Pravda je taková, že většině populace neškodí, uvádí web uLékaře.cz. Respektive neškodí lidem, kteří netrpí alergií nebo intolerancí lepku a celiakií, což je víc než 80 % populace. Může ale v těchto případech bezlepkový jidelníček také prospívat? Odpověď zní ano.
Na našem jídelníčku je totiž příliš mnoho pečiva a výrobků z mouky. Lepková „pojidla“ se kromě toho přidávají do mnoha průmyslově zpracovaných potravin, uzenin a polotovarů.
Naše tělo pak takové množství lepku nemusí zvládat dobře zpracovat. Pokud chcete trávení odlehčit, stačí snížit konzumaci buchet, pečiva a nejrůznějších laskomin. Zčásti se dají nahradit obilnými kašemi a jídly s rýží, pohankou a jáhlami.
A jak doporučuje výživová poradkyně Veronika Hanzlíková, ti, kteří skutečně potřebují držet striktní bezlepkovou dietu, si mohou přidat speciální bezlepkové potraviny, a třeba i bezlepkové pečivo a dezerty jako zpestření jídelníčku.
Další možností je připravovat si vlastnoručně pečivo z pohankové, amarantové, kukuřičné, rýžové nebo kokosové mouky.