Domů     Luštěniny jsou poklad
Luštěniny jsou poklad
14.4.2023

Jsou levné, mnohostranně využitelné v kuchyni a také jsou zdravé.

Ty základní, jako je čočka, hrách a fazole, jistě znáte ze školních jídelen, a možná právě proto jste k nim nespravedliví, co se chuti týče. Vše se dá napravit vhodnou úpravou.

A jsou také luštěniny, o kterých jste určitě slyšeli, ale třeba je nikdy nezkusili připravit, a to je škoda. Patří sem třeba cizrna, fazole mungo, červená čočka a také sójové či zahradní boby či arašídy.

Proč je jíst?

Mají spoustu vlákniny a také vysoký obsah bílkovin, proto jsou důležité pro vegetariány, ale i pro ty, kteří chtějí maso konzumovat jen občas. Najdeme v nich vitaminy skupiny B a některé nerostné látky, zejména vápník, fosfor a železo.

Konzumace luštěnin se také doporučuje diabetikům, protože mají nízký glykemický index. Ostatně z tohoto důvodu by je měli do jídelníčku častěji zařadit všichni, kteří si chtějí udržet váhu a jíst zdravěji.

Aby nenadýmaly

Právě nadýmání je jeden z důvodů, proč se luštěninám mnoho lidí vyhýbá. Přitom se mu dá snadno odpomoci. Před vařením luštěniny alespoň na 8 hodin namočíme, ideální je to udělat přes noc. Je potřeba použít hodně vody a několikrát ji vyměnit.

Některé druhy, jako fazole mungo, stačí namáčet na kratší dobu, červenou čočku, pokud je loupaná, nemusíte namáčet vůbec. Všechny luštěniny ale musíte povařit. Pojďme se podívat na ty méně známé.

Červená čočka

Její výhodou je, že je rychle uvařená. Stačí na ni 10 až 15 minut. Pak se rozvaří, což je ale do některých receptů výhoda.

Často se používá v indické kuchyni s typickým kořením, jako je kari nebo kurkuma, ale můžete použít i koření české, třeba majoránku, kmín, česnek. Dává se do polévek, leča i pomazánek. Vhodná je k zahušťování různých jídel místo mouky. Budou tak zdravější.

Fazole mungo

Chutí připomínají zelený hrášek. Často je najdeme v čínské a indické kuchyni. Můžete je ale použít do jakýchkoliv zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či kuřecím masem.

Často se fazole mungo nechávají naklíčit, protože klíčí velmi rychle. Pak se konzumují samozřejmě syrové, buď samotné, nebo jako součást salátů.

Cizrna

Pochází z Asie, ale používá se také ve středomořské kuchyni. Má lehce oříškovou chuť a v gastronomii se proslavila hlavně díky pomazánce hummus, nebo ve smažených karbanátcích falafel.

Dělá se z ní také mouka, která se hodí k pečení sušenek, ale také například k přípravě těstíčka na obalování zeleniny. Jako každá luštěnina se namáčí nejlépe přes noc, ale chcete-li, aby byla opravdu dobře stravitelná, můžete ji nechat bobtnat i několik dní.

Vodu ovšem musíte pravidelně vyměňovat. Pokud máte strach z nadýmání, zkuste ji po uvaření zbavit drobných slupek tak, že ji po uvaření hned zalijete studenou vodou a následně promnete mezi prsty.

Sójové boby

Asi všichni vědí, že se z fermentovaných bobů vyrábí tofu či tempeh. V této podobě je sója nejlépe stravitelná. Je také hlavní součástí sójové omáčky. Zajímavým výrobkem je miso pasta, která je vlastně univerzálním dochucovadlem.

Pokud budete boby sami vařit, trvá to poměrně dlouho a nikdy nebudou zcela měkké. Uvařené můžete použít jako chutnou přílohu, do zeleninových salátů nebo je přidat k masu třeba do guláše, kde nahradí část masa. Doma lze vyrobit i sójové mléko.

Přes noc namočené boby rozmixujete s čerstvou vodou, pak vaříte 15 minut a odebíráte pěnu a nakonec scedíte. Bohužel sója má i negativní vlastnosti. Je silný alergen a má se za to, že tlumí činnost štítné žlázy.

Japonci proto při vaření přidávají mořskou řasu k doplnění jódu. Pokud ale nemáte jódu nedostatek nebo nejíte sóju příliš často, nebezpečí nehrozí.

Edamame

Tímto exotickým názvem se označují nezralé sójové boby. Také se jim říká sladké. Jsou krásně zelené a prodávají se v luscích, z nichž je vyloupete. Lusky u nás nejspíš neseženete, ale koupit můžete už vyloupané boby, většinou zmrazené.

Jejich výhodou je, že je připravíte během pár minut. Dají se vařit v páře, osmažit nebo dát na několik minut do mikrovlnné trouby. Chutnat vám budou s těstovinami, v polévkách i v zeleninových salátech.

Bob obecný

Jde o trochu pozapomenutou plodinu a přitom si ho snadno můžete vypěstovat na zahrádce. Mladé a zelené lusky můžete připravit vcelku, podobně jako třeba zelené fazolky, nebo vyloupat a použít jako hrášek.

Z dozrálých lusků se vyloupou semena, která se suší a musí se uvařit stejně jako jiné luštěniny. Hodí se do salátů, polévek, pyré či karbanátků. Můžete ho rozmixovat a připravit pomazánku podobnou hummusu z cizrny.

Podzemnice olejná

Možná to nevíte, ale oblíbené arašídy či buráky také patří do rodu luštěnin. Rádi je mlsáme, hodí se do čínských jídel, polévek, ale také do moučníků.

Velmi oblíbené je v posledních letech arašídové máslo a vyrábí se z nich také výtečný za studena lisovaný olej. Chcete-li, aby byly stravitelnější, můžete je také namočit.

Jejich jedinou nevýhodou je, že jsou přece jen dost kalorické, takže byste měli hlídat množství, které zkonzumujete, zejména pokud milujete různé pomazánky.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
nasehvezdy.cz
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
Herečka z nekonečného seriálu Ulice Dana Batulková (67) nejspíš neprožívá nejšťastnější časy. Proslýchá se totiž, že se jí nedaří ve vztazích, a to jak s dětmi, tak s partnerem. Údajně to má skřípat
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
epochaplus.cz
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
Praotec Čech patří k nejznámějším postavám našich pověstí, ale kdo skutečně stál u počátků českého národa? Současná věda se snaží oddělit legendu od reality a přináší mnohem střízlivější obraz, než jaký známe z tradice. Co tedy o praotci Čechovi víme – a co zůstává jen působivým mýtem? Kdo to byl, muž, jehož jméno dodnes nese
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
21stoleti.cz
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby p
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
historyplus.cz
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
V ledové pustině jsou měsíce jen sami dva. Právě se pustili do opravy kajaku proraženého mrožími kly, když zaslechli štěkot psů a lidské hlasy. Blíží se k nim nějaký muž. „Vy jste Nansen, že?“ oslovil příchozí jednoho z nich. Málem se dostali až k severnímu pólu. Bylo to však nad síly a možnosti norského polárníka Fridtjofa Nansena (1861–1930)
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Nejlepší Vánoce podle hvězd
nejsemsama.cz
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
enigmaplus.cz
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
V roce 2015 se na Rizalově střední škole v Metro Manile na Filipínách objevil případ, který spojil místní folklór s digitálním věkem. Incident spustila fotografie pořízená na školních toaletách, na kt
Salát do zásoby
tisicereceptu.cz
Salát do zásoby
Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu. Potřebujete 3 kg rajčat 1 kg okurek 3 červené papriky 3 zelené papriky 4 cibule 1 palici česneku hrs
Po letech mne podrazila!
skutecnepribehy.cz
Po letech mne podrazila!
Když jsem byla mladší, nikdy by mě nenapadlo, že jednoho dne ztratím ženu, která se mnou sdílela tolik let života. Jde to. I opora zmizí… Marta byla mou vrbou, prvním člověkem, kterého jsem volala, když se stalo něco dobrého i špatného. Myslela jsem si, že taková vazba vydrží všechno. Jenže stáří někdy ukazuje, že některé vztahy