Domů     Klíčky jsou malý zázrak přírody
Klíčky jsou malý zázrak přírody
14.10.2020

Dají se koupit, ale lepší je, když si je sami vypěstujete. Doma na okně. Neváhejte, v čerstvých klíčcích získáte bohatý zdroj minerálních látek, vitaminů, enzymů, stopových prvků a rostlinných bílkovin.

Klíčky byste si měli zamilovat. Klíčením se v semínku zvyšuje obsah vitaminů a dalších prospěšných látek až o dvě stě procent! Kromě toho, že jsou zdraví prospěšné a nabijí vás energií, jsou lehce stravitelné, nejsou kalorické a mají skvělou chuť.

Co použít?

Semínka k naklíčení si kupte v prodejně zdravé výživy, případně v zahradnictví, ale zde jen taková, která jsou přímo určena k naklíčení. Rozhodně se vyhněte semenům určeným k výsevu – jsou ošetřena chemikáliemi.

Klíčit je možné téměř všechna neloupaná semena obilovin, luštěnin, olejnin a zeleniny. Každý klíček má jinou chuť a také jinak působí. Například:

Vojtěška alfaalfa zpomaluje proces stárnutí a posiluje imunitní systém. Klíčky alfaalfy obsahují až 40 % bílkovin.

Naklíčená čočka obsahuje hojně železa, mědi, zinku  a velké množství  vitaminu B6. Pomáhá tvorbě  červených krvinek. Výborně se hodí do polévek.

Mizuna mimo jiné obsahuje potřebnou vlákninu a provitamin A. Má minimum cukrů, výrazně jemnou chuť po špenátu a je vhodná i pro začátečníky, protože snadno klíčí.

Klíčky rukoly pomáhají čistit krev, působí skvěle na játra a posilují vitalitu. Jsou plné vitaminu C a kyseliny listové.

Méně známé jsou klíčky červeného zelí. Přitom prospívají zdraví, jejich hlavním benefitem je podpora zdravého vývoje buněk. A navíc červeně olistěné výhonky zpestří pokrm i barevně.

Klíčky ředkvičky červené pomáhají při  pročišťování žaludečního traktu od bakterií a plísní, i při dezinfekci ústní dutiny a nosohltanu.

Brokolice svým obsahem antioxidantů daleko převyšuje ostatní klíčky. Pro svou jemně kořeněnou chuť je výborná na namazaný chléb i jako doplněk všech večeří.

Jak si klíčky připravit?

Semínko rostliny má obrovskou sílu a k probuzení mu stačí voda a světlo. Nejprve semínka propláchněte, a pak vložte do skleničky s vodou (v poměru 3 díly vody a 1 díl

semínek). Nechte je nabobtnat. Různá semena se probouzejí různě dlouho – některému stačí půl hodiny, jiné potřebuje celý den. Většina se ve vodě nechá přes noc.

Vodu slijte. Semena opět propláchněte. Nelekněte se, pokud bude mít voda kašovitou nebo gelovou konzistenci. Je to dáno tím, že některé klíčky (například rukola nebo řeřicha) mají vyšší schopnost vodu vázat.

Tip: Vodu, kterou slijete z namočených semínek, použijte k zalévání pokojových rostlin. Tento roztok je totiž bohatý na živiny.

Propláchnutá semínka vložte na misku s buničinou. Až do doby sklizně semínka několikrát za den proplachujte čistou vodu nebo roste pomocí rozstřikovače. Udržujte je vlhké, ne mokré. Dbejte také na dostatečné proudění vzduchu, aby semena nezplesnivěla.

Ke svému růstu klíčky potřebují stabilní teplotu mezi 20,5 – 22,5 °C a světlo. Naopak je chraňte před přímým sluncem.

Tip: K naklíčení si můžete pořídit speciální klíčící misky nebo klíčící lahve s okapem.

Nebojte se, když na klíčku objevíte slupky – jsou jejich přirozenou součástí. Jakmile klíček vyroste, slupka z něj spadne. Pomoci tomu můžete i tak, že je znovu opláchnete nebo je promnete v misce s vodou mezi prsty. Ale vůbec nevadí, když slupky sníte.

Asi tak po čtyřech dnech (u každého druhu je to jiné) je úroda připravena ke sklizni. Vhodné k jídlu jsou klíčky tehdy, když dosáhly velikosti 2 – 3x větší než semeno. Klíčky stříhejte přímo na misce. Kořínky se vyhazují.

Pokud byste chtěli místo klíčků jíst výhonky, trvá to o něco déle. Ale pozor na správné načasování. Později výhonky zhořknou a už by vám nechutnaly. Pokud nesníte klíčky hned, uchovejte je v lednici.

Na co si dát pozor

Není klíček jako klíček. Zatímco ty „správné“ si vypěstujete ze semínek, opatrní buďte na klíčky, které se vám objeví v uskladněné zelenině nebo v luštěninách ve spíži. Takové klíčky byste jíst raději neměli (rozhodně ne ty z brambor, jsou jedovaté!).

Některé klíčky je doporučeno blanšírovat (velmi krátce povařit ve vodě). Je to šetrný způsob zpracování, takže se nemusíte bát, že byste tím zničili látky v klíčcích obsažené.

U luštěnin blanšírujeme 3 – 6 minut klíčky fazolí, hrachu.

Čočku a sóju pak jen půl minuty.

Při 1-2 minutovém blanšírování obilovin máte jistotu, že spolehlivě usmrtíte případné škodlivé bakterie z povrchu zrna.

Losos s italskými těstovinami

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Vynikající recept, který vtipně doplní pokrm z lososa o zelené klíčky, to jen potvrzuje.

Pro dvě osoby potřebujete: 2 porce lososa * lžíci olivového oleje * italské těstoviny tagliatelle (asi 200 g) * 4 rajčata * máslo * sůl * špetku oregana * klíčky bazalky

Omyté porce lososa osolte a vložte na pánev s olivovým olejem. Nechte chvilku orestovat.

Připravte těstoviny tagliatelle. Vložte je do vroucí osolené vody a uvařte „al dente“ (na skus). Přeceďte, nechte okapat a vmíchejte do nich kousek másla, aby se neslepily.

Na dno zapékací mísy vlijte šťávu z pánve, dno mísy poklaďte na kolečka nakrájenými rajčaty, posypte oregánem a osolte, přidejte těstoviny a navrch položte porce lososa. Zapečte v rozpálené troubě.

Na talíři těsně před podáváním ozdobte čerstvými klíčky bazalky. Pro zlepšení chuti můžete losos zakápnout citronovou šťávou.

Text: Dana Pešková, Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čínská Nebeská brána: Nejdelší lanovka světa vedoucí k branám nebes
epochaplus.cz
Čínská Nebeská brána: Nejdelší lanovka světa vedoucí k branám nebes
Představte si jízdu dlouhou téměř 7,5 kilometru, během které se kabina lanovky vyšplhá do závratné výšky a vy se budete kochat výhledy na čínské hory, jež vypadají jako z pohádky. To je lanovka Tianmen Shan v Číně, nejdelší kabinová lanovka světa, která vás doveze až k legendární „Nebeské bráně“ – monumentálnímu přírodnímu skalnímu oblouku. Odvážíte
Rohlik.cz představuje „Xtra“: nový standard v online nakupování potravin. To nejlepší posunuté ještě o level dál.
iluxus.cz
Rohlik.cz představuje „Xtra“: nový standard v online nakupování potravin. To nejlepší posunuté ještě o level dál.
Rohlik Group dnes oficiálně spouští Rohlík Xtra, svůj dosud nejambicióznější věrnostní program. Nahrazuje tak dosavadní klub Premium něčím výrazně silnějším. Xtra není jen vylepšením. Je to všechno, c
Tajné schůzky Randové se ženatým Svobodou?
nasehvezdy.cz
Tajné schůzky Randové se ženatým Svobodou?
Neříká se nadarmo, že v práci vzniká spousta nových lásek. Možná se podobný osud právě děje hvězdě seriálu Ulice Martině Randové (53). Není tajemstvím, že jejím seriálovým partnerem je sympatický Vá
Byl předlohou Bruncvíka rival císaře Barbarossy?
historyplus.cz
Byl předlohou Bruncvíka rival císaře Barbarossy?
Kdysi dávno vládl českým zemím bájný kníže Žibřid, který jim prý získal do znaku orlici. Jeho synovi Bruncvíkovi to ale nestačilo. Zatoužil po něčem mnohem reprezentativnějším. Vydal se proto na cesty, aby Čechám zajistil důstojnější symbol. Alespoň tak líčí původ lva v našem státním znaku spisovatel Alois Jirásek. Kde se pro svou pověst inspiroval? Mohla
Cikádová apokalypsa 2025: Do USA míří miliardy hmyzích hlasů
21stoleti.cz
Cikádová apokalypsa 2025: Do USA míří miliardy hmyzích hlasů
Země se rozechvěje. Ne z otřesů, ale z bilionů drobných nožek, které si prorazí cestu na povrch. Po sedmnácti letech ticha se do východní části Spojených států vrátí jedna z největších generací period
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
epochanacestach.cz
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
Zámek Litomyšl je dokonce zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Postavil si ho ve druhé polovině 16. století jako své reprezentační sídlo nejvyšší kancléř Království českého Vratislav z Pernštejna a dnes je považován za jednu z nejkrásnějších renesančních staveb ve střední Evropě. Stavba se důsledně držela italských vzorů, takže vnitřní nádvoří je
Starobylé pražské čtvrti, rejdiště přízraků
enigmaplus.cz
Starobylé pražské čtvrti, rejdiště přízraků
Pražská Malá Strana se strašidly a duchy hemží zřejmě ještě o něco více než jiná starobylá místa. Například na Maltézském náměstí se prý v Nostickém paláci zjevuje neklidně vyhlížející muž s velkým kl
Seymour Hersh: Hlídací pes demokracie
epochalnisvet.cz
Seymour Hersh: Hlídací pes demokracie
Rok 1968. Válka ve Vietnamu eskaluje a Američané mají těžké ztráty. Vietkong je všude, situace je napjatá. Americké velení se všemi silami snaží situaci zvrátit. A s neúspěchy přichází frustrace a s frustrací násilí.   Ale skutečnou podstatu násilí v Americe tuší málokdo. Armáda si informace hlídá. Když novinář Seymour Hersh (*1937) dostane od svého známého zajímavý tip,
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
tisicereceptu.cz
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa? Ingredience 4 jehněčí kolínka 2 cibule 50 g másla 6 stroužků česneku 10 kuliček pepře 3 bobkové listy 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarý
Minimalistická vila v zalesněné krajině
rezidenceonline.cz
Minimalistická vila v zalesněné krajině
Zelené údolí, na jehož svahu by člověk spíše očekával srub, svítí bílá vila. Některé její linie kopírují terén, což přispívá k tomu, že se stává harmonickou součástí neporušené přírody. V přívětivé krajině Dolního Rakouska, kterou po tisíciletí modeloval tok Dunaje, si mladý manželský pár zvolil svůj prostor pro život. Blízko Klosterneuburgu, nedaleko Vídně, a přesto vzdálený od
Ledová královna konečně roztála
skutecnepribehy.cz
Ledová královna konečně roztála
Po manželově smrti pro mě nastalo truchlivé období, trvalo nekonečně dlouho. Myslela jsem, že to tak bude už napořád, ale mýlila jsem se. Manžel byl o dvacet let starší. Rodiče a kamarádky mě varovali, abych si o tolik staršího muže nebrala, že to nedopadne dobře. V jistém ohledu měli pravdu. Můj muž, když mi bylo padesát, zemřel. Neměli jsme
Vajíčkové nadělení: Sekaná s „nekonečným“ vejcem
nejsemsama.cz
Vajíčkové nadělení: Sekaná s „nekonečným“ vejcem
Sekaná plněná vejci natvrdo je skvělou večeří. Podávejte ji nakrájenou na plátky se zeleninovou oblohou a bramborem nebo chlebem. Potřebujete: ✿ 2 rohlíky ✿ mléko ✿ 1 kg mletého masa ✿ 1 cibuli ✿ 4 stroužky česneku ✿ 3 syrová vejce ✿ 4 vejce natvrdo ✿ sůl, pepř ✿ 2 lžičky majoránky ✿ hrst čerstvé petrželky ✿ 4 plátky másla 1. Pečivo nakrájejte na kostičky do