Domů     Naše originální kulinární tipy: Znáte třeba pilaf?
Naše originální kulinární tipy: Znáte třeba pilaf?
15.6.2020

Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu.

Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi – zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.

Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.

Na 4 porce

1 kg skopového masa

200 g kořenové zeleniy

1 cibule

300 g dlouhozrnné rýže

pár zrnek nového koření

4 hřebíčky

na špičku nože muškátového květu

sůl

120 g sádla

petrželka

Maso vcelku dusíme doměkka v tlakovém hrnci v troše slané vody s kořením. Ke konci přidáme zeleninu. Maso pokrájíme na kostky, zeleninu na nudličky. Opranou rýži osmažíme na části sádla, zalijeme procezenou šťávou z masa, přidáme horkou vodu a udusíme.

Vymastíme ohnivzdornou mísu. Smícháme osmaženou rýži s masem a zeleninou a dáme do mísy. Pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C. Před podáváním posypeme petrželkou.

Už jste jedli nutrii?

Pomaloučku – polehoučku se na pulty vybraných řeznictví vrací nutrie, zvířata podobná velké šedivé myši, ale s masem velmi vysoké kvality. V 80. letech toto „dietní“ maso hrálo prim na nemocničním jídelníčku.

Je zdravé, lehce se stravuje a složením se podobá králičímu. Nejde však o levnou záležitost, kilogram vyjde cca na 170 Kč, avšak celá nutrie váží přibližně od 2,5–3 kg.

Dáte si? Šálek vody svaříme s octem, solí, bobkovým listem a šesti kuličkami jalovce. Do nálevu uložíme nutrii na dva dny do lednice.

Poté maso osušíme, oddělíme kýty, hřbet protkneme slaninou, osolíme a opepříme.

Slaninu (100 g) nakrájíme na nudličky a rozehřejeme na pánvi. Přidáme jemně usekanou středně velkou cibuli a za stálého míchání necháme zrůžovět.

Vložíme připravené porce nutrie a pod pokličkou dusíme doměkka. Před dokončením šťávu zjemníme kouskem másla a zakapeme citronovou šťávou.

Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Desatero od maminky

Maso uchováme déle čerstvé, když jej zabalíme do listů kopřiv, obložíme plátky cibule, nebo zabalíme do plátna namočeného v octu.

Rýže bude chutnější, když ji před vařením opražíme na pánvičce.

Mírně připálenou rýži můžeme ještě zachránit, když na ni přiložíme krajíc chleba, který pohltí zápach a chuť po spálenině.

Strouhanku můžeme ještě před obalováním dochutit bylinkami a kořením. Můžeme taky přidat plátky mandlí a křupinky.

Mléko a pudink se nám při vaření nebudou připalovat, když hrnec nejdříve vymažeme máslem.

Aby mléko brzy nezkyslo, přidáme do něj špetku soli.

Chuť čerstvého křenu zjemníme, když kořen na hodinku ponoříme do kysaného mléka.

Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější, když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru.

Pečivo z křehkého těsta bude jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíme buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany.

Chléb a pečivo vydrží déle čerstvé, když k němu vložíme do sáčku půlku jablka.

Umíte jíst mango?

Stává se vám, že si koupíte v obchodě lákavý exotický plod a nevíte, jak se správně podává a upravuje? Paní domu vám poradí:

Kdy je zralé? Mango se sbírá nezralé (zelené a tvrdé), aby se převozem nepoškodilo. Zralé zežloutne, zčervená nebo zezlátne a změkne. Má silně aromatickou vůni.

Koupíte-li ještě nezralý plod, vložte ho do papírového sáčku společně s jedním banánem a nechte dozrát.

Jak se porcuje? Vezměte ostrý nůž, mango položte a uřízněte silný podélný plátek, co nejblíž u pecky. Pak plod otočte a udělejte totéž z druhé strany. Zbude vám střed manga s trochou dužiny a s peckou.

Jak ho servírujeme? Pokud připravujete nápoj nebo chcete ovoce rovnou jíst, dužinu z obou odkrojených plátků vydlabejte. Do kompotů a salátu se víc hodí, kdy dužinu v obou půlkách naříznete do mřížky (1×1 cm) tak, aby se nepoškodila slupka.

Ta se potom prohne a vznikne „ježek“ s úhlednými kostkami, které od dužiny odřežete.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

reklama
Související články
15.4.2024
Tak se to říkávalo a platí to i dnes. Jakmile ucítíte typickou vůni, je jasné, že nastala doba bezová. Vezměte košík a nůžky a vydejte se na lov. Uvidíte, že budete blahořečit chvíli, kdy jste překonali lenost. Na co se hodí? Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit. - Vynikající j
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
4.4.2024
Aby ne, jeho pověst je hodně pošramocená. Kolem glutamátu se vznáší strašák alergie, syndromu čínské restaurace, nabírání na váze i vážných nemocí, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Stačí říct glutamát a vybavíte si vydatně přichucenou nudlovou polévku z podřadných surovin nebo misku s chipsy, od níž se nedá odtrhnout, dokud není prázdná. Kaloricky často bohaté, ale výživově chudé jídl
1.4.2024
V obchodech se objevují už nějaký ten rok, přesto v naší kuchyni ještě nezdomácněly. A co je škoda. Díky své  krásně oranžové barvě jsou na talíři lákavé a nezklamou ani chuťově. Batáty jsou hlízy rostliny povijnice batátové nebo také jedlé. Pochází ze Střední Ameriky, a i když jsou některé tvarem trochu podobné bramborům, společného s nimi nemají nic. Dokonce batáty do Evropy přicestovaly dale
24.3.2024
Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně. Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba. Z pekárny totiž
reklama
reklama
Šikovné tipy
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn