Domů     Mají Francouzi mlsný jazyk?
Mají Francouzi mlsný jazyk?
29.12.2023

Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.

Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor, nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Často se spekuluje, jak je možné, že přesto jsou Francouzi, zejména ženy, většinou štíhlí.

Přitom konzumují spoustu tučných potravin a pijí jak aperitivy, tak víno. Určitě jste už slyšeli o francouzském paradoxu. Čím to tedy je? Jídlo se nehltá, ale pomalu vychutnává, nerozhoduje jeho množství, ale chuť a vůně.

Navíc se mezi sousty mluví o všem možném. To vše přispívá k tomu, že k žádnému přejídání ani nemůže dojít.

Kvalita především

Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a probrat s prodavačem, ale přesto jsou trhy a malé obchody důležitou součástí nakupování.

Přes sýry je sýrař, který vždy dobře poradí, nebo má sýr zralý tak akorát, maso musí být kvalitní, takže od řezníka, pečivo se koupí v bageterii, která je na každém rohu. Mimochodem, víte, kdy je bageta stará? Za tři hodiny. Ale pojďme se podívat na jednotlivé části dne.

Snídaně je prostá

Ve všední den není nijak zvlášť bohatá. Postačí kousek bagety či plátek chleba s máslem a k tomu džem nebo med. K zapití káva nebo čaj. Někdy se dělá pain perdu. Plátky ztvrdlého pečiva se smočí ve vejci s cukrem a upečou se dozlatova.

Nakonec se jemně potřou máslem anebo zavařeninou. O víkendu pak snídani obohatí croissanty, nejlépe domácí nebo z místní pekárny, pěkně křupavé se sladkou náplní. A všechno pečivo můžete klidně drobit kolem sebe, jak se vám zlíbí.

Nic ovšem neplatí stoprocentně, ve městě najdete spoustu bister, kde si ten vytoužený croissant třeba s čokoládou můžete dát i ve všední den. Samozřejmě to není ten zmražený rozpečený polotovar, jaký známe u nás.

Oběd a večeře chtějí čas

Oběd kdysi trval opravdu dlouho. Času i množství chodů už ubylo, zůstaly ale minimálně tři a alespoň hodinu zabere. Jí se téměř vše.

Různá masa, často vařená na víně, klasikou je hovězí po burgundsku, ryby, mořské plody, hodně zeleniny, houby, oblíbená jsou jídla z brambor. A nesmíme zapomenout na hlemýždě a různé mušle.

Menu se liší jednak podle regionů a také podle sezony, ale vždycky se používají pokud možno čerstvé suroviny. I ve Francii ovšem čas pádí, a tak zejména ve městech přichází ke slovu obědy rychlejší, tedy různé saláty nebo sendviče.

Ani kolébce gastronomie se nevyhnula všelijaká rychlá občerstvení. Nejdůležitější jídlo je pak večeře. Rodina nebo přátelé se konečně sejdou, a tak si dávají záležet. Začíná se poměrně pozdě, v sedm nebo v osm večer a chodů bývá víc.

Jedním z nejdůležitějších je polévka. Většinou hodně sytá, což je pozůstatek z doby, kdy byla na venkově třeba jediným chodem. Asi nejznámější jsou cibulová, zeleninová s pestem či rybí bujabéza, které mají samozřejmě spoustu krajových variant.

Když se řekne sýr

Kdybychom měli vyjmenovat všechny sýry, které se ve Francii vyrábějí, trvalo by to velmi dlouho. Na konci oběda či večeře se většinou podává několik druhů a každý si vybere. Ukrojí si malý kousek a k tomu zakousne bagetu.

Ovšem jen malý kousíček, aby se neutralizovala chuť sýra před dalším druhem. Je to stejné, jako když ochutnáváte víno.

Na výběr bývají plísňové sýry třeba roquefort, camembert nebo bleu d´Auvergne brie, nějaký tvrdý sýr, například comté v různém stupni zralosti a kozí. Nejznámější je Le Bouton de Culotte.

Když se řekne: „Po burgundsku...“
Když se řekne: „Po burgundsku…“

Je libo aperitiv?

K nejoblíbenějším patří sklenka bílého vína. Často se pije kir, který tvoří likér z černého rybízu cassis doplněný šampaňským či levnějším, ale stejně chutným crémantem.

Možná jste si všimli, že kir de cassis byl i oblíbeným nápojem Hercula Poirota. Žaludek správně naladí anýzový pastis. Pije se vychlazený s kostkami ledu, nebo ho můžete libovolně ředit vodou.

Mimochodem pozve-li vás Francouz na apéro, myslí se tím, že se setkáte na hodinku na skleničku a pár oliv se slaným pečivem. Navečeřet byste se měli už doma.

Foto: Shutterstock

Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nadýchaná roláda
tisicereceptu.cz
Nadýchaná roláda
Suroviny 100g hladké mouky 3 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kypřicího prášku 3 vejce 100 g krupicového cukru máslo na vymazání Na náplň 125 ml smetany ke šlehání 30 g moučkového cukr
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
nejsemsama.cz
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
Klasický štrúdl může mít mnoho podob. Lze ho připravit i jako koláč s náplní ze sladkých třešní (i višně se uplatní) a doplnit vanilkovou zmrzlinou. Potřebujete: ✿ 2 balení rozváleného listového těsta ✿ 100 g másla ✿ 2 hrsti strouhanky nebo rozdrobených piškotů ✿ 1 kg třešní ✿ 150 g cukru krupice ✿ moučkový cukr 1. Máslo rozehřejte v kastrůlku, trochu si
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
epochaplus.cz
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
Kýchání, rýma, svědění očí a vyrážka. Znáte to? Nejste sami. V Česku trápí alergie každého třetího člověka. A letošní pylová sezóna je obzvláště zákeřná. Alergologové varují před prolínáním jarních stromů a travin, což přispívá k vyššímu počtu alergických projevů. Proč se náš imunitní systém tak „plete“ a jaké jsou moderní přístupy ke zmírnění těchto nepříjemných
Tropický ráj ve stínu palem
rezidenceonline.cz
Tropický ráj ve stínu palem
Pouhých pár kroků od pobřežní pláže lemující zátoku Lorient na ostrově Svatý Bartoloměj najdete jednu z nejkrásnějších zdejších nemovitostí. Luxusní Villa Palm Beach je snovým místem klidu a odpočinku. Uhrane hned na první pohled svou elegancí podtrženou rozdělením obytného interiéru na pětici samostatných pavilonů. V tom hlavním je kromě největší ložnice situované do zadních partií
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
21stoleti.cz
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
Pobyt v přírodě patří k nejhezčím zážitkům léta – ovšem i v českých lesích číhá neviditelné nebezpečí. Virus klíšťové encefalitidy může napadnout nervovou soustavu a způsobit vážné komplikace. [c
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
historyplus.cz
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
„Bude to prcek! Malá nedomrlá kreatura! Zákeřný vztekloun! Zosobnění podlosti!“ má jasno Angličan James Gillray, jak bude na jeho karikaturách vypadat Napoleon Bonaparte. Stvoří postavu Malého Boneyho, který se krčí strachy před mohutným Johnem Bullem, symbolem mocné Británie!   Kritizují krále či diktátory. Zesměšňují politiky. Upozorňují na nešvary své doby… První „karikatury“ se objevují již
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
enigmaplus.cz
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
Desítky zmizelých lodí a letadel, podivné světelné úkazy a nevysvětlitelné časové anomálie. Bermudský trojúhelník, tajemná oblast v severním Atlantiku, je už po staletí zdrojem fascinace a hrůzy. Je t
Jak se správně rozhodnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se správně rozhodnout?
Poslední tři roky se můj život točí jen kolem jednoho. Kolem péče o manžela Františka, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Z našeho kdysi tak šťastného a spokojeného manželství, plného výletů a smíchu, se stal boj o každý den. Miluji ho, ale musím přiznat, že už to nezvládám. Sedím u jeho postele a poprvé vážně přemýšlím, jestli by pro nás oba nebylo lepší,
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
iluxus.cz
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
Emirates, největší mezinárodní letecká společnost na světě, slaví 15 let od zahájení provozu v České republice. Od prvního letu mezi Dubají a Prahou 1. července 2010 přepravila na této trase přes 3 mi
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
nasehvezdy.cz
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
Známá spisovatelka a herečka Halina Pawlowská (70) se před pár dny na veřejnosti objevila ve zcela nové formě. Výrazně zhubla, prokoukla a mohla by být plná života, jenže nikomu z přítomných neunikl
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
epochalnisvet.cz
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
Nejzásadnější rozhodnutí se odehrávají za zdmi paláců, v nichž sídlí nejmocnější muži světa. Jaká je historie budov, kde přebývají prezidenti či předsedové vlád? Byly vůbec postaveny pro ně? A kdy se tam vlastně nastěhovali?   Místo pro sídlo hlavy státu si vybral už George Washington (1732–1799), první americký prezident, a zúčastnil se také 13. října 1792
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
epochanacestach.cz
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
V rakouské Solné komoře, sevřené horskými hřebeny Dachsteinu a vonícími alpskými lesy, se rozkládá malebná vesnička Gosau. Toto místo působí, jako by vystoupilo z jiné doby – krajina nedotčená spěchem, kde čas plyne klidněji a každý pohled nabízí scenérii hodnou pohlednice. Gosau láká cestovatele, kteří touží po tichu, autenticitě a zážitku, který se zapíše hluboko