Domů     Máte rádi knedlíky?
Máte rádi knedlíky?
1.11.2023

Říká se, že jde o českou specialitu a opravdu jich umíme spoustu. Ale knedlíky vaří i naši sousedé. Takže, jestli stále děláte ty své osvědčené, co to takhle zkusit jinak? Možná si některý recept vyberete.

ČECHY A MORAVA

Chlupaté (bosáky)

750 g brambor, 1 vejce, 250 g hladké mouky, sůl

1) Nejdřív dejte vařit vodu, protože s bramborovým těstem se musí pracovat rychle, aby nezřídlo. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich tekutinu, nejlépe to jde v cedníku.

2) Potom vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.

3) Pomocí namočené lžíce vytvořte šišky a opatrně je sázejte do hrnce s mírně vařící osolenou vodou. Počkejte, až knedlíky vyplavou a zvyšte plamen. Vařte doměkka zhruba deset až patnáct minut. Přesný čas závisí na velikosti.

Tip: V našich zemích se většinou jedí se zelím nebo se špenátem, ale stačí je posypat smaženou cibulkou.

Karlovarský

6 rohlíků (den předem je nakrájejte na kostičky a nechte proschnout), 3 vejce

200 ml mléka, 15 lístků hladkolisté petrželky, 60 g másla, ½ lžičky soli, špetka muškátového květu, 1 lžička oleje

1) V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5 minut nasáknout.

2) Petrželku nasekejte nahrubo a z bílků se špetkou soli ušlehejte hodně pevný sníh. Čím studenější bílky použijete, tím kvalitnější sníh do knedlíků vyšleháte. Nasáklé rohlíky, petrželku a sníh krátce promíchejte.

4) Na pracovní desku položte potravinovou fólii a uprostřed vymažte olejem. Na pomazanou část dejte polovinu knedlíkového těsta, fólii přehněte a zabalte, jako kdybyste balili velký bonbon. Pokud by se uvnitř fólie nahromadil vzduch, propíchněte ji. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.

5) Válečky vložte do vroucí vody a vařte asi 25 minut. Hotový knedlík vybalte z fólie a nechte 3 minuty odpočinout. Poté nakrájejte na plátky.

Tip: Pokud nemáte důvěru k fólii, můžete knedlík udělat postaru v utěrce nebo ubrousku, ale vyberte lněné, protože se těsto bude méně lepit než k bavlně.

Plněné uzeným

400 g uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 750 g brambor uvařených ve slupce, 250 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 1 velké vejce, sůl

1) Najemno nakrájenou cibuli osmažte na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechte vychladnout.

2) Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle přímo na vál.

3) Přidejte mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto rychle zpracujte, protože jinak začne řídnout.

4) Rukama vyválejte váleček a rozkrájejte na stejně velké kousky, ze kterých vytvarujte placky. Na každou dejte přiměřené množství osmaženého uzeného masa s cibulkou. Uzavřete a vytvořte kulaté knedlíky.

5) Vkládejte je do vroucí vody a vařte 10–15 minut podle velikosti.

Tip: Když maso pokrájíte na kousky knedlíky na řezu krásně vypadají a mají i lepší chuť, než když maso rozemelete.

NĚMECKO

Bavorské bramborové

1 kg brambor, 250 g bramborové moučky (solamylu), 1 vejce

1) Brambory oloupejte a dejte do hrnce s vodou uvařit do měkka. Sceďte a nechte chvilku zchladnout.

2) Poté je prolisujte a dejte do větší mísy. Přidejte vejce a moučku a vypracujte těsto.

3) Z hotového těsta vytvořte koule o průměru 6-7 cm a dejte na 15-20 minut vařit do osolené vody.

Tip: Bavorské bramborové knedlíky jsou jiné než ty české, budou vám připadat lepivější, ale používají se jako příloha k obdobným pokrmům.

Chlebové

500 g hrubé mouky, 3 krajíce tmavého chleba, 200 ml mléka, sůl, 30 gramů droždí

1 vejce, špetka cukru ml

1) Mouku prosejte, vytvořte v ní důlek, do něj rozdrobte droždí, posypte cukrem, zalijte vlažným mlékem (asi třetinou) a nechte vzejít kvásek.

2) Pak přidejte ostatní suroviny a na kostičky nakrájený chléb, z něhož jste odkrájeli kůrky.

3) Nechte v teple vykynout, pak tvořte koule, které po dalším vykynutí (10 min) vařte na napařovači potřeném olejem 15-20 minut podle velikosti.

4) Hotové knedlíky vyjměte a propíchněte, aby se nesrazily.

Tip: Chutnají jinak, než ty s houskou, a hodí se k různým omáčkám, třeba k houbové.

RAKOUSKO

Tyrolské špekové

350-400 g rohlíků, 200 ml mléka, 4 vejce, 100 g slaniny, 100 g uzené klobásy, 20 g másla, 1 cibule, 1 lžička petrželky a pažitky (jemně nasekané), sůl, muškátový oříšek, 80 g hrubé mouky

1) Na kostičky nakrájené rohlíky smíchejte s mlékem a vejci a nechte v přikryté míse 20 až 30 minut odpočinout.

2) Na malé kousky nakrájenou slaninu a klobásu spolu s cibulí, petrželkou a pažitkou opečte v rozpuštěném másle. Přidejte sůl a mletý muškátový oříšek. Posypte moukou a vše smíchejte dohromady a uhněťte v těsto.

3) Navlhčenýma rukama tvarujte kulaté knedlíky. Na zkoušku jeden vložte do slané vody vařte cca 15 minut. Hotový knedlík by měl být na povrchu hladký a uvnitř drobivý. Pokud je příliš měkký, přidejte ještě trochu mouky a vytvarujte. Teprve až je hmota dostatečně soudržná, uvařte zbývající knedlíky.

Tip: Podávat můžete se zelím, ale v Tyrolsku je velmi často servírují v hovězím vývaru nebo ke guláši.

ITÁLIE

Špenátové se sýrem

250 g listového špenátu, 1 ½ hrnku strouhanky, 1 hrnek nastrouhaného parmezánu, ½ hrnku ricotty, 1 vejce, 200 g sýra taleggio (můžete použít blaťácké zlato), lžíce olivového oleje, mouka na poprášení, sůl

1) Lístky špenátu vsypte do vařicí vody a nechte je 1 až 2 minuty zavadnout, sceďte je a ihned ponořte do studené, aby si zachovaly barvu.

2) Pak z nich vymačkejte vodu a nasekejte je nadrobno.

3) Ve velké míse promíchejte nasekaný špenát s trochou soli, strouhankou, parmazánem, ricottou, 1 lžící olivového oleje a vejcem, až vznikne vláčné těsto.

4) Udělejte asi 14 kuliček, každou v dlani zploštěte, posypte 2 lžičkami nastrouhaného sýra a zabalte do kulatého knedlíku.

5) Knedlíky položte na moukou poprášený pečicí papír, položený na plechu a dejte na 45 minut do mrazáku.

6) Poté je vkládejte do osolené vroucí vody a vařte asi 5 až 7 minut, až vyplavou na povrch.

Tip: Italové je podávají s omáčkou z balzamikového octa, kterou vytvoří tak, že na pánev dají 3 lžíce másla, pár lístků šalvěje, trochu vody z knedlíků, 2 lžíce balzamika a svaří do zhoustnutí. Můžete je ale servírovat i k opečené šunce nebo uzenému masu. Nezapomeňte je posypat parmazánem.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru