Domů     Marináda je půlka úspěchu
Marináda je půlka úspěchu
od 15.6.2020

Aby maso bylo nejen šťavnaté, ale i pikantní, musíme si dát záležet na chutné marinádě.

V obchodě sice můžeme koupit masa už předem marinovaná, ale hrozí riziko, že maso pod aromatickým nánosem koření a omáček nebude čerstvé. Navíc obsahují velké množství soli. Připravili jsme pro vás domácí marinády převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa.

Ingredience se spojí, a do nich se vkládá omyté, nakrájené maso na plátky či menší kostky. V marinádě maso „leží“ nejlépe do druhého dne. Do marinád používáme slunečnicový či olivový olej.

reklama

Tip Paní domu: Při marinování masa na grilování rozhodně využijte sezony a na trhu či na své zahrádce získejte čerstvé bylinky. Jejich chuť je oproti sušeným nesrovnatelná!

Základní marinády na maso

Bylinkovo-medová

Suroviny: 250 ml olivového oleje•½ lžičky soli•5 snítek tymiánu•1 snítka rozmarýnu•3 lžíce medu•citron

Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citronové šťávy. Tato marináda se obzvláště hodí na vepřové maso.

Z kyselého mléka

Suroviny: 300 ml kefíru nebo acidofilního mléka•2 lžičky majoránky•½ lžičky soli•2 stroužky česneku•1 lžička pepře

Všechny ingredience smíchejte s kyselým mlékem. Sůl a pepř použijte z mlýnku.

Tato marináda se nejvíc hodí ke kuřecím prsům a drůbežímu masu.

Řecká moschári

Suroviny: 1 kelímek bílého jogurtu•½ lžičky soli•½ lžičky pepře•1 lžíce červené papriky•špetka chilli•2 stroužky česneku

reklama

Jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek prolisujte. Tato marináda je vhodná ke všem masům, nejlépe však k drůbežímu, výborně se hodí na grilovaná křidélka (nepřipalují se).

Ostrá pro silné žaludky

Suroviny: lžíce dijonské hořčice•200 ml olivového oleje•1 lžička pepře•1 lžička soli•4 snítky tymiánu

Krkovici nejprve naložte aspoň na hodinu do oleje. Maso pak zkřehne a půjde snáz kousat. Všechny ingredience smíchejte a maso v marinádě nechte opět alespoň hodinu. Během grilování maso zbytkem marinády potírejte.

Další varianty marinád na maso

Hořčičná – 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl

Kari – 250 g bílého jogurtu, 3 lžičky kari, 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl

Švestková – 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor

reklama

Bylinková – 4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 prolisované stroužky česneku, petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl

Meruňková – 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citronová šťáva, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl

Česneková s medem – 3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl

Nadivoko – 3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, mletý pepř a sůl

Exotická – 1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl

Pikantní – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt

Pepřová – 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl

Z jablíček a česneku – 2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje

Na ryby

Marinády určené pro ryby sladkovodní i mořské. Do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.

Koprová – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl

Marinády na ovoce

Grilovat lze opravdu vše, co nám chutná, nasvědčují tomu i níže uvedené recepty. Ovoce můžeme grilovat i bez použití marinád.

Jablka – 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citronová šťáva, sůl (jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí:

olej, pepř černý, 1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl

Banány – 2 lžíce medu, 0,5 dl whisky

Ananas – 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl

Marinády na sýry

Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání, aby vytekl, můžeme také grilovat.

Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy, ale také na maso.

Bylinková marináda – 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), můžeme přidat čerstvou petrželovou nať či pažitku, chceme-li docílit, aby byla marináda pikantní, přidáme 1/2 chilli papričky (najemno nasekat popř.

nastrouhat) a sůl

Marináda nadivoko – 3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít), můžeme použít i nemleté koření, sůl

Marináda na zeleninu

Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (listová není vhodná): rajčata, paprika, cuketa, lilek, cibule, houby, mrkev, celer, brambory (můžou být i předem uvařené ve slupce), hrachové či fazolové lusky, apod. potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme

Univerzální – 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať (najemno nasekat), cibule (najemno nakrájet), citronová šťáva, sůl, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

reklama
Související články
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
10.1.2023
Syrovátka je obrovským výživovým hitem. Že o tom nevíte? To bude dáno tím, že se skrývá jako nosná složka v proteinových tyčinkách. Je totiž levná, přitom mimořádně bohatá na proteiny čili bílkoviny, ale také na vitaminy B1, B2, B6, B12, vitamíny C a E a dále hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Díky mléčným bílkovinám v syrovátce se navíc omezuje riziko, že tělo bude v nouz
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
enigmaplus.cz
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
Kostra objevená v centrální Asii v roce 1969 nese nezpochybnitelné stopy po chirurgickém zákroku. Jsou-li domněnky vědců správné, jde o nejstarší důkaz úspěšné operace srdce na světě. Předběhla primit
Pokukuje po Klusovi?
nasehvezdy.cz
Pokukuje po Klusovi?
V seriálu ZOO se objevil nový kolega a Michaela Pecháčková (19) zbystřila. Říká se, že má pro Tomáše Kluse (36) slabost. „Je báječný!“ rozplývá se stále nezadaná blondýnka. Není pochyb o tom, že s
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
skutecnepribehy.cz
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
Vždycky jsem byla rozumná a racionální žena, nechápu, jak mi mohla láska tak zaslepit oči a zatemnit mozek. Uvěřila jsem podvodníkovi. Vracela jsem se ze služební cesty v Paříži. Držela jsem šálek v ruce a chtěla se napít, když turbulence otřásla letadlem. Káva vyšplíchla na muže vedle mě. Překotně jsem se začala omlouvat. Všimla jsem si, že má krásný úsměv
Poslední dílo slavného architekta celebrit
rezidenceonline.cz
Poslední dílo slavného architekta celebrit
Jeho návrhy okouzlovaly slavné, bohaté a mocné napříč generacemi. Projektantská kariéra Wallace Neffa trvala dlouhá desetiletí, od dvacátých let minulého století až do roku 1982, kdy zemřel. Na své
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
nasehvezdy.cz
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
Kde hledat lepší útěchu po rozchodu se snoubenkou než v  náručí herečky Angeliny Jolie (47)? Takové štěstí má, jak se zdá, herec Paul Mescal (26). Nedávno byl totiž spatřen v jedné londýnské kavárn
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
epochanacestach.cz
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
Během procházky mezi Krasíkovem a Ovčím vrchem nezapomeňte navštívit Dvůr Krasíkov, zemědělský areál, který v minulosti sloužil zdejšímu knížeti. Když roku 1644 hrad Švamberk kompletně vyhořel kvů
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
epochaplus.cz
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
Walter s Rogerem nemají ve škole přednášky. Co s načatým dnem? „Mám vyprahlo v ústech. Spravil by to džbánek vína,“ navrhne Roger kolegovi. Ten souhlasí, a tak zapadnou do nejbližší taverny. Netuší, c
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
tisicereceptu.cz
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směs
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného kuchaře není úplně jednoduchý, ale určitě stojí za vaši námahu. Ingredience 6 ks vepřových kotlet Marináda 2 lžíce olivového olej
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od krasového jezera Somin. A právě z jeho hlubin se má pravidelně vynořovat monstrum, které terorizuje místní obyvatele už přes 100 let. Podle různých s
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
iluxus.cz
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
Automobilová značka Lexus se v Česku stala partnerem nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d`Or, o níž jsme již informovali. České národní kolo se uskuteční od 4. do 6. května v pražském O2
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části naší planety pomocí seismických vln vyvolaných zemětřeseními, se vnitřní jádro Země nedávno přestalo otáčet a nyní zřejmě obrací směr své rotace. Tyto