Domů     Silikon v kuchyni: Náš nový moderní pomocník
Silikon v kuchyni: Náš nový moderní pomocník
21.2.2022

Když do našich příbytků vtrhl tenhle materiál, způsobil takřka revoluci. Dnes už ho najdete snad v každé kuchyni. A proč je tak oblíbený?

Jen si vzpomeňte na prvotní nedůvěru. Je to barevné, vypadá to jako guma a přitom se v tom peče? Do té chvíle nemyslitelné. Zároveň se objevovaly zprávy o závadnosti některých výrobků. Ale jak čas plynul, silikonové nádobí se u nás zabydlelo.

Přitom nejde o to, že by silikon měl vytlačit ostatní materiály, jen prostě v některých oblastech, jako je třeba pečení, poskytuje výhody, které nepřehlédnete. Třeba když už léta nejste schopni vyklopit bábovku, aniž byste ji poškodili. Ale vezměme to popořadě. Začněme tím nejčastěji používaným, a to jsou různé formy a formičky.

Výhody

Nepřilnavý povrch – není třeba formy vymazávat tukem ani vysypávat strouhankou, moukou nebo kokosem. A co je nejdůležitější, už nikdy nebudete mít problém vyklepnout muffiny, bábovku nebo jiné, i třeba složité tvary.

Úspora energie – vysoká tepelná vodivost silikonové formy zkracuje pečení až o 30 %. Některé hospodyňky tvrdí, že bábovku lze upéct při 230 °C za 20 minut. Zajásají i zarytí ekologové.

Žádná energie v troubě není spotřebována na rozpálení formy, všechna jde na přípravu jídla.

Skladnost – formu můžete složit nebo srolovat tak, že zabere minimum místa, což se v kuchyni vždycky hodí.

Odolnost – bábovky, srnčí hřbety, muffiny nebo dortové formy mohou sloužit jak pro přípravu teplých moučníků, tak i pro zmrazování předpečených polotovarů či jako formy na mražené pochoutky, protože silikon odolá teplotám od – 60 °C až do 230 °C.

Jednoduchá údržba – můžete je mýt ručně, ale i v myčce na nádobí.

Nepohlcuje pachy – po použití se nádobí opláchne a je opět připraveno k přípravě dalšího pokrmu. Klidně můžete v jednom a tomtéž silikonovém nádobí jednou péci rybu a jindy zase třeba sladké palačinky.

Nezničitelnost – pokud formu nepoškodíte nesprávnou manipulací, vydrží několik tisíc použití.

Nehrozí popálení – i když silikon snáší vysoké teploty, není z vnější strany nikdy horký, takže riziko popálení naprosto odpadá.

Jsou hezké – příjemný vzhled různobarevných forem lze využít k servírování pokrmů přímo z mrazáku či trouby.

Nevýhody

Samozřejmě, že i ty existují. Například manipulace s těstem v silikonových formách vyžaduje určitou opatrnost, špatně uchopená forma se může ohnout a obsah vyklopíte. Proto se také silikonové formy hodí spíš na domácí pečení.

Asi je nebudou používat profesionálové, kteří musí vyrobit bábovky, dorty a další zákusky v desítkách a stovkách kusů a musí s nimi hlavně rychle manipulovat. Komu ale nějaká minutka navíc nevadí, ocení spíš všechny výše uvedené výhody.

Pár praktických rad

Při prvním použití je vhodné formu navlhčit teplou vodou, osušit a vymastit tukem (pouze poprvé, pak už nikdy).

Pamatujte, že forma nesnese přímý oheň. Mohla by se poškodit.

Po upečení je dobré položit nádobí na rošt nebo na mřížku. Teplo se rovnoměrně rozvrství a pokrm si tak bezpečně udrží svůj tvar.

Nekrájejte pokrmy uvnitř formy, neboť by se mohla poškodit.

Při mytí formy většinou postačí papírová utěrka nebo ubrousek, rozhodně na ni nechoďte s drátěnkou.

Než budete do formy lít těsto, raději si ji rovnou postavte na rošt či na plech. Pružnost silikonu se po nalití těsta stává vaším nepřítelem a žádný příliš rychlý pohyb vám neodpustí.

Jak vybírat?

Pokud si budete vybírat kuchyňské náčiní a pomůcky, počítejte s tím, že cena většinou určuje kvalitu – například čím má výrobek (například forma na pečení) silnější stěnu, tím je odolnější.

Pokud se při ohnutí materiálu na hraně ohybu objeví bílá barva nebo se barva nějak jinak změní, svědčí to o nízké kvalitě výrobku. Kvalitní silikonové kuchyňské pomůcky, náčiní a formy na pečení nesmí mít gumový zápach.

Praktické maličkosti

Kromě forem a většího nádobí hospodyňky již dávno objevily spoustu pomůcek, které jim dokáží usnadnit práci. Podívejme se alespoň na některé.

Rukavice – ochrání ruce před popálením od horkého hrnce, pekáče nebo pánve o teplotě až do 300 C°. Dostanete ji pro praváky i pro leváky a je bezesporu bezpečnější než klasická chňapka, která se při styku s horkou nádobou snadno propálí.

Navíc protiskluzové vlastnosti silikonu zajistí pevné uchopení.

Naprosto stejné vlastnosti má silikonová podložka pod horké hrnce, která chrání pracovní desku před poškozením a kromě toho je šikovnou pomůckou pro přípravu sýrové rolády, pečení drobných cukrovinek nebo na pizzu.

Mašlovačka – oproti té klasické neabsorbuje silikonová žádné chutě ani zápach, neobarví se ani červenou paprikou a lze ji snadno umýt tak, že stále vypadá jako nová. Je vynikající pomůckou při pečení a grilování.

Spony – oceníte, pokud si rádi pochutnáváte na masových či zeleninových roládách.

Jsou žáruvzdorné i mrazuvzdorné, plastické a pružné, proto se s nimi dobře pracuje – lehce se přizpůsobí potřebné velikosti, k potravinám se nelepí a na rozdíl od kovových spon nepoškozují nepřilnavé povrchy nádobí.

Šlehací metly – využijete například při míchání ranních kaší v nádobě s nepřilnavým povrchem.

Silikonová poklička – málo známý a docela zajímavý vynález. Díky přilnavosti jí můžete vzduchotěsně uzavřít jakoukoliv nádobu s plochým okrajem. Nemusíte se ani trápit velikostí – pokličkou lze přiklopit jakýkoliv otvor, který je menší než ona sama:

Jednoduše se přisaje a je jedno, zda je nádoba ze skla, kovu, keramiky nebo plastu. Některé pokličky jsou konstruovány tak, že na nich lze v páře vařit zeleninu.

Vál na těsto – dokonale přilne ke stolu, těsto se na něj nelepí, je skladný, lze jej srolovat či složit. Snadno se čistí, můžete ho klidně použít i jako podložku pod horké nádobí.

Štítky:
reklama
Související články
8.6.2023
Koření obsahuje tolik éterických olejů, že už v nepatrném množství změní chuť jídla. A stejně mocně může působit na zdraví. Účinek se přirozeně liší druh od druhu, a to nejen v působení, ale i jeho intenzitě. Tentokrát jsme vybrali pět nejsilnějších druhů koření na nejběžnější neduhy. Skořice Ačkoli si toto koření spojujeme především s báječnou vůní moučníků a cukroví, dopřávat by si ho měli hl
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
epochanacestach.cz
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
Jen o pár kilometrů od Krašova nás uprostřed lesů zaujme vypínající se věž zříceniny hradu Libštejn. Byl založen ve 14. století a svého času býval také proslulým vězením. Pro obléhání však neměl ideální umístění, protože sice stál na vysokém kopci, ale několik ještě vyšších bylo poblíž, takže odtud mohlo nepřátelské dělostřelectvo pálit ostošest. V období vrcholného
Plněná vejce
tisicereceptu.cz
Plněná vejce
Vejce vařená natvrdo podáváme s různými přílohami, rozpůlená plníme nebo obkládáme, při jejich přípravě používáme pomazánky, saláty i pěny. Jsou proto velmi vděčnou variantou ultra rychlého pohoštění,
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
epochalnisvet.cz
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
Bermudský trojúhelník zná každý, ten Aljašský je tak trochu v jeho stínu. Přitom jen od roku 1988 v něm zmizí více než 16 000 lidí! I v tomto případě obestírají místo nejrůznější konspirační teorie, p
Spojila se s matkou před narozením?
skutecnepribehy.cz
Spojila se s matkou před narozením?
Když mi matka řekla, že za ní naše Lucka ve snu chodí, říkala jsem si, že se už zbláznila. Pak mi to ale po letech dcera potvrdila. V rodině jsem nikdy nezažila moc dobré vztahy. Zejména s matkou jsem si rozuměla docela špatně. Štvalo mě, jak mi do všeho mluví a jak je přehnaně emotivní, někdy téměř až
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
epochaplus.cz
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
Jeho druh každé sousto pečlivě a labužnicky přežvýkává. Trvá dlouho, než ho konečně spolkne. V civilizaci by mu kamarádovo chování nevadilo, ale tady ho přítelovy rituály dohánějí k šílenství. Ponorko
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
nasehvezdy.cz
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
Co se týče vztahů, je herečka Kristýna Frejová (51) ze Zákonů vlka tajemná jako hrad v Karpatech. Šuškalo se, že randí s jakýmsi Honzou, tomu je však už, zdá se, konec. Nedávno se totiž nechala slyš
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
nasehvezdy.cz
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
Bude svatba? Anebo z ní vzhledem k nynějším politováníhodným událostem sejde? Zamilovaná Daniela Písařovicová (44) se již definitivně přestěhovala k Ondřeji Brzobohatému (40). Zdálo se tudíž, že j
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
iluxus.cz
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
Teplé letní dny jsou konečně tady, a jak si je lépe vychutnat než v příjemné společnosti. Ať už zamíříte ven s přáteli, s partnerem na romantickou večeři či si dopřejete chvilku o samotě v pohodlí dom
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
21stoleti.cz
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
Veletrh vědy, největší vědecká akce v České republice, otevírá své brány široké veřejnosti. Ode dneška se v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech bude prezentovat více než 100 vědeckých pracovišť, firem i
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
enigmaplus.cz
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
První letošní kruh v obilí ve Velké Británii se objevil 28. května, když ho ráno našel farmář v Broad Hintonu v hrabství Wiltshire. Podle odborníků by mohl poukazoval na blížící se sluneční události,