Domů     Ovoce vonící dálkami
Ovoce vonící dálkami
12.12.2019

Určitě se vám to už stalo. Objevíte v regálu s ovocem něco zajímavého, ale vůbec netušíte, co to je, jak se to jí, jak to chutná a vlastně ani nemáte představu, co byste si s tím v kuchyni počali.

Je to fajn, že se k nám dostanou plody z celého světa, ale abychom si je opravdu vychutnali, musíme je znát, vědět, kdy jsou zralé a co se z nich dá vykouzlit. Pokusíme se vám trochu pomoci.

Karambola

Vypadá, jak by se přímo zrodila ke zdobení. Také se tak používá. Můžete ji vidět na dortech nebo koktejlových sklenicích. Nakrájená na plátky se mění ve zlaté hvězdičky. Konzumuje se syrová nebo jako džus. Dá se z ní vyrobit marmeláda.

Její dužina je nakyslá a připomíná angrešt. Můžete ji použít ke zdobení koktejlů, zmrzliny, do ovocných salátů, na sýrové talíře. Pokud ji chcete jíst samotnou, lze kyselost zmírnit cukrem nebo medem. Zkuste ji orestovat a podávat s plody moře, rybami či drůbeží.

Nákup: Pamatujte na to, že do našich obchodů se dovážejí jen ty nezralé, které dozrávají až při pokojové teplotě. Pravý čas konzumace poznáte podle jejich hnědě zabarvených ostrých hran čili žeber. Karamboly neloupejte, pouze odstraňte hnědá žebra!

Náš tip: Hvězdičky zmrazíme a dáváme do nápojů místo kostek ledu.

Pitahaya neboli dračí ovoce

Pod atraktivní slupkou plodu kaktusu, kterému se daří ve Střední Americe, Vietnamu i v Číně, se skrývá dužnina, jejíž chuť se dá přirovnat k vodnímu melounu, někteří ji připodobňují také k angreštu či jemnému kiwi.

Pitahaya má nejčastěji červenofialovou až fialovou slupku a bílou dužninu s černými zrníčky, ale na pultech můžete objevit i žluté plody s bílou dužninou a druhy s červenou slupkou i dužninou.

Nákup: Vybírejte kulaté a pravidelné plody bez skvrn: Plod musí být pevný, ale ne tvrdý. Můžete ho oloupat, nebo jíst lžičkou.

Náš tip: Neloupanou pitahayu nakrájíme na tenké plátky, které poklademe na talíř střídavě s hvězdičkami karamboly. Ozdobíme lístky máty.

Liči

Liči pochází z Číny, kde je pěstováno již více než 4 tisíce let a je považováno za pokrm lásky. Růžovočervená slupka kryje bílou průsvitnou dužninu s perleťovým leskem. Je sladká a vůní připomíná růži, muškát či hroznové víno. Liči se podává samotné, v ovocných salátech, džusech, sorbetu.

Nákup: Vyhledávejte pouze plody s neporušenou slupkou, která má hezky růžovou barvu (tmavohnědá slupka znamená, že je plod starý). Slupku nařízněte, stiskněte a vypadne z ní bílá kulička. Pozor na velkou pecku, kterou je třeba vyplivnout.

Náš Tip: Tradiční jablečný koláč zaměníme za koláč z liči. Pečeme kratší dobu a na závěr posypeme grilovanými pistáciemi nebo liči jen napíchneme na párátka a namáčíme v karamelu nebo v medu a obalujeme v zázvoru či kokosu.

Papája

Domovinou papáji je jižní Mexiko a Guatemala, ale je běžně pěstovaná i v jižní Africe, jihovýchodní Asii nebo na Havaji. Je to vlastně takový meloun ve tvaru hrušky.

Když ji rozkrojíte, objeví se jemně sametová lososově zabarvená dužnina a také spousta semínek. Podle stupně zralosti se papája používá jako zelenina či ovoce. Zralá se přidává do salátů, jsou z ní výborné džemy, je samozřejmě skvělá jen tak, hodí se do koláčů.

Je velmi dobře stravitelná, neobsahuje takřka žádné kyseliny a má nízkou kalorickou hodnotu.

Nákup: Vybírejte takové plody, které mají výraznou oranžovou barvu, pokud možno přecházející do červené. Je dobré, když na omak je ovoce mírně měkké.

Náš tip: Papája obsahuje trávicí enzym papain a používá se do marinád, v nichž díky tomuto enzymu výborně zkřehne i velmi tuhé maso. Semínka mají ostrou nahořklou chuť a obvykle se nejedí, ale můžete je použít místo pepře.

Mochyně peruánská

Někdy se jí přezdívá židovská třešeň. Malé žlutooranžové bobule jsou uzavřeny v pergamenových listech, takže je velmi dekorativní. A taky dobrá. Výraznou chutí připomíná citrony, višně v alkoholu či oslazený angrešt.

Nákup: Listy kalichu musí mít vzhled béžového přeschlého pergamenu beze stop plísně. Uchovávat ji lze 2 týdny.

Náš tip: Mochyně se skvěle snoubí s chutí čokolády. Můžete ji ponořit do čokoládového fondue, ozdobit jimi čokoládový dort. Hosty můžete překvapit dvoubarevnými chuťovkami z cherry rajčat a mochyně.

Tamarind indický, tamaryšek, indické či kyselé datle

Velké hnědé lusky obsahují hnědou dužninu s několika tvrdými černými zrnky. Jedlá je pouze dužnina připomínající karamel. Tamarind můžete jíst syrový, stačí rozlousknout.

Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček a také osvěžujících nápojů (vzhledem k obsahu kyselin působí lehce projímavě). Tamarindy se také zpracovávají na čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů.

Nákup: Kupujte čerstvý s neporušenou strukturou. Příliš suchým luskům se vyhněte, nemají typické aroma. Můžete koupit i hotové výrobky, třeba pyré nebo koření, kterým ochutíte chutney nebo omáčky. Z tamarindu se vyrábějí i bonbony.

Náš tip: Udělejte si  tamarindový sirup. Rozřízněte pět tamarindů, dužninu a semena vyberte lžičkou do kastrůlku, přidejte pět lžic cukru, dvě lžíce citronové šťávy, šálek vody a povařte. Sirup pak můžete použít do koktejlů, dezertů a ovocných salátů.

Cherimoya (čerimoja)

Anona cherimoya (česky čerimoja) pochází z tropických krajů a někteří lidé o ní říkají, že je to nejlahodnější ovoce na světě. Chuťově připomíná banán a hrušku s karamelovou příchutí s trochou smetany.

Cherimoyu konzumujeme syrovou jen tak nebo ji přidáváme do ovocných salátů, zmrzliny či nápojů. Ze šťávy plodů se také vyrábí víno.

Nákup: Cherimoya se sklízí nezralá, protože špatně snáší přepravu. Pozor na to, jak ji přepravujete. Je velmi citlivá na potlučení, takže ji vkládejte do nákupní tašky až jako poslední. Abychom plody mohli konzumovat, musíme je nechat několik dní dozrát. Zralost poznáme podle toho, že slupku lze uvolnit už lehkým tlakem.

Náš tip: Nejlepší je ke konzumaci použít lžičku a semena vyplivnout.

Maracuja

Na plazivé liáně roste ovoce podobné zmuchlanému vejci. Pod voskovou slupkou najdeme žlutooranžovou dužninu s černými zrníčky. Chuť má nasládlou a kyselou zároveň. Přidává se do džusů, dezertů, syrová je velmi osvěžující.

Nákup: Známkou zralosti je zvrásněnost slupky. Pokud je plod hladký, nechte ho týden při pokojové teplotě. Poté odřízněte horní část a vydlabejte lžičkou dužninu.

Náš tip: Dužninou můžeme poklást pudink nebo cheescake nebo dužninu zmrazíme v tvořítkách na led a použijeme do koktejlů.

Štítky:
reklama
Související články
26.9.2023
Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat. Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé. Droždí Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou
20.9.2023
O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno. Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevyb
14.9.2023
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
12.9.2023
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
10.9.2023
Nerostou? Nevadí, při procházce po lese se dají nasbírat suroviny i na jiné delikatesy než jen na smaženici. Stromové víno „Ochránce“ Chutí připomíná řecké víno retsina, do něhož se přidává borová pryskyřice. Stromové víno se hodí k sýrovým a zeleninovým jídlům a díky obsahu tříslovin také jako aperitiv nebo digestiv. Oživuje při únavě. Budete potřebovat - menší mísu mladých, ale už vzro
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Když se na podzim začervenají, je to krása. Možná teprve v tu chvíli si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Oranžové bobule lákají ptáky, my si je spíše nosíme domů jako dekoraci a to je škoda, protože jeřabiny jsou zdravé. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve velkém množství, protože obsahují látky, které mohou […]
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Mininotýsek do dlaně
Vlastnoručně vyrobená malinká knížečka jako pro panenky vám poslouží například na poznamenání telefonního čísla nebo důležité poznámky. A bude vždy po ruce. Můžete si do něj zapisovat tajnosti. Nebo si ho připněte na kabelku jako ozdobu. Jinou variantou může být mininotýsek, ve kterém místo prázdných stránek najdete fotografie svých blízkých. A když si ho vytvoříte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Opravdu jsou si souzeni?
nasehvezdy.cz
Opravdu jsou si souzeni?
Zpočátku vše nasvědčovalo tomu, že moderátorka Daniela Písařovicová (44) našla v mladším hudebníkovi Ondřejovi Brzobohatém (40) osudového partnera. Před pár měsíci se dokonce zasnoubili a moderátork
Červený hrnec plný dobrot
iluxus.cz
Červený hrnec plný dobrot
Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný věk, to bezpochyby. Spokojení zákazníci se vracejí a noví přibývají. Neustále větší zájem ovšem není na úkor gastronomického zážitku. Vždy
V komediích Divadla Kalich se scházejí největší herecké hvězdy
epochanacestach.cz
V komediích Divadla Kalich se scházejí největší herecké hvězdy
Herecké osobnosti první velikosti na jednom jevišti nabízí vyhlášené Divadlo Kalich, které je vedle precizně provedených muzikálů vyhlášené také svým výběrem výborně napsaných komedií, do kterých zve ty největší české hvězdy. Díky tomu si Divadlo Kalich rychle vybudovalo pověst elitního hereckého klubu, v jehož komediích se vždy potkáte s nejoblíbenějšími hereckými tvářemi. Činoherní repertoár divadla
Manžel se dostal z dluhů svým vlastním rituálem
skutecnepribehy.cz
Manžel se dostal z dluhů svým vlastním rituálem
Naletěli jsme podvodníkovi a dostali se do nepředstavitelných potíží. Zuřila jsem, že se můj muž uzavřel do sebe, pořád si něco maloval, dlabal ve dřevě a mumlal si při tom. Může se to stát opravdu každému, jak jsme si vyzkoušeli v naší rodině. V podnikání je zapotřebí se opřít o velmi zdatného odborníka, aby se vám na kobylku nedostal nějaký
Na dně! Čeká ji další rozchod?!
nasehvezdy.cz
Na dně! Čeká ji další rozchod?!
Přiznala, že pořád chodí na terapie. Prošla nepříjemnou osobní krizí a zdá, že to ještě neskončilo. „Nevím, kudy kam,“ přiznala okouzlující hvězda seriálu Zlatá labuť, Beáta Kaňoková (34). Z jejíc
V Caligulově plovoucím paláci nechyběly vinice
epochalnisvet.cz
V Caligulově plovoucím paláci nechyběly vinice
„Doneste mi další víno,“ rozkáže římský císař Caligula, když se usadí na jednom z bohatě zdobených lehátek na přídi své obrovské lodi. Plaví se s ní rád, nejčastěji po hladině sopečného jezera Nemi, k
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Bílá paní z hradu Duino: Měl tento přízrak reálný předobraz?
enigmaplus.cz
Bílá paní z hradu Duino: Měl tento přízrak reálný předobraz?
Legendy o bílé paní najdeme v mnoha kulturách celého světa. Většinou se jedná o do bílého oděvu oblečený přízrak tragicky zemřelé ženy. Její duch z nějakého důvodu nenalézá po smrti klid. Příběh bílé
Velký problém mikrorozměrů
21stoleti.cz
Velký problém mikrorozměrů
Jsou menší než zrnko soli, a jsme s nimi v kontaktu možná víc, než bychom si uvědomovali. Kolují nám v krvi, zaplňují naše plíce, dokonce i střeva. A to pořád není to nejhorší… Podle posledních záv
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Protančíme noc! Královský tanec trvá celou věčnost, valčík pohoršuje
epochaplus.cz
Protančíme noc! Královský tanec trvá celou věčnost, valčík pohoršuje
Komteska skrz zdobenou škrabošku znuděně pokukuje po královském páru. Přemýšlí, kolik peněz musely stát královniny šperky. Na pohyb se příliš nesoustředí. Její tanečník se jí dvakrát nezamlouvá, ale tenhle večer s ním musí vydržet. Bohužel jde zrovna o nejdelší tanec plesové historie – 16 figur se střídá v nekonečném reji více jak hodinu!