Domů     Med je sladké zlato
Med je sladké zlato
4.8.2025

Také se na podzim zásobujete medem? Pak se vám jistě hodí pár rad, jaký koupit a na co dát pozor.

Traduje se, že nejlepší je, když nakoupíte přímo od včelaře. Samozřejmě to nemusí platit vždy. Takže je dobré se ptát na zkušenosti známých nebo si přečíst na internetu recenze.

Pokud žádného zatím neznáte, zkuste se podívat na web najdisivcelare.cz, kde si vyberete určitě. Med většinou bývá kvalitnější než ten, který koupíte v supermarketu. Ale i tady se díky častým kontrolám situace velmi zlepšila.

Pokud si nejste jisti, můžete navštívit stránky potravinynapranyri.cz, kde hříšníky pravidelně zveřejňují. Jenže vybrat výrobce zdaleka není všechno, co vás čeká. Medů je totiž spousta druhů.

Světlý, nebo tmavý?

Světlý je med květový a tmavý medovicový. A který je lepší? To se nedá určit, záleží na vaší chuti.

Květový pochází z bylin a někteří ho považují za přirozenější a je i snadno stravitelný, takže je vhodný pro děti i seniory. Obsahuje také pylová zrna, která ho obohacují o rostlinné hormony a aromatické látky.

Světlé medy díky malým krystalkům glukózy a četným pylovým zrnkům poměrně brzy krystalizují. Často už za několik týdnů po vytočení. Výjimkou je akátový med, který se u nás ale málokdy dostane čistý. Ten nekrystalizuje vůbec.

Lesní neboli medovicový je tvořen z výměšků hmyzu, které ulpívají na povrchu rostlin. Obsahuje kromě minerálních látek a stopových prvků více ovocného cukru čili fruktózy. Proto tedy krystalizuje později, často až po několika měsících.

Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roka ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, není kvalitní.

Na co se dívat v obchodě?

Původ a druh – hodně zákazníků dává přednost tomu českému. Větší opatrnost je namístě, pokud med obsahuje pyly rostlin z exotických destinací, které mohou vyvolat alergickou reakci.

Na etiketě by měly být napsány všechny druhy, ze kterých byl namíchán. Z více druhů se medy míchají především kvůli chuťovým vlastnostem. Můžete objevit opravdu zajímavé chutě medů, které se u nás jako jednodruhové neprodávají. Třeba bulharský koriandrový nebo akátový ze Slovenska.

Konzistence – med by měl být průhledný a tekutý.

Barva – květový med má barvu slabě žlutou až zlatavě žlutou. Medovicový med má tmavohnědou barvu s nádechem do červenohněda.

Chuť – měla by být sladká až mírně škrabavá, někdy také kořeněná podle druhu rostliny, ze které pochází.

Cena – zejména v supermarketech velmi nízká cena signalizuje, že něco není v pořádku.

Špička mezi českými medy

Lipový – má sladkou ostřejší chuť, která může mít někdy mátový nádech, hodí se k čajům, a dokonce jím můžete sladit i kávu. Bohužel nejsou každý rok stejné výnosy. Výborný je při kašli a rýmě. Obsahuje totiž silice, které urychlují léčbu a uvolňují sliznice. Dá se použít také jako antibiotický obklad na otevřené rány.

Luční – jak sám název napovídá, včely ho nasbírají na rozkvetlých loukách. Je čistým koncentrátem nektaru z květů rostlin. Má vyšší obsah ovocného a hroznového cukru, jeho barva je převážně světlá, má velmi příjemnou chuť i vůni.

Přirozenou vlastností tohoto medu je krystalizace, která nemá žádný vliv na jeho kvalitu.

Smrkový medovicový – zpravidla má načervenalou barvu, kterou způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin, a charakteristickou chuť a vůni.

Lesní smíšený – včely sbírají pyl z květů i medovici, z nich potom vzniká med, který se vyznačuje ovocnou chutí květových medů a poněkud ostřejší chutí medovicových. Hodí se zejména na léčbu nachlazení.

Aby byl zase tekutý

Zkrystalizovaný med lze docela jednoduše vrátit do původního stavu ve vodní lázni.

Sklenici medu postavte do hrnce na složenou utěrku, nalijte vodu a zahřívejte na teplotu 45–50 °C. Potom vypněte zdroj tepla, nechte vodu trochu vychladnout. Vše opakujte tak dlouho, až je obsah zase tekutý.

Téhož lze dosáhnout v teplovzdušné troubě s ventilátorem nastavené na 50 °C. V zimě poslouží i ústřední topení.

Když se řekne pastovaný

Někteří mu dávají přednost, protože nestéká a jde snadno roztírat. Ideální je třeba namazaný na chléb k snídani pro děti. Velkou výhodou pastovaného medu také je, že už dále nekrystalizuje a zachovává si všechny zdraví prospěšné látky. A jak se dělá?

Metody jsou dvě. Jedna, spíš průmyslová, spočívá v rozemletí již zkrystalizovaného medu. V domácích podmínkách se květový med 2x až 3x denně mechanicky promíchává až do té doby, dokud nezíská pastovitou podobu.

Skladování je důležité

Sice se říká, že med se nekazí, ale přesto vhodné podmínky potřebuje. Skladujte jej v dobře uzavíratelných sklenicích, aby nepřijímal vlhkost ze vzduchu, neboť by mohl zkvasit. Také proto, že med rád přijímá okolní pachy.

Neměl by být na světle, takže vyhovuje spíž, v létě ale raději chladnější prostory (sklep, lednice), protože teplota by neměla přesahovat 25 °C. Výhodnější je uchovávat ho v menších sklenicích, protože pokud zcukernatí, snáze ho rozpustíte. Opakované rozehřívání medu také moc nesvědčí.

Může se zkazit?

Ano, ač někteří tvrdí opak, i med se může zkazit. Pokud totiž obsahuje více vody, může zkvasit. Když včela přináší nektar do úlu, obsahuje 80 % vody a jen 20 % je sám nektar. V úlu včela přebytečnou vodu odpaří a med se stáčí, až když podíl vody klesne. Podle české normy, která je tvrdší, na 18 %, podle evropské na 20 %.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
3.12.2025
Zavřete oči a představte si, jak sedíte v útulné sauně na měkké lavici z exotického dřeva. Vaším tělem prochází intenzivní teplo. Páry provoněné éterickými oleji s každým nádechem jemně hladí vaše hrdlo. Saunování je totiž dávným a v dnešní uspěchané době znovu objevovaným prostředkem k obnovení a upevnění fyzických i psychických sil s blahodárnými léčivými účinky. Tři důvody, proč do sauny
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
13.11.2025
Nereaguje na váš hlas, ani na hlasité zvuky z okolí? Pokud se vám zdá, že se sluchem vašeho batolete není všechno v pořádku, zkuste si potomka nejprve vyzkoušet. Hluchota či nedoslýchavost může trápit i batolata. Děti, které špatně slyší, se mohou vyvíjet mnohem pomaleji než jejich vrstevníci. Sluchové problémy ohrožují psychomotorický vývoj dítěte, které není schopné dobře komunikovat. Existují
11.11.2025
Máte stále špatnou náladu a jste bezdůvodně mrzutí? Možná máte dystýmii. Touhle chronickou afektivní poruchou nálady trpí podle odborníků až 3 % populace. Bývá často považována za lehčí formu deprese, protože však postiženého trápí nepřetržitě, stává se problémem a vyžaduje odbornou pomoc. Nejdříve je však potřeba obě choroby rozlišit a to není jednoduché. - Deprese: Projevuje se hlubokým pokles
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nechte pečivo dýchat
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
nasehvezdy.cz
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
Provalí se brzy šokující vysvětlení? Život vdovy po legendárním zpěvákovi Karlu Gottovi (†80) Ivany Gottové (49) je poslední dobou zahalen do hávu nejasností. Ještě letos měla být pro veřejnost otev
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
21stoleti.cz
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
Tým vědců z Biologického centra Akademie věd ČR přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte. Pomocí pokročilé elektronové mikroskop
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
enigmaplus.cz
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
Vlkodlaky – monstra, kteří jsou napůl člověkem a napůl vlkem a mohou mít možná až nadpřirozenou sílu a další schopnosti – není potřeba obsáhle představovat. Málokdo ale ví, že Inuité, žijící původně n
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Byla jsem snad tak slepá?
skutecnepribehy.cz
Byla jsem snad tak slepá?
S Tomášem jsme spolu byli sedm let, z toho pět manželé. Každý den jsem vstávala v šest, vařila mu kávu, balila svačinu a líbala ho na rozloučenou. Věřila jsem, že to je láska. Ta pravá, hluboká, na celý život. Měli jsme domek na kraji města, dva psy a plány. Manžel pracoval jako projektový manažer v IT firmě a já jako učitelka na základní škole. Začalo to
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
epochaplus.cz
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
Na počátku 13. století se jihofrancouzský Languedoc proměnil v dějiště jedné z nejtemnějších epizod středověku. Papež Inocenc III., znepokojen rychlým šířením katarského učení, sáhl po rázném řešení. Když selhaly pokusy o přesvědčování, vyhlásil křížovou výpravu – ta však namísto nápravy přinesla masové krveprolití. Béziers se stalo místem, kde křižáci nešetřili nikoho. Podívejme se, jak tato
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
iluxus.cz
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
Čím obdarovat ty, kteří už všechno mají a nic nechtějí? Pošlete je do nebe. Obálka s pasem na let do oblak zaručeně překvapí. Kam to bude, to už záleží na vás. Celosvětově unikátní gastronomická at
Houbová omeleta
tisicereceptu.cz
Houbová omeleta
Vejce a houby k sobě jak známo skvěle pasují. Zkuste tuhle snídani! Suroviny na 4 porce 400 g hub 4 vejce 100 g strouhaného sýra 0,1 l mléka nebo smetany 100 g másla 4 lžíce sádla sůl pep
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
historyplus.cz
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
Parkoviště před budovou rádia Svobodná Evropa v Mnichově, jednoho teplého červnového dne roku 1956. Marie Tumlířová, která před chvílí vyšla ven, najdou ucítí ránu a vzápětí vykřikne. Během chvilky k ní přiběhne několik lidí, kteří se jí ptají, co se stalo. Další pronásledují útočníky…   „Úkolem děvčete z dobré rodiny je výhodně se provdat a
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
epochalnisvet.cz
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
Oči dráždí nejen modré světlo monitoru, ostré slunce, prach nebo cigaretový kouř, ale také sychravé počasí, mráz anebo vítr. Jak pečovat o oči během zimních měsíců? Sychravé počasí podzimních a zimních měsíců, často spojené s deštěm, větrem, inverzí nebo i mrazem, způsobuje nadměrné slzení, ale i vysoušení, pálení či zarudnutí očí. Náchylnější jsou ti, kteří
Muffiny s kimchi
nejsemsama.cz
Muffiny s kimchi
Že je kimchi (čtěte: kimči) úžasnou zásobárnou zdraví, je známo. Zkuste ho využít i jako přísadu do slaných muffinů – zdravé pak může být i mlsání. Hodí se i jako originální pohoštění. Potřebujete: ✿ 350 g kimchi (1 sklenici) ✿ 1 vejce ✿ 1,5 hrnku žitné mouky ✿ 1 sáček kypřicího prášku ✿ ½ lžičky mleté sladké papriky ✿ 50 g