Domů     Než je ryba na talíři…
Než je ryba na talíři…
16.12.2024

… je třeba ji patřičně připravit. Tedy odstranit šupiny vykuchat, případně nakrájet filety a vybrat způsob přípravy. Těch je několik.

Ryby můžete smažit, péct, zapékat, grilovat, dusit, různě vařit a také udit. Některé je lepší dělat vcelku, jiné raději rozporcovat. Nejlepší jsou samozřejmě ryby čerstvé, ale nemusíte se bát ani chlazených nebo mražených. Obrovskou výhodou ryb je, že jejich příprava netrvá dlouho.

Vaření

Asi nejdietnější a nejšetrnější způsob tepelné úpravy. A i tady existuje několik možností, které je dobré znát.

*Táhnutí – pomalé vaření se hodí k získání vývaru na polévky a omáčky.

*Pošírování – ryby se tepelně upravují v teplotě pod bodem varu.

*V páře – vaření ryb na sítu v páře nad vařící vodou, často je používané v asijské kuchyni.

*Prudkým varem – nepoužívá se příliš často, protože ryba má tendenci při prudkém varu praskat.

Pošírovat či vařit můžete většinu ryb. Ze sladkovodních třeba kapra, pstruha či candáta, obvykle se dělají namodro, úhoř se zase často podává v rybím vývaru. Z mořských se pro pošírování hodí losos, pro pomalé vaření třeba makrela.

V čem vařit?

Na vaření se používají nejčastěji různé vývary, nálevy a koření, samozřejmě podle druhu ryby. Pokud je chuťově nevýrazná, je lepší použít výraznější nálev z koření, bylinek, vína nebo zeleniny a nechat ho předem 10 až 15 minut provařit.

Poté teprve vložit buď celou rybu nebo nakrájenou na porce. A v čem se ryba vaří nejčastěji?

*Zeleninový vývar – připravuje se z kořenové zeleniny a koření, třeba bobkového listu, nového koření a tymiánu. Nejdřív uvaříte samotný vývar a teprve potom v něm připravíte rybu.

Zelenina dodá rybě jemnou chuť, ale někdy může trochu potlačit přirozenou chuť masa. Vývar má tu výhodu, že ho pak lze použít k přípravě rybí polévky nebo omáčky.

*Univerzální nálev – stačí na něj voda, bílé víno, cibule a sůl a použít ho můžete na jakoukoliv rybu.

*Na modro – používá se voda, celý pepř a nové koření, bobkový list, kořenová zelenina a ocet.

*Na mořské ryby – osolená vroucí voda dochucená citronovou šťávou. Hodí se zvláště na ryby, které mají výraznou chuť.

Dušení

Je rychlé, jednoduché a maso ztratí méně hodnotných látek. Hodí se na ně ryby větší a masitější, rozdělené na porce. Obvykle je dusíme v širším kastrolu nebo na hluboké velké pánvi, buď na sporáku, nebo v troubě.

Počítat musíte s tím, že v troubě bude příprava trvat asi o 10 minut déle. Nejchutnější ryby prý jsou na másle s trochou kořenové zeleniny, ale možností je daleko víc.

Použít můžete rybí vývar, bílé nebo červené víno, zeleninový či cibulový základ a různé druhy koření. Přidat můžete i houby, rajčata, papriku nebo smetanu. Z bylinek pak určitě petržel, kopr, mátu, tymián či estragon. V asijských zemích často užívají různé sójové a rybí omáčky.

Smažení

Není sice nejzdravější, ale smažené ryby prostě máme rádi, tak proč ne. Můžete je obalit v trojobalu nebo v těstíčku, nebo je smažit jen tak. Vybírejte ryby, které nemají velké množství malých kostí, což jsou například candát, nebo úhoř a většina ryb mořských.

Druhou možností je větší ryby vyfiletovat a menší kostičky odstranit pinzetou. Ke smažení se nehodí ryby příliš tučné, nebo ty, které byly delší dobu zmražené, protože obsahují mnoho vody.

Důležitá je příprava

Pokud jste se rozhodli rybu obalit, důkladně ji osušte a okořeňte. Můžete zvolit klasický trojobal, nebo těstíčko, ať už klasické nebo s pivem či vínem. Důležité je smažit co nejrychleji a hned podávat.

Pokud se rozhodnete smažit rybu neobalenou, je třeba ji okořenit a osolit, můžete ji pokapat citronovou šťávou, která maso zpevní. Nechte ji ještě alespoň hodinu v chladu, poté obalte v hladké mouce a můžete smažit. I tady se hodí se hodí pár zásad.

*Používejte kvalitní olej, přepuštěné máslo, případně i sádlo. Možná to nevíte, ale ryba smažená na husím sádle je vyhlášenou pochoutkou. Tuku musí být dostatečné množství, aby se nepřepaloval. Kousky ryby by měly v tuku plavat.

*Pokud ryby smažíte v pekáči v troubě, musíte nejdřív olej nechat rozpálit. Vhodné jsou pekáče s nepřilnavou úpravou.

*Ve fritovacím hrnci se připravují ryby obalené a nejdůležitější je, aby byl olej čerstvý.

*Neobalené ryby smažte ze začátku prudce a teprve potom snižte teplotu a dosmažte je.

* Pánve ani pekáče nepřikrývejte pokličkou.

*Hotové ryby nepokládejte nikdy na sebe ani je nedávejte pod pokličku, zvlhly by.

Pečení

Je podobné, jako když pečete drůbež, ale trvá daleko kratší dobu a má mnoho podob. Nejčastěji ryby pečeme v troubě nebo v remosce, péct se ale dají i na ohni na roštu, čehož často využívají rybáři. Poslední dobou je módní také pečení v pergamenu. Tady je pár tipů.

*V troubě – musíte ji vždy důkladně rozehřát na teplotu alespoň 180° Celsia. Doba pečení se řídí velikostí ryby nebo porcí, není však většinou delší než 20 minut.

*Na roštu – obvykle se tak pečou menší ryby vcelku, ty je dobré kolem hřbetu nakrojit, aby se žár snáze dostal do masa, větší pak pečte rozpůlené nebo porcované. Ryby průběžně potírejte olejem nebo máslem, aby se nepřipalovaly.

*V pergamenu – pergamenový papír důkladně potřete olejem nebo máslem a připravenou rybu do něj zabalte. Důležité je balíček dobře uzavřít, aby neunikala pára a šťáva.

Položte na balíček na pekáč a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Před tím ale nezapomeňte povrch papíru potřít studenou vodou.

————————————————

POSTUP

Kapra nejdřív vykostěte

Však víte, že mnozí lidé ho nejedí jen proto, že jim kosti vadí. Že jste to nikdy nedělali? Všechno je jednou poprvé. A uvidíte, že to zvládnete. Jak na to, nám poradil šéfkuchař Milan Václavík.

1 Čištění

Ať už jste přinesli lysce nebo šupináče, musíte ho nejprve zbavit šupin. To dělejte nejlépe ve dřezu nebo vaničce, jinak budete ještě v létě nacházet šupiny po celé kuchyni.

Nejprve uchopte kapra do utěrky, aby nám neklouzal, a šupiny proti směru odstraňujte tupým nožem. Poté, co kapra zbavíte šupin, je potřeba ho vyvrhnout.

2

Nyní kapra vykuchejte. Je činnost neoblíbená a také riziková. Nesmíte totiž zajet nožem příliš hluboko a dát pozor na žluč, aby se nevylila a nezkazila chuť masa.

Použijte ostrý krátký tenký nůž, hadříkem kapra přidržte, od řitního otvoru mu pomalým pohybem rozřízněte bříško a vyvrhněte ho.

3

Jikry nebo mlíčí schovejte na polévku.

4

Kapra zbaveného šupin a vnitřností můžete porcovat. Začneme rovným řezem od hlavy podél páteře, kopírujte celou páteř až k ocasu.

5

Odřízněte kolem hlavy, a pak od páteře přes žebra stahujte celý filet. Hlavu, ocas, ploutve a zbylý skelet také schovejte na polévku.

6

Poslední částí je začištění bříška, zbavení ploutví a nařezání na finální porce. Filet položte kůží dolů, odřízněte ploutve a spodní tučnou část.

7

Takzvané ypsilonkové kůstky, které se rády zapichují do krku, zneškodníte tak, že filet naříznete v horní páteřní části po zhruba třech milimetrech, až uslyšíme jemné křupnutí.

8

Vadí-li vám kůže, můžete ji stáhnout, tím pádem ale nebudete nařezávat kůstky, protože by se filet rozpadl.

9

Z tříkilového kapra získáte asi 900 gramů čistého masa, které nyní můžete, ale také nemusíte nakrájet na jednotlivé porce. .

Foto: Shutterstock, tesco.cz
Štítky:
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tvarohové muffiny s borůvkami
tisicereceptu.cz
Tvarohové muffiny s borůvkami
Sladká svačinka se ke kávičce nebo šálku výborného čaje hodí každý den. Suroviny na 12 kusů 200 g hladké mouky 50 g polohrubé mouky 50 g krystalového cukru 50 g kokosového cukru 1 prášek do
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
nasehvezdy.cz
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
Co se v rodině Jany Paulové (70) děje? Mladší dcera herečky známé ze seriálu Jedna rodina, Anežka, se totiž nečekaně vrátila do Česka, právě pod křídla mámy. Dosud roky žila tato překladatelka z fr
Zapečené plněné brambory
nejsemsama.cz
Zapečené plněné brambory
Brambory můžete naplnit různými dobrotami a pokaždé vytvoříte originální pokrm. Potřebujete: ✿ 4 velké brambory ✿ 100 g slaniny ✿ 100 g nastrouhaného tvrdého sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ 2 jarní cibulky ✿ sůl, pepř ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ 2 snítky tymiánu 1. Brambory vydrhněte kartáčkem a vložte do hrnce se studenou, osolenou vodou. Vařte asi 15–20 minut do poloměkka.
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
21stoleti.cz
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
Jihomoravský kraj, dlouhá léta proslulý precizní strojírenskou výrobou a mikroelektronikou, se v posledních letech proměnil v jedno z nejživějších evropských center kosmického průmyslu. A minulý týden
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
enigmaplus.cz
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
  Posvátné kopce má řada národů a ani Češi nejsou výjimkou. Na Říp měl podle pověsti přijít praotec Čech, aby zde usadil svůj lid, v Blaníku pak spí kníže Václav se svými rytíři, připraveni př
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
iluxus.cz
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
Nový showroom Lamborghini Praha byl slavnostně otevřen 26. listopadu za účasti nejvyšších představitelů značky: předsedy představenstva společnosti Automobili Lamborghini Stephana Winkelmanna a Federi
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
epochalnisvet.cz
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
Jako většina mýtů a legend, i ta o pohádkových jednorožcích má reálný základ. Ano, bájné stvoření s dlouhým rohem uprostřed hlavy opravdu žilo. A není to ani tak dávno.   Jednorožec sibiřský, kterého poprvé popíše v roce 1809 německý paleontolog Gotthelf Fischer von Waldheim (1771–1853), dorazí do Evropy asi před 2,5 miliony let. Žije na
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
historyplus.cz
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
Odpad z Majaku se dlouho ukládal do okolních jezer. Když sovětským inženýrům dojde, co všechno mohou nebezpečné látky způsobit, nechají v utajovaném závodě vybudovat podzemní zásobníky na vyhořelé palivo. Jenže ani ty jedné z největších jaderných havárií v dějinách nezabrání! Druhá světová válka skončila, Japonci 2. září 1945 podepsali bezpodmínečnou kapitulaci. K uznání porážky je
Zpackaná oslava mu otevřela oči
skutecnepribehy.cz
Zpackaná oslava mu otevřela oči
Strojila jsem se na oslavu, kde se můj bývalý chystal představit přítelkyni, kvůli které mě opustil. Vůbec jsem se netěšila. Hodinová ručička se sunula ke trojce, pospíchala jsem. Přesto jsem ještě popadesáté letěla k zrcadlu, abych se ujistila, že vypadám, řekněme, přijatelně. Ale když mi bylo osmnáct, bylo to lepší. Na druhou stranu, tehdy jsem určitě nebyla elegantní. Zato
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
epochaplus.cz
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
Tichomořské proudy unáší tuny plastového odpadu někam na stejné místo. Opravdu se tam hromadí do plastových kopců jako nějaký nový kontinent? Při informaci, že na místě zvaném Velká tichomořská odpadková skvrna, a někdy také s nadsázkou Sedmý kontinent, se nachází hrubým odhadem až 100 milionů tun plastu, se takový obraz přímo nabízí. Kam oko dohlédne samý