Komu by se to někdy nestalo: Pečete koláč, sáhnete do lednice pro tuk – a tam žádný není. Naštěstí šikovná hospodyně ví, čím může v nouzi kterou surovinu nahradit.
Máslo a margarin na pečení
Čím je nahradit?
Do těsta lze přidat tučný tvaroh, rozmixované banány nebo avokádo. Nahradí chybějící tuk a jeho konzistenci.
Prášek do pečiva
Čím ho nahradit?
Aby těsto vzešlo, pomůže trochu tvrdého alkoholu – rumu, koňaku i domácí pálenky. Alternativou bez aromatu je pak sycená voda nebo minerálka.
Mouka
Čím ji nahradit?
Záleží na charakteru těsta. Dobře se hodí jemně rozmixované ovesné vločky nebo strouhanka. Do hutných moučníků můžete přidat místo mouky i mleté ořechy.
Mléko
Čím ho nahradit?
Aby vzešel kvásek, lze použít i bílý jogurt ohřátý na vlažnou teplotu.
Ořechy
Čím je nahradit?
Do moučníků je v nouzi lze nahradit ovesnými vločkami, krátce opraženými na másle. Vločky před pražením prosejte, drobná mouka by se rychle připalovala.
Sýr na posypání
Čím ho nahradit?
Chybí vám strouhaný sýr na posypání nákypu? Zkuste použít vejce rozšlehaná se smetanou, osolte je a opepřete. Jinou možností je strouhanka, zapékat se dá ale nanejvýš 15 minut. Před dopečením ji poklaďte vločkami másla.
Vejce
Čím je nahradit?
Při přípravě třeného těsta nebo drobného pečiva lze jako náhražku použít tučný tvaroh. Dejte 1 lžíci za každé vejce, nanejvýš ale mohou být tři, aby fígl fungoval. Pokud máte doma chia semínka, pak nechte 1 lžíci semínek 15 minut bobtnat v šálku vody. Tím máte náhražku za jedno vejce.
Šlehačka
Čím ji nahradit?
Vyšlehat se dá i kondenzovaná smetana do kávy, pokud obsahuje aspoň 10 % tuku. Na 250 ml přidejte ještě šťávu z půlky citronu.
Vanilkový cukr
Čím ho nahradit?
Při přípravě těsta ho zastoupí malé množství smetanového likéru, klidně vaječného. Jinou alternativou je malé množství javorového sirupu. Můžete také nahradit lžíci mouky stejným množstvím vanilkového pudinkového prášku.
Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL