Domů     Levandulování v kuchyni
Levandulování v kuchyni
od 29.7.2021

O tom, že levandule krásně voní, přidává se do kosmetiky a má i léčivé účinky, ví každý. Ale zkusili jste s ní někdy čarovat v kuchyni? Máme pro vás pár nápadů.

Levandulové máslo

1 šálek másla, 1 špetka soli, 1 lžíce medu, 1 lžíce čerstvých levandulových květů ( nebo 1 a ½ lžičky sušených)

1) Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Dejte ho do misky a mírně osolte. Pak do něj postupně zašlehejte med a levandulové květy. Hotová směs by měla být krásně nadýchaná.

reklama

2) Hotové máslo dejte na potravinářskou fólii a vytvořte z něj váleček. Konce fólie pevně zatočte a dejte máslo vychladit do lednice, aby opět ztuhlo.

3) Pokud si chcete máslo připravit do zásoby, můžete je i zamrazit.

Namažte s ním opečené tousty nebo je použijte k dochucení grilovaného kuřecího masa. A kdo rád peče, může je přidat i do perníku.

Limonáda

5 šálků vody, 1 šálek cukru, 1 lžíce sušených levandulových květů, 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy, kostky ledu, kvetoucí snítky levandule

reklama

1) V hrnci smíchejte 1 šálek vody a 1 šálek cukru. Připravenou směs přiveďte k varu a nechte za stálého míchání cukr důkladně rozpustit.

2) Přidejte sušené květy levandule a stáhněte hrnec z ohně. Nechte chvíli stát, ideálně 2 hodiny.

3) Slijte přes sítko do džbánu, přilijte 4 šálky vody a 1 šálek citronové šťávy a promíchejte.

4) Limonádu podávejte s ledem, ozdobenou větvičkou kvetoucí levandule.

Osvěžující nápoj přijde vhod v horkých dnech. Když ho připravíte pro své hosty, uvidíte, že budete mít úspěch.

Makronky

110 g mandlové mouky, 200 g moučkového cukru, 90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici), 50 g cukru krupice, fialové potravinářské barvivo, levandulové květy

Na krém: 125 g mascarpone, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového extraktu, 50 ml vyšlehané smetany

1) Nejprve si připravte krém. Smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Hotový krém dejte stranou.

reklama

2) Mandlovou mouku v míse promíchejte s moučkovým cukrem. V další míse pomalu šlehejte sníh z bílků a postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a příliš tuhý.

3) Pak postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesátou směs mandlové mouky s cukrem a opatrně zapracujte mouku do sněhu. Vmíchejte trochu potravinářského barviva.

4) Těsto vložte do cukrářského sáčku na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu potaženém pečicím papírem tvořte dál od sebe malé makronky. Každou z nich posypejte trochou levandulových květů. Nechte minimálně 30 minut zaschnout při pokojové teplotě.

5) Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Po upečení by se měly makronky snadno odlepit od pečicího papíru. Pak už jen zbývá naplnit krémem a slepit.

Jemné, na povrchu hladké a křupavé, uvnitř krémové, takové jsou tyhle mistrovské kousky francouzských cukrářů. Zkuste je.

Žíhaná zmrzlina

2 žloutky, 2 lžíce cukru krystal, 100 g salka, 100 ml smetany na vaření, 400 g zakysané smetany, 1 lžíce čerstvých levandulových květů, 2 bílky, 50 g malin

1) Nejprve vyšlehejte žloutky s cukrem do husté bílé pěny, pak přidejte salko, smetanu, zakysanou smetanu a levandulové květy.

2) Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně je vmíchejte do žloutkové směsi.

3) Asi 8 lžic směsi přelijte do jiné misky, přidejte 150 g malin a vidličkou je nahrubo rozmačkejte. Promíchejte.

4) Do velké nádoby s víkem nalijte žloutkovou směs, přidejte směs s malinami a třikrát vidličkou promíchejte, ale tak, aby se obě hmoty úplně nespojily a zmrzlina zůstala žíhaná.

5) Nakonec přidejte zbylé maliny tak, aby se pokud možno potopily. Vložte směs do mrazáku na několik hodin.

6) Před servírováním nechte zmrzlinu 10–15 minut povolit při pokojové teplotě.

Tuhle zajímavou kombinaci chutí a vůní můžete samozřejmě použít i na výrobu nanuků.

Jestli se vám recepty líbily a milujete levanduli, pak další nápady do kuchyně, ale i do koupelny či k tvoření najdete v knížce Mirky Koníčkové s názvem Levandule. Vydalo nakladatelství Metafora, metafora.cz.

reklama
Související články
1.2.2023
Připravte 20–25 kusů vynikajících laskonek. Na korpus: 1 balení na dort Pavlova, 150 ml vody, 100 g strouhaného kokosu Na krém: malinový krém (součást balení), 400–500 ml smetany ke šlehání 1) Na přípravu laskonek v míse pečlivě vyšleháme směs s vodou elektrickým ručním šlehačem podle návodu na obalu. Do těsta krátce zašleháme kokos. Cukrářský sáček naplníme těstem a na plech vyložený papírem n
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
Nenechte si ujít další zajímavé články
Řeší první problémy?
nasehvezdy.cz
Řeší první problémy?
Herec Václav Matějovský (26) ze seriálu O mě se neboj míří znovu před kamery. Tentokrát do drsné reality show Survivor, ve které ukáže, že není jen věšák na obleky, ale pořádný bojovník. Zanechá tu
Za divočinou nemusíte cestovat daleko
epochalnisvet.cz
Za divočinou nemusíte cestovat daleko
Evropa, ač to nemusí být na první pohled patrné, je domovem úchvatných živočichů. Ti musí v posledních desetiletích čelit výzvám dynamicky měnícího se světa, ale i klimatu. V unikátní šestidílné d
Thajská polévka s kokosovým mlékem
tisicereceptu.cz
Thajská polévka s kokosovým mlékem
Suroviny 3 cm zázvoru menší hrst stonků koriandru 1/4 chilli papričky 2 stroužky česneku 1 lžička červené kari pasty (není nutné ) 1 lžíce rajčatové passaty 1 l zeleninového vývaru 1 limetko
Dolomitské hřebeny na skialpech
epochanacestach.cz
Dolomitské hřebeny na skialpech
Opustíte-li ruch lyžařských středisek a vydáte se do Jižního Tyrolska, narazíte na národní park Fanes-Sennes-Prags, rozprostírající se v samém centru Dolomit. Při cestě k horské chatě Rifugio Fanes,
Rodiče si nikdo nevybírá. Nechci být jako matka!
skutecnepribehy.cz
Rodiče si nikdo nevybírá. Nechci být jako matka!
Dětství se pro mě stalo peklem. Otec byl hodný, ale pevně pod pantoflem, máma mi dělala ze života peklo. Své děti jsem jí nikdy nepůjčila! Ačkoli má dítě spát nejméně osm hodin, já často nespala ani čtyři. Matka mi to nedovolila. Měla utkvělou představu, že mě neporodila pro to, aby se ze mě stala obyčejná
V soutěži o největší počet měsíců ve Sluneční soustavě jde Jupiter do trháku
21stoleti.cz
V soutěži o největší počet měsíců ve Sluneční soustavě jde Jupiter do trháku
Astronomové objevili dvanáct dosud neznámých měsíců obíhajících kolem největší planety Sluneční soustavy Jupiteru. Král našeho planetárního systému tak obrátil skóre proti svému největšímu konkurentov
Legendární iluzionista Home: Uměl mluvit s mrtvými?
enigmaplus.cz
Legendární iluzionista Home: Uměl mluvit s mrtvými?
Harmonika se zničehonic vznese do vzduchu a pak začne sama od sebe hrát. Stane se tak údajně na pokyn Daniela Dunglase Homea. Věhlasný mág prý ale dokázal mnohem větší divy. Uměl kontaktovat duchy ze
VEGETARIÁNSKÉ PLNĚNÉ PAPRIKY S RAJSKOU OMÁČKOU
tisicereceptu.cz
VEGETARIÁNSKÉ PLNĚNÉ PAPRIKY S RAJSKOU OMÁČKOU
„Užít si tradiční jídlo plné vůně a chuti ve vege verzi? Ano a je to opravdu snadné. Uvařte si snadno z dostupných ingrediencí toto atraktivní jídlo s vychytanou omáčkou.“ Ingredience Na papriky
Zasnoubena v šesti letech: Klenot Mediny budí strach
epochaplus.cz
Zasnoubena v šesti letech: Klenot Mediny budí strach
Texaská spisovatelka a producentka Sherry Jonesová (1948–2022) si může roku 2007 mnout ruce. Od nakladatelství Random House má smlouvu na svou novou knihu Klenot Mediny, za kterou by měla dostat záloh
Realizace koupelny 2023: V módě jsou beton, dřevo, velké formáty i výrazné barvy
iluxus.cz
Realizace koupelny 2023: V módě jsou beton, dřevo, velké formáty i výrazné barvy
Nový rok, nové projekty. Pokud se i na vašem seznamu novoročních předsevzetí objevila „rekonstrukce koupelny“, čtěte dál. Prozradíme, které materiály hrají v koupelnách prim, jaké jsou aktuální trendy
Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz
Geometrie ve službách minimalismu
Jasná koncepce moderní vily dává vyznít architektonickému konceptu objektu a výhledům na okolní krajinu, rovněž však poskytuje maximum uživatelského komfortu. Architektonická firma TRAMA navrhla a p
Má Mádl dítě s jinou? Je tu několik ale…
nasehvezdy.cz
Má Mádl dítě s jinou? Je tu několik ale…
Nikdo nedokázal svým fanouškům v poslední době zamotat hlavu více než Jiří Mádl (36). Prasklo na něj totiž, že se mu narodil syn František. Čím více gratulací ale herec přijímá, tím více otazníků k