Domů     Naostro v kuchyni
Naostro v kuchyni
23.5.2020

Jednou se každý nůž otupí, každé nůžky začnou „žvýkat“, místo aby stříhaly, a my máme jasno: takhle to dál nejde. Je to jasné, přišel čas na to, vytáhnout brousek. Ale víte který?

Ani ten nejkvalitnější nůž nevydrží ostrý věčně. Když se mu nebudeme věnovat a nebudeme ho tu a tam dobrušovat, jednoho dne už nezvládne rozkrojit rajče nebo cibuli, aniž bychom na něj museli zatlačit.

Není nůž jako nůž a s různými typy oceli se musí zacházet různým způsobem. Otvírací rybičku klidně nabrousíme o nejbližší oblázek, ale ty ostatní potřebují speciální péči.

Nabrousit můžeme i nůžky, a dokonce i zubaté nože, určené na krájení chleba, jen vědět, jak na to. Existují různé typy brousků a triky, jak nabrousit ostří:

Obyčejná ocílka

Ocílkou se brousí především nože evropské výroby. Když budeme po noži přejíždět zhruba pod úhlem 20 stupňů, břit se narovná a nůž se dostane znovu do dobré kondice. Důležité je ale vědět, že tímhle způsobem jen narovnáme břit, ale nůž nenaostříme. S tupým nožem si tyčová ocílka neporadí, nicméně ostrý nůž udrží ve formě.

Diamantová nebo keramická ocílka

Povrch takového typu ocílky je potažený dalším materiálem, na rozdíl od předchozího obyčejného typu. Tímhle nástrojem povrch ostří skutečně obrušujeme, to znamená, že ho doopravdy ostříme.

I tenhle typ brousku držíme při broušení nože ve zhruba dvaceticentimetrovém úhlu a je určený jen pro nože evropského typu.

Tip: Na ocílce nešetřete, nemá to smysl. Samozřejmě u obyčejného žabikuchu za pár korun rozdíl v kvalitě ocílky nepoznáte, ale kvalitní nůž byste ocílkou za pár šupů vůbec naostřit nemuseli. Ocel by mohla být tvrdší než povrch ocílky… S velmi kvalitním nožem je dobré koupit ocílku určenou přímo pro něho.

Kompaktní brousky

Můžete investovat i do kompaktního brousku nebo brusné stanice, kde nůž jednoduše protáhnete otvorem od spodní části po špičku, podle potřeby i několikrát za sebou.

Existují i elektricky poháněné brousky, které se hodí pro různé značky evropských nožů, také pro velmi tvrdá ostří z damašské oceli. Seženete i speciální brousky na keramické nože.

Tip: Jestli máte elektrický brousek, jehož kotouč není chlazený, buďte při broušení velmi opatrní. Ostří se nesmí příliš zahřát, jinak ocel ztratí svoje vlastnosti.

Brusný kámen

Japonské brusné kameny jsou samozřejmě určené především k broušení japonských kuchyňských nožů.

Můžete je koupit v různé zrnitosti, od těch nejhrubších, které potřebujete, když je váš nůž tupý tak, že by se na něm dalo tancovat, až po ty nejjemnější k dobroušení břitu k dokonalosti.

Tip: Vodní brusný kámen musíme před použitím namočit do vody, aby se nasákl a chladil ocel během broušení. Kromě toho se ve vodě z brousku uvolňují drobná zrnka, která fungují jako brusná pasta.

A co zubaté nože?

I nože se zoubky se dají ostřit, buď kompaktním brouskem (bývá tam také otvor na nože na chleba), nebo podomácku malým kulatým brouskem o průměru, který odpovídá velikosti zoubků na noži.

Jak na nůžky?

Doma se dají samozřejmě brousit i nůžky: většina kompaktních brousků má i štěrbinu na nůžky. Můžete použít i brusný kámen, jen musíte dodržet původní zkosení břitu.

Při broušení na kameni nejdřív namočeným brouskem zpracujeme čepel nůžek z vnější strany, a jestliže se nám zdá dost ostrá, ještě jemně doladíme břit i z druhé strany. A potom to samé na druhé polovině.

Speciální nůžky na drůbež můžeme zkusit brousit kamenem, ale přece jen je daleko jistější je svěřit odborníkovi.

Tip: Pomoci (i když spíš krátkodobě) můžou i jednoduché domácí triky: ostří oživíte třeba tím, že nůžkami párkrát po sobě stříhnete do několikrát přeloženého alobalu nebo do brusného papíru. Přesto je ale nejjistější odnést kvalitnější nůžky k nožíři.

Broušení nože: Co bychom měli vědět

Brusný kámen namočte a hlídejte, aby byl neustále mokrý.

Nožem táhneme proti ostří nebo po brousku kroužíme. Opatrně, aby bylo ostří souměrné.

Jestli je problém s ostřím – je špatně vyrobené – budete ho muset vybrousit, tedy vlastně ho znovu vytvořit na hrubém kameni. Může to trvat i několik hodin, ale námaha se vyplatí. Teprve správné ostří brousíte na jemném kameni.

Platí, že čím hrubší broušení, tím více můžeme na čepel tlačit.

Při broušení dodržujte stejný úhel z obou stran čepele. Chce to cvik.

Čím ostřejší úhel zvolíme, tím lépe bude nůž řezat, ale o to rychleji se ztupí (vhodné na břitvy). Tupý úhel není tak „ostrý“, ale dlouho vydrží.

Ostrý nůž poznáme podle toho, že snadno prořízne přeložené noviny. Když se podíváte na ostří nože proti světlu, neměly by být vidět odlesky. Vidíte-li je, ostří ještě není dokonalé – tupá místa odráží světlo.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdy už si mě vezmeš Prachaři?
nasehvezdy.cz
Kdy už si mě vezmeš Prachaři?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva  (27) už tři roky tvoří pár se starším hercem Jakubem Prachařem (40). Možná je tak pomalu na čase vztah někam posunout. Nabízí se pochopitelně sv
Nadopujte se všemi béčky
nejsemsama.cz
Nadopujte se všemi béčky
Vitaminů skupiny B je celkem osm a všechny by se pro naše zdraví přetrhly. Pečují o kůži, vlasy, nervy i srdce. Ne vždy jich ale přijímáme tolik, kolik potřebujeme. Mrkneme se na zoubek těm nejdůležitějším z celé skupiny a pro začátek si můžeme říct, že i když máte jejich spotřebu pokrytou, stres, kouření, pití alkoholu nebo velkého množství kávy či čaje vedou
Moderní obývací pokoj
rezidenceonline.cz
Moderní obývací pokoj
Text: Alena Müllerová Foto: Archiv firem
Union Glashütte opět partnerem závodu veteránů napříč Saskem
iluxus.cz
Union Glashütte opět partnerem závodu veteránů napříč Saskem
Jen málokomu se podaří dopřát si tak jedinečný zážitek s klasickými automobily, jakým je závod Sachsen Classic. V jeho rámci se v polovině srpna opět přesunou závodníci kultovní setinové rallye ze Cvi
Horská dráha: Už Kateřina Veliká zbožňuje klouzání!
epochaplus.cz
Horská dráha: Už Kateřina Veliká zbožňuje klouzání!
Některé se řítí rychlostí přes 200 km/hod. Jiné sviští ve výšce 139 metrů. Občas se ocitnete hlavou dolů. Ruská carevna by zírala, kdyby viděla, co vzešlo z její kratochvíle. Horské dráhy patří k nevyhledávanějším atrakcím zábavních parků po celém světě. Protože kdo by si nechtěl užít adrenalinovou jízdu a zažít chvíle čisté euforie. Zábava pro
Kadeřníkovi královy metresy prošlo i znásilnění
historyplus.cz
Kadeřníkovi královy metresy prošlo i znásilnění
Když králova metresa prochází uličkou dvořanů, ulpívají na ní desítky párů očí, které hodnotí každičký detail jejího vzhledu. Jen ať se dívají, má krásné šaty, líčení podle poslední módy, vzácný parfém, a hlavně vysoký účes, jehož tvorba zabrala celé hodiny. Jistý muž, který je nositelem starobylého a prestižního Řádu svatého Michala, dokončuje spis Chvála účesů
Temný stín mě pronásledoval městem až domů
skutecnepribehy.cz
Temný stín mě pronásledoval městem až domů
Ten duch se na mě přilepil v parku u křížku a pronásledoval mě celou cestu, marně jsem před ním utíkala, zachránila mě až lávka přes potok. Stalo se to před několika lety, když jsem se vracela s manželem, již značně společensky upraveným, z večírku u jeho bratra. Švagrová nás přemlouvala, abychom přespali u nich. Já ale chtěla domů do své postele, a tak
Tajemství obrazu v proslulé galerii: Opravdu je na něm létající talíř?
enigmaplus.cz
Tajemství obrazu v proslulé galerii: Opravdu je na něm létající talíř?
Hledat důkazy existence UFO v proslulé florentské galerii Uffizi není zase tak bláhové, jak by to původně vypadalo. Záhadný obraz na vás čeká ve druhém patře galerijního objektu. Výtvarné dílo vzniklo
Archeologové u Kutné Hory odkryli osadu starou 7 000 let
21stoleti.cz
Archeologové u Kutné Hory odkryli osadu starou 7 000 let
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky t
Švýcarsko jako země sýra
epochanacestach.cz
Švýcarsko jako země sýra
Sýr je fenoménem švýcarské gastronomie. Vychutnávání sýra ve Švýcarsku se dá přirovnat asi k vychutnávání slivovice u nás či vína ve Francii. Švýcaři mají své oblíbené lahůdky, ale i lokální speciality. Některé ze sýrů se dosud vyrábějí tradičním způsobem, tedy ručně přímo na pastvinách. Takové sýry jsou k dostání jen na zdejších trzích. Který koupit?
Španělské ptáčky
tisicereceptu.cz
Španělské ptáčky
Většina z nás omáčky miluje. Španělský ptáček patří mezi klasické recepty české kuchyně. Příprava není vůbec složitá. Suroviny 4 plátky z hovězí kýty (celkem asi 600 g) 2 natvrdo uvařená vejce
Poslední britská čarodějnice: Kdo byla Helena Duncan?
epochalnisvet.cz
Poslední britská čarodějnice: Kdo byla Helena Duncan?
Helena Duncan si jako malé děvče vyslouží přízvisko pekelná, neboť tvrdí, že umí mluvit s mrtvými. Od té doby své okolí zahrnuje jedním proroctvím budoucnosti za druhým a jako dospělá se díky tomu stane uznávanou čarodějnicí. Dnes však o jejích schopnostech mnozí pochybují, neboť je údajně doloženo, že při seancích podváděla. Je to pravda? Je