Domů     Ochutnejte je a změníte názor!
Ochutnejte je a změníte názor!
23.1.2024

Na co? Na luštěniny, které třeba právě vy příliš nemusíte. Když si správně vyberete, dokážete vykouzlit jídla, která se stanou stálou součástí vašeho jídelníčku.

Pomazánka z edamame

300 g edamame (zelené sójové boby), 4 lžíce tahini, 1 stroužek česneku, citronová šťáva, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce čerstvé petrželky, asi ½ lžičky soli, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, máta na ozdobu

1) Boby dejte do vařící vody na 3 až 5 minut. Sceďte a ochlaďte ve studené vodě.

2) Poté boby společně se všemi přísadami kromě olivového oleje dobře rozmixujte.

3) Postupně přidávejte olivový olej a vytvořte krémovou hladkou pastu.

4) Přendejte do misky a ozdobte mátou a celými boby.

Paella

500 g kuřete, 500 g králíka, 2 rajčata, 1 stroužek česneku nakrájený nadrobno, 125 g bílých fazolí, 250 g zelených fazolových lusků, 1,7 l vody, snítka rozmarýnu, sůl, 500 g rýže, 0,5 g šafránu, olivový olej, citron k podávání

1) Bílé fazole přes noc namočte a před přípravou paelly je sceďte.

2) Kuře a králíka nakrájejte na menší kusy. Osolte je a opepřete.

3) Ve velké vyšší pánvi, ideální je ta na paellu, rozehřejte olivový olej. Ze všech stran a na středním stupni na něm opečte kousky masa dozlatova. Vyndejte z pánve a dejte stranou.

4) Do pánve vsypte zelené fazolky, rajčata a česnek a orestujte.

5) Přidejte scezené namočené fazole a rozmarýn, zalijte vodou a na mírném stupni vařte 10 minut.

6) Rozmarýn vyndejte, přidejte šafrán a rýži, dobře promíchejte, nechte 10 minut vařit, vraťte opečené maso a na mírném stupni vařte dalších 10 minut, až se tekutina odpaří. Pak nechte ještě chvíli vařit, až se rýže u okrajů a dna pánve začne malinko připékat. Podávejte s klínky citronu.

Fazolové tousty

1 konzerva fazolí v tomatové omáčce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce kremžské hořčice, plátky bagety, pepř, sůl

1) V kastrůlku ohřejte fazole. Lehce je míchejte, aby se nepřipálily. Přidejte lžíci kremžské hořčice a podle chuti špetku čerstvě namletého pepře, osolte podle chuti.

2) Mezitím na malé pánvi nasucho nebo na rozpáleném oleji osmažte plátky bagety.

3) Teplé fazole navršte na opečené plátky bagety a ozdobte zelenými bylinkami. Pokud chcete tousty udělat ostřejší, můžete přidat do fazolí trochu chilli.

Cizrnové zobání

2 konzervy cizrny, 2 lžičky oleje, 1 lžička kořenicí směsi garam masala, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, ½ –1 lžička soli

Koření můžete obměňovat: například 1 lžička kurkumy + 1 lžička kajenského pepře nebo pálivé papriky.

1) Troubu předehřejte na 160 °C. Cizrnu nechte okapat a pak osušte papírovou utěrkou. V misce ji smíchejte s olejem, kořením a solí tak, aby se obalila. Nasypte ji v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.

2) Pečte 45–50 minut, během této doby ji dvakrát protřeste. Při pečení ji kontrolujte, aby neztvrdla. Musí být křupavá a uvnitř trochu měkká. Počítejte s tím, že po vytažení z trouby ještě trochu dojde.

3) Podávat ji můžete teplou, ale i později jako zdravé mlsání.

Čočka na indický způsob

4 polévkové lžíce oleje, 2 větší cibule, 1 palice česneku, 1 větší zralé mango, sůl (ideální je himalájská), větší kousek zázvoru (50–100 g), 1–2 Yidu chilli papričky (jsou mírně pálivé), 250 ml silného hovězího vývaru, 2 konzervy sterilovaných oloupaných rajčat (lze i krájené), 80 ml kokosového mléka, 500 g červené čočky (1 balíček)

1) Připravte si všechny ingredience.

2) Česnek, mango, cibuli a zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (0,5 cm x 0,5 cm), chilli papričky (s jadérky nebo bez, jak kdo má rád pálivé) nadrobno nasekejte.

3) Česnek, cibuli, zázvor a papričky dejte na větší pánev s rozpáleným olejem a za občasného míchání restujte do měkka – cibulka zesklovatí, nesmí zhnědnout (cca 5 minut).

4) Mezitím uvařte červenou čočku do měkka a přebytečnou vodu slijte.

5) Na pánev k česneku, cibuli, chilli a zázvoru přidejte mango, promíchejte a nechte chviličku restovat (cca 2 minuty).

6) Přihoďte rajčata, která při míchání rozmačkáte, a přilijte kokosové mléko a hovězí vývar. Směs zhruba 5 minut za stálého míchání provařujte.

7) Nakonec vmíchejte uvařenou červenou čočku, podle chuti dosolte, 5 minut za stálého míchání povařte a podávejte.

Recept převzat z Koření od Antonína, www.koreni.cz

Foto: Shutterstock, koreni.cz

Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grenadina z granátových jablek
nejsemsama.cz
Grenadina z granátových jablek
Grenadina je tradiční sirup vyráběný z granátových jablek, nikoli z třešní, jak se mnozí domnívají. Má sladkokyselou chuť a krásnou červenou barvu. Ingredience na 4 sklenice: ● 1 l čerstvé šťávy z granátových jablek ● 100 g cukru ● šťáva z citronu Postup: Do malého hrnce nalijte šťávu a přidejte cukr. Pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí, ale nevařte. Přidejte citronovou šťávu, která zvýrazní chuť a prodlouží
Smrtelná tragédie v Le Mans: Zaúřadoval nezvratný osud?
enigmaplus.cz
Smrtelná tragédie v Le Mans: Zaúřadoval nezvratný osud?
Ochozy kolem závodního okruhu ve francouzském Le Mans, kde se jezdí známý 24 hodinový závod, jsou plné lidí. V kalendáři je psaný 11. červen roku 1955 a závod byl zhruba před dvěma hodinami odstartová
Nové hodinky Omega Seamaster Diver 300M: Oranžový symbol hloubek
iluxus.cz
Nové hodinky Omega Seamaster Diver 300M: Oranžový symbol hloubek
Za posledních dvacet let se oranžová barva stala synonymem pro potápěčské hodinky značky Omega – nejen díky své vysoké viditelnosti pod vodou, ale i jako výrazný estetický prvek. Tato výrazná barva se
Vana – královna relaxačního prostoru
rezidenceonline.cz
Vana – královna relaxačního prostoru
Na následujících stránkách vám chceme představit tradiční koupelnu v netradičním pojetí. Zařizovací předměty se netísní v malé místnosti bez oken, ale jsou součástí relaxačního prostoru. Opravdovou královnou koupelny se stává vana, volně stojící uprostřed prostoru. Nejenom že je pohodlně přístupná ze všech stran, zároveň dokonale vyniknou její ladné linie. Hitem posledních let se staly tradiční tvary, různé
Neznámá ze Seiny: Morbidní múza a ideál krásy
epochaplus.cz
Neznámá ze Seiny: Morbidní múza a ideál krásy
Má jednu z nejznámějších tváří přelomu 19. a 20. století. Básníci ji opěvují, spisovatelům je múzou, pro mnohé je ideálem krásy. A nikdo neví, kdo to vlastně je. Zavřené oči a lehký, téměř neznatelný náznak úsměvu. Tak zůstane navždy zapsána do historie. Tvář neznámé dívky, otištěná pravděpodobně do posmrtné masky, visí kolem roku 1900 jako
Tunisko a jeho exotická tvář
epochanacestach.cz
Tunisko a jeho exotická tvář
Tunis není jen pětihvězdičkový hotel a každodenní lenošení na pláži. Tato země nabízí mnohem víc. Většina Čechů jezdí hlavně na Djerbu, do Sousse, Hammametu nebo Nabeulu. Milovníci klidu a historických památek zamíří ale raději do Mahdie. Určitě se vyplatí nezůstávat celý týden jen u hotelu v opojení all inclusive, ale navštívit více různých míst. Mezi ně
Chybí Peštové a Haberovi doma jiskření a vášeň?
nasehvezdy.cz
Chybí Peštové a Haberovi doma jiskření a vášeň?
Zatímco Daniela Peštová (54) chce problémy řešit a mluvit o nich, její partner Pavol Habera (63) veřejně přiznal, že ho to nezajímá. Podřezal si pod sebou větev a dočká se rozchodu? Následující týd
Zachraňte koně! Příběh chovatelského klenotu pražské zoo pokračuje
21stoleti.cz
Zachraňte koně! Příběh chovatelského klenotu pražské zoo pokračuje
Psalo se 28. září 1931. Den, který navždy změnil osud jednoho druhu. V pražské Troji se slavnostně otevřela nová zoologická zahrada. Pro mnohé jen další zábavné místo pro rodinné výlety. Kdo by si teh
Záhada jediné vraždy na jižním pólu
epochalnisvet.cz
Záhada jediné vraždy na jižním pólu
Polární stanice Amundsen-Scott je umístěná 100 metrů od jižního pólu. Polárníci zde tráví čas už od roku 1956, kdy první budovy postaví osmnáctičlenná skupina amerického námořnictva.   Od té doby zde léto tráví přes 200 výzkumníků, v zimě je zde jen něco mezi 50 a 90 lidmi. Taky není o co stát, průměrná teplota je přes
Vlastnil Rudolf II. dýku s Caesarovou krví?
historyplus.cz
Vlastnil Rudolf II. dýku s Caesarovou krví?
Do „třináctých“ komnat Rudolfa II. nahlédne jen málokdo. Augšpurský obchodník Hans Kraft je jedním z vyvolených. „Teď se můžete chlubit tím, že jste viděl, co mnoho jiných ne,“ usměje se na něj císař, když ho provází mezi policemi své kunstkomory. Kraftovi se doslova tají dech. Pravda, obdobných sbírek existuje v Evropě celá řada, jen namátkou vévodská
Pečené kuřátko na citrónech a česneku
tisicereceptu.cz
Pečené kuřátko na citrónech a česneku
Možná jste dosud neobjevili kouzlo kuřecího masa ovoněného pečeným citronem. Teď máte ale příležitost. Ingredience 1 celé kuře 2 cibule 2 celé citrony 5 stroužků česneku hrst tymiánu nebo ro
Moudrá sova mi přináší štěstí
skutecnepribehy.cz
Moudrá sova mi přináší štěstí
Měla jsem krátce před maturitou a byla jsem nervózní. Sova v mém snu mi poradila, na jakou otázku se mám připravit. Ten sen se mi zdál ve škole před maturitou. Seděla jsem na břehu řeky, kam jsem chodívala s dědečkem na ryby. Seděla jsem tam sama, děda byl už po smrti, a mně se v tom snu po