Domů     Který kečup je nejlepší?
Který kečup je nejlepší?

Kečup je v české kuchyni hodně oblíbený. Většina hospodyněk si ho však už nevyrábí sama z vlastních rajčat, a raději ho koupí v obchodě. Víte ale, co v tom případě jíte? Podívejte se s námi, jak ohodnotil kečupy odborný časopis dTest v roce 2017.

Každá domácnost ho ročně spotřebuje čtyři kilogramy. A protože nejoblíbenější je kečup jemný, dTest otestoval 23 vzorků tohoto druhu.

Hodnotila se chuť, vůně, konzistence, obsah rajčat či rajčatového protlaku a některé další parametry, například i celkový dojem z výrobku. Než si přečtete, kdo v testu zvítězil, seznamte se s tím, jak hodnotitelé při posuzování postupovali.

Kečup podle vyhlášky

Pokud chce výrobek nést název „kečup“, musí splňovat určité požadavky dané zákonnou vyhláškou. Od jemného kečupu zákonodárce vyžaduje alespoň 12 % refraktometrické sušiny, což si můžete zjednodušeně představit jako množství cukru.

Množství rajčat, která by v něm měla být, vyhláška stanovuje tak, že alespoň 7 % zmíněné sušiny musí pocházet přímo z rajčat nebo z rajčatového protlaku. Nesmí také být příliš kyselý – podle předpisu smí obsahovat nejvýše 2,2 % kyseliny octové.

Při testování se ukázalo, že s tímto požadavkem nemají výrobci problémy. U některých kečupů však byla kyselost znát i v chuti, u jiných se ji podařilo zamaskovat.

Jak má chutnat?

Každý chutná trochu jinak, protože každý výrobce má svůj recept a každému z nás vyhovuje něco jiného. Někdo vyhledává kečup intenzivně kořeněný, jiný upřednostňuje nekonfliktní rajčatovou chuť.

Hodnotitelé proto posuzovali kečupy podle toho, jestli splňují základní znaky, které jsou obecně preferované – přiměřeně červená barva, polotekutá až kašovitá konzistence a rajčatová, vyváženě sladkokyselá chuť.

Vedle těchto znaků hledali i evidentní vady, například škrobovitou nebo připálenou chuť, málo intenzivní rajčatovou či příliš hnědou barvu.

Sůl a cukr

„U všech testovaných výrobků jsme nechali změřit obsah cukru a soli, abychom mohli prověřit správnost hodnot uvedených na výrobku. Při ověřování obsahu soli jsme vzali navíc v úvahu i fakt, že česká vyhláška ji v kečupech povoluje nejvíce 3,5 %.

Ukázalo se, že pro výrobce to není problém, do vyhláškou daného limitu se vešly všechny vzorky.

Nejméně soli (1,1 %) laboratoř změřila v dětském kečupu společnosti Kand,“ informuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a poukazuje na to, že dodržení obsahu cukru uvedeného na jednotlivých produktech činilo výrobcům větší problémy, u sedmi vzorků se deklarace od skutečnosti lišily o 15 % a více.

Například sladký kečup značky Hamé na svém obalu uváděl obsah cukru o 25 % vyšší, což přesahuje přijatelné meze.

Škrob

V rámci hodnocení byly posuzovány také případné přídavky škrobu. Modifikované i nemodifikované škroby působí především jako zahušťovadla a vylepšují konzistenci výrobku. Od časopisu dTest

získalo lepší hodnocení osm kečupů, které se bez něj dokázaly obejít. Bylo jich jen osm z testovaných 23.

Kolik rajčat

Do známkování se promítlo i to, jakým způsobem je spotřebitel informován o obsahu rajčat ve výrobku. V podstatě jsou dvě možnosti. První, srozumitelnější možností je uvedení množství rajčat použitých na výrobu 100 g kečupu.

Druhou možností je uvedení množství použitého rajčatového protlaku, který je hlavní rajčatovou surovinou téměř všech kečupů. Jenže zahuštění protlaku bývá různé, takže přesnou představu o množství rajčat si zákazník podle něj nemůže udělat.

Například podle údajů na etiketách kečupů Heinz a McDonald‘s může množství okolo 60 % protlaku odpovídat 148 až 184 g rajčat použitých na 100 g výrobku.

„Z důvodu této nejednoznačnosti jsme dali lepší známky výrobcům, kteří zvolili první variantu označení,“ upozorňuje Hana Hoffmannová.

Chemické konzervační látky

Za zmínku stojí i použití chemických konzervačních látek, kterým se řada spotřebitelů snaží vyhnout.

Při výrobě kečupů se uplatňují tři metody konzervace – chemická (spočívá v přídavku například sorbanu draselného), dále pasterace neboli zahřátí zabaleného výrobku na teplotu do 100 °C a takzvaný horký rozliv, kdy se kečup pasteruje prohřátím mimo obal, do láhví se lije horký (přes 90 °C) a následně se obaly uzavírají. Zjednodušeně lze říci, že výrobky ve skleněných lahvích jsou pasterované.

Nalít a zavřít

Testování se zaměřilo také hodnocení etiket, například jsou-li natištěné dostatečně velkými písmeny a jestli na nádobě dobře drží. Dále se laboratoř zaměřila na hodnocení detailů, které dokážou znepříjemnit život.

Těmi byla jednak snadnost dávkování kečupu a také snadnost opětovného uzavření. Dávkování nečinilo problémy, zato zkouška opětovného uzavření dopadla o něco hůře pro kečup Spak, jehož uzávěr byl nespolehlivý. U ostatních žádné problémy nalezeny nebyly.

Nežádoucí látky

Stejně jako u všech výrobků z ovoce a zeleniny je také u kečupů třeba hlídat obsah pesticidů a mykotoxinů.

Nalezená množství pesticidů se i tentokrát pohybovala hluboko pod maximálními povolenými limity a jako obvykle jsme známky udělovali s ohledem na to, kolik stop pesticidů se v daném výrobku našlo. Nejvíce, rezidua tří pesticidů, laboratoř nalezla u tří kečupů.

V dalších případech se našel maximálně jeden pesticid. Překvapivý byl i nález pesticidu boscalid u kečupu s označením bio. Ekologická produkce se bez pesticidů musí obejít.

Zjištěný nález však byl velmi malý a nepřekročil hranici, za níž je již možné mluvit o nedovoleném používání pesticidů. Výrazné zlepšení, v porovnání s výsledky testu kečupů provedeného v roce 2011, bylo zaznamenáno na poli zjištěných mykotoxinů.

Tehdy byla v kečupech nalezena široká paleta jedů z rajčatových i jiných plísní. Tentokrát se v laboratoři podařilo nalézt pouze jediný plísňový toxin, kyselinu tenuazovou.

Ta není příliš nebezpečná, takže evropská legislativa ani nelimituje její množství v potravinách.

VÝSLEDKY TESTU

Testováním prošel nejlépe a vítězem se stal Otma Gurmán Extra, kečup s vysokým podílem rajčat (nasbíral body i při ochutnávce).

Výhodnou kombinaci ceny a dobrého hodnocení všech hlavních parametrů jsme nalezli u výrobku Lidl/Pagusa Kečup jemný. Na posledním místě skončil Hamé Kečup sladký, u kterého byl naměřen nejnižší podíl rajčat (6,6 %).

1. Otma Gurmán Extra kečup s vysokým podílem rajčat

Hmotnost: 310 g

Cena: 29,90 Kč (9,60 Kč/g)

Podíl rajčat: 13 %

Složení: voda, zahuštěný rajčatový protlak, cukr, škrobový sirup, cibulový protlak, sůl, ocet, koření a výtažky koření

Celkové hodnocení: velmi dobře, 80 %

2. Kand Tomato Ketchup sladký

Hmotnost: 520 g

Cena: 32,90 Kč (6,30/g)

Podíl rajčat: 12,7 %

Složení: pitná voda, rajčatový protlak, cukr, ocet kvasný lihový, plnotučná hořčice (pitná voda, hořčičné semínko, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, směs koření), jedlá sůl, řepkový olej, cibulový koncentrát, výtažek koření

Celkové hodnocení: dobře, 78 %

3. Boneco Dětský kečup extra

Hmotnost: 200 g

Cena: 23,90 Kč (12 Kč/g)

Podíl rajčat: 14,3 %

Složení: pitná voda, rajčatový protlak (27 %), cukr, ocet kvasný lihový, modifikovaný škrob, jedlá sůl

Celkové hodnocení: dobře, 77 %

4. Lidl/Mikado Jemný kečup

Hmotnost: 500 g

Cena: 21,90 Kč (4,40 Kč/g)

Podíl rajčat: 8,9 %

Složení: 70 % rajčatový protlak, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo: xanthan, aroma 

Celkové hodnocení: dobře, 77 %

5. Billa – Tomaten Ketchup

Hmotnost: 910 g

Cena: 69,90 Kč (7,70 Kč/g)

Podíl rajčat: 11,3 %

Složení: rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet lihový, citronová šťáva, jedlá sůl max. 3,5 %, směs koření

Celkové hodnocení: dobře, 76 %

Štítky:
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nadýchaná roláda
tisicereceptu.cz
Nadýchaná roláda
Suroviny 100g hladké mouky 3 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kypřicího prášku 3 vejce 100 g krupicového cukru máslo na vymazání Na náplň 125 ml smetany ke šlehání 30 g moučkového cukr
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
nejsemsama.cz
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
Klasický štrúdl může mít mnoho podob. Lze ho připravit i jako koláč s náplní ze sladkých třešní (i višně se uplatní) a doplnit vanilkovou zmrzlinou. Potřebujete: ✿ 2 balení rozváleného listového těsta ✿ 100 g másla ✿ 2 hrsti strouhanky nebo rozdrobených piškotů ✿ 1 kg třešní ✿ 150 g cukru krupice ✿ moučkový cukr 1. Máslo rozehřejte v kastrůlku, trochu si
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
epochaplus.cz
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
Kýchání, rýma, svědění očí a vyrážka. Znáte to? Nejste sami. V Česku trápí alergie každého třetího člověka. A letošní pylová sezóna je obzvláště zákeřná. Alergologové varují před prolínáním jarních stromů a travin, což přispívá k vyššímu počtu alergických projevů. Proč se náš imunitní systém tak „plete“ a jaké jsou moderní přístupy ke zmírnění těchto nepříjemných
Tropický ráj ve stínu palem
rezidenceonline.cz
Tropický ráj ve stínu palem
Pouhých pár kroků od pobřežní pláže lemující zátoku Lorient na ostrově Svatý Bartoloměj najdete jednu z nejkrásnějších zdejších nemovitostí. Luxusní Villa Palm Beach je snovým místem klidu a odpočinku. Uhrane hned na první pohled svou elegancí podtrženou rozdělením obytného interiéru na pětici samostatných pavilonů. V tom hlavním je kromě největší ložnice situované do zadních partií
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
21stoleti.cz
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
Pobyt v přírodě patří k nejhezčím zážitkům léta – ovšem i v českých lesích číhá neviditelné nebezpečí. Virus klíšťové encefalitidy může napadnout nervovou soustavu a způsobit vážné komplikace. [c
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
historyplus.cz
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
„Bude to prcek! Malá nedomrlá kreatura! Zákeřný vztekloun! Zosobnění podlosti!“ má jasno Angličan James Gillray, jak bude na jeho karikaturách vypadat Napoleon Bonaparte. Stvoří postavu Malého Boneyho, který se krčí strachy před mohutným Johnem Bullem, symbolem mocné Británie!   Kritizují krále či diktátory. Zesměšňují politiky. Upozorňují na nešvary své doby… První „karikatury“ se objevují již
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
enigmaplus.cz
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
Desítky zmizelých lodí a letadel, podivné světelné úkazy a nevysvětlitelné časové anomálie. Bermudský trojúhelník, tajemná oblast v severním Atlantiku, je už po staletí zdrojem fascinace a hrůzy. Je t
Jak se správně rozhodnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se správně rozhodnout?
Poslední tři roky se můj život točí jen kolem jednoho. Kolem péče o manžela Františka, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Z našeho kdysi tak šťastného a spokojeného manželství, plného výletů a smíchu, se stal boj o každý den. Miluji ho, ale musím přiznat, že už to nezvládám. Sedím u jeho postele a poprvé vážně přemýšlím, jestli by pro nás oba nebylo lepší,
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
iluxus.cz
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
Emirates, největší mezinárodní letecká společnost na světě, slaví 15 let od zahájení provozu v České republice. Od prvního letu mezi Dubají a Prahou 1. července 2010 přepravila na této trase přes 3 mi
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
nasehvezdy.cz
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
Známá spisovatelka a herečka Halina Pawlowská (70) se před pár dny na veřejnosti objevila ve zcela nové formě. Výrazně zhubla, prokoukla a mohla by být plná života, jenže nikomu z přítomných neunikl
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
epochalnisvet.cz
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
Nejzásadnější rozhodnutí se odehrávají za zdmi paláců, v nichž sídlí nejmocnější muži světa. Jaká je historie budov, kde přebývají prezidenti či předsedové vlád? Byly vůbec postaveny pro ně? A kdy se tam vlastně nastěhovali?   Místo pro sídlo hlavy státu si vybral už George Washington (1732–1799), první americký prezident, a zúčastnil se také 13. října 1792
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
epochanacestach.cz
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
V rakouské Solné komoře, sevřené horskými hřebeny Dachsteinu a vonícími alpskými lesy, se rozkládá malebná vesnička Gosau. Toto místo působí, jako by vystoupilo z jiné doby – krajina nedotčená spěchem, kde čas plyne klidněji a každý pohled nabízí scenérii hodnou pohlednice. Gosau láká cestovatele, kteří touží po tichu, autenticitě a zážitku, který se zapíše hluboko