Domů     Silikon v kuchyni: Náš nový moderní pomocník
Silikon v kuchyni: Náš nový moderní pomocník
21.2.2022

Když do našich příbytků vtrhl tenhle materiál, způsobil takřka revoluci. Dnes už ho najdete snad v každé kuchyni. A proč je tak oblíbený?

Jen si vzpomeňte na prvotní nedůvěru. Je to barevné, vypadá to jako guma a přitom se v tom peče? Do té chvíle nemyslitelné. Zároveň se objevovaly zprávy o závadnosti některých výrobků. Ale jak čas plynul, silikonové nádobí se u nás zabydlelo.

Přitom nejde o to, že by silikon měl vytlačit ostatní materiály, jen prostě v některých oblastech, jako je třeba pečení, poskytuje výhody, které nepřehlédnete. Třeba když už léta nejste schopni vyklopit bábovku, aniž byste ji poškodili. Ale vezměme to popořadě. Začněme tím nejčastěji používaným, a to jsou různé formy a formičky.

Výhody

Nepřilnavý povrch – není třeba formy vymazávat tukem ani vysypávat strouhankou, moukou nebo kokosem. A co je nejdůležitější, už nikdy nebudete mít problém vyklepnout muffiny, bábovku nebo jiné, i třeba složité tvary.

Úspora energie – vysoká tepelná vodivost silikonové formy zkracuje pečení až o 30 %. Některé hospodyňky tvrdí, že bábovku lze upéct při 230 °C za 20 minut. Zajásají i zarytí ekologové.

Žádná energie v troubě není spotřebována na rozpálení formy, všechna jde na přípravu jídla.

Skladnost – formu můžete složit nebo srolovat tak, že zabere minimum místa, což se v kuchyni vždycky hodí.

Odolnost – bábovky, srnčí hřbety, muffiny nebo dortové formy mohou sloužit jak pro přípravu teplých moučníků, tak i pro zmrazování předpečených polotovarů či jako formy na mražené pochoutky, protože silikon odolá teplotám od – 60 °C až do 230 °C.

Jednoduchá údržba – můžete je mýt ručně, ale i v myčce na nádobí.

Nepohlcuje pachy – po použití se nádobí opláchne a je opět připraveno k přípravě dalšího pokrmu. Klidně můžete v jednom a tomtéž silikonovém nádobí jednou péci rybu a jindy zase třeba sladké palačinky.

Nezničitelnost – pokud formu nepoškodíte nesprávnou manipulací, vydrží několik tisíc použití.

Nehrozí popálení – i když silikon snáší vysoké teploty, není z vnější strany nikdy horký, takže riziko popálení naprosto odpadá.

Jsou hezké – příjemný vzhled různobarevných forem lze využít k servírování pokrmů přímo z mrazáku či trouby.

Nevýhody

Samozřejmě, že i ty existují. Například manipulace s těstem v silikonových formách vyžaduje určitou opatrnost, špatně uchopená forma se může ohnout a obsah vyklopíte. Proto se také silikonové formy hodí spíš na domácí pečení.

Asi je nebudou používat profesionálové, kteří musí vyrobit bábovky, dorty a další zákusky v desítkách a stovkách kusů a musí s nimi hlavně rychle manipulovat. Komu ale nějaká minutka navíc nevadí, ocení spíš všechny výše uvedené výhody.

Pár praktických rad

Při prvním použití je vhodné formu navlhčit teplou vodou, osušit a vymastit tukem (pouze poprvé, pak už nikdy).

Pamatujte, že forma nesnese přímý oheň. Mohla by se poškodit.

Po upečení je dobré položit nádobí na rošt nebo na mřížku. Teplo se rovnoměrně rozvrství a pokrm si tak bezpečně udrží svůj tvar.

Nekrájejte pokrmy uvnitř formy, neboť by se mohla poškodit.

Při mytí formy většinou postačí papírová utěrka nebo ubrousek, rozhodně na ni nechoďte s drátěnkou.

Než budete do formy lít těsto, raději si ji rovnou postavte na rošt či na plech. Pružnost silikonu se po nalití těsta stává vaším nepřítelem a žádný příliš rychlý pohyb vám neodpustí.

Jak vybírat?

Pokud si budete vybírat kuchyňské náčiní a pomůcky, počítejte s tím, že cena většinou určuje kvalitu – například čím má výrobek (například forma na pečení) silnější stěnu, tím je odolnější.

Pokud se při ohnutí materiálu na hraně ohybu objeví bílá barva nebo se barva nějak jinak změní, svědčí to o nízké kvalitě výrobku. Kvalitní silikonové kuchyňské pomůcky, náčiní a formy na pečení nesmí mít gumový zápach.

Praktické maličkosti

Kromě forem a většího nádobí hospodyňky již dávno objevily spoustu pomůcek, které jim dokáží usnadnit práci. Podívejme se alespoň na některé.

Rukavice – ochrání ruce před popálením od horkého hrnce, pekáče nebo pánve o teplotě až do 300 C°. Dostanete ji pro praváky i pro leváky a je bezesporu bezpečnější než klasická chňapka, která se při styku s horkou nádobou snadno propálí.

Navíc protiskluzové vlastnosti silikonu zajistí pevné uchopení.

Naprosto stejné vlastnosti má silikonová podložka pod horké hrnce, která chrání pracovní desku před poškozením a kromě toho je šikovnou pomůckou pro přípravu sýrové rolády, pečení drobných cukrovinek nebo na pizzu.

Mašlovačka – oproti té klasické neabsorbuje silikonová žádné chutě ani zápach, neobarví se ani červenou paprikou a lze ji snadno umýt tak, že stále vypadá jako nová. Je vynikající pomůckou při pečení a grilování.

Spony – oceníte, pokud si rádi pochutnáváte na masových či zeleninových roládách.

Jsou žáruvzdorné i mrazuvzdorné, plastické a pružné, proto se s nimi dobře pracuje – lehce se přizpůsobí potřebné velikosti, k potravinám se nelepí a na rozdíl od kovových spon nepoškozují nepřilnavé povrchy nádobí.

Šlehací metly – využijete například při míchání ranních kaší v nádobě s nepřilnavým povrchem.

Silikonová poklička – málo známý a docela zajímavý vynález. Díky přilnavosti jí můžete vzduchotěsně uzavřít jakoukoliv nádobu s plochým okrajem. Nemusíte se ani trápit velikostí – pokličkou lze přiklopit jakýkoliv otvor, který je menší než ona sama:

Jednoduše se přisaje a je jedno, zda je nádoba ze skla, kovu, keramiky nebo plastu. Některé pokličky jsou konstruovány tak, že na nich lze v páře vařit zeleninu.

Vál na těsto – dokonale přilne ke stolu, těsto se na něj nelepí, je skladný, lze jej srolovat či složit. Snadno se čistí, můžete ho klidně použít i jako podložku pod horké nádobí.

Štítky:
Související články
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
reklama
Šikovné tipy
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Adventní kalendář s vánoční hvězdou
Adventní kalendář nemusí být jen radost pro děti, ale klidně i luxusní dekorace do obýváku. Přitom nemusí být drahá. Potřebovat budete slaměný korpus na věnec a koš stejného průměru z úpletového materiálu, slámy, mořské trávy, vodního hyacintu nebo bambusu. Koš poslouží jako obal na květináč vánoční hvězdy, které už jsou k dostání. Korpus ozdobte stuhou. […]
Očistná kúra pro koberce
Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas důkladně vyčistit do hloubky. Existuje několik způsobů čištění, ten nejvhodnější vždy vyberte podle materiálu koberce, délky vlasu a také podle jeho barevného provedení. Na výběr máte suché (čisticí prášek a suchá pěna) nebo […]
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
Ty podivné zvuky děsily celou naší vesnici. Vycházely z opuštěné staré hrobky, ze které zmizel kamenný andělíček. Zloděj ho musel vrátit! Rány mě probraly ze zamyšlení. Stála jsem u hrobu svých rodičů a vzpomínala. Ten zvuk byl nepříjemný. A nebyl daleko. Vycházel z míst, kde stávaly staré, opuštěné hrobky po Němcích, kteří byli z kraje odsunuti. Už se smrákalo, bylo to
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
enigmaplus.cz
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
Zejména v Rakousku a v Bavorsku se můžeme setkat s původně alpským strašidlem, rohatou příšerou jménem krampus. Tato bytost bývá také nazývána koňský čert nebo horský čert. Rozhodně není prý radno dív
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
nejsemsama.cz
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
Sušenky Madeleine (čti: madlen) neboli madlenky vznikly v Lotrinsku, kde je prý upekla komorná Madeleine polskému králi Stanislavovi. Tomu tak zachutnaly, že je po ní také pojmenoval. Potřebujete: ✿ 85 g másla ✿ 160 g hladké mouky ✿ 1 lžičku kypřicího prášku ✿ 2 vejce ✿ 85 g cukru krupice ✿ špetku soli ✿ 1 lžičku vanilkového extraktu ✿
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
iluxus.cz
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
TAG Heuer představuje nový Formula 1 Chronograph x Oracle Red Bull Racing, limitovanou edici, která vzdává hold dvěma dekádám úspěchů týmu Oracle Red Bull Racing. Tento jedinečný model oslavuje závodn
Nehody jsou prokletím Janžurové
nasehvezdy.cz
Nehody jsou prokletím Janžurové
Nejspíš i herci očekávají, že nebezpečí na ně bude číhat spíše během natáčení někde v přírodě. Ale herečka Iva Janžurová (84) může dlouze vyprávět, že o život může jít i na prknech, která znamenají sv
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
historyplus.cz
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
Adam František ze Schwarzenbergu se prochází po pátém nádvoří svého sídla v Českém Krumlově a obhlíží monument, který zdědil docela nedávno po své tetě Marii Ernestině. Ve chvatu jej dostihne panoš se správou, která je chráněna císařskou pečetí. Kníže pečeť rozlomí zkušeně, jako již mnohé předtím, a čte. „Císař přijede do Čech! Uvítáme ho zde
Trudný život starověkých učenců:  Věřil Pythagoras v převtělování duší?
21stoleti.cz
Trudný život starověkých učenců: Věřil Pythagoras v převtělování duší?
Politik Solón vymyslel spoustu užitečných zákonů. Jenom díky němu se třeba občané mohli odvolat proti rozhodnutí úřadů. Nicméně všechny Solónovy reformy někdy zastiňuje poněkud přízemnější „výmysl“. „
Napoleona III. děsil pekelný bastard
epochalnisvet.cz
Napoleona III. děsil pekelný bastard
„Jaký nesmysl zas po mně bude chtít,“ povzdechne si císař Napoleon III. Právě mu oznámili, že jeho bratranec, hrabě Léon, žádá o přijetí. Tento nemanželský syn slavného Bonaparta nezná míru a nemá zábrany.   Charles Léon (1806–1881) byl prvním synem Napoleona Bonaparta (1769–1821), sice nemanželským, ale osudově důležitým. Stal se pro císaře důkazem, že je
Holandské masové kuličky bitterballen
tisicereceptu.cz
Holandské masové kuličky bitterballen
Tahle skvělá holandská masová chuťovka připomíná krokety, může mít třeba i podobu válečků. Potřebujete 8 lžic másla 120 g hladké mouky + na obalení 700 ml hovězího vývaru 2 lžíce čerstvé petr
Jak nám obrazy mohou pomoci?
epochaplus.cz
Jak nám obrazy mohou pomoci?
V arteterapii není potřeba, abyste oplývali bůhvíjakým talentem. Důležitější je chuť, fantazie a odvaha projevit se. Obrazy nás provázejí po celý život. Nejen ty přivěšené na zdi, ale také naše vnitřní obrazy – jako jsou například sny přicházející ve spánku. Mohou nám být příjemné, nebo se nám nelíbit, nebo nás dokonce děsit a strašit. Ve
Perly Saska
epochanacestach.cz
Perly Saska
Pro mnoho obyvatel je už běžné, že si do sousedního Německa zajedou na nákupy. Další turisté z Čech svou návštěvu Saska omezí jen na vánoční trhy v Drážďanech. Je to ale velká škoda. Samotné Drážďany i jejich okolí nabízejí tolik atraktivních míst, že se určitě vyplatí udělat si v Sasku delší dovolenou. Drážďany mají několik jasných turistických cílů
Luxusní sen proměněný v realitu
rezidenceonline.cz
Luxusní sen proměněný v realitu
Při vytváření obytného komfortu jsou lidé vedeni svými osobními potřebami a preferencemi s cílem dosáhnout esteticky vyváženého, harmonického prostředí a očekávaného obytného komfortu. Přesně to se také podařilo realizací návrhu, který svým německým klientům připravila žádaná ruská designérka Tatiana Boronina. Do posledního detailu úchvatný interiér domu v Hannoveru je mistrovskou kombinací minimalismu s vysoce dekorativními