Návrat k pohance

Pohanka, plodina podobná obilovinám, má nejen blahodárné účinky na naše zdraví, ale navíc i chutná na talíři.

Pohanka k nám přicestovala spolu s nájezdnými pohany z Asie už ve 12. století, a už o sto let později patřila k tradičním pokrmům zdejších chudších vrstev. Tato pozapomenutá a neprávem opomíjená potravina skvěle zastupuje v tradičních českých jídlech třeba rýži či méně běžné obilné kroupy. Z pohanky lze připravit i polévku, velmi chutná je i pomazánka či kaše. Výborně se hodí k úpravě jak na sladko, tak i do slaných pokrmů, vynikající je třeba s houbami, dušenou zeleninou nebo zapečená…

 10 důvodů, proč jíst pohanku
1. Obsahuje velké množství vitamínů, konkrétně B1, B2, niacin, C a E.
2. Trpíte na opary? Pohanka je skvělou prevencí, jak jim zamezit.
3. Udržuje cévy pružné a zabraňuje vzniku krevních sraženin.
4. Dík velkému množství rutinu pomáhá při obtížích s křečovými žilami a hemoroidy.
5. Je velmi prospěšná vysokým obsahem vlákniny.
6. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií.
7. Měla by se jíst ji v zimních měsících, kdy po knzumaci prohřeje organismus.
8. Posiluje imunitu a je vhodná pro psychicky a fyzicky namáhané osoby.
9. Účinná látka cholin pomáhá při regeneraci jaterních buněk po zátěži (následcích nemoci, větší konzumaci alkoholu).
10. Využívá se při detoxikaci a jarní očistě organizmu..

Jak pohanku správně připravit?
Poměr vody a pohanky je stejný, jako u rýže. Obecně platí: 1 díl pohanky na 2 díly vody. Varem však pohanka ztrácí téměř všechny účinné látky. Jak ji tedy správně připravit, aby si zachovala blahodárné účinky? Máte na výběr z následujících možností:

Nejšetrnější způsob – pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová.

Nejběžnější příprava – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30–45 minut dojít

Nejméně šetrný způsob – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vroucí vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15–20 minut.

Termicky loupanou nebrat!
Uvedený návod platí pouze pro mechanicky loupanou pohanku (má světlou barvu). V obchodech však lze koupit i „termicky loupanou pohanku“, která je tmavá a velmi tvrdá. Takto upravená pohanka se loupe při teplotách vyšších než 200 °C, a pokud si ji chcete připravit, musíte ji velmi dlouho vařit. Logicky v ní tedy nezůstanou zachované téměř žádné vitaminy ani jiné léčivé látky.

Jak zpracovat pohanku?
Receptů, kde pohanka najde své uplatnění, je nespočet. Základní pravidlo, jak uvařit pohanku, však zůstává u všech receptů stejné. Potom už vše záleží jen na vaší fantazii. Můžete si z ní připravit různé sladké i slané pohankové kaše, lze ji také přidávat jako přílohu k masu nebo rybám, uvařit z ní „rizoto“. Z pohanky se často připravují i chutné pomazánky. Pohanková mouka se dá také použít do různých těst, na pečení koláčů a buchet, nebo třeba na výrobu domácích těstovin. Pro tradiční českou kuchyni je tu však menší komplikace: těsto z pohankové mouky nekyne, protože neobsahuje lepek. Na „zdravých“ buchtách a koláčích si tak moc nepochutnáte.

Náhrada masa
Ve vegetariánské kuchyni se pohanka těší velké oblibě. Je nejen poměrně sytá, ale díky množství obsažených aminokyselin, je také zdrojem cenných bílkovin. Podávaná s dušenou zeleninou skvěle zastoupí nejen rýži, ale i třeba kroupy či jáhly.

Jak pohanku dochutit?
Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit například smaženou cibulkou, česnekem, čerstvými nebo sušenými houbami a bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí) a solí či solankou a drceným kmínem.

Valašský kontrabáš
Suroviny na 4 porce: 250g pohankových krup •200–300 g uzeného masa•1 velká cibule•4–5 stroužků česneku•1 kg brambor•1 lžička majoránky•sůl•pepř•sádlo•olej
Pohanku zalijte vroucí vodou, osolte, zařikryjte pokličkou a nechte v teple nabobtnat. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte. Na sádle osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte drcený česnek a majoránku. Vařené brambory dejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a vyklopte do sádlem vymaštěného pekáče. Zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba na 180 °C) přibližně 15–20 minut, až bude povrch pevný a zezlátne. Jako přílohu podávejte kysané zelí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Havárie ve Fukušimě: Proč k ní došlo?
epochaplus.cz

Havárie ve Fukušimě: Proč k...

Dne 11. března 2011 došlo na mořském dně nedaleko...
Budapešť: Perla na obou březích Dunaje
epochanacestach.cz

Budapešť: Perla na obou...

Město pikantního guláše,...
Řím: Všechny cesty vedou právě sem
epochanacestach.cz

Řím: Všechny cesty vedou...

Říká se mu věčné nebo...
Honba za penězi mu zničila vztah?
nasehvezdy.cz

Honba za penězi mu zničila...

Není pochyb o tom, že moderátor Leoš Mareš (43)...
Svět v roce 2050: Jak bude vypadat?
enigmaplus.cz

Svět v roce 2050: Jak bude...

Existuje zhruba 12...
Léky na vzácná onemocnění: Budou letos dostupnější?
21stoleti.cz

Léky na vzácná onemocnění:...

Léčivé přípravky na vzácná onemocnění jsou vysoce...
Jak dlouho mu vydrží ustupovat?
nasehvezdy.cz

Jak dlouho mu vydrží...

Herečka SANDRA NOVÁKOVÁ (37), která září v...
Rentgen kočičí mumie ze starého Egypta odhaluje bizarní výsledky!
epochalnisvet.cz

Rentgen kočičí mumie ze...

Vědci detailně prozkoumali kočičí mumii starou přibližně...
Rezidence Pickfair: Průkopnické hnízdečko lásky
epochaplus.cz

Rezidence Pickfair:...

Původně nejde o žádný zázrak. Celkem...
0 shares