Domů     Ochutnejte je a změníte názor!
Ochutnejte je a změníte názor!
23.1.2024

Na co? Na luštěniny, které třeba právě vy příliš nemusíte. Když si správně vyberete, dokážete vykouzlit jídla, která se stanou stálou součástí vašeho jídelníčku.

Pomazánka z edamame

300 g edamame (zelené sójové boby), 4 lžíce tahini, 1 stroužek česneku, citronová šťáva, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce čerstvé petrželky, asi ½ lžičky soli, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, máta na ozdobu

1) Boby dejte do vařící vody na 3 až 5 minut. Sceďte a ochlaďte ve studené vodě.

2) Poté boby společně se všemi přísadami kromě olivového oleje dobře rozmixujte.

3) Postupně přidávejte olivový olej a vytvořte krémovou hladkou pastu.

4) Přendejte do misky a ozdobte mátou a celými boby.

Paella

500 g kuřete, 500 g králíka, 2 rajčata, 1 stroužek česneku nakrájený nadrobno, 125 g bílých fazolí, 250 g zelených fazolových lusků, 1,7 l vody, snítka rozmarýnu, sůl, 500 g rýže, 0,5 g šafránu, olivový olej, citron k podávání

1) Bílé fazole přes noc namočte a před přípravou paelly je sceďte.

2) Kuře a králíka nakrájejte na menší kusy. Osolte je a opepřete.

3) Ve velké vyšší pánvi, ideální je ta na paellu, rozehřejte olivový olej. Ze všech stran a na středním stupni na něm opečte kousky masa dozlatova. Vyndejte z pánve a dejte stranou.

4) Do pánve vsypte zelené fazolky, rajčata a česnek a orestujte.

5) Přidejte scezené namočené fazole a rozmarýn, zalijte vodou a na mírném stupni vařte 10 minut.

6) Rozmarýn vyndejte, přidejte šafrán a rýži, dobře promíchejte, nechte 10 minut vařit, vraťte opečené maso a na mírném stupni vařte dalších 10 minut, až se tekutina odpaří. Pak nechte ještě chvíli vařit, až se rýže u okrajů a dna pánve začne malinko připékat. Podávejte s klínky citronu.

Fazolové tousty

1 konzerva fazolí v tomatové omáčce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce kremžské hořčice, plátky bagety, pepř, sůl

1) V kastrůlku ohřejte fazole. Lehce je míchejte, aby se nepřipálily. Přidejte lžíci kremžské hořčice a podle chuti špetku čerstvě namletého pepře, osolte podle chuti.

2) Mezitím na malé pánvi nasucho nebo na rozpáleném oleji osmažte plátky bagety.

3) Teplé fazole navršte na opečené plátky bagety a ozdobte zelenými bylinkami. Pokud chcete tousty udělat ostřejší, můžete přidat do fazolí trochu chilli.

Cizrnové zobání

2 konzervy cizrny, 2 lžičky oleje, 1 lžička kořenicí směsi garam masala, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, ½ –1 lžička soli

Koření můžete obměňovat: například 1 lžička kurkumy + 1 lžička kajenského pepře nebo pálivé papriky.

1) Troubu předehřejte na 160 °C. Cizrnu nechte okapat a pak osušte papírovou utěrkou. V misce ji smíchejte s olejem, kořením a solí tak, aby se obalila. Nasypte ji v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.

2) Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Při pečení ji kontrolujte, aby neztvrdla. Musí být křupavá a uvnitř trochu měkká. Počítejte s tím, že po vytažení z trouby ještě trochu dojde.

3) Podávat ji můžete teplou, ale i později jako zdravé mlsání.

Čočka na indický způsob

4 polévkové lžíce oleje, 2 větší cibule, 1 palice česneku, 1 větší zralé mango, sůl (ideální je himalájská), větší kousek zázvoru (50–100 g), 1–2 Yidu chilli papričky (jsou mírně pálivé), 250 ml silného hovězího vývaru, 2 konzervy sterilovaných oloupaných rajčat (lze i krájené), 80 ml kokosového mléka, 500 g červené čočky (1 balíček)

1) Připravte si všechny ingredience.

2) Česnek, mango, cibuli a zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (0,5 cm x 0,5 cm), chilli papričky (s jadérky nebo bez, jak kdo má rád pálivé) nadrobno nasekejte.

3) Česnek, cibuli, zázvor a papričky dejte na větší pánev s rozpáleným olejem a za občasného míchání restujte do měkka – cibulka zesklovatí, nesmí zhnědnout (cca 5 minut).

4) Mezitím uvařte červenou čočku do měkka a přebytečnou vodu slijte.

5) Na pánev k česneku, cibuli, chilli a zázvoru přidejte mango, promíchejte a nechte chviličku restovat (cca 2 minuty).

6) Přihoďte rajčata, která při míchání rozmačkáte, a přilijte kokosové mléko a hovězí vývar. Směs zhruba 5 minut za stálého míchání provařujte.

7) Nakonec vmíchejte uvařenou červenou čočku, podle chuti dosolte, 5 minut za stálého míchání povařte a podávejte.

Recept převzat z Koření od Antonína, www.koreni.cz

Foto: Shutterstock, koreni.cz

Související články
9.12.2024
Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně. Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí. Jak správně ochutnávat Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
reklama
Šikovné tipy
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krkonoše nejsou jen sjezdovky
epochanacestach.cz
Krkonoše nejsou jen sjezdovky
Jedinečné navenek a přátelské uvnitř. Příroda v Krkonoších vás ihned očaruje, takže máte chuť vystoupat až na vrcholky hor. Jenže tu jsou i jiné zajímavosti… Mumlavské vodopády Na vodu nejbohatší vodopád v Krkonoších hlučně padá až do hloubky deseti metrů a ve skále ze žuly vytváří obří kotle, tzv. Čertova oka. U vodopádů najdete Mumlavskou
Netradiční rybí polévka
tisicereceptu.cz
Netradiční rybí polévka
Rybí polévka nesmí na štědrovečerním stole chybět, ale je načase vyzkoušet nový recept. Suroviny 1 kapří hlava 1 kapří kostra i s rybím masem 1 bobkový list 10 kuliček nového koření 10 kulič
ROBOT Expedice Praha–Ósaka: Mise přátelství a míru na EXPO 2025
iluxus.cz
ROBOT Expedice Praha–Ósaka: Mise přátelství a míru na EXPO 2025
Na tiskové konferenci v pražském Letenském zámečku byla 27. listopadu představena jedinečná výprava nazvaná ROBOT Expedice Praha–Ósaka, která v roce 2025 spojí české a japonské kulturní hodnoty i auto
Rozstřílené sochy, zakázané knihy: Díla, která již neměl nikdo spatřit
epochaplus.cz
Rozstřílené sochy, zakázané knihy: Díla, která již neměl nikdo spatřit
Dunění protiletadlového arzenálu otřásá skalním masivem. Poté přijdou na řadu protitankové miny umístěné přímo k obřím nohám soch. Na 50 tun výbušnin odvede dílo zkázy. Za několik dní nezbude ze slavných afghánských Buddhů z Bámjánu téměř nic. „Sochy jsou zničeny přibližně z 90 %,“ oznamuje 10. března 2001 světu mluvčí Tálibánu Abdal Hají Mutmain…. Knihy,
Jak království Urartu vzdorovalo přesile Asyřanů?
historyplus.cz
Jak království Urartu vzdorovalo přesile Asyřanů?
Na území dnešní Arménie a Turecka kdysi dávno existovalo království Urartu, které navzdory drsným klimatickým podmínkám a podstatně menší populaci dokázalo hospodářsky prosperovat, a navíc soupeřit s mocnou Novoasyrskou říší. Jeho hranice v době největší slávy sahaly až k Černému a Kaspickému moři. První zmínky o území Urartu pocházejí z asyrských nápisů krále Salmanassara I. (vláda přibližně v
Jak funguje technika ho’oponopono?
enigmaplus.cz
Jak funguje technika ho’oponopono?
Jedná se o starou havajskou techniku k vytvoření hojnosti, zdraví, míru. Zjednodušeně znamená „narovnání“ či „nápravu chyby“. Je to proces vnitřního odstranění toxických energií s cílem nechat skrz
Zenová atmosféra na břehu oceánu
rezidenceonline.cz
Zenová atmosféra na břehu oceánu
Na slunném Ocean Beach v San Franciscu se nachází rezidence, jejíž interiér navrhla slovinská designérka Valery Zhavruk. Všudypřítomná paleta pozitivních emocí a harmonických barev návštěvníka provází od vstupní haly až po terasu. Mobiliář návrhářka vybírala převážně od Caffe Latte a Covet House. Hned vstupní hala dýchá typickou kalifornskou atmosférou – decentní béžové a ořechové tóny
Varan komodský: Nejmohutnější suchozemský ještěr
21stoleti.cz
Varan komodský: Nejmohutnější suchozemský ještěr
Varanu komodskému (Varanus komodoensis) se přezdívá komodský drak. Ve skutečnosti se však nejedná o draka, ale o obřího ještěra. Je to největší, co do hmotnosti a celkové mohutnosti, žijící ještěr vůb
Kvůli hloupé sázce jsem přišla o nejlepší kamarádku
skutecnepribehy.cz
Kvůli hloupé sázce jsem přišla o nejlepší kamarádku
Říkali mi – už to nepij! Měla jsem je poslechnout a nehrnout se do bláznivé sázky. Udělala jsem si pořádnou ostudu a také zničila přátelství. Znaly jsme se s Ivetou od první třídy, dokonce jsme několik let seděly spolu v jedné lavici. Když jsme se v devítce loučily a každá šla na jinou střední školu, tak jsme si slibovaly, že se
Bývalý manžel je u Pagáčové zase ve hře!
nasehvezdy.cz
Bývalý manžel je u Pagáčové zase ve hře!
O herečku Patricii Pagáčovou (35) z Ulice by mohl znovu zabojovat Tibor Pagáč (32), se kterým nedávno oznámili rozvod. Povídá se, že vše, co mezi nimi dělalo zle, se teď u herečky změnilo jako máv
Obdarujte je podle znamení
nejsemsama.cz
Obdarujte je podle znamení
Uprostřed nasvíceného obchodního centra si s hrůzou uvědomíte, že absolutně nevíte, co komu pořídit? Abyste neskončila u slz, hvězdy vám poradí, čím pod stromečkem potěšíte jednotlivá znamení horoskopu mezi svými blízkými. Beran 21. 3. – 20. 4. Patří k poctivým hrdinům a příčí se mu porušování pravidel, takže ho zaručeně potěšíte nějakou detektivkou s neohroženým hlavním hrdinou v čele. A pokud si
Patří záhadná lebka objevená v Severní Makedonii vlkodlakovi?
epochalnisvet.cz
Patří záhadná lebka objevená v Severní Makedonii vlkodlakovi?
V médiích se čas od času objeví zpráva o nalezení nějakého pozoruhodného pokladu. Většinou jde o staré mince, šperky nebo jiné nálezy, které mají hlavně archeologickou a historickou hodnotu. V případě objevu staré truhly nalezené před lety v Makedonii se však badatelé nestačili divit. Co leželo uvnitř?   Pro farmáře Traycheho Draganova začíná tento den zcela všedně. Zemědělec