Domů     Kupujete hummus?
Kupujete hummus?
25.3.2021

Jestli odpovíte kladně, pak vás možná bude zajímat, jaký je nejlepší. Jenže tohle hodnocení není tak jednoduché nejen proto, že každému chutná něco jiného.

Hummus můžete najít také pod názvem, hoummous nebo hommus. Původně jde o pochoutku z Blízkého východu, kde tvoří nezbytnou součást jídelníčku. Čerstvý hummus vám tradičně nabídnou například i ve státech severní Afriky.

Existuje několik způsobů, jak hummus zařadit do jídelníčku. Jestliže si jej nechcete připravovat doma, asi sáhnete po hotovém výrobku do chladicího boxu v obchodě.

Nejčastěji se prodává v plastových miskách nebo kelímcích mezi lahůdkami a v regálech mu patří stále větší prostor. Rychle si získává stále větší okruh fandů nejen pro svou lahodnou chuť, ale i díky svým výživovým hodnotám.

Co to je?

Složení nenaleznete v žádném nařízení ani vyhlášce, suroviny na základní hummus drží v rukou tradice.

Jasné je že základ tvoří vařená cizrna spolu se sezamovou pastou (tahini), česnekem a citronem, které se přidávají, a olivový olej. Problém je, že existuje nespočet obměn, variant a příchutí.

Narazit můžete například na hummus s koriandrem, sušenými rajčaty, chilli, cibulkou, sladkými brambory či olivami. Tím však výčet zdaleka nekončí.

Jak se to jí?

Tradičně byl hummus nanášen na chlebovou placku pita, lze jej ovšem úspěšně použít například do sendvičů namísto majonézy nebo jako dip, tedy omáčku, do níž může strávník namáčet třeba kousky pečiva, nejrůznější chipsy nebo zeleninu.

Důležitá otázka však zní, která je tedy ta nejlepší? Na to se podíval spotřebitelský časopis dTest.

Jak se hodnotilo?

Jedenáctka testujících podrobila v laboratoři zakoupené pomazánky senzorické analýze a bodování. Mezi testujícími byli jak Češi, tak zástupci zemí, kde je hummus denním chlebem – Egypta a Sýrie.

Na paškál si vzali nejen hodnocení chuti a vůně, ale také barvu a vzhled, roztíratelnost nebo texturu v ústech. Anonymní vzorky označené pouze čísly jedli hodnotitelé s bílým pečivem a body zaznamenávali do tabulek spolu s případnými popisy vad a odlišností.

Obecně si pomazánky vedly lépe v hodnocení vzhledu a roztíratelnosti než ve zbylých kategoriích, kde padaly spíše dvojky a trojky. Ze smyslového hodnocení vyšel nejlépe produkt Varmuža Hummus Natur.

Aby dlouho vydržel

Samozřejmě, že se výrobci snaží, aby se jejich výrobek mohl prodávat co nejdéle. Aby toho dosáhli, musí zabránit množení mikroorganismů. K tomu používají různé metody či jejich kombinace. Jednou je snižování pH výrobku.

To v hummusech tradičně zajišťuje citronová šťáva, v případě velkovýroby i jiné okyselující suroviny (kyseliny citronová, jablečná, vinná). Platí totiž, že čím je prostředí kyselejší, tím méně se v něm mikroorganismům daří.

Další způsob, jak zabránit nechtěnému množení bakterií, představuje chemická konzervace. Samozřejmostí je pak uložení v chladu. Některé pomazánky uvádějí konzervanty ve složení, jiné ne. V testu to bylo šest ku pěti ve prospěch chemicky nekonzervovaných.

Výsledky přeměření množství chemických konzervantů u všech pomazánek potěšily. Ani jeden z výrobků, který konzervační látky neuváděl, je skutečně neobsahoval.,

Bakterie a ti druzí

Pomazánky z cizrny představují poměrně přátelské prostředí pro bakterie a jiné mikroorganismy, což z nich činí pokrm k relativně rychlé spotřebě a ke striktnímu uchovávání v chladu.

Celková množství mikroorganismů před koncem data spotřeby mohou svědčit o hygieně při výrobě, případně o tom, jakými teplotními podmínkami výrobek na cestě ke spotřebiteli procházel, ale také jak dobře výrobce určil datum spotřeby.

Výsledky, které dTestu z laboratoře přišly, byly zajímavé. Rozdíly mezi nálezy totiž byly enormní. Obsahem mikrobů byl v řádu desítek, tisíců, desetitisíců, statisíců, milionů i desítek milionů.

Překvapení

Limit pro celkový počet mikroorganismů v cizrnové pomazánce byste hledali marně.

Protože však jde o potravinu určenou k přímé spotřebě stejně jako například vlašský salát, lze se orientovat podle limitu z nezávazné, doporučující normy ČSN 569609, který je stanoven na 100 milionů.

Ten nikdo nepřekročil, i když někteří testovaní se k němu významně blížili. A který výrobek si tedy odnesl pomyslný vavřín vítězství ve všech směrech? M & S Houmous with Extra Virgin Olive Oil, hned v závěsu za ním se umístil už zmiňovaný Varmuža.

Pro nás spotřebitele z toho plyne, že je potřeba sníst hummus raději co nejdříve po zakoupení a neponechávat jej dlouho například na stole nebo kdekoliv mimo lednici.

A nebo ještě lépe, udělejte si pomazánku doma.

Domácí hummus

150 g suché cizrny, 1 dcl studeného vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, 0,5 dcl olivového oleje, 1 citron, sůl, římský kmín drcený, 100 g sezamové pasty tahini.

1) Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme.

Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit – zvlášť cizrnu, zvlášť vývar.

2) Uvařenou cizrnu rozmixujeme v kuchyňském mixéru společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.

3) Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini – tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec, pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pomazánky.

4) Hotovou pomazánku podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem.

Text Eva Hořánková podle časopisu dTest

Foto PX FUEL

Štítky:
Předchozí článek
Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Lhala jsem vnukovi, že  jsem jeho matka
skutecnepribehy.cz
Lhala jsem vnukovi, že jsem jeho matka
Dcera otěhotněla brzy, a navíc se ženatým chlapem. Byla by to taková ostuda! Raději jsem se tvářila, že to dítě, které se jí narodilo, je moje. S mým mužem jsme byli mladí, když jsme se brali. Mně bylo osmnáct a on se vrátil čerstvě z vojny. Vychovali jsme spolu dvě děti. Naše starší dcera Marta se vdala na Moravu.
Koření pro vaše zdraví
epochalnisvet.cz
Koření pro vaše zdraví
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí. Anýz: pro klid v útrobách Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže
Jak fungovaly první polepšovny?
historyplus.cz
Jak fungovaly první polepšovny?
Špinavý kluk v roztrhaných šatech se tváří trucovitě. „Jak se jmenuješ?“ ptá se ho správce. Chlapec neodpoví. „Neumíš mluvit? No, všechno se naučíš. U nás se ti bude líbit,“ ušklíbne se a obrátí se na dozorce: „Prohledat, vykoupat, předvést k doktorovi.“ Josef Novotný se právě stal novým „přírůstkem“ Zemské polepšovny v Opatovicích nad Labem poblíž Hradce Králové,
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Zafunguje lithium jako prevence Alzheimerovy choroby?
21stoleti.cz
Zafunguje lithium jako prevence Alzheimerovy choroby?
Lithium napájí baterie a mnoho dalších technologií, ovšem dlouho se zdálo, že pro přežití živých organismů není nezbytné, spíše naopak. Nyní se ukazuje, že pomáhá nejen léčit bipolární poruchu a těžko
Kde vyjí v Německu vlkodlaci?
epochaplus.cz
Kde vyjí v Německu vlkodlaci?
Od nejvyšší zdejší hory, Feldbergu, padá na koruny vzrostlých stromů odpolední stín. O pár metrů níž by většina slunečních paprsků stejně nepronikla. Zalesněné pohoří v jihozápadním Německu, Schwarzwald čili Černý les, nemá své jméno jen tak. Temné místo hustě rostoucích dřevin najdete ve všech žebříčcích pátrajících po nejděsivějších lesích světa. Kousek od pramene Dunaje se
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Ostružinová marmeláda
tisicereceptu.cz
Ostružinová marmeláda
Jedna z nejoblíbenějších příchutí osvěží vaše chuťové pohárky! Suroviny 1 kg ostružin 600 g cukru krupice 40 g pektinu 2 g kyseliny citronové Postup Ostružiny opereme a uvaříme, až nám
Krémeš
nejsemsama.cz
Krémeš
Dezert s krémovou náplní a křupavým těstem lze vylepšit čokoládou. Ingredience na 1 plech: 2 pláty listového těsta 1 l mléka 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku 250 g krupicového cukru 3 vejce 250 g másla 500 ml smetany ke šlehání semínka z 1 vanilkového lusku moučkový cukr na posypání Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Pláty těsta rozložte na dva plechy, propíchněte vidličkou a
Tají Etzler jiskření se svojí ex?
nasehvezdy.cz
Tají Etzler jiskření se svojí ex?
Dosud herec Miroslav Etzler (60) dštil hromy a blesky, když přišlo na přetřes téma jeho exmaželky, herečky Vilmy Cibulkové (62), s níž hrají manžele v seriálu Polabí. Tvrdil, že se spolu absolutně n
Kde se čas mění v rychlost: ADAC Touring Car Junior Cup
iluxus.cz
Kde se čas mění v rychlost: ADAC Touring Car Junior Cup
Když se mistrovství přesnosti potká s vášní pro rychlost, vzniká příběh, který se odehrává mezi tiknutím sekund a burácením motorů. Mühle Glashütte – rodinná hodinářská manufaktura s duší německé prec
Podivné autohavárie: Co zachránilo oběti?
enigmaplus.cz
Podivné autohavárie: Co zachránilo oběti?
Auto patří k nejužívanějším, ale zároveň nejnebezpečnějším dopravním prostředkům. Ve stále hustším provozu je velmi snadné připlést se do dopravní nehody. Proto vypadá celkem logicky, že právě ze sr