Domů     Silikon v kuchyni: Náš nový moderní pomocník
Silikon v kuchyni: Náš nový moderní pomocník
21.2.2022

Když do našich příbytků vtrhl tenhle materiál, způsobil takřka revoluci. Dnes už ho najdete snad v každé kuchyni. A proč je tak oblíbený?

Jen si vzpomeňte na prvotní nedůvěru. Je to barevné, vypadá to jako guma a přitom se v tom peče? Do té chvíle nemyslitelné. Zároveň se objevovaly zprávy o závadnosti některých výrobků. Ale jak čas plynul, silikonové nádobí se u nás zabydlelo.

Přitom nejde o to, že by silikon měl vytlačit ostatní materiály, jen prostě v některých oblastech, jako je třeba pečení, poskytuje výhody, které nepřehlédnete. Třeba když už léta nejste schopni vyklopit bábovku, aniž byste ji poškodili. Ale vezměme to popořadě. Začněme tím nejčastěji používaným, a to jsou různé formy a formičky.

Výhody

Nepřilnavý povrch – není třeba formy vymazávat tukem ani vysypávat strouhankou, moukou nebo kokosem. A co je nejdůležitější, už nikdy nebudete mít problém vyklepnout muffiny, bábovku nebo jiné, i třeba složité tvary.

Úspora energie – vysoká tepelná vodivost silikonové formy zkracuje pečení až o 30 %. Některé hospodyňky tvrdí, že bábovku lze upéct při 230 °C za 20 minut. Zajásají i zarytí ekologové.

Žádná energie v troubě není spotřebována na rozpálení formy, všechna jde na přípravu jídla.

Skladnost – formu můžete složit nebo srolovat tak, že zabere minimum místa, což se v kuchyni vždycky hodí.

Odolnost – bábovky, srnčí hřbety, muffiny nebo dortové formy mohou sloužit jak pro přípravu teplých moučníků, tak i pro zmrazování předpečených polotovarů či jako formy na mražené pochoutky, protože silikon odolá teplotám od – 60 °C až do 230 °C.

Jednoduchá údržba – můžete je mýt ručně, ale i v myčce na nádobí.

Nepohlcuje pachy – po použití se nádobí opláchne a je opět připraveno k přípravě dalšího pokrmu. Klidně můžete v jednom a tomtéž silikonovém nádobí jednou péci rybu a jindy zase třeba sladké palačinky.

Nezničitelnost – pokud formu nepoškodíte nesprávnou manipulací, vydrží několik tisíc použití.

Nehrozí popálení – i když silikon snáší vysoké teploty, není z vnější strany nikdy horký, takže riziko popálení naprosto odpadá.

Jsou hezké – příjemný vzhled různobarevných forem lze využít k servírování pokrmů přímo z mrazáku či trouby.

Nevýhody

Samozřejmě, že i ty existují. Například manipulace s těstem v silikonových formách vyžaduje určitou opatrnost, špatně uchopená forma se může ohnout a obsah vyklopíte. Proto se také silikonové formy hodí spíš na domácí pečení.

Asi je nebudou používat profesionálové, kteří musí vyrobit bábovky, dorty a další zákusky v desítkách a stovkách kusů a musí s nimi hlavně rychle manipulovat. Komu ale nějaká minutka navíc nevadí, ocení spíš všechny výše uvedené výhody.

Pár praktických rad

Při prvním použití je vhodné formu navlhčit teplou vodou, osušit a vymastit tukem (pouze poprvé, pak už nikdy).

Pamatujte, že forma nesnese přímý oheň. Mohla by se poškodit.

Po upečení je dobré položit nádobí na rošt nebo na mřížku. Teplo se rovnoměrně rozvrství a pokrm si tak bezpečně udrží svůj tvar.

Nekrájejte pokrmy uvnitř formy, neboť by se mohla poškodit.

Při mytí formy většinou postačí papírová utěrka nebo ubrousek, rozhodně na ni nechoďte s drátěnkou.

Než budete do formy lít těsto, raději si ji rovnou postavte na rošt či na plech. Pružnost silikonu se po nalití těsta stává vaším nepřítelem a žádný příliš rychlý pohyb vám neodpustí.

Jak vybírat?

Pokud si budete vybírat kuchyňské náčiní a pomůcky, počítejte s tím, že cena většinou určuje kvalitu – například čím má výrobek (například forma na pečení) silnější stěnu, tím je odolnější.

Pokud se při ohnutí materiálu na hraně ohybu objeví bílá barva nebo se barva nějak jinak změní, svědčí to o nízké kvalitě výrobku. Kvalitní silikonové kuchyňské pomůcky, náčiní a formy na pečení nesmí mít gumový zápach.

Praktické maličkosti

Kromě forem a většího nádobí hospodyňky již dávno objevily spoustu pomůcek, které jim dokáží usnadnit práci. Podívejme se alespoň na některé.

Rukavice – ochrání ruce před popálením od horkého hrnce, pekáče nebo pánve o teplotě až do 300 C°. Dostanete ji pro praváky i pro leváky a je bezesporu bezpečnější než klasická chňapka, která se při styku s horkou nádobou snadno propálí.

Navíc protiskluzové vlastnosti silikonu zajistí pevné uchopení.

Naprosto stejné vlastnosti má silikonová podložka pod horké hrnce, která chrání pracovní desku před poškozením a kromě toho je šikovnou pomůckou pro přípravu sýrové rolády, pečení drobných cukrovinek nebo na pizzu.

Mašlovačka – oproti té klasické neabsorbuje silikonová žádné chutě ani zápach, neobarví se ani červenou paprikou a lze ji snadno umýt tak, že stále vypadá jako nová. Je vynikající pomůckou při pečení a grilování.

Spony – oceníte, pokud si rádi pochutnáváte na masových či zeleninových roládách.

Jsou žáruvzdorné i mrazuvzdorné, plastické a pružné, proto se s nimi dobře pracuje – lehce se přizpůsobí potřebné velikosti, k potravinám se nelepí a na rozdíl od kovových spon nepoškozují nepřilnavé povrchy nádobí.

Šlehací metly – využijete například při míchání ranních kaší v nádobě s nepřilnavým povrchem.

Silikonová poklička – málo známý a docela zajímavý vynález. Díky přilnavosti jí můžete vzduchotěsně uzavřít jakoukoliv nádobu s plochým okrajem. Nemusíte se ani trápit velikostí – pokličkou lze přiklopit jakýkoliv otvor, který je menší než ona sama:

Jednoduše se přisaje a je jedno, zda je nádoba ze skla, kovu, keramiky nebo plastu. Některé pokličky jsou konstruovány tak, že na nich lze v páře vařit zeleninu.

Vál na těsto – dokonale přilne ke stolu, těsto se na něj nelepí, je skladný, lze jej srolovat či složit. Snadno se čistí, můžete ho klidně použít i jako podložku pod horké nádobí.

Štítky:
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
21stoleti.cz
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
Československo jako samostatný stát bylo v té době velmi mladé. Sotva sedm let uplynulo od jeho vzniku v roce 1918. Ovšem česká identita má mnohem hlubší kořeny. Mnoho z těchto kořenů se skrývá pod Pr
Zvuk, který se mi už nevrátil
skutecnepribehy.cz
Zvuk, který se mi už nevrátil
Neslyším, ale i ticho má zvláštní sílu. Poslouchám ho každý den, když si sednu ke stolu s hrnkem slabého čaje a dívám se z okna na dvorek. Vždycky jsem měla ráda rána. Ne kvůli východu slunce, ten jsem často zaspala, ale kvůli tomu klidu, který přichází dřív než první hluk ulice. Poslední dva roky je ticho jiné. Přestala jsem slyšet
Castro byl zmrzlinový maniak
epochalnisvet.cz
Castro byl zmrzlinový maniak
Už se na to nemůže dívat…Célia Sánchezová, Castrova spolubojovnice a možná i něco víc, dál nehodlala snášet, že se Fidel někdy k jídlu nedostane třeba celý den a pak si v noci vaří špagety, na jejichž přípravě si zakládal…„Potřebuje kuchaře,“ řekla si. Volba padne na Erasma Hernándeze.   Po očku pozoruje, jak si muži kolem
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
historyplus.cz
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
Vzájemné spory jim nedovolily ovládnout celou Byzanc, křižáci si tím zadělají na spoustu problémů. Nejsou to ale jenom Byzantinci, kdo jim už brzy začne dělat problémy. Zuby na nově vytvořené Latinské císařství si brousí i bulharský car! Papež Inocenc III. (asi 1161–1216) v roce 1198 vyhlašuje v pořadí čtvrtou křížovou výpravu do Svaté země. Jakožto
Tradiční lamely v moderním pojetí
rezidenceonline.cz
Tradiční lamely v moderním pojetí
Usměrnit, omezit i zcela eliminovat přísun slunečních i světelných paprsků do interiéru, jemuž dodají i žádoucí dekorativnost. To spolehlivě dovedou osvědčené lamelové žaluzie. U vnitřních žaluzií je estetický efekt jedním z podstatných parametrů výběru. Někdy rozhoduje i způsob a místo instalace – u některých typů je totiž horní nosič žaluzií řešen univerzálně, takže je lze připevnit na stěnu i na strop.
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
iluxus.cz
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
Pražský Black Angel’s Bar byl i letos zařazen do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars, kde se pro rok 2024/2025 umístil na 357. místě. Tato celosvětová platforma oceňuje špičkové podniky v
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
Britský stavební inženýr Ken Walters (*1956) žije pohodový, spokojený život. Vše se však změní na podzim roku 1986. Během nešťastné havárie si zlomí záda a vypadá to, že stráví zbytek života na vozíčk
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
epochaplus.cz
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
Když se řekne Japonsko, mnozí si vybaví ikonické růžové květy sakur. Tento opadavý strom, nebo spíše keř, je ale mnohem víc než jen pastva pro oči. Je to pulzující symbol japonské historie, kultury i hluboké filozofie, která se proplétá s osudy národa. Připravte se na cestu do světa, kde růžová barva není jen barvou, ale
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
nasehvezdy.cz
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
Trochu se to dalo čekat! Zpráva o tom, že herec Michael Douglas (80), známý třeba z filmu Základní instinkt, chce při návštěvě filmového festivalu v Karlových Varech povečeřet i se svou někdejší známo
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
nejsemsama.cz
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
Kokořínsko je krásná přírodní oblast plná skal, jezírek, ale i romantických roklí a hezkých pískovcových útvarů. Kokořínsko patří mezi chráněné krajinné oblasti. A není se čemu divit, protože tamní příroda je vskutku nádherná a dechberoucí. Jedná se o místo, které je jako stvořené pro pohodový jednodenní výlet. Stačí si jen vzít pohodlné oblečení, do batohu svačinu,
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
epochanacestach.cz
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
Řady lidí, kteří v létě vyrazí na dovolenou autem, se letos ještě rozšířily. Mohou za to především restrikce související s pandemií a nejistota spojená s leteckými a autobusovými zájezdy. Oblíbenou dovolenkovou destinací v přijatelné dojezdové vzdálenosti je Itálie, do které každoročně zamíří tisíce Čechů. Jak dojet hladce do cíle, které cesty můžete využít a na
Čína s chilli papričkou a arašídy
tisicereceptu.cz
Čína s chilli papričkou a arašídy
Potěší všechny gurmány, kteří si potrpí na výrazné chutě. Ingredience 500 g kuřecích stehenních či prsních řízků 2 červené a zelené papriky 1 čestvá chilli paprička hrst solených arašídů 1 c