Domů     Koláče jako od babičky: A přitom bez lepku
Koláče jako od babičky: A přitom bez lepku

Celiakie – při vyřčení této diagnózy, která znamená nesnášenlivost lepku, se mnohým podlomí kolena z představy, co všechno teď nebudou smět jíst. Přesvědčíme vás, že i bezlepková dieta zahrnuje spoustu dobrot, třeba koláče jako od babičky.

Když Ivana Šmatová poprvé vytáhla z trouby pekáč plný bezlepkových buchet, všem chutnaly mnohem více než klasické, lepkové.

Následovala sice doba pokusů a omylů s různými druhy mouky, poměrů surovin a nových kombinací, ale výsledkem byly skvostné „moučníky bez lepku“. A přesně tak pojmenovala také svou knihu receptů, z níž vám nabízíme pár návodů na koláče.

Několik rad do začátku

*Pořiďte si citlivou kuchyňskou váhu, protože při přípravě bezlepkového pečiva je třeba všechny ingredience pečlivě odvážit a přesně dodržet recepturu. Je to velmi důležité, protože bezlepkové těsto se chová jinak než lepkové.

*Na pečení a vaření je dobré používat speciálně vyrobené bezlepkové moučné směsi – svými vlastnostmi se nejvíc podobají pšeničné mouce.

*Pokud budete péct z tzv. jednodruhových mouk (kukuřičná, kokosová, sojová, rýžová atd.), počítejte s tím, že tyto mouky dodávají jídlu svou typickou chuť.

* Bezlepková mouka více saje vodu, proto je třeba jí použít asi o 1/10 méně, ve srovnání s receptem z pšeničné mouky, nebo dát více vody. Totéž platí pro prášek do pečiva – místo obvyklé poloviny dáme celý 1 sáček.

*Bezlepková mouka drží těsto méně při sobě, takže se hotový výrobek více drobí. Můžete to zlepšit, když do těsta přidáte trochu oleje, ořechů, jogurtu, medu nebo 1 vejce.

*Plech na pečení nevysypávejte sojovou moukou – připaluje se a hořkne.

*Hotové pečivo uchovávejte v lednici (rychleji se kazí), nebo ho naporcované dejte zamrazit.

Zásady bezlepkového pečení

Jak udělat z bezlepkové směsi správné těsto, se naučíte jen tím, že to budete znovu a znovu zkoušet. Pamatujte si, že na to, jak dopadne pečení, má vliv spousta faktorů: Těsto musíte dobře a rovnoměrně prohníst a nechat kynout při nepříliš vysoké teplotě.

Rozvážně také musíte pracovat s vodou. Těsta bez lepku jsou mnohem volnější až mazlavější, a když dáte příliš mnoho tekutiny, může se zbortit.

Experimentujte

Při bezlepkovém pečení se nebojte experimentovat a používat různé druhy mouky. Každá má jedinečnou chuť – pohanková, kokosová, kukuřičná, … Díky nim bude mít vaše „sladké pečení“ pokaždé jiný rozměr.

Co možná o bezlepkových moukách nevíte

Kokosová

Má podobnou konzistenci jako mouka pšeničná. Je vhodnou náhradou smetany v omáčkách a zeleninových pokrmech nebo vhodným přídavkem či náhradou v běžných pokrmech. Je přirozeně sladká, takže můžete dávat méně rýžového sirupu, medu nebo dalších sladidel.

Pokud ji uložíte do vzduchotěsné nádoby, vydrží při pokojové teplotě několik měsíců. Roční trvanlivosti dosáhnete jejím zmrazením.

Kukuřičná

Používá se tam, kde není potřeba vysoké pojivosti – do moučníků z vařených obilovin, do placek, palačinek. Má výborné chuťové vlastnosti, dobře zahušťuje, ale má hrubší konzistenci. Není vhodné ji kupovat do zásoby ve velkém. Je tučná, žlukne a hořkne. Větší množství uchovávejte v chladničce.

Pohanková

Bábovka a další pečivo budou z této mouky působit „lehce“. Vhodná je do vánočního či jiného cukroví, kde je třeba použít jemně mletou pohankovou mouku -výsledek vás příjemně překvapí. Použít ji můžete také na zavářku do polévek.

Rýžová

Používá se hlavně jako zahušťovadlo, protože zvyšuje objem a pojivost.

Jáhlová (prosná)

Peče se z ní výborné pečivo, placky i nejrůznější sladké sušenky, zahušťují se omáčky…

Mřížák

Potřebujete:

300 g bezlepkové mouky

50 g moučkového cukru

1/2 balíčku prášku do pečiva

130 g másla

2 vejce

1 vanilkový cukr

2 lžíce mléka

špetku soli

švestková povidla

Postup

Ze všech surovin postupným přidáváním vypracujte těsto. Jednu třetinu oddělte a ze dvou třetin vyválejte plát, který opatrně a pečlivě rozprostřete na mírně vymazaný plech. Na těsto rozetřete povidla.

Z třetiny odloženého těsta vykrajujte cca 1 cm široké pruhy, které příčně pokladete na koláč. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi na 150-180 °C. Vychladlý koláč můžete poprášit moučkovým cukrem.

Lahodný švestkový koláč

Potřebujete

280 g samokypřicí bezlepkové mouky

125 g másla

160 g cukru

1 vejce

špetku soli

500 ml mléka

1 citronový pudink

1/4 lžičky tlučeného hřebíčku

750 g švestek

3 bílky

1/2 lžičky skořice

Postup

Z mouky, másla, 60 g cukru, vejce a soli zpracujte těsto. Vytvarujte ho do koule, zabalte do fólie a uložte na 30 min do chladu. V hrnci svařte mléko, vmíchejte pudink, přidejte tlučený hřebíček a za stálého míchání krátce povařte.

Sejměte ze sporáku a nechte vychladnout. Těsto vyválejte na pomoučněném válu na placku o průměru 30 cm. Formu o stejném průměru vymastěte, vyložte těstem a vytvarujte vyšší okraj. Omyté a osušené švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky.

Z bílků, cukru a skořice ušlehejte pevný sníh, zamíchejte do pudinku a směs rozetřete na těsto. Poklaďte švestkami, které do směsi lehce vmáčkněte. Pečte asi 35 min při teplotě 180 °C.

Koláč líné ženy

Potřebujete

Těsto

3 sklenice bezlepkové mouky

1 sklenice moučkového cukru

1 sklenice mléka

2 vejce

1/2 sklenice oleje

1 prášek do pečiva

špetku soli

špetku xantanové gumy

ovoce

Drobenka

50 g másla

50 g kukuřičné mouky

50 g práškového cukru

Postup

Všechny suroviny smíchejte a vlijte na plech s pečicím papírem. Posypte ovocem a drobenkou.

Drobenka

Mouku smíchejte s cukrem, pokapte rozpuštěným máslem a opatrně promíchejte, až se utvoří drobné hrudky. Pečte v předem vyhřáté troubě.

Jablkový koláč

Potřebujete

3 hrnky samokypřicí bezlepkové mouky

1 hrnek moučkového cukru

250 g másla

2 vejce

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

špetku soli

Náplň

1 kg jablek

200 g cukru krupice

1 lžičku mleté skořice

rozinky

Postup

Do mouky přidejte změklé máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a sůl. Zadělejte hladké těsto a rozdělte ho na dvě části. Jednu polovinu rozválejte a pomocí

válečku přeneste na vymazaný plech a rozprostřete na něj jablečnou náplň.

Vyválejte druhou polovinu těsta a přikryjte jí náplň, propíchejte vidličkou a upečte.

Náplň

Očištěná a nakrájená jablka smíchejte s cukrem a duste doměkka. Pak do nich zamíchejte rozinky a přisypte skořici.

Tvarohový překládaný koláč

Potřebujete

250 g světlé bezlepkové mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetku soli

200 g nízkotučného tvarohu

160 g margarínu

mouku na zpracování

Náplň

máslo

kukuřičnou strouhanku

cukr

ořechy

na drobno nakrájená jablíčka

Postup

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí, přidejte tvaroh a margarín a zpracujte vláčné těsto. To opatrně rozválejte na moukou poprášeném vále na tloušťku 1-2 cm a rozkrojte na tři díly.

Jeden díl vložte do formy, pokapte rozpuštěným máslem, posypte strouhankou, cukrem, jablky a ořechy. Na ně položte druhý díl a opět obložte. Nakonec přiložte třetí plát. Potřete máslem a dejte péct do předem vyhřáté trouby.

Knížku Hany Šmatové Moučníky bez lepku vydalo nakladatelství Grada. Najdete v ní spoustu receptů na vytvoření jednoduchých buchet, chutných řezů, slavnostních dortů i vánočního cukroví.

Text: Laura Skrčená, Foto: Shutterstock

Související články
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
reklama
Šikovné tipy
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Symfonie podzimu v Hliněné baště
iluxus.cz
Symfonie podzimu v Hliněné baště
Nastává nejbarevnější roční období. Pestrostí překypuje příroda i její dary, které se v kuchyni proměňují v jedinečnou symfonii chutí, vůní a barev. Dominují i podzimnímu menu restaurace Hliněná bašta
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
epochalnisvet.cz
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
Bible je nejposvátnější text křesťanství a judaismu, který lidé používají už tisíce let. O jeho vzniku toho ale stále mnoho nevíme. Nejstarší pasáže byly údajně sepsány někdy mezi 9. a 12. století př. n. l., což je pouze velmi nepřesný odhad. Nyní ale vědci přišli s unikátním objevem, který by mohl tuto záhadu konečně vyřešit!  
Orlí hnízdo na útesu
rezidenceonline.cz
Orlí hnízdo na útesu
Rezidence zasazená do úchvatného skalního masivu, tyčícího se nad jezerem Valle de Bravo v Mexiku, je příkladem organického spojení architektury, designu i přírody. Právě proto dostala příhodný název Symbiosis. Primárním záměrem sice bylo vytvořit harmonické propojení obytné zástavby s okolním prostředím, elegantní projekt, který vyrostl na velkorysém pozemku o rozloze tisíc čtverečních metrů, strategicky umístěném
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
nasehvezdy.cz
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
Jejich vztah měl být vždy tak trochu jiný, tajemný. V poslední době se ale zdá, že už si Soňa Norisová (51) žije jen vlastním životem. Hodně dlouho se mluví o tom, že hvězda seriálu Policie Modrav
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
nejsemsama.cz
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
Některé sklony se patrně v rodinách dědí. Alespoň u nás to tak bylo. Rodiče se obvykle snaží své děti vychovávat, aby nedělali stejné chyby, jako kdysi oni. Ne vždy se to ale povede. Vidím to na příkladu naší rodiny. Je mi teprve 55 let a už mám pravnouče. Nikomu ale nemůžu nic vyčítat. Nezabránila jsem
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
skutecnepribehy.cz
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
Věřila jsem, že si jsme s manželem souzeni. Pozdě jsem zjistila, že si mám na znamení při výběru lidí ve své blízkosti dávat daleko větší pozor. Bylo mi sedmnáct, přivydělávala jsem si na brigádě v jedné paštikárně a tam jsem potkala kluka, černovlasého s modrýma očima. Hned jsem se do něho zamilovala až po uši. Rodiče z toho nebyli nadšení,
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
enigmaplus.cz
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
Zvracení, průjmy, svalové křeče, ochrnutí, zástava srdce a následná smrt. Takové jsou účinky jednoho z nejspolehlivějších jedů na světě, arsenu. Do potíží vás dostane už jeho malé množství. V Argentin
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
21stoleti.cz
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, kt
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
epochanacestach.cz
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
Pro někoho je podzim tím nejmilejším ročním obdobím, pro jiného je to právě naopak. Podzim může mít mnoho podob. Může být sychravý, uplakaný, ale také zářivý a slunečný. A právě sluneční paprsky, které rozsvítí lesy halící se do zlaté barvy, jsou hlavní motivací, proč uniknout nudné šedi betonového města a vydat se na čerstvý vzduch
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
epochaplus.cz
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
Říkají mu Ladislav Postumus, protože přichází na svět až po smrti svého otce. Udržet dítě na trůnu dá práci jak v Čechách, tak v nevyzpytatelných Uhrách, kde odmítají uznat nemluvně za vladaře. V Čechách se naštěstí může kralevic spolehnout na statečného a obratného správce Jiřího z Poděbrad. Jaký ale vůbec Ladislav byl? Jak vypadal? Čím
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
historyplus.cz
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
Žena chystá oběd. Opatrně přihodí žhavé uhlíky z ohniště na desku z mazanice. Počká chvíli, než se její plocha rozpálí. Potom uhlíky opatrně smete zpátky a na pražnici nasype pár hrstí obilných zrn.   Do čtvercové polozemnice na levém břehu Vltavy, v místech u dnešních Roztok u Prahy, mezitím vstoupí muž. Ucítí škvařící se obilí: „Co máš