Domů     Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
13.5.2024

Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot.

Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali.

Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do suché marinády ze soli. Tímto naložením se ryba na krátký čas zakonzervuje a nekazí se. A jak to funguje?

Sůl konzervuje a zároveň odebere z ryby část tekutiny, takže ji vysuší. A rybu konzervuje také použitý cukr. Po pár dnech naložení bude mít ryba krásně sytou barvu a bude se lesknout. A tenhle zázrak si můžete klidně připravit doma.

Marinovaný losos

1 kg lososa s kůží a bez kostí, 1 svazek kopru, 100 g krupicového cukru, 100 g jemné soli, 1 lžíce pepře

Připravte si hezké filé z půlky čerstvého lososa nebo případně dvě menší.

Ze všeho nejdříve zbavte kůži šupin a filé omyjte a osušte. Poté otočte kůží dolů a přejeďte maso rukou, abyste zjistili, zda v něm nezbyly nějaké kostičky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou. Do vyššího filetu můžete udělat pár příčných zářezů.

Smíchejte cukr se solí. Ideální poměr je 1:1, ale samozřejmě v budoucnu můžete trochu experimentovat podle vlastní chuti. Nikdy ale nesnižujte celkové množství, i když se vám bude zdát, že je soli hodně. Jde o to, aby se ryba nekazila a sůl všechnu nevsákla. Přidejte pepř, rybu obraťte kůží dolů a zasypte.

Nasekejte kopr a dejte ho na rybu. Můžete ho také předem smísit se solí a cukrem. Nebojte se použít větší množství. Nakonec stejně všechen sundáte, takže po něm zbude jen jemná chuť a vůně. Kromě kopru se dá použít i jiné koření, někdo třeba přidává trochu fenyklu.

Přendejte rybu do misky kůží dolů. Vyberte takovou, která je asi stejně velká a lze ji vzduchotěsně uzavřít a uložte do lednice na 1–3 dny. Losos krásně zpevní, ale nenechávejte ho marinovat déle než 4 dny.

Můžete ho zatížit, bude pak dřív hotový, ale počítejte s tím, že bude pouštět vodu, takže závaží musí být z vhodného materiálu.

Nakonec lososa vyndejte z lednice, vodu slijte a otřete ho papírovými utěrkami a nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Krájejte co nejvíc zešikma a u kůže vždy plátek odřízněte.

Servírujte s nějakou omáčkou, nejvíce se hodí hořčičný dresink.

Hořčičný dresink

50 ml dijonské hořčice, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, 100 ml oleje, hrst nasekaného kopru, sůl, bílý pepř

Smíchejte hořčici, cukr a ocet, osolte a opepřete a po kapkách přidávejte olej, až bude mít dresink hustou konzistenci.

Losos po toskánsku

3 filety lososa, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, nakrájeného nadrobno, 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky, 80 ml zeleninového vývaru, 150 g sušených rajčat v oleji, 1 3/4 šálku husté vysokoprocentní smetany (můžete použít i šlehačku), sůl, pepř, 3 šálky listů baby špenátu, ½ šálku strouhaného parmezánu, 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

1) Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Filety lososa z obou stran osolte a opepřete a opékejte na rozpálené pánvi nejprve masem dolů po dobu asi 5 minut z každé strany. Upečené filety vyndejte z pánve a dejte stranou.

2) Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a opékejte 1–2 minuty, aby se uvolnila chuť. Nakonec zalijte zeleninovým vývarem a omáčku mírně zredukujte.

3) Snižte teplotu na minimum, přidejte smetanu a přiveďte do varu. Osolte a opepřete.

4) Přidejte baby špenát a nechte v omáčce zavadnout, poté přisypte nastrouhaný parmezán. Nechte smetanovou omáčku vařit další minutu, dokud se sýr nerozpustí.

5) Vraťte zpět grilované filety lososa, posypte petrželkou a po lžících přelijte omáčkou. Podávat můžete s rýží nebo dušenou zeleninou.

Finská polévka Lohikeitto

300 g lososa, 1 mrkev, 1 cibule, 3 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml 30% smetany, 2 lžíce másla, sůl, 1 lžička cukru, čerstvý nebo mražený kopr, 1 lžíce mouky na zahuštění, ocet

1) Z ryby odstraňte kůži, opláchněte a rozkrájejte na kousky. Nakrájejte na malé kostky mrkev, brambory i cibuli.

2) Rozpusťte v hrnci máslo, a jakmile začne pěnit, přidejte mrkev. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty. Pak přidejte cibuli a opékejte další 3 minuty. Zasypte moukou, promíchejte, nechte zpěnit v tuku a zalijte vývarem. Přilévejte ho postupně a stále metličkou promíchávejte.

4) K zahuštěné polévce přidejte brambory, osolte, přiveďte k mírnému varu a nechte 20 minut nezakryté pobublávat, až zelenina změkne.

5) Vmíchejte smetanu, podle chuti osolte, přislaďte a okyselte a přidejte nasekaný kopr. Nakonec opatrně vložte kousky lososa, přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Na talíři ještě polévku můžete ozdobit snítkou kopru.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
historyplus.cz
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
Velitel panovníkovy osobní stráže se musí hodně přemáhat, aby při pohledu na císaře nedal najevo své zhnusení. Heliogabalus je totiž oblečený jako žena, tváře má napudrované a na hlavě se mu skvěje paruka. Chystá se do nevěstince. Ovšem ne jako zákazník, ale jako prostitutka! Později císař zajde ještě dál. Bude se chtít stát ženou.  
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
epochaplus.cz
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
Podzimní krajina hraje teplými barvami a příroda se pomalu ukládá k odpočinku. Na keřích však dozrávají malé zázraky – šípky. Tyto sytě oranžovočervené plody nejsou jen ozdobou podzimu, ale také bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Naši předkové je považovali za lék na řadu neduhů a moderní věda jim dnes dává za pravdu. Šípky jsou mnohem
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
21stoleti.cz
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
Spánek bývá často chápán jako něco samozřejmého: ulehnout, zavřít oči, spát. Ale ve skutečnosti existuje celá řada faktorů, které tento klidný přechod ruší, ať je to stres, životní styl, hluk z ulice,
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Jogurtový nápoj lassi
tisicereceptu.cz
Jogurtový nápoj lassi
Lahodný jogurtový nápoj lassi můžete připravit takto čistý nebo i s rozmixovaným banánem či mangem. Suroviny na 2 porce 300 g bílého řeckého jogurtu 120 ml vody 1 lžička mletého kardamomu
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
Byla jsem jen milenka
skutecnepribehy.cz
Byla jsem jen milenka
Byla jsem mladá a blbá a ztratila jsem hlavu. To mě neomlouvá. Měl tři děti a manželku prý poněkud prazvláštní. Byla to láska na první pohled. Prý i z jeho strany, jak mě ubezpečoval. Rozuměli jsme si úplně ve všem. Mělo to jedinou vadu. On už ženu měl, a dokonce se třemi dětmi. Měl být můj! Byla jsem přesvědčená, že
Janžurová se strachuje o vnuka
nasehvezdy.cz
Janžurová se strachuje o vnuka
Herečka Iva Janžurová (84) údajně nemá klidné spaní. V jejím okolí se mluví o tom, že není nadšená z partnerky svého vnuka Vincenta (21), kterou je herečka Sofie Höppnerová (20). Dcera herečky Iva
Barevné podzimní čarování
nejsemsama.cz
Barevné podzimní čarování
Přelom října a listopadu má své kouzlo. Je to čas, kdy se můžete zklidnit a načerpat novou energii pomocí rituálů s tím, co příroda nabízí. Krátké dny, mlha a chladná rána nemusejí po dnech plných slunce působit jenom smutně. Začátek listopadu má svůj půvab. V lidech vyvolává často melancholii, a tím nabízí prostor k zamyšlení a očistě.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
enigmaplus.cz
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
Japonsko je zemí, kde se tradice a moderní svět prolínají v jedinečné harmonii. Vedle krásných chrámů a poklidných zahrad tu však existuje i temnější stránka – svět legend, přízraků a záhadných příběh