Domů     Maso jako podrážka?!
Maso jako podrážka?!

Tchyně za dveřmi a z původně šťavnaté pečeně k nedělnímu obědu plave v pekáči nevábná vypečená hromádka masa. Slavnostní oběd je v ohrožení! Co teď?

Marně si lámete hlavu, proč když už jste podle stejného receptu připravovala oběd snad už stokrát, zrovna dnes, když na něm tolik záleží, je z masa tvrdý vysušený troud.

Ale nic není ztraceno, můžete si totiž pomoci jinak, improvizovat a aspoň částečně jídlo zachránit, aby se nemuselo vyhodit.

Paní domu vybrala z receptáře po babičce i z webových stránek pana Cuketky a předních mistrů kuchařů několik fíglů, jak si s nepovedeným masem poradit.

Co s tuhým vysušeným masem?

S tím už moc nenaděláme. Při vaření a pečení se v důsledku odpaření vody maso smrskne, a i když budeme na plotně přidávat plyn, bude sušší a tužší. To platí především pro libové maso (svíčková, kýta, kuřecí prsa, pečeně). Prorostlému (tučnějšímu) masu dodá víc šťávy rozpuštěný tuk a kolagen.

1. Masu vrátíme šťávu – aspoň trochu tekutiny se vrátí do masa, pokud ho hotové před rozkrojením necháme chvíli odpočívat. Šťáva uvnitř má tendenci se „rozlít“ do celého kusu.

To platí, i když maso odstavíme a necháme ho přes noc ležet v hrnci ve výpeku (můžeme přilít vývar). Maso zpátky natáhne už ochucenou šťávu. Také dušené pokrmy je vždy lepší nechat stát a odležet v softu, ve kterém se vařilo.

Bohužel to nefunguje u libového kuřecího masa, které je příliš suché samo o sobě a je dobré ho před tepelnou úpravou marinovat.

2. Maso rozkrájíme na drobné kousky – jedinou možností, kterou lze provést s tuhým kusem hotového masa, je nakrájet ho na tenké plátky napříč svalovými vlákny.

Maso sice zůstane stejně tuhé jako předtím, ale sousta budou menší a budou se nám zdát kvůli kratším vláknům křehčí. Lze tak postupovat především u drůbeže a bílého nebo libového vysušeného masa.

3. Maso rozebereme na vlákna – osvědčilo se to u drůbežího masa či vepřového, které má alespoň trochu tuku ve svalech.

4. Zdání šťavnatosti – dosáhneme ho tím, že k masu přidáme takovou oblohu a doplňky, aby se nám zdálo šťavnaté. V první řadě přidáme k masu nějakou omáčku.

Nejde ani o množství, kolik šťávy k masu přidáme, ale o její výraznou chuť, která dodá pocit šťavnatosti, a my nevnímáme, že samotné maso je suché.

Univerzální šťáva: Výpečky z hrnce se zředí slepičím či hovězím vývarem, voda se nechá trochu zredukovat a pak se přidá lžíce másla.

Variací je mnoho, můžeme použít i víno, šťávu dochutit česnekem, cibulí, bylinkami, zahustit moukou… K plátkům masa může být hustší, k rozebranému masu na vlákna naopak řidší.

5. Maso omastíme – kousek rozpuštěného a nejlépe i dochuceného másla dokáže s masem zázraky. Stejně tak lze přidat lžíci sádla nebo kvalitní olivový olej.

6. Špikování – také dodá šťávu suchému masu, ať už protkávání špekem nebo balení do tenkých plátků slaniny. Pokud je opravdu kvalitní, můžete tenké plátky použít i při servírování. Na teplém mase se lehce roztaví a přidají šťávu. Ale pozor! Když to přeženete, bude jídlo jen mastné.

7. Studené je měkčí – vnímání měkkosti a šťavnatosti podpoří teplota masa, které servírujeme. Třeba suché drůbeží nebo maso už rozebrané na vlákna je lepší podávat studené.

S bohatou oblohou a studenými pikantními omáčkami si nikdo ani neuvědomí, že je maso vysušené a tuhé.

Rady našich babiček

• Pokud máme maso i po několika hodinách vaření jako podrážku, vyzkoušejte přidat trochu prášku do pečiva, octa nebo jedlé sody. Každá z těchto surovin překvapí, jak dokáže změnit podešev v jedlou pochoutku.

• Určitě je také dobré tuhé maso předem naklepat. Bude navíc jemnější a rovnoměrně silné.

• Dobře zafunguje i pár lžic alkoholu. Stačí maso podlít brandy, slivovicí, pivem nebo červeným vínem.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Hledání pokladu z Dubového ostrova pokračuje: Byla nalezena jeho část?
enigmaplus.cz
Hledání pokladu z Dubového ostrova pokračuje: Byla nalezena jeho část?
Nepředstavitelné sumy peněz i lidské životy – to vše pohltila tzv. jáma pokladů na ostrůvku nedaleko kanadské provincie Nové Skotsko. Hledači pokladů totiž prahnou po zdejším tajemství ukrytém hluboko
Jestli má holku, tak snad ani nechci žít…
skutecnepribehy.cz
Jestli má holku, tak snad ani nechci žít…
Byla to láska z pionýrského tábora. Jardovi bylo devatenáct let a dělal vedoucího malým klukům. Byli z něj úplně paf a já taky. Zamilovala jsem se do něj na pionýrském táboře. Všechny holky to věděly, protože neumím udržet tajemství, všechno na sebe vykecám. Jsem odjakživa taková, máma byla to samé v bledě modrém. Byla jsem v oddíle nejstarších, patnáctiletých holek. Jardovi
„Úsměvné“ přešlapy slavných lidí z dob, kdy byli ještě mladí
epochaplus.cz
„Úsměvné“ přešlapy slavných lidí z dob, kdy byli ještě mladí
Dnes jsou z nich nezpochybnitelné špičky ve svých oborech. Jsou vážení a uznávaní. Je až s podivem, že se tak nějak pozapomnělo na jejich hříchy z mladických let. A pozor, čistý štít nemá ani boháč a mecenáš v jedné osobě Bill Gates! Caron Butler – špičkový basketbalista Bývalý profesionální hráč americké NBA a současný trenér
Rekordman v Bílém domě: Národní hrdina vydržel ve funkci pouhý měsíc
epochalnisvet.cz
Rekordman v Bílém domě: Národní hrdina vydržel ve funkci pouhý měsíc
William Henry Harrison sice původně studoval medicínu, v roce 1791 se ale rozhodne vstoupit do americké armády, která je zrovna plně zaneprázdněna boji proti indiánům.   O tři roky později se účastní slavné bitvy u Fallen Timbers, v níž vojáci USA triumfují. Když si v roce 1795 bere za ženu Annu Tuthill Symmesovou (1775–1864), zastává
KLENOTA přichází s limitovanou edicí šperků s morganitem v barvě roku
iluxus.cz
KLENOTA přichází s limitovanou edicí šperků s morganitem v barvě roku
V oblasti módy se barvy neustále mění a vyvíjejí, přičemž každá sezóna přináší nové odstíny a kombinace, které zaujmou a inspirují. Pro rok 2024 vyhlásila společnost Pantone Color Institut barvou roku
Borůvkové lívance, jak je má rád zpěvák Justin Timberlake
tisicereceptu.cz
Borůvkové lívance, jak je má rád zpěvák Justin Timberlake
Někdo to rád sladké – a tenhle známý zpěvák a herec velmi rád posnídá lívanečky s borůvkami. O linii se bát nemusí, protože se mj. věnuje například golfu. Potřebujete 200 g hladké mouky 2 lžíce
PORT 1560: Letní oáza plná zážitků a odpočinku
epochanacestach.cz
PORT 1560: Letní oáza plná zážitků a odpočinku
S příchodem léta se krumlovské centrum Port 1560 stává ideálním místem pro všechny, kteří touží po spojení kultury, gastronomie, dobrého piva a relaxace. Tento jedinečný areál nabízí návštěvníkům širokou škálu aktivit a zážitků, které si mohou užít také v nádherném prostředí prostorné zahrady z 16. století. Zábava a relax pod širým nebem Port 1560 se pyšní
3 kněžny-světice: Manžely si držely od těla a nechaly se bít zpovědníkem
historyplus.cz
3 kněžny-světice: Manžely si držely od těla a nechaly se bít zpovědníkem
Provdali ji sotva ve třech letech, zhruba ve třiceti už byla vdovou. Na muže haličská královna Salomena, jediná dcera polského knížete Leška Bílého, poté úplně zanevřela. Je rozhodnutá – složí slib čistoty a již nikdy se tělesně nesblíží s žádným mužem. To je ve středověku ve vznešených rodinách, kde sňatky slouží jako prostředek diplomacie i
Kuriózní genetické mutace: Dávají supersílu i přitažlivost
21stoleti.cz
Kuriózní genetické mutace: Dávají supersílu i přitažlivost
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo sil
Návrat do Ulice! Mizí Brodská před mužem?
nasehvezdy.cz
Návrat do Ulice! Mizí Brodská před mužem?
Příjemné překvapení pro své fanoušky přichystala herečka Tereza Brodská (56), která se po letech vrací do seriálu Ulice! Bok po boku se svou seriálovou dcerou Patricií Pagáčovou (35) znovu obnoví př
Místo, kde se schovával jeden z největších filmových drsňáků
rezidenceonline.cz
Místo, kde se schovával jeden z největších filmových drsňáků
Když se herec Steve McQueen v 70. letech mnulého století přestěhoval do Malibu, nebylo to zrovna kvůli zdejším úžasným možnostem surfování. Jedna z nejúspěšnějších a nejlépe placených filmových hvězd své generace tu totiž hledala především soukromí a ústraní. Dokonalé útočiště našel známý chlapák v rezidenci usazené vysoko na útesu nad pobřežím Tichého oceánu, nacházející se
Využijte cukrovou pastu pro sametově hladké nohy
nejsemsama.cz
Využijte cukrovou pastu pro sametově hladké nohy
Léto velí mít hladkou pokožku bez chloupků. Epilace sice není právě příjemná, ale s trochou šikovnosti ji jistě zvládnete. Vážně chcete zkusit epilaci cukrovou pastou? Nebo jste ji už zkusila a máte s ní špatnou zkušenost? Nezatracujte ji. Cukrovou pastu si můžete připravit doma. Přírodní a šetrná Cukrová pasta se k odstranění chloupků používala už ve starém Egyptě. Dnes