Domů     Návrat k pohance
Návrat k pohance
19.12.2019

Pohanka, plodina podobná obilovinám, má nejen blahodárné účinky na naše zdraví, ale navíc i chutná na talíři.

Pohanka k nám přicestovala spolu s nájezdnými pohany z Asie už ve 12. století, a už o sto let později patřila k tradičním pokrmům zdejších chudších vrstev.

Tato pozapomenutá a neprávem opomíjená potravina skvěle zastupuje v tradičních českých jídlech třeba rýži či méně běžné obilné kroupy. Z pohanky lze připravit i polévku, velmi chutná je i pomazánka či kaše.

Výborně se hodí k úpravě jak na sladko, tak i do slaných pokrmů, vynikající je třeba s houbami, dušenou zeleninou nebo zapečená…

 10 důvodů, proč jíst pohanku
 10 důvodů, proč jíst pohanku

1. Obsahuje velké množství vitamínů, konkrétně B1, B2, niacin, C a E.

2. Trpíte na opary? Pohanka je skvělou prevencí, jak jim zamezit.

3. Udržuje cévy pružné a zabraňuje vzniku krevních sraženin.

4. Dík velkému množství rutinu pomáhá při obtížích s křečovými žilami a hemoroidy.

5. Je velmi prospěšná vysokým obsahem vlákniny.

6. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií.

7. Měla by se jíst ji v zimních měsících, kdy po knzumaci prohřeje organismus.

8. Posiluje imunitu a je vhodná pro psychicky a fyzicky namáhané osoby.

9. Účinná látka cholin pomáhá při regeneraci jaterních buněk po zátěži (následcích nemoci, větší konzumaci alkoholu).

10. Využívá se při detoxikaci a jarní očistě organizmu..

Jak pohanku správně připravit?

Poměr vody a pohanky je stejný, jako u rýže. Obecně platí: 1 díl pohanky na 2 díly vody. Varem však pohanka ztrácí téměř všechny účinné látky. Jak ji tedy správně připravit, aby si zachovala blahodárné účinky? Máte na výběr z následujících možností:

Nejšetrnější způsob – pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová.

Nejběžnější příprava – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30–45 minut dojít

Nejméně šetrný způsob – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vroucí vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15–20 minut.

Termicky loupanou nebrat!

Uvedený návod platí pouze pro mechanicky loupanou pohanku (má světlou barvu). V obchodech však lze koupit i „termicky loupanou pohanku“, která je tmavá a velmi tvrdá.

Takto upravená pohanka se loupe při teplotách vyšších než 200 °C, a pokud si ji chcete připravit, musíte ji velmi dlouho vařit. Logicky v ní tedy nezůstanou zachované téměř žádné vitaminy ani jiné léčivé látky.

Jak zpracovat pohanku?

Receptů, kde pohanka najde své uplatnění, je nespočet. Základní pravidlo, jak uvařit pohanku, však zůstává u všech receptů stejné. Potom už vše záleží jen na vaší fantazii.

Můžete si z ní připravit různé sladké i slané pohankové kaše, lze ji také přidávat jako přílohu k masu nebo rybám, uvařit z ní „rizoto“. Z pohanky se často připravují i chutné pomazánky.

Pohanková mouka se dá také použít do různých těst, na pečení koláčů a buchet, nebo třeba na výrobu domácích těstovin. Pro tradiční českou kuchyni je tu však menší komplikace: těsto z pohankové mouky nekyne, protože neobsahuje lepek. Na „zdravých“ buchtách a koláčích si tak moc nepochutnáte.

Náhrada masa

Ve vegetariánské kuchyni se pohanka těší velké oblibě. Je nejen poměrně sytá, ale díky množství obsažených aminokyselin, je také zdrojem cenných bílkovin. Podávaná s dušenou zeleninou skvěle zastoupí nejen rýži, ale i třeba kroupy či jáhly.

Jak pohanku dochutit?

Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit například smaženou cibulkou, česnekem, čerstvými nebo sušenými houbami a bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí) a solí či solankou a drceným kmínem.

Valašský kontrabáš

Suroviny na 4 porce: 250g pohankových krup •200–300 g uzeného masa•1 velká cibule•4–5 stroužků česneku•1 kg brambor•1 lžička majoránky•sůl•pepř•sádlo•olej

Pohanku zalijte vroucí vodou, osolte, zařikryjte pokličkou a nechte v teple nabobtnat. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte. Na sádle osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte drcený česnek a majoránku.

Vařené brambory dejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a vyklopte do sádlem vymaštěného pekáče.

Zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba na 180 °C) přibližně 15–20 minut, až bude povrch pevný a zezlátne. Jako přílohu podávejte kysané zelí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Další článek
reklama
Související články
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
13.6.2024
Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu. Kachní prsa s višňovou omáčkou (4 porce) 500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový ol
Trochu připomíná bramborovou kaši, ale chuť je úplně jiná. Servírovat ji můžete opravdu jako dip s topinkami, ale hodí se i jako příloha k rybám či pečené zelenině. Recept se vám hodí, i když jste uvařili víc brambor než sníte. Budete potřebovat 6 brambor, 6–8 stroužků česneku, ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku vody z brambor, sůl, pepř Postup 1) Uvařte brambory
Kdo má rád lehké pomazánky, v nichž je alespoň trochu masa, jistě ocení tuto variantu s tuňákem. Potřebujete 1 konzervu cizrny 1 konzervu tuňáka 2 lžíce sezamové pasty Tahini 2 lžíce olivového oleje ½ lžičky římského kmínu 1 stroužek česneku 1/2 citronu hrst čerstvého koriandru sůl, pepř čerstvou petrželku nebo list salátu 1 mrkev Postup Cizrnu slijte a nálev uchovejte. Tuňák
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
reklama
reklama
Šikovné tipy
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Chce to novou barvu na vlasy? Řiďte se svým barevným typem
Nejslušivějšího dojmu dosáhnete odstínem přirozeně vycházejícím z vašeho barevného typu, takže bude ladit s odstínem pleti a očí. U kombinovaných typů je pak zásadní určit, jestli má pleť studený nebo teplý odstín, a podle toho vybrat teplý nebo studený odstín barvy na vlasy. Jarní typ: Vhodné jsou jemné teplé barvy od medové, přes skořicovou až po […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zářivá perla Jadranu – Chorvatsko
nejsemsama.cz
Zářivá perla Jadranu – Chorvatsko
Mnoho českých turistů každoročně vybírá pro letní dovolenou Chorvatsko. Která místa tu jsou ta nejlepší, a vyplatí se proto o nich přemýšlet? Dalmácie Naprostou většinu pláží v Dalmácii pokrývají drobné kamínky a pláže poměrně rychle klesají pod vodní hladinu. Příjemné okamžiky určitě strávíte na pláži Zlatni rat, která se nachází v Brači. Pozoruhodné je, že
Jogaila: Otevřel mu křest bránu k moci?
historyplus.cz
Jogaila: Otevřel mu křest bránu k moci?
Mladý litevský kníže se žení, aby posílil vztahy své země se sousedním mocným Polskem. Až bude o půl století později ležet na smrtelné posteli, bude jméno jeho rodu znát celá Evropa. Litevské velkoknížectví existuje už osm desítek let, když se vlády ujímá dynastie Gediminovců, odvozující svůj původ od knížete Gediminase (asi 1275–1341). Ten položí základy
Mnoho druhů českých rostlin z přírody mizí, ale šíří se teplomilné a nepůvodní druhy
epochalnisvet.cz
Mnoho druhů českých rostlin z přírody mizí, ale šíří se teplomilné a nepůvodní druhy
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation.
Poznala Baroňová toho pravého?
nasehvezdy.cz
Poznala Baroňová toho pravého?
V nekonečné Ulici má po svém boku milujícího manžela a tři potomky. Ve skutečnosti ale představitelka Ivy Klímové takové štěstí v osobním životě nemá. Hana Baroňová (39) oslaví v listopadu jubileum
Fiesta Gin z Garage22 se zařadil mezi nejlepší na světě
iluxus.cz
Fiesta Gin z Garage22 se zařadil mezi nejlepší na světě
Pražská palírna Garage22 funguje teprve čtvrtým rokem, přesto se na nápojovou scénu už stihla zapsat výrazným písmem. A to nejen na tu českou. Letošní novinka z produkce holešovické destilerie je již
Libanonský tabbouleh
tisicereceptu.cz
Libanonský tabbouleh
Můžete si připravit i netradiční variantu, kdy místo bulguru použijete kuskus nebo quinou. Suroviny 150 g bulguru 4 rajčata 1 okurka 1 červená cibule 2 jarní cibulky 1 a ½ svazku hladkolist
Děsivý Bullebak: Mohl existovat fantom amsterdamských kanálů?
enigmaplus.cz
Děsivý Bullebak: Mohl existovat fantom amsterdamských kanálů?
Délka vodních kanálů v nizozemském Amsterdamu přesahuje sto kilometrů. Většina z nich je navíc splavná lodí. Klene se nad nimi přes jeden tisíc mostů. Když se z nich zadíváte na temnou vodu kanálů-gra
Pokrok v léčbě rakoviny plic na obzoru
21stoleti.cz
Pokrok v léčbě rakoviny plic na obzoru
V České republice je každoročně diagnostikováno více než 6 000 pacientů s rakovinou plic, více než 5 000 jich na zhoubný karcinom plic každý rok zemře. Tento typ rakoviny má relativně nízkou úspěšnost
Tajuplná Šumava: Hrůzu nahánějící umrlčí prkna
epochanacestach.cz
Tajuplná Šumava: Hrůzu nahánějící umrlčí prkna
Úcta k zemřelým se projevuje v každém koutě světa i naší republiky trochu jinak. Šumavští si osvojili velmi svérázný zvyk – stavění umrlčích prken, ze kterých se stalo podivné memento smrti a prostředek, jakým mrtvé uctívat a často i s nimi promlouvat. Mohla v sobě lože nebožtíků soustřeďovat negativní energii zemřelých a prostupovat i do
Zázračné helium: Proč nám mění hlas?
epochaplus.cz
Zázračné helium: Proč nám mění hlas?
Zatmění Slunce roku 1868. Událost, kterou si nemůže žádný hvězdář nechat ujít. Francouzský astronom Pierre Janssen (1824–1907) není výjimkou. Jako první si všimne žluté spektrální linie. Neznámý prvek dostane jméno po bohu Slunce, Héliovi. Potrvá ještě 27 let, než skotský chemik William Ramsay (1852–1916) izoluje plynné helium na Zemi. Dost by se podivil, jak se
Poslední cinkání dědových klíčů
skutecnepribehy.cz
Poslední cinkání dědových klíčů
Dětství jsem strávila u prarodičů. Když děda ležel v nemocnici v kómatu, zažila jsem něco, co si nedokážu rozumově vysvětlit. S dědečkem Václavem jsme měli opravdu nádherný vztah. Byl spíš jako můj táta, kterého jsem nikdy nepoznala. Odmala jsme s bratrem a mamkou žili u prarodičů. Strávila jsem tam krásné dětství. Milovaný dědeček K bytovce, kde jsme žili, patřila rozlehlá zahrádka. Děda na
Bohémský interiér s pařížským šarmem
rezidenceonline.cz
Bohémský interiér s pařížským šarmem
Zcela nový projekt, vybavený odborníky na design z LUXXU, byl promyšlen do nejmenších detailů a evokuje francouzskou klasiku s dotekem historie. Exkluzivní realizace je tak ztělesněním pronikavého kouzla a elegance půvabné metropole země galského kohouta a jejího životního stylu. Hned po vstupu do nitra charismatického bytu je téměř hmatatelně cítit vůni panujícího avantgardního stylu –