reklama

Návrat k pohance

Pohanka, plodina podobná obilovinám, má nejen blahodárné účinky na naše zdraví, ale navíc i chutná na talíři.

Pohanka k nám přicestovala spolu s nájezdnými pohany z Asie už ve 12. století, a už o sto let později patřila k tradičním pokrmům zdejších chudších vrstev. Tato pozapomenutá a neprávem opomíjená potravina skvěle zastupuje v tradičních českých jídlech třeba rýži či méně běžné obilné kroupy. Z pohanky lze připravit i polévku, velmi chutná je i pomazánka či kaše.

Výborně se hodí k úpravě jak na sladko, tak i do slaných pokrmů, vynikající je třeba s houbami, dušenou zeleninou nebo zapečená…

 10 důvodů, proč jíst pohanku 1. Obsahuje velké množství vitamínů, konkrétně B1, B2, niacin, C a E. 2. Trpíte na opary? Pohanka je skvělou prevencí, jak jim zamezit. 3. Udržuje cévy pružné a zabraňuje vzniku krevních sraženin. 4. Dík velkému množství rutinu pomáhá při obtížích s křečovými žilami a hemoroidy. 5. Je velmi prospěšná vysokým obsahem vlákniny. 6.

Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií. 7. Měla by se jíst ji v zimních měsících, kdy po knzumaci prohřeje organismus. 8. Posiluje imunitu a je vhodná pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. 9. Účinná látka cholin pomáhá při regeneraci jaterních buněk po zátěži (následcích nemoci, větší konzumaci alkoholu). 10.

Využívá se při detoxikaci a jarní očistě organizmu..

Jak pohanku správně připravit?
Poměr vody a pohanky je stejný, jako u rýže. Obecně platí: 1 díl pohanky na 2 díly vody. Varem však pohanka ztrácí téměř všechny účinné látky. Jak ji tedy správně připravit, aby si zachovala blahodárné účinky? Máte na výběr z následujících možností:

Nejšetrnější způsob – pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová.

Nejběžnější příprava – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30–45 minut dojít

Nejméně šetrný způsob – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vroucí vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15–20 minut.

Termicky loupanou nebrat! Uvedený návod platí pouze pro mechanicky loupanou pohanku (má světlou barvu). V obchodech však lze koupit i „termicky loupanou pohanku“, která je tmavá a velmi tvrdá. Takto upravená pohanka se loupe při teplotách vyšších než 200 °C, a pokud si ji chcete připravit, musíte ji velmi dlouho vařit.

Logicky v ní tedy nezůstanou zachované téměř žádné vitaminy ani jiné léčivé látky.

Jak zpracovat pohanku? Receptů, kde pohanka najde své uplatnění, je nespočet. Základní pravidlo, jak uvařit pohanku, však zůstává u všech receptů stejné. Potom už vše záleží jen na vaší fantazii. Můžete si z ní připravit různé sladké i slané pohankové kaše, lze ji také přidávat jako přílohu k masu nebo rybám, uvařit z ní „rizoto“. Z pohanky se často připravují i chutné pomazánky.

Pohanková mouka se dá také použít do různých těst, na pečení koláčů a buchet, nebo třeba na výrobu domácích těstovin. Pro tradiční českou kuchyni je tu však menší komplikace: těsto z pohankové mouky nekyne, protože neobsahuje lepek.

Na „zdravých“ buchtách a koláčích si tak moc nepochutnáte.

Náhrada masa
Ve vegetariánské kuchyni se pohanka těší velké oblibě. Je nejen poměrně sytá, ale díky množství obsažených aminokyselin, je také zdrojem cenných bílkovin. Podávaná s dušenou zeleninou skvěle zastoupí nejen rýži, ale i třeba kroupy či jáhly.

Jak pohanku dochutit?
Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit například smaženou cibulkou, česnekem, čerstvými nebo sušenými houbami a bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí) a solí či solankou a drceným kmínem.

Valašský kontrabáš Suroviny na 4 porce: 250g pohankových krup •200–300 g uzeného masa•1 velká cibule•4–5 stroužků česneku•1 kg brambor•1 lžička majoránky•sůl•pepř•sádlo•olej Pohanku zalijte vroucí vodou, osolte, zařikryjte pokličkou a nechte v teple nabobtnat. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte. Na sádle osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte drcený česnek a majoránku.

Vařené brambory dejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a vyklopte do sádlem vymaštěného pekáče. Zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba na 180 °C) přibližně 15–20 minut, až bude povrch pevný a zezlátne.

Jako přílohu podávejte kysané zelí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Utajil rozchod s manželkou!
nasehvezdy.cz

Utajil rozchod s manželkou!

Do svého soukromí nechává...
Šlehačkové řezy s malinami
tisicereceptu.cz

Šlehačkové řezy s malinami

Letní moučník s malinami,...
Sto let v láhvi: sběratelská edice Metaxa AEN Three Generations
iluxus.cz

Sto let v láhvi:...

House of Metaxa oznamuje uvedení...
U australského pobřeží byla objevena největší rostlina na světě
21stoleti.cz

U australského pobřeží byla...

Západní pobřeží Austrálie přichystalo...
Thanatobolie, slovo jako ze záhrobní říkačky
enigmaplus.cz

Thanatobolie, slovo jako ze...

Už jste někdy někoho „poslali k čertu“? Pokud...
Všestranní pomocníci v domácnosti
rezidenceonline.cz

Všestranní pomocníci v...

Nabídka vysavačů pro domácí užití je velmi...
Objevte Hoch-Tirol trail: Přes dvě země vysoko v horách, z Jižního Tyrolska do Rakouska
epochanacestach.cz

Objevte Hoch-Tirol trail: Přes...

Pěší trek nebo výprava...
Vozík nám vrátil sílu žít
skutecnepribehy.cz

Vozík nám vrátil sílu žít

Nikam jsme nechodili...
Osmdesát let od bitvy, která obrátila válku v Pacifiku
epochaplus.cz

Osmdesát let od bitvy, která...

Když 7. prosince 1941 japonské císařské...
Melanom vzniká i z nenápadných znamének
epochaplus.cz

Melanom vzniká i z...

Kožní znaménka má mnoho z nás, ať už jsou přítomna od...
Partner ji nechce za ženu?
nasehvezdy.cz

Partner ji nechce za ženu?

Herečka Kristýna Leichtová...
Dokáže magický nápoj yagona probouzet mrtvé?
epochalnisvet.cz

Dokáže magický nápoj yagona...

Z malého hřbitova, který tone ve tmě, je slyšet čísi...
0 shares