s nimi pracuje, odpadá krájení čokolády před rozpouštěním a můžete podle potřeby přidávat. K dostání jsou i na e-shopech, a to v různých variantách.

Rozpouštíme čokoládu

Jsou dva způsoby, jak připravit čokoládu, aby vznikla jemná směs, která nám pak později – již ve ztuhlém stavu – vytvoří čokoládovou mističku pro bonbon.

Ve vodní lázni

Do vroucí vody vložte skleněnou nebo nerezovou misku s nasekanou čokoládou. Míchejte, než se rozpustí. Je nutné dávat pozor na to, aby do čokolády nevystříkla voda. Už při malém zředění se čokoláda srazí a nebude vám k ničemu.

V mikrovlnné troubě

Rozehřátí čokoládového základu v mikrovlnce je poněkud jednodušší, a možná i rychlejší. Misku s tmavou čokoládou nebo s čokoládovými čočkami vložte dovnitř a zapněte zahřívání na 20 sekund.

Poté misku vyjměte a tavící se čokoládu míchejte, aby byla zcela hladká. Pokud v ní zůstaly hrubší kousky, ohřejte ji podle potřeby znovu, případně i víckrát. Důležité je zahřívat krátce a opatrně, aby se v některých místech surovina nepřehřála. Pokaždé vždy dobře rozmíchejte.

Zkontrolujeme teplotu

Míchejte, dokud čokoládový základ nevychladne a nebude vlažný. Pak vyndejte kuchařský teploměr. Nutnou podmínkou úspěchu výroby pralinek je totiž správná teplota při nalévání do formiček.

Měla by se pohybovat mezi 30 – 34 °C. Při vyšší teplotě by pak pralinky šly špatně vyndat z formiček. Pokud pralinky připravujete poprvé, doporučuje se držet spíš na dolní hranici uvedené teploty.

Při 30 °C totiž bude čokoládová masa už hutnější, takže docílíte pevnějších a silnějších stěn pralinek.

Naléváme do formy

Aby se ve formičkách rychle vytvořila pevná stěna budoucích bonbonů, k tomu je nutné prudké zchlazení čokolády. Proto nechte formu v mrazáku a vyndejte ji těsně před plněním, až budete mít připravený čokoládový základ o správné teplotě.

Čokoládu do formiček rychle nalijte a platem lehce dvakrát udeřte o stůl, aby se uvolnily bublinky. Tím podpoříte vytvoření dostatečně silného dna čokoládové skořápky.

Poté přebytečnou čokoládu opět slijte do misky, platem přitom otáčejte, aby se znovu dostatečně pokryly i stěny formiček. Z plochy mezi formičkami pak čokoládu odstraňte stěrkou.

Dáme ztuhnout do lednice

Takto připravené plato se základem bonbonů dejte ztuhnout do lednice na 15 minut. Musí to být skutečně lednice, nikoli mrazák. Tam by čokoláda získala pachuť. Není to jediný důvod proti mrazáku.

Pokud by se totiž ztuhlé mističky zchlazovaly příliš rychle, zešedly by. Při správném postupu se naopak vlivem silikonového materiálu pěkně „vyleští“.

A už můžeme plnit

Zatímco se připravené stěny čokoládových bonbonů chladí, začněte si připravovat plnicí směsi. Můžete mít samozřejmě různé náplně a ingredience, ale základní bývá tato:

V misce rozpusťte směs mléčné a bílé čokolády, kterou zjemníte šlehačkou, popřípadě trochou mléka.

Pozor: Plnicí směs nesmí být příliš řídká ani tuhá. Podle potřeby zahustíme další čokoládou nebo zředíme smetanou.

Dodržujme teplotu

Připravte si cukrářský sáček, kterým budete bonbony plnit. Nemáte-li sáček, můžete náplně nalévat do bonbonů lžicí. Aby se čokoládová skořepina neroztékala, neměla by být náplň příliš teplá. Optimální je držet se teploty 32 °C.

Čím dále plnit pralinky:

– fondánem

– marmeládou (malinová, broskvová – dle vaší oblíbené chuti)

– alkoholem (rum, griotka, whisky, kávový likér, vaječný koňak apod).

– směsí mletých ořechů rozmíchaných v rozpuštěné čokoládě zředěné šlehačkou

– nutelou

– banánovou směsí

– jahodami

Chyby, které mohou pokazit výsledek:

– Pokud nedodržíte určenou teplotu při vlévání do formiček a čokoláda bude hodně chladná, vytvoří se příliš masivní skořepina pralinek. Naopak při vyšší teplotě čokolády budete mít problém pralinky po ztuhnutí z formiček dostat.

– Laciná nekvalitní čokoláda může zkazit tvarování bonbonu i jeho chuť.

– Problémem je i příliš rychlé nebo naopak pomalé chlazení pralinek.

– Velmi tenká skořepina z čokolády náplň neudrží.

Osvědčené recepty pro náplně

I zde je pro zdařilý výsledek vždy nutné dodržet doporučený postup. Experimentovat je vhodné až s určitými zkušenostmi.

Důležitý detail: Náplň nesmí sahat až k okraji pralinky, ponechte 3 – 4 mm na uzavření bonbonů čokoládou.

S ořechovou pastou

150 g smetany ke šlehání

300 g čokolády

100 g ořechové nebo mandlové pasty

Do hrnce vlijte smetanu a začněte za stálého míchání zahřívat. Nechte přejít varem, pak přidejte nasekanou čokoládu nebo čokoládovou čočku a pastu z mletých ořechů. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Podle potřeby zřeďte mlékem nebo přidejte čokoládu.

Hmota by měla mít konzistenci husté kaše, nesmí být příliš tekutá ani tuhá. Až teplota směsi klesne na 32 °C, lžící nebo cukrářským sáčkem jí plňte vychlazené základy pralinek.

S mletým kokosem

l dóza sladkého kondenzovaného mléka

200 g jemně mletého kokosu

spařené a oloupané mandle nebo nesolené burské oříšky

Smíchejte kokos se slazeným kondenzovaným mlékem, mandle můžete hrubě rozsekat do náplně nebo dát do každé pralinky jednu mandličku obalenou v tmavé čokoládě a můžete začít plnit.

S rumovou náplní

150 g hořké čokolády

25 g ztuženého tuku

3 lžíce nutely

1/2 l rumu

Nasekanou čokoládu rozpusťte s tukem, přidejte nutelu a rum. Míchejte, aby vznikl řidší krém, jímž pak naplníte ztuhlé čokoládové formičky.

S jahodovo-ořechovou náplní

20 g hořké čokolády

100 g bílé čokolády

2 hrsti nahrubo mletých ořechů

200 g jahod

2 lžíce smetany

Jahody rozmixujte, přidejte smetanu a přiveďte krátce do varu – l min. Přisypte nalámanou čokoládu a vše pořádně zamíchejte, až se rozpustí. Vmíchejte ořechy a nechte vychladnout.

S banány

100 g banánů

5 g sypké jemně granulované želatiny

citronová šťáva

cukr podle potřeby

Banán nakrájejte na menší kousky, přidejte citronovou šťávu, cukr a rozpuštěnou želatinu. Vše nalijte do užší nádoby a rozmixujte ponorným mixerem. Směs dejte na chvilku do ledničky. Poté, co směs ztuhne, začněte plnit.

Uzavření pralinek

Po naplnění rozpusťte opět původní čokoládovou směs a přelijte s ní již téměř hotové pralinky, aby se vytvořila „víčka“. Podél okrajů setřete přebytky čokolády nožem. Poté je dejte opět vychladit, nejlépe do lednice na dostatečně dlouhou dobu.

Až bude jisté, že čokoláda je řádně tuhá, vezměte nůž a zbylé části vrchní čokoládové vrstvy odstraňte, aby na bonbonech zůstala již jen „víčka“.

Tip na závěr: Zkušené čokolatiérky je před servírováním dávají do lednice a před podáváním je s dostatečným předstihem vyndají, aby měly optimální chuť a teplotu.

Uchovávání v chladu je důležité také z toho důvodu, že jsme nepoužili žádné konzervanty.

FOTO PX FUEL

Související články
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
reklama
Šikovné tipy
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Piráti z Alp: Mladí Němci v odboji proti nacismu
epochaplus.cz
Piráti z Alp: Mladí Němci v odboji proti nacismu
Piráti z Alp byli jednou z nejaktivnějších skupin mladých Němců, kteří se postavili proti nacistickému režimu. Prozkoumejme jejich činnost a motivace. Převážně z dělnických, ale i studentských kruhů pocházela skupina zvaná Piráti proti černé. Ta byla v odporu proti nacistům obzvláště aktivní. Vizáž jejich členů byla charakteristická, nosili barevné šortky a kostkované košile. Skládali se
Epocha slaví na Pražském hradě
epochalnisvet.cz
Epocha slaví na Pražském hradě
Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové kulatiny je potřeba řádně oslavit. Naše nejvěrnější čtenáře jsme proto 24. dubna pozvali do prostoru vskutku epochálního – do Rudolfovy slévárny v areálu Pražského hradu, kde se kdysi natáčel film Císařům pekař – Pekařův císař a kde o patro výš psal u piva Svatopluk Čech svůj Epochální
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz
Francouzská elegance s výraznými doplňky
Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu moderního nábytku výrazných barev. Kosmopolitní apartmá v centru Moskvy, nacházející se v prestižní rezidenční čtvrti v blízkosti parku Sokolniki, je dokonalým příkladem propojení historického ducha se současným designem. Realizace konceptu interiéru se ujala Oksana Salberg-Vachnadze z významného ateliéru O2 Design Moscow Studio. Její návrh dostal ocenění v mezinárodní
Japonsko pohřešuje národní poklad: Zmizel v soukromých sbírkách?
enigmaplus.cz
Japonsko pohřešuje národní poklad: Zmizel v soukromých sbírkách?
Samurajská dýka tantó ze 13. století je jedním z nejcennějších artefaktů japonského dědictví. Nikdo ovšem neví, kde se nyní nachází. Stopy po cenném poklady zmizely už před mnoha lety a jeho současný
Zuzana Bubílková v Hovorech W nepoliticky nejen o politicích
nasehvezdy.cz
Zuzana Bubílková v Hovorech W nepoliticky nejen o politicích
Díky projektu „Podzim s láskou a humorem“, jehož mediálními partnery jsou už druhým rokem i vybrané tituly našeho vydavatelství, se pravidelně každé poslední úterý v měsíci ve zcela zaplněné rozhlasov
Levandulová zmrzlina
tisicereceptu.cz
Levandulová zmrzlina
Vyzkoušejte zmrzlinu s barvou, vůní a příchutí levandule – určitě si ji zamilujete! Potřebujete 4 lžíce a 1 lžičku levandulových květů 300 ml plnotučného mléka 300 ml smetany ke šlehání 70 g
Evropská premiéra vozu Rolls-Roce Spectre Black Badge v České republice
iluxus.cz
Evropská premiéra vozu Rolls-Roce Spectre Black Badge v České republice
Společnost Rolls-Royce Motor Cars vůbec poprvé na evropském kontinentu odhalila model Spectre Black Badge – ještě silnější alter ego značky. Recepce pro novináře se konala v soukromé vile nedaleko Pra
Pod stan mě už nedostanete
skutecnepribehy.cz
Pod stan mě už nedostanete
Mít současně dva muže v mém věku není výhra. Tím spíš, že jeden je obézní, nudný, ale zajištěný, zatímco ten druhý je jen lehkomyslný dobrodruh. Jsem už ale ve věku, kdy si dvakrát vybírat nemohu. Nouzi o pořádného chlapa mají i mladé a krásné slečny, a to já už dávno nejsem. Navíc muži umírají o několik
Nikolaj Miklucho-Maklaj: Sám na ostrově kanibalů
21stoleti.cz
Nikolaj Miklucho-Maklaj: Sám na ostrově kanibalů
Byl vrstevníkem lékaře a etnografa Emila Holuba, ale na rozdíl od něj téměř upadl v zapomnění, a to i ve své rodné zemi. Jen Papua Nová Guinea si připomíná vědce, který se s notnou dávkou odvahy pusti
4 odvážné ženy v odboji: Nacistům vzdorovaly archeoložka, letuška nebo mladá svůdnice
historyplus.cz
4 odvážné ženy v odboji: Nacistům vzdorovaly archeoložka, letuška nebo mladá svůdnice
Je bystrá, vtipná, půvabná a krásně se směje. Trixi dokáže všech těchto zbraní plně využívat. Získá si důvěru německých důstojníků, kteří se točí kolem Lucernafilmu. Od jednoho z nich údajně dostane nabídku pracovat pro nacistické tajné služby. Odmítne to a dvojitou špionkou se nestane… Dobrovolně riskují život, i když některé z nich ještě ani pořádně
Epocha slaví na Pražském hradě
epochanacestach.cz
Epocha slaví na Pražském hradě
Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové kulatiny je potřeba řádně oslavit. Naše nejvěrnější čtenáře jsme proto 24. dubna pozvali do prostoru vskutku epochálního – do Rudolfovy slévárny v areálu Pražského hradu, kde se kdysi natáčel film Císařům pekař – Pekařův císař a kde o patro výš psal u piva Svatopluk Čech svůj Epochální
Hepčíííí, jaro je tady
nejsemsama.cz
Hepčíííí, jaro je tady
Nechcete proplakat a prosmrkat jaro? Pylové alergie vás sice nezbavíme, ale poradíme, jak nepříjemné příznaky zmenšit na minimum. Rozkvetlé stromy jsou krásné, ale… Pro mnohé znamená tahle romantická sezona neustálé kýchání, svědění očí a rýmu. Jarní alergie umí pěkně potrápit. Jak se bránit pylovým útokům a užít si jaro v jeho rozkvetlé kráse naplno? Trápení