Návrat k pohance

Pohanka, plodina podobná obilovinám, má nejen blahodárné účinky na naše zdraví, ale navíc i chutná na talíři.

Pohanka k nám přicestovala spolu s nájezdnými pohany z Asie už ve 12. století, a už o sto let později patřila k tradičním pokrmům zdejších chudších vrstev. Tato pozapomenutá a neprávem opomíjená potravina skvěle zastupuje v tradičních českých jídlech třeba rýži či méně běžné obilné kroupy. Z pohanky lze připravit i polévku, velmi chutná je i pomazánka či kaše. Výborně se hodí k úpravě jak na sladko, tak i do slaných pokrmů, vynikající je třeba s houbami, dušenou zeleninou nebo zapečená…

 10 důvodů, proč jíst pohanku
1. Obsahuje velké množství vitamínů, konkrétně B1, B2, niacin, C a E.
2. Trpíte na opary? Pohanka je skvělou prevencí, jak jim zamezit.
3. Udržuje cévy pružné a zabraňuje vzniku krevních sraženin.
4. Dík velkému množství rutinu pomáhá při obtížích s křečovými žilami a hemoroidy.
5. Je velmi prospěšná vysokým obsahem vlákniny.
6. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií.
7. Měla by se jíst ji v zimních měsících, kdy po knzumaci prohřeje organismus.
8. Posiluje imunitu a je vhodná pro psychicky a fyzicky namáhané osoby.
9. Účinná látka cholin pomáhá při regeneraci jaterních buněk po zátěži (následcích nemoci, větší konzumaci alkoholu).
10. Využívá se při detoxikaci a jarní očistě organizmu..

Jak pohanku správně připravit?
Poměr vody a pohanky je stejný, jako u rýže. Obecně platí: 1 díl pohanky na 2 díly vody. Varem však pohanka ztrácí téměř všechny účinné látky. Jak ji tedy správně připravit, aby si zachovala blahodárné účinky? Máte na výběr z následujících možností:

Nejšetrnější způsob – pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová.

Nejběžnější příprava – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30–45 minut dojít

Nejméně šetrný způsob – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vroucí vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15–20 minut.

Termicky loupanou nebrat!
Uvedený návod platí pouze pro mechanicky loupanou pohanku (má světlou barvu). V obchodech však lze koupit i „termicky loupanou pohanku“, která je tmavá a velmi tvrdá. Takto upravená pohanka se loupe při teplotách vyšších než 200 °C, a pokud si ji chcete připravit, musíte ji velmi dlouho vařit. Logicky v ní tedy nezůstanou zachované téměř žádné vitaminy ani jiné léčivé látky.

Jak zpracovat pohanku?
Receptů, kde pohanka najde své uplatnění, je nespočet. Základní pravidlo, jak uvařit pohanku, však zůstává u všech receptů stejné. Potom už vše záleží jen na vaší fantazii. Můžete si z ní připravit různé sladké i slané pohankové kaše, lze ji také přidávat jako přílohu k masu nebo rybám, uvařit z ní „rizoto“. Z pohanky se často připravují i chutné pomazánky. Pohanková mouka se dá také použít do různých těst, na pečení koláčů a buchet, nebo třeba na výrobu domácích těstovin. Pro tradiční českou kuchyni je tu však menší komplikace: těsto z pohankové mouky nekyne, protože neobsahuje lepek. Na „zdravých“ buchtách a koláčích si tak moc nepochutnáte.

Náhrada masa
Ve vegetariánské kuchyni se pohanka těší velké oblibě. Je nejen poměrně sytá, ale díky množství obsažených aminokyselin, je také zdrojem cenných bílkovin. Podávaná s dušenou zeleninou skvěle zastoupí nejen rýži, ale i třeba kroupy či jáhly.

Jak pohanku dochutit?
Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit například smaženou cibulkou, česnekem, čerstvými nebo sušenými houbami a bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí) a solí či solankou a drceným kmínem.

Valašský kontrabáš
Suroviny na 4 porce: 250g pohankových krup •200–300 g uzeného masa•1 velká cibule•4–5 stroužků česneku•1 kg brambor•1 lžička majoránky•sůl•pepř•sádlo•olej
Pohanku zalijte vroucí vodou, osolte, zařikryjte pokličkou a nechte v teple nabobtnat. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte. Na sádle osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte drcený česnek a majoránku. Vařené brambory dejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a vyklopte do sádlem vymaštěného pekáče. Zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba na 180 °C) přibližně 15–20 minut, až bude povrch pevný a zezlátne. Jako přílohu podávejte kysané zelí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Je možné přežít vlastní smrt mrazem?
enigmaplus.cz

Je možné přežít vlastní...

Když se lékaři skloní nad na kost...
Vítejte v éře letadel na baterky!
epochaplus.cz

Vítejte v éře letadel na...

Na jednom z posledních Pařížských...
Čeští vědci popsali nový rod žáby z Konga
epochaplus.cz

Čeští vědci popsali nový rod...

Tým Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod...
Má jediné přání! Splní se jí to, po čem tak touží?
nasehvezdy.cz

Má jediné přání! Splní se jí...

Nikdy nebyla tak nešťastná,...
Festival vína VOC Znojmo místo května v září
epochanacestach.cz

Festival vína VOC Znojmo místo...

Festival vína VOC Znojmo...
Záhadná hora Krudum: Bloudí zde duše mrtvých horníků?
epochanacestach.cz

Záhadná hora Krudum: Bloudí zde...

V chráněné krajinné...
Muskova SpaceX slaví! Z ISS se po půl roce vrátila posádka lodi Crew Dragon
21stoleti.cz

Muskova SpaceX slaví! Z ISS se...

Po půlročním pobytu na Mezinárodní vesmírné...
Manžel o ni musí bojovat s kolegou
nasehvezdy.cz

Manžel o ni musí bojovat...

Seriálová hvězda LUCIE...
Město duchů San Zhi: Leží na něm temná kletba?
epochalnisvet.cz

Město duchů San Zhi: Leží na...

Výstavba futuristického města se zastavila, co tam...
0 shares