Domů     Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
13.5.2024

Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot.

Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali.

Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do suché marinády ze soli. Tímto naložením se ryba na krátký čas zakonzervuje a nekazí se. A jak to funguje?

Sůl konzervuje a zároveň odebere z ryby část tekutiny, takže ji vysuší. A rybu konzervuje také použitý cukr. Po pár dnech naložení bude mít ryba krásně sytou barvu a bude se lesknout. A tenhle zázrak si můžete klidně připravit doma.

Marinovaný losos

1 kg lososa s kůží a bez kostí, 1 svazek kopru, 100 g krupicového cukru, 100 g jemné soli, 1 lžíce pepře

Připravte si hezké filé z půlky čerstvého lososa nebo případně dvě menší.

Ze všeho nejdříve zbavte kůži šupin a filé omyjte a osušte. Poté otočte kůží dolů a přejeďte maso rukou, abyste zjistili, zda v něm nezbyly nějaké kostičky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Do vyššího filetu můžete udělat pár příčných zářezů.

Smíchejte cukr se solí. Ideální poměr je 1:1, ale samozřejmě v budoucnu můžete trochu experimentovat podle vlastní chuti. Nikdy ale nesnižujte celkové množství, i když se vám bude zdát, že je soli hodně. Jde o to, aby se ryba nekazila a sůl všechnu nevsákla. Přidejte pepř, rybu obraťte kůží dolů a zasypte.

Nasekejte kopr a dejte ho na rybu. Můžete ho také předem smísit se solí a cukrem. Nebojte se použít větší množství. Nakonec stejně všechen sundáte, takže po něm zbude jen jemná chuť a vůně. Kromě kopru se dá použít i jiné koření, někdo třeba přidává trochu fenyklu.

Přendejte rybu do misky kůží dolů. Vyberte takovou, která je asi stejně velká a lze ji vzduchotěsně uzavřít a uložte do lednice na 1–3 dny. Losos krásně zpevní, ale nenechávejte ho marinovat déle než 4 dny.

Můžete ho zatížit, bude pak dřív hotový, ale počítejte s tím, že bude pouštět vodu, takže závaží musí být z vhodného materiálu.

Nakonec lososa vyndejte z lednice, vodu slijte a otřete ho papírovými utěrkami a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Krájejte co nejvíc zešikma a u kůže vždy plátek odřízněte.

Servírujte s nějakou omáčkou, nejvíce se hodí hořčičný dresink.

Hořčičný dresink

50 ml dijonské hořčice, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, 100 ml oleje, hrst nasekaného kopru, sůl, bílý pepř

Smíchejte hořčici, cukr a ocet, osolte a opepřete a po kapkách přidávejte olej, až bude mít dresink hustou konzistenci.

Losos po toskánsku

3 filety lososa, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, nakrájeného nadrobno, 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky, 80 ml zeleninového vývaru, 150 g sušených rajčat v oleji, 1 3/4 šálku husté vysokoprocentní smetany (můžete použít i šlehačku), sůl, pepř, 3 šálky listů baby špenátu, ½ šálku strouhaného parmezánu, 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

1) Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Filety lososa z obou stran osolte a opepřete a opékejte na rozpálené pánvi nejprve masem dolů po dobu asi 5 minut z každé strany. Upečené filety vyndejte z pánve a dejte stranou.

2) Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a opékejte 1–2 minuty, aby se uvolnila chuť. Nakonec zalijte zeleninovým vývarem a omáčku mírně zredukujte.

3) Snižte teplotu na minimum, přidejte smetanu a přiveďte do varu. Osolte a opepřete.

4) Přidejte baby špenát a nechte v omáčce zavadnout, poté přisypte nastrouhaný parmezán. Nechte smetanovou omáčku vařit další minutu, dokud se sýr nerozpustí.

5) Vraťte zpět grilované filety lososa, posypte petrželkou a po lžících přelijte omáčkou. Podávat můžete s rýží nebo dušenou zeleninou.

Finská polévka Lohikeitto

300 g lososa, 1 mrkev, 1 cibule, 3 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml 30% smetany, 2 lžíce másla, sůl, 1 lžička cukru, čerstvý nebo mražený kopr, 1 lžíce mouky na zahuštění, ocet

1) Z ryby odstraňte kůži, opláchněte a rozkrájejte na kousky. Nakrájejte na malé kostky mrkev, brambory i cibuli.

2) Rozpusťte v hrnci máslo, a jakmile začne pěnit, přidejte mrkev. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty. Pak přidejte cibuli a opékejte další 3 minuty. Zasypte moukou, promíchejte, nechte zpěnit v tuku a zalijte vývarem. Přilévejte ho postupně a stále metličkou promíchávejte.

4) K zahuštěné polévce přidejte brambory, osolte, přiveďte k mírnému varu a nechte 20 minut nezakryté pobublávat, až zelenina změkne.

5) Vmíchejte smetanu, podle chuti osolte, přislaďte a okyselte a přidejte nasekaný kopr. Nakonec opatrně vložte kousky lososa, přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Na talíři ještě polévku můžete ozdobit snítkou kopru.

Foto: Shutterstock

Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
nasehvezdy.cz
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
Herečka z nekonečného seriálu Ulice Dana Batulková (67) nejspíš neprožívá nejšťastnější časy. Proslýchá se totiž, že se jí nedaří ve vztazích, a to jak s dětmi, tak s partnerem. Údajně to má skřípat
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
epochaplus.cz
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
Praotec Čech patří k nejznámějším postavám našich pověstí, ale kdo skutečně stál u počátků českého národa? Současná věda se snaží oddělit legendu od reality a přináší mnohem střízlivější obraz, než jaký známe z tradice. Co tedy o praotci Čechovi víme – a co zůstává jen působivým mýtem? Kdo to byl, muž, jehož jméno dodnes nese
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
21stoleti.cz
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby p
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
historyplus.cz
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
V ledové pustině jsou měsíce jen sami dva. Právě se pustili do opravy kajaku proraženého mrožími kly, když zaslechli štěkot psů a lidské hlasy. Blíží se k nim nějaký muž. „Vy jste Nansen, že?“ oslovil příchozí jednoho z nich. Málem se dostali až k severnímu pólu. Bylo to však nad síly a možnosti norského polárníka Fridtjofa Nansena (1861–1930)
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Nejlepší Vánoce podle hvězd
nejsemsama.cz
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
enigmaplus.cz
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
V roce 2015 se na Rizalově střední škole v Metro Manile na Filipínách objevil případ, který spojil místní folklór s digitálním věkem. Incident spustila fotografie pořízená na školních toaletách, na kt
Salát do zásoby
tisicereceptu.cz
Salát do zásoby
Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu. Potřebujete 3 kg rajčat 1 kg okurek 3 červené papriky 3 zelené papriky 4 cibule 1 palici česneku hrs
Po letech mne podrazila!
skutecnepribehy.cz
Po letech mne podrazila!
Když jsem byla mladší, nikdy by mě nenapadlo, že jednoho dne ztratím ženu, která se mnou sdílela tolik let života. Jde to. I opora zmizí… Marta byla mou vrbou, prvním člověkem, kterého jsem volala, když se stalo něco dobrého i špatného. Myslela jsem si, že taková vazba vydrží všechno. Jenže stáří někdy ukazuje, že některé vztahy