Domů     Objevte kouzlo špikování
Objevte kouzlo špikování
1.12.2021

Maso vyšívané špekovými kousky nepatří jen ke svíčkové omáčce. Zařazení tohoto způsobu úpravy dodá i jiným pokrmům šmrnc a výtečně šťavnatou chuť. Přitom je to snadné.

Vedle hovězího si špikování zaslouží i vepřové, kuřecí, krůtí nebo jehněčí, a to především sušší druhy těchto mas. A až si jednou špikování vyzkoušíte, možná si ho tak zamilujete, že budete vymýšlet nové a nové způsoby, čím vším a jaké maso protkat. A objevíte zcela nové chuťové akordy.

Řežeme díru nebo kapsu

Při špikování můžete vyzkoušet více způsobů. Vždy potřebujete ostrý nůž. Prodává se i speciální špikovací, ale vystačíte si s jakýmkoli jiným, který je tenký a špičatý. Otvor na náplň je možné vést ve tvaru „křížku“, nebo plochého řezu.

U obou směřujte nůž po směru vláken a řez proveďte co nejvíce do hloubky, aby se prošpikoval celý kus masa.

* Křížek uděláte tak, že nůž zapíchnete do masa kolmo a do stejného otvoru vodorovně – vznikne vám tvar + nebo napodobíte písmeno x.

* Kapsu získáte tak, že nůž zapíchnete do masa po směru vláken v úhlu asi 20 stupňů, projedete jím masem do hloubky a můžete i malinko nožem uvnitř zatočit. Kapsa je lepší, když používáte místo špalíčků špeku plátky.

Prošpikované maso je nejen chutnější, ale také krásně vypadá, protože špikování udělá v masovém nářezu zajímavou mozaiku.

Špek, slanina a ty další

Do připraveného otvoru se vloží špek. Další zajímavý chuťový zážitek si dopřejete, když místo špeku vetkáte do masa něco jiného.

Třeba slaninu, šunku, ale také kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), bylinky (snítek tymiánu, rozmarýnu), ovoce (ananas, jablko, pomeranč), ořechy nebo sýr. Zatímco slanina a špek mají masu dodat šťavnatosti, koření mu dodá intenzivní chuť. Nechte pracovat svou fantazii a vyzkoušejte různé kombinace.

* Skvěle chutná jehněčí maso prošpikované půlkami stroužků česneku společně se snítkou tymiánu.

* Netradiční a zajímavou sváteční variantou je špikování tučné zauzené šunky propíchnuté hřebíčkem.

* Krůtí maso prošpikujte mandlemi. Nebo do něj vložte sušené švestky.

Tip Paní domu: Když prošpikujete maso stroužky česneku, bude víc aromatické, než když česnek přidáte jen navrch masa nebo do pekáče. A navíc se česnek v mase úplně vypeče. (foto cesnek)

Protýkaná vepřová pečínka

Připravte si

1 vepřovou pečeni vcelku * 2 mrkve * špalík uzeného špeku * 2 okurky ve sladkokyselém nálevu * 2 celé cibule * 1 lžíci sádla * ½ lžičky kmínu * sůl a pepř

Postup

1. Maso protýkejte postupně špalíky mrkve, okurky a špeku. Aby se špek i další suroviny do masa dobře vkládaly, nařežte si je na plátky, ale ještě lépe na špalíčky (hranolky). Když si je na jednom konci oříznete do špičky, půjde to ještě snadněji.

2. Špalíček špeku pak můžete dát na chvíli do mrazničky. Ztuhlý se bude do masa vkládat ještě lépe.

Skvělou pomůckou při špikování je vařečka. Opačným koncem ji vsuňte do otvoru a ten s její pomocí pohodlně zvětšete.

Špikování vám usnadní speciální špikovací jehlice.

3. Prošpikované maso osolte, opepřete a přidejte kmín. Na pekáčku na plotně ho na sádle zprudka opečte z obou stran. Pak podlijte vroucí vodou a ještě chvilku pod pokličkou poduste.

4. Pečínku nechte stále pod pokličkou, aby se nevysušila, a takto ji v rozpálené troubě pozvolna pečte do změknutí. Podle potřeby podlévejte vodou a maso polévejte vypečenou šťávou.

5. Těsně před dokončením sejměte pokličku a nechte v troubě ještě asi 5 minut zatáhnout. Podávejte s bramborovou kaší.

* Odborně se špikování nazývá LARDING. Jeho původ spadá až do středověku, kdy lovená zvěř byla mnohdy hubená a měla tuhé maso.

* Špikování je od slova špek. U ostatních ingrediencí by se správně mělo říkat PROTÝKÁNÍ.

* Existuje ještě jiný způsob, jak suchému masu dodat šťavnatost. BARDING je pouhé obalení masa ve slanině.

Foto: Eva Hořánková, PX FUEL (úvodní foto)

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zdravotní problémy Štěpánka semlely
nasehvezdy.cz
Zdravotní problémy Štěpánka semlely
Prožíval velké trápení. Martin Štěpánek (†63) ho nedokázal snášet. A tak sám odešel. Slavný člen hereckého klanu Martin Štěpánek (†63) byl charismatický a silný muž, který měl rád nad svým životem
Nejlepší milenci  podle znamení
nejsemsama.cz
Nejlepší milenci podle znamení
Ať už hledáte ideálního milence, nebo chcete konečně pochopit svého muže, erotický horoskop vám otevře oči – a možná i dveře do bouřlivých nocí. Hvězdy vám napoví, co čekat od mužů podle znamení, v nichž jsou narozeni. Beran (21. 3. – 20. 4.) Jde rád rovnou na věc. Předehry se u něj moc nenadějete. Je náruživý a nedá vám prostor k dlouhému rozmýšlení, protože
Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace
iluxus.cz
Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace
Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu
Uzdravení z karlovarských pramenů: Zkombinujte je s léčebnou kůrou a budou se dít zázraky
enigmaplus.cz
Uzdravení z karlovarských pramenů: Zkombinujte je s léčebnou kůrou a budou se dít zázraky
Lidé o své zdraví dbají víc než dřív, chtějí hlavně posílit imunitu, ale také si odpočinout a nabrat nové síly po fyzické i psychické stránce. Jak na to? Zamiřte do lázní! [gallery ids="160505,1605
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Tetování pod drobnohledem: Inkoust může zvyšovat riziko rakoviny
21stoleti.cz
Tetování pod drobnohledem: Inkoust může zvyšovat riziko rakoviny
Tetování patří mezi nejstarší známé formy lidského umění, prokazatelně existuje už nejméně pět tisíc let. Jeho obliba nyní, zejména v západních zemích, opět vzrůstá, ovšem lékaři bijí na poplach, prot
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Salát tabouleh
tisicereceptu.cz
Salát tabouleh
Tento salát pochází z Blízkého východu. Základem je bulgur a zelenina a hlavní ingrediencí hladkolistá petrželka. Potřebujete 100 g bulguru 1 citron 1 šalotku 2–3 jarní cibulky 1 menší salát
Muž, který otevřel cestu ke hvězdám: Ciolkovskij a jeho dědictví
epochaplus.cz
Muž, který otevřel cestu ke hvězdám: Ciolkovskij a jeho dědictví
V době, kdy byl vesmír jen odvážnou představou a nikoli reálným cílem, žil v Rusku Konstantin Ciolkovskij – tichý učitel s neobyčejnou vytrvalostí. Navzdory těžkému osudu, ztrátě sluchu, smrti matky i zkáze svých rukopisů požárem a povodní dokázal vytvořit teoretické základy kosmonautiky. Jeho vize se staly zdrojem inspirace pro celé generace vědců a průkopníků dobývání
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
3 nejstarší deskové hry: Bavili se při Člověče, nezlob se už faraoni?
historyplus.cz
3 nejstarší deskové hry: Bavili se při Člověče, nezlob se už faraoni?
Tutanchamon se zlobí, když mu jeho rádce Aj připomíná nesplněné vladařské povinnosti. Teď, když mu hra Senet tak pěkně jde, přece nemůže přestat. Jeho spoluhráče to ale moc nebaví. Nudí se, hrát s vládcem ovšem považuje za svoji povinnost.   Podle dnešních měřítek se Tutanchamon (vládl přibližně v letech 1332–1323 př. n. l.) sotva dožije
S kily odhodila beze studu i manžela
skutecnepribehy.cz
S kily odhodila beze studu i manžela
Můj syn se do své stále ještě manželky zamiloval v době, kdy byla obézní. Oblíbil si ji jako člověka a já to u něho obdivovala. Když Dan poznal Kamilu, byla hodně obézní. Seznámili se před lety na jedné svatbě. Ženil se jejich společný dobrý kamarád a ona patřila do skupiny družiček. Všiml si jí prý hned na první pohled.