Naše originální kulinární tipy: Znáte třeba pilaf?

Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi – zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.

Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.

Na 4 porce

1 kg skopového masa

200 g kořenové zeleniy

1 cibule

300 g dlouhozrnné rýže

pár zrnek nového koření

4 hřebíčky

na špičku nože muškátového květu

sůl

120 g sádla

petrželka

Maso vcelku dusíme doměkka v tlakovém hrnci v troše slané vody s kořením. Ke konci přidáme zeleninu. Maso pokrájíme na kostky, zeleninu na nudličky. Opranou rýži osmažíme na části sádla, zalijeme procezenou šťávou z masa, přidáme horkou vodu a udusíme. Vymastíme ohnivzdornou mísu. Smícháme osmaženou rýži s masem a zeleninou a dáme do mísy. Pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C. Před podáváním posypeme petrželkou.

Už jste jedli nutrii?

Pomaloučku – polehoučku se na pulty vybraných řeznictví vrací nutrie, zvířata podobná velké šedivé myši, ale s masem velmi vysoké kvality. V 80. letech toto „dietní“ maso hrálo prim na nemocničním jídelníčku. Je zdravé, lehce se stravuje a složením se podobá králičímu. Nejde však o levnou záležitost, kilogram vyjde cca na 170 Kč, avšak celá nutrie váží přibližně od 2,5–3 kg.

Dáte si? Šálek vody svaříme s octem, solí, bobkovým listem a šesti kuličkami jalovce. Do nálevu uložíme nutrii na dva dny do lednice.

Poté maso osušíme, oddělíme kýty, hřbet protkneme slaninou, osolíme a opepříme.

Slaninu (100 g) nakrájíme na nudličky a rozehřejeme na pánvi. Přidáme jemně usekanou středně velkou cibuli a za stálého míchání necháme zrůžovět.

Vložíme připravené porce nutrie a pod pokličkou dusíme doměkka. Před dokončením šťávu zjemníme kouskem másla a zakapeme citronovou šťávou.

Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Desatero od maminky

  1. Maso uchováme déle čerstvé, když jej zabalíme do listů kopřiv, obložíme plátky cibule, nebo zabalíme do plátna namočeného v octu.
  2. Rýže bude chutnější, když ji před vařením opražíme na pánvičce.
  3. Mírně připálenou rýži můžeme ještě zachránit, když na ni přiložíme krajíc chleba, který pohltí zápach a chuť po spálenině.
  4. Strouhanku můžeme ještě před obalováním dochutit bylinkami a kořením. Můžeme taky přidat plátky mandlí a křupinky.
  5. Mléko a pudink se nám při vaření nebudou připalovat, když hrnec nejdříve vymažeme máslem.
  6. Aby mléko brzy nezkyslo, přidáme do něj špetku soli.
  7. Chuť čerstvého křenu zjemníme, když kořen na hodinku ponoříme do kysaného mléka.
  8. Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější, když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru.
  9. Pečivo z křehkého těsta bude jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíme buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany.
  10. Chléb a pečivo vydrží déle čerstvé, když k němu vložíme do sáčku půlku jablka.

Umíte jíst mango?

Stává se vám, že si koupíte v obchodě lákavý exotický plod a nevíte, jak se správně podává a upravuje? Paní domu vám poradí:

Kdy je zralé? Mango se sbírá nezralé (zelené a tvrdé), aby se převozem nepoškodilo. Zralé zežloutne, zčervená nebo zezlátne a změkne. Má silně aromatickou vůni. Koupíte-li ještě nezralý plod, vložte ho do papírového sáčku společně s jedním banánem a nechte dozrát.

Jak se porcuje? Vezměte ostrý nůž, mango položte a uřízněte silný podélný plátek, co nejblíž u pecky. Pak plod otočte a udělejte totéž z druhé strany. Zbude vám střed manga s trochou dužiny a s peckou.

Jak ho servírujeme? Pokud připravujete nápoj nebo chcete ovoce rovnou jíst, dužinu z obou odkrojených plátků vydlabejte. Do kompotů a salátu se víc hodí, kdy dužinu v obou půlkách naříznete do mřížky (1×1 cm) tak, aby se nepoškodila slupka. Ta se potom prohne a vznikne „ježek“ s úhlednými kostkami, které od dužiny odřežete.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nejkrásnější místa v Česku aneb tipy na výlet
epochanacestach.cz

Nejkrásnější místa v Česku...

Do vybraných cizích...
Další holčička
epochalnisvet.cz

Další holčička

Po šesti týdnech, jež uplynuly od narození...
Dinosaurus do kapsy
21stoleti.cz

Dinosaurus do kapsy

Zřejmě jakéhosi praotce dinosaurů včetně ptakoještěrů...
Ria Hrušovská: Sport na prvním místě
nasehvezdy.cz

Ria Hrušovská: Sport na...

Do fitness se zamilovala už v roce 1996...
Mníšek pod Brdy: Nejen zámek překvapí
epochanacestach.cz

Mníšek pod Brdy: Nejen zámek...

Město ležící na úpatí...
Autor obřího Stalinova pomníku spáchal sebevraždu
epochaplus.cz

Autor obřího Stalinova...

„Po chvilce začaly prášky působit a sochař otočil kohoutkem...
Signál z vesmíru se opakuje každých 157 dnů
enigmaplus.cz

Signál z vesmíru se opakuje...

Jejich zdroj je neznámý a jejich chování...
Romantika v kempu
nasehvezdy.cz

Romantika v kempu

Kamencové jezero Autokemp na jižním břehu...
Savantský syndrom: Záhada geniality
epochaplus.cz

Savantský syndrom: Záhada...

Všichni známe příběhy o lidech s téměř...
0 shares