Kulinární tipy: Bezmasá sekaná, jak pít whisky a kuchařská hantýrka

Přinášíme vám mix nejrůznějších kulinárních tipů, kterými si můžete ozvláštnit váš běžný den.

Recept: Bezmasá sekaná

Pokud vám po nákupu vánočních dárků zůstal v peněžence jen průvan, poradíme vám, jak rodině připravit chutnou sekanou bez masa.

Budete potřebovat

¼ kg točeňáku nebo libových párků (ti movitější mohou použít šunkový salám)

200 g pivního sýra

2–3 vejce

1 rohlík nebo housku

sůl

mletý pepř

1 cibuli

mléko

strouhanku

hořčici.

Uzeninu a sýr nastrouháme nahrubo. Housku nakrájíme na kostičky, smícháme se dvěma vejci, osolíme a opepříme. Podle chuti lze přidat lžičku hořčice. Směs propracujeme a vytvoříme tužší hmotu, ze které vytvarujeme 2 šišky. Pokud je směs příliš měkká, přidáme strouhanku, je-li drobivá, přidáme třetí vejce. Sekané dáme do pekáčku s trochou oleje a upečeme dohněda.

Podáváme s bramborovou kaší a zelím.

Jak pít whisky?

Známé obrázky gentlemanů třímajících v ruce těžké tlustostěnné sklenice s ušlechtilým alkoholickým nápojem vůbec neodpovídají tradici. Možná vás překvapí, že podle pravidel stolování naopak čím tenčí sklenka, tím lépe. Ideální je sklenice ve tvaru tulipánu, tzv. Glencairn glass. Podobá se klasické koňakové napoleonce.

Bary a restaurace je nemají rády, protože se špatně myjí a snadno se rozbijí, proto dávají přednost robustním sklenicím se silným dnem, které se snadno nepřevrhnou.

Z kuchařské hantýrky: Stupně pečení

Stupeň propečení steaku závisí na chuti každého strávníka. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy zas znamená menší obavy z případných chorob. Znáte stupnici pečení steaku?

Raw: syrový, nepečený. Kromě speciálních pokrmů, které ale nejsou skutečnými steaky, jako je např. tatarský biftek či carpaccio, se steaky takto nepodávají.

Blue rare nebo very rare: velmi mírně opečený – jen krátce ožehnout nad plamenem, každá strana cca 30 sekund. Zvenku je opečený, ale uvnitř zůstává krvavý.

Rare: jemně, mírně opečený, teplota středu 52 °C, peče se asi 1 minutu. Z vnějšku ze všech stran je už tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak zůstává rudý.

Medium rare: středně opečený, teplota středu 55 °C. Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu.

Medium: středně pečený, mírně propečený, teplota středu 58–60 °C. Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečený do šedo-hnědé barvy.

Medium well: více propečený; teplota středu 65 °C. Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové ve středu. Šťavnatost se už vytrácí.

Well done: (úplně, plně) propečený, teplota středu 71 °C. Maso je zcela propečené a okraje mírně ohořelé. Střed je šedo-hnědý.

Rady od maminky:

1) Omáčka bez cucků – Chceme-li nalít smetanu do omáčky, nejprve smícháme kyselou smetanu s moukou, poté přilijeme sběračkou trochu omáčky a důkladně rozmícháme. Teprve pak směs vlijeme do omáčky.

2) Připálená šťáva – Připálíme-li při dušené jídlo, postavíme hrnec na 15 minut do dřezu naplněného studenou vodou. Nemícháme. Poté přendáme obsah do čistého hrnce. Chladový šok strhne nepříjemnou pachuť a připálenina zůstane v původním hrnci.

3) Lepší chuť hub – Chuť sušených hub zvýrazníme, když je před použitím na minutku vložíme do vyhřáté trouby.

4) Voňavé kafe – Kupujeme-li mletou kávu ve větším balení, než ji spotřebujeme, ztrácí své aroma. Pokud hned po přesypání do krabičky ke kávě přidáme špetku soli a dobře promícháme, zůstane charakteristická vůně zachovaná.

5) Příliš hustý kečup – Nemůžeme-li vylít kečup z plné láhve ani třepáním či klepáním, stačí, když do lahve zastrčíme až ke dnu brčko. Tím se do lahve dostane vzduch a kečup vyteče.

6) Snadnější loupání – Do vody na vaření brambor ve slupce kápneme trochu oleje. Dají se pak mnohem lépe loupat.

7) Jak na bramboráky – Bramborák zůstane i po upečení krásně zlatavý, přidáme-li do nastrouhaných brambor trochu vařicího mléka.

8) Zápach rybiny – Nepříjemného pachu rybiny se zbavíme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.

9) Okoralý sýr – Aby sýr v lednici neoschl, zabalíme ho do navlhčené utěrky. Ještě víc pomůže uložit sýr do utěrky namočené v octě.

10) Olivy bez pecek – I když lze koupit olivy bez pecek, někdy se stane, že doma máme jen nevypeckované. Zbavit je pecek však bývá obtížné. Pomůže odpeckovač třešní.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ztratila hlavu kvůli gaunerovi
skutecnepribehy.cz

Ztratila hlavu kvůli gaunerovi

Když jsem otěhotněla, hned mi...
Jeden prsten z Tolkienových románů možná vznikl podle starověké kletby
epochaplus.cz

Jeden prsten z Tolkienových...

Tolkienův Pán prstenů je dnes považován za...
Slavné Chucky “dva v jednom” od Feng Chan Wanga se vrací
iluxus.cz

Slavné Chucky “dva v jednom”...

Nová spolupráce s čínským designérem Feng Chen...
Může jim to vydržet?
nasehvezdy.cz

Může jim to vydržet?

Nejdřív svou lásku...
Dala si dítě jako podmínku vztahu?
nasehvezdy.cz

Dala si dítě jako podmínku...

Herečka MALVÍNA PACHLOVÁ...
Mohamedův plášť: V Afghánistánu nejspíš leží padělek
enigmaplus.cz

Mohamedův plášť: V Afghánistánu...

Na světě existuje jen malé množství náboženských...
Za Radegastem na Radhošť!
epochanacestach.cz

Za Radegastem na Radhošť!

Radhošť v Moravskoslezských...
Elektrický mozkový implantát léčí deprese
epochaplus.cz

Elektrický mozkový implantát...

Jako ohromující neurovědecký pokrok označují výzkumníci...
Muž, či žena?
21stoleti.cz

Muž, či žena?

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Havárie UFO u Shag Harbour opět ožívá: Oceánologové pátrali po vraku objektu
epochalnisvet.cz

Havárie UFO u Shag Harbour opět...

Před 54 lety pozorovali svědkové v blízkosti kanadské...
Chřest s holandskou omáčkou a výtečným steakem
tisicereceptu.cz

Chřest s holandskou omáčkou a...

Opravdový luxus pro sváteční příležitosti!...
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz

Francouzská elegance s...

Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu...
0 shares