Domů     Majonézy klasické i netradiční
Majonézy klasické i netradiční
18.2.2022

Mnohé hospodyňky dávají v kuchyni přednost doma vyrobeným majonézám před kupovanými. Každý kuchař potvrdí, že vyrobit doma tuto chutnou příměs do pokrmů vyžaduje určitou zkušenost. Některým hospodyňkám se to však doma opakovaně nedaří.

Naše mladá kuchařinka se pustila do domácí majonézy a ta se jí párkrát nepovedla. Stále chtěla přijít na to, v čem dělá chybu. Kamarádky jí doporučovaly dávat do ní jen žloutek, jiná zase, aby tam dle Dobromily Rettigové „vrazila celá vejce“.

Také jí radily, že dobrá klasická majonéza se má připravovat jen z čerstvých vajec, jinak se prý nepodaří. A to zkušený šéfkuchař Ladislav Nodl dobře věděl. Příprava majonézy patří k základům kulinářského umění.

Domácí majonéza je totiž základní omáčka a používá se k přípravě různých dalších omáček.

Současně vám poradíme, k jakým druhům jídla je použít, abyste docílily jedinečné chuti vašeho jídla. Podělíme se s vámi o tajemství přípravy různých majonéz od tradičních až po netradiční, které vám doporučujeme vyzkoušet. A věřte, že Ladislav Nodl ví, jak na to.

Majonéza klasická (základní)

2-3 žloutky (podle velikosti vajec), 200 g oleje, sůl, citronová šťáva

Do kotlíku (hlubší misky) vložíme dobře oddělené čerstvé žloutky, přidáme špetku soli, několik kapek citronové šťávy. Vše rozmícháme metlou na sníh a po kapkách zatíráme olej.

Teprve až se žloutky s olejem dobře spojí, můžeme olej přidávat po větším množství tenkým pramínkem, avšak za stálého míchání, až do zpracování celé dávky oleje.

Aby se povedla

– Majonézu připravujeme pouze z čerstvých žloutků a dobrého oleje.

– Předpokladem úspěchu je, aby obě suroviny byly přibližně stejně teplé, nikoliv však chladné.

– Srazí-li se majonéza, můžeme ji napravit tímto způsobem: Zvlášť v misce době rozmícháme l žloutek a do něj postupně zapracováváme sraženou majonézu.

Majonézový přeliv

300 g majonézy, 150 g vinného aspiku, šťáva z /2 citronu,50 g smetany na šlehání (mléka),sůl

Majonézu přichutíme solí, citronovou kůrou a lehce smícháme s chladným, ale tekutým aspikem. Nakonec zjemníme smetanou nebo mlékem. Majonézovým přelivem přeléváme vejce, ryby,

„leštíme“ tak i šunkovou pěnu a kuřecí prsíčka.

Humrová majonéza

250 g humřího masa, 50 g majonézy, 50 g šlehačky, 100 g jablek, šťáva z ½ citronu, sůl

Humří maso zbavíme chrupavčitých vláken, rozebereme ho na jemné nudličky, do misky přidáme oloupané, velmi jemné jablko. Pak přimícháme majonézu ochucenou solí, trochou cukru a citronovou šťávou. Nakonec zlehka vmícháme šlehačku.

Humrovou majonézou plníme rajčata, vejce, šunkové kornoutky, zdobíme jí chlebíčky. Doplněnou hlávkovým salátem nebo nakrájenými rajčaty ji můžeme podávat i jako samostatný pokrm.

Kuřecí majonéza

150 g pečeného nebo vařeného kuřecího masa bez kostí a kůže, 150 g majonézy, 100 g sterilovaného celeru, 50 g sterilovaných okurek, citronová šťáva nebo bílé víno, sůl, cukr

Pečené nebo vařené kuřecí maso, sterilovaný celer a okurku velmi jemně nakrájíme. Majonézu dochutíme citronovou šťávou nebo i bílým vínem, přisolíme a přisladíme cukrem. Hotovou majonézu promícháme s připraveným masem a zeleninou.

Kuřecí majonézou plníme máslové košíčky, šunkové kornoutky, rajčata, lodičky ze salátových okurek. Podáváme ji rovněž jako samostatný pokrm doplněnou hlávkovým salátem nebo rajčaty.

Tip: Do majonézy můžeme ještě přimíchat 50 g šlehačky.

Rybí majonéza

250 g majonézy (majolky), 250 g vařených vykostěných ryb (mořských nebo sladkovodních), citronová šťáva z ½ citronu, petrželová nať, cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Majonézu ochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a jemně sekanou petrželovou natí. Rybí maso uvaříme ve slané vodě s divokým kořením, necháme je okapat a pak ho jemně rozkrájíme. Smícháme s ochucenou majonézou.

Rybí majonéza je vhodnou náplní do rajčat, salátových okurek, paprik, paštiček z máslového těsta nebo na chlebíčky.

Šunková majonéza

250 g základní majonézy (majolky), šťáva z půlky citronu, petrželová nať, pažitka, sůl, 250 g šunky

Základní majonézu ochutíme citronovou šťávou, solí a jemně nasekanou petrželovou natí. Pak do ní zlehka vmícháme šunku nakrájenou na velmi tenké nudličky. Šunkovou majonézou plníme rajčata, papriky, větrníčky z páleného těsta. Můžeme ji podávat i jako předkrm, doplněnou syrovou zeleninou a pečivem.

Zkusíte sojonézu?

Sojová majonéza má jemnou, mírně sladkou chuť. Je výborná na dochucení teplých pokrmů, ale můžeme ji použít i na sendviče. Nejjemnější a nejkrémovější chuť získáte, pokud použijete slazené mléko.

2/3 šálku sojového mléka, 1 šálek řepkového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky jemné hořčice, 1- 2 lžičky černé soli, ½ lžičky pepře

Všechny suroviny- kromě oleje – vložte do velké nádoby. Mixér jemně nakloňte a začněte míchat při vysokých otáčkách 1 – 2 min. Měla by se vytvořit pěna a celek by měl mírně „vyrůst“. Za neustálého míchání pomalu přidávejte olej.

Množství oleje závisí na tom, jak hustou majonézu chcete mít. Uchovávejte v chladničce maximálně týden.

Majonéza z vody a cizrny

160 ml vody z cizrny (z jedné plechovky), 1 lžička jablečného octa, 1 lžička citronové šťávy,

½ lžičky černé soli, 1 lžíce kvasnicových vloček, 1 lžička jemné hořčice, velká špetka pepře,

1 ½ sklenice řepkového oleje

Všechny suroviny – kromě oleje – vložte do velké nádoby. Mixér opět jemně nakloňte, začněte míchat při vysokých otáčkách 1-2 minuty. Měla by se vytvořit postupně a celek by měl „vyrůst“. Za neustálého míchání pomalu přidávejte olej.

Množství oleje závisí na tom, jak hustou majonézu chcete mít. Uchovávejte v chladničce maximálně týden.

Foto: Shutterstock, Nakladatelství Bookmedia

Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
historyplus.cz
Boží muka sloužila k usmíření i jako pokuta
Údery kladiv do sekáčků zvoní do dáli. Nevzhledný kus žuly dostává pod rukama kameníků pevný tvar. „Ona si to zaslouží,“ prohodí jeden z upracovaných mužů, když si rukou utře zpocené čelo. Kamenná pocta pro mrtvou v podobě sloupu s výklenkem bude brzy hotova.   „Kam se zase zatoulal?“ ptá se sama sebe nešťastná žena a
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
nejsemsama.cz
Kanárské ostrovy: Teplo po celý rok
Co takhle si letos zpříjemnit zimu dovolenou na některém z krásných Kanárských ostrovů? Mají tam nejen úžasné pláže, ale i spoustu nádherných přírodních památek. Co může být lepšího než uniknout českému mrazivému počasí a alespoň část zimy strávit v teple u moře. Kanárské ostrovy jsou v tomto období jednou z nejoblíbenějších destinací. Jednotlivé ostrovy nabízí skvělé podmínky pro dovolenou, a pokud se plánujete vypravit
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
iluxus.cz
Navržen s funkční přesností: Victorinox ALOX Limited Edition 2025
Společnost Victorinox oznamuje uvedení limitované edice Alox 2025, jedenáctého pokračování vysoce uznávané výroční série. Letos kolekce představuje výraznou barvu Stone Red - sytou, uklidňující červen
Interiér, který vznikal v dialogu
rezidenceonline.cz
Interiér, který vznikal v dialogu
Impulzem k prvotnímu setkání architekta a klienta bylo doporučení. Co se zpočátku jevilo jako klasická standardní práce, postupně se vyvinulo v něco daleko neočekávanějšího. Byt v pražských Vršovicích s výhledem do Nuselského údolí koupil jeho majitel v rezidenčním projektu. Obytná plocha 174 m2 měla svým obyvatelům poskytnout příjemné a klidné útočiště v rušném městském prostředí.
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
enigmaplus.cz
Záhadný návštěvník na nočním nebi: Byl to druhohorní ptakoještěr?
Městečko Van Meter v americkém státě Iowa bylo založeno v roce 1869. Za svůj neobvyklý název vděčí rodině přistěhovalců z Nizozemska. O několik desítek let později se tato poklidná komunita proslavila
Treska v koriandrové krustě
tisicereceptu.cz
Treska v koriandrové krustě
Balíček s rybou v alobalu si otevřete každý až na talíři – vůně se na vás vyvalí, o chuti nemluvě. K rybě můžete připravit omáčku z bílého jogurtu, pár kapek citronu a špetky soli. Ingredience 1
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
epochanacestach.cz
Malebné Gosau: perla rakouských Alp
Solná komora (Salzkammergut) je jednou z nejmalebnějších oblastí Rakouska, která láká návštěvníky svou dechberoucí přírodou, historickými městečky a bohatou kulturní tradicí. Rozkládá se mezi alpskými vrcholy a průzračnými jezery, kterých je zde více než 70. Tato oblast je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO díky své jedinečné krajině a historickému významu. Nejznámějšími perlami Solné komory
Manžel se zamiloval do jiné
skutecnepribehy.cz
Manžel se zamiloval do jiné
Dobrák od kosti, pohodář, sympatický člověk. Tak nějak vidí mého manžela jeho kolegové, známí, naše děti a samozřejmě i já. Pak přišla sprcha! Byl to prostě odjakživa oblíbený a nekonfliktní člověk. Dával mi najevo lásku. Byla jsem přesvědčená, že málokdo má v životě takové štěstí jako já. Nemohla jsem si stěžovat na rodiče, kteří mi poskytli šťastné dětství
Rijád bude hostit World Expo 2030
epochalnisvet.cz
Rijád bude hostit World Expo 2030
Saúdská Arábie je uznávána jako přední destinace. Není proto úplným překvapením, že si Rijád zajistil šanci na pořádání světové výstavy v roce 2030. Po Dubaji v roce 2020 je tak druhým městem na Blízkém východě, jemuž se této příležitosti dostane. Město v hlasování předstihlo konkurenty Řím a Pusan ​​v Jižní Koreji. Světová výstava se
Výlety Dopity za milenkou?
nasehvezdy.cz
Výlety Dopity za milenkou?
Vypadá to, že je úplně na dně! Agáta Hanychová (39) marodila, musela brát antibiotika. A podle všeho zjistila, že ve svém manželovi nemá takovou oporu, jak doufala. Proslýchá se, že Miroslav Dopit
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
21stoleti.cz
Samci komárů budou díky genetické úpravě trávit samice svým spermatem
Každý rok zemře na nemoci přenášené komáry přes milion lidí na celém světě. Postřiky insekticidy, které mají vymýtit komáry ze zamořených oblastí, jsou neúčinné, protože si na ně komáři snadno budují
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
epochaplus.cz
Michelle Stuartová: Blíž k zemi i hlíně
Předtím, než se začala naplno věnovat umění, pracovala jako armádní topografka. To znamená, že pro vojsko mapovala terén. Možná právě proto měla ke krajině velmi úzký vztah. Malovala na dlouhé role papíru hlínou – často přímo venku –, nebo na ně přenášela strukturu přírodních povrchů. Zanechala ale dílo i přímo v krajině. Když ji umělecké centrum v americkém Oregonu