Éra největšího zájmu o domácké prostředky, schopné nahradit čistící chemii, už pominula. Ukázalo se, že některé spíš práci přidělají, jiné jsou příliš slabé. Co zůstalo, jsou ty opravdu šikovné.
Citron
Kyselina citronová, ať už v čerstvě vymačkané citronové šťávě nebo čistá práškovaná, má schopnosti bělit, neutralizovat pachy, čistit sklo, odmašťovat a rozpouštět vodní kámen. Znáte něco šikovnějšího do kuchyně?
Je stále po ruce a levná, kilogram kyseliny citronové stojí mezi 50 a 90 korunami.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/12/shutterstock_231395731-768x1150.jpg)
Co vyčistí?
– Citronová šťáva nebo kyselina citronová je výborná na zašlé dřevěné prkénko. Dřevo vybělí a vrátí mu původní dojem čistoty, navíc odstraní pachy, které časem pohltilo. Pro tento účinek je nutné nechat kyselinu citronovou působit aspoň půl hodiny. Pak prkénko vydrhneme kartáčem a vysušíme.
– Citron dodá původní lesk zašlým skleničkám a dalším skleněným plochám. Odstraní usazeniny a sklo se rozzáří. Stačí vytřít, nechat působit a pak opláchnout. Podle potřeby opakujeme.
– Pro odstranění vodního kamene v kávovaru rozpustíme v 1 l vody 2 lžíce kyseliny citronové a nalijeme do nádoby na vodu. Polovinu necháme protéct a pak kávovar vypneme, aby roztok působil aspoň hodinu.
Poté opět zase zapneme, aby protekl zbytek citronové vody. Vylijeme a důkladně propláchneme čistou vodou. Podobně můžeme odvápňovat myčku na nádobí, jen použijeme koncentrovanější roztok, dáme 3 lžíce kyseliny citronové na 1 l vody.
– Čištění mastné trouby si usnadníme odpařováním kyseliny citronové. Prakticky to uděláme tak, že do malé nádoby dáme vodu s vymačkanou citronovou šťávou, popřípadě se 2 lžícemi kyseliny cironové, a vložíme ji do trouby. Zapneme na 10 minut na střední stupeň.
Horké výpary se usazují na mastnotě a pomáhají ji rozpouštět. Až trouba vychladne, vytřeme ji papírovými utěrkami a zbylou mastnotu vyčistíme citronovou šťávou.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/12/shutterstock_23378710-768x1152.jpg)
Olej
Překvapivě i olejem se dá čistit, protože rozpouští rostlinná barviva. Ta se s oblibou vážou na povrch plastových nádob a vybavení.
Stopy kari nebo mrkve z bílé misky čistící chemií nedostanete, přitom olejem to jde docela dobře, ať už je zbarvení čerstvé, nebo zastaralé. Stačí kápnout na papírovou utěrku a vytírat, dokud zabarvení nezmizí. Teprve pak přijde ke slovu saponát, i když jen k odmaštění od oleje.
Dobře se tak dají udržovat i bílé rukojeti kuchyňských spotřebičců nebo bílé díly robota.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/12/shutterstock_231131863-768x510.jpg)
Popel z dřevěného uhlí
Výborně vyčistí všechnu plechovou výbavu, používanou při pečení. Výbornou pomůckou je i při údržbě zahradních grilů, takře popel nevyhazujte, ale po vychladnujtí prosijte a jemnou moučku použijte.
Pro čištění je pak zapotřebí ji trochu zvlčit, aby vznikla hustá kaše. Tou špínu třeme hadrem nebo kartáčem. Kromě grilu popel asi nejvíc využijete na pečící plechy a plechové pánve, jde to s ním lépe než s čistícím práškem nebo mlékem. Navíc nezanechává syntetické aroma.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/12/shutterstock_47937034-768x721.jpg)
Špenát
Kuriózní, ale celkem účinná pomůčka při rozpouštění přiškvařené mastnoty. Špenát totiž obsahuje kyselinu šťavelovou a ta dokáže příškvarky jemně změkčovat. K tomuto účelu můžete použít spodní listy nebo další části špenátu, které by jinak skončily v odpadu.
Naklepat, aby pustily šťávu, navhlčit a rozložit na připečenou mastnotu na několik hodin. Kromě špenátu se dá použít také plevelně rostoucí šťavel nebo šťovík, bohaté zdroje kyseliny šťavelové.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/12/shutterstock_79124905-768x768.jpg)
Kečup
Zkazil se nebo zplesnivěl? Nevadí, ještě bude dobrý na vyleštění měděného nádobí. Trochu kečupu nabereme papírovou utěrkou a třeme. Kečup dokáže neutralizovat nechtěné tmavé skvrny, takže po vyčištění bude měď zase jasná a lesklá.
Sůl
Dokáže obnovit vzhled rýžových koštat a kartáčů. A je to úplně snadné. Napustíme do kbelíku horkou vodu, aby koště bylo ponořené, a přidáme hrst soli. Necháme stát, než voda vychladne, pak košťata a kartáče vyndáme. Vytřepeme a postavíme štětinami vzhůru.
Po uschnutí budou nejen světlejší, ale také se jim vrátí původní pevnost a tvar.
Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock