Domů     Překyselení: Realita, nebo mýtus?
Překyselení: Realita, nebo mýtus?
14.10.2020

Všichni si přejeme být zdraví a někteří z nás se o to i aktivně snaží. Cest je řada a vytyčuje je jak oficiální medicína, tak léčitelství. Pro zastánce alternativního přístupu je v posledních letech velkým tématem tzv. překyselení organismu.

Zásadní otázka zní: Je to realita, nebo mýtus?

Teorie o vlivu tzv. překyselení těla na zdraví ve skutečnosti není žádná módní novinka, objevila se už někdy před sto lety. Přišel s ní americký lékař William Howard Hay, dnes považovaný za zakladatele systému dělené stravy.

Přitom to, co Dr. Hay původně hledal, byla dieta, která by mu ulehčila život při jeho těžkém onemocnění ledvin.

Zaměřil se proto na důkladné zkoumání toho, jak vlastně ovlivní fungování ledvin tím, co sní, či přesněji tím, co ze zkonzumovaného jídla vznikne chemickou přeměnou v těle.

A s překvapením prý došel k tomu, že na tehdy běžném jídelníčku převažují potraviny, z nichž při zpracování v těle vznikají látky patřící chemicky ke kyselému spektru. Ve značném nepoměru byly látky zásadité, kterých bylo až čtyřnásobně méně.

Dr. Hay z toho usoudil, že tato nerovnováha může být příčinou větší nemocnosti. Mimochodem, chemicky kyselé spektrum je uvedeno záměrně, protože nejde o potraviny chutí kyselé.

To, jak se nám jeví na jazyku, nemá žádnou souvislost s tím, jestli je tělo při trávení přemění na látky chemicky kyselé nebo zásadité.

Maso i káva

Od té doby se jídelníček k lepšímu nevyvinul, spíše naopak, ať už se na to díváte z pohledu medicíny nebo teorie překyselení organismu. Ani ta se od časů Dr. Haye nezměnila, rozdělení potravin na zásadotvorné a kyselinotvorné je v podstatě stejné.

Schopnost vytvářet kyselé je totiž přirozená pro živočišné potraviny, zatímco zelenina a ovoce jsou zásadotvorné. Škroby jakožto základ obilovin působí neutrálně. Kyselinotvorný vliv v těle má podporovat také pití kávy a kouření.

Proč by měly škodit?

Otázka je, zda měl Dr. Hay pravdu ve svém předpokladu, že převaha kyselých látek v těle škodí zdraví. Jak by k tomu mělo vlastně docházet?

Podle zastánců této teorie jde o to, že tělo musí vyrovnávat zvýšenou kyselost tím, že ji chemicky neutralizuje za pomoci minerálů. Ty odebírá ze stravy, ale i ze zásob. Proto má překyselení vést kromě jiného k odvápňování kostí čili osteoporóze.

Soli, které tímto způsobem tělo vytvoří, aby překyselení neutralizovala, se pak údajně hromadí jako nežádoucí usazeniny a stávají se příčinou degenerativních onemocnění.

Od bolestí hlavy po rakovinu

Když jíte mnoho potravin s kyselinotvorným působením, může vás podle zastánců této teorie opakovaně obtěžovat bolest hlavy nebo kloubů, můžete mít časté virózy nebo trpět dlouhodobou únavou.

Překyselení přičítají ale i podíl na rozvoji nádorového bujení a může být skryté i za nadváhou, kterou se nedaří navzdory vynaloženému úsilí snížit.

Co ukáže lakmusový papírek

Zajímá vás, jestli i vašimi zdravotními potížemi se nemůže ve skutečnosti skrývat překyselení organismu? Když to budete chtít zjistit, dostanete doporučení, abyste si změřili kyselost (udává se v hodnotách pH) moči lakmusovým papírkem.

Ten se dá koupit v každé lékárně. Velmi pravděpodobně zjistíte údaj nacházející se v kyselém spektru. Taková hodnota je totiž normální a odpovídá správnému fungování zdravých ledvin.

Na tom není nic divného, neboť úkolem ledvin je filtrovat z krve právě látky, které ovlivňují její kyselost. Kyselá moč je tedy úplně normální.

Jídlo i vyčerpání

Když si dáte tu práci a budete sledovat, jak se hodnoty moči mění podle toho, jestli jste snědli pečené kuře a salám, nebo za sebou máte odlehčující zeleninový den, zjistíte, že skutečně hodnoty moči jsou tím kyselejší, čím více masa a živočišných potravin sníte.

V tom se ostatně shoduje pohled zastánců teorie překyselení organismu s medicínou. Nezvyklé hodnoty kyselosti moči si ale můžete naměřit také po velké zátěži, při horečce, pocení, zvracení nebo vyšší dávce jedlé sody.

Kde to skřípe

Skřípání nastává ve dvou bodech. Medicínský pohled totiž zajímá spíš vychýlení hodnot pH moči mimo normální rozmezí, a to oběma směry.

Výrazně kyselé hodnoty mohu pro lékaře představovat podezření na akutní komplikaci cukrovky, na hladovění nebo naopak na dietu nezdravě bohatou na bílkoviny, ale může jít i o poruchu ledvin.

Příčinou hodnot zásaditých pak nemusí být jen vegetariánská strava, ale také bakteriální infekce ledvin nebo závažná porucha jejich funkce.

Kde jsme vlastně kyselí?

To je ten druhý zádrhel. Kyselost se v různých tělesných prostředích liší. Pokud využijete lakmusové papírky ke zkoumání pH slin, pak spíš naměříte hodnotu neutrální nebo lehce zásaditou.

To ovšem neukazuje zlepšení oproti hodnotám v moči, ale odpovídá to normálním poměrům v ústech. Naopak extrémně kyselé prostředí je v žaludku, kde je nezbytným předpokladem dobrého trávení.

Pokud tu kyselost snížíte konzumací jedlé sody, omezíte i trávení dané porce jídla. Vaše tělo z něj získá méně živin.

Jídlo neovlivní kyselost krve

A v tomto bodě se tvrzení zastánců teorie překyselení organismu od medicínského názoru zásadně liší. Z hlediska medicíny především většina kyselin v těle nevzniká při zpracování potravy, ale při jiných biochemických pochodech.

Ani složení jídelníčku navíc nemá na hodnoty pH krve vliv, ty tělo systematicky udržuje ve velmi malém rozmezí mírné zásaditosti. Kdo to chce vědět přesně, pak jde o rozpětí 7,36 až 7,44. Větší vychýlení organismus okamžitě a velmi účinnými mechanismy koriguje.

Tato regulace je životně důležitá. Krev se neustále dostává do kontaktu se všemi buňkami v těle a jen v uvedeném rozmezí kyselosti správně fungují biochemické pochody. Překročení těchto hranic byste proto okamžitě pocítili akutními zdravotními potížemi.

K tomu skutečně dochází, například u diabetiků a jde o stavy vyžadující okamžitou lékařskou péči.

Když jde o krev…

… pak spolupracují ledviny a plíce. Uchování stabilního prostředí v krvi je tak důležité, že příroda k tomuto účelu vyvinula velmi rychle a účinně působící mechanismy.

Dýchání: Vydechováním CO2 se zbavujeme kyselých částic. Tělo tak zrychleným dýcháním během pár minut ovlivní kyselost krve, aby se vrátila do žádoucích parametrů.

Pozor: Hluboké dýchaní je tak účinným způsobem snižování kyselosti krve, že pokud trvá delší dobu, může dojít až k výkyvu opačným směrem, kdy je krev více zásaditá čili alkalická, než je zdrávo.

Pufry: To podivné slovo označuje znamenitý vynález přírody k bleskurychlému vyrovnání kyselosti nebo zásaditosti. Je to typ sloučenin, kde jsou v páru stejné látky, vždy kyselina a její sůl nebo zásada a její sůl.

A ty jsou připravené okamžitě vázat a neutralizovat částice způsobující ono vychýlení. Rázem je uklizeno, krevní hodnoty v normě a my se cítíme dobře.

Mimochodem: Jedním z běžných přirozených pudrů je bikarbonát, proto zastánci teorie překyselení doporučují brát jedlou sodu.

Omyl s osteoporózou

Předpoklad, že kvůli neutralizaci kyselých látek musí tělo „vytahovat“ vápník z kostí, tedy před pohledem medicíny neobstojí. Proto je také sporný názor, že ze vzniklých solí vznikají v organismu usazeniny, které vedou k rozvoji degenerativních onemocnění.

Takový účinek není potvrzen ani v případě kyselého prostředí. Kdo si chce přečíst podrobné vysvětlení, najde ho v češtině a srozumitelně na webu farmaceutky a výživové odbornice Margit Slimákové.

Vysvětluje tam například omyl s rakovinou – vědci totiž zjistili, že rakovinné buňky si kolem sebe samy vytvářejí kyselé prostředí, v němž lépe rostou. Neprokázalo se ale, že by tomu bylo naopak a že by kyselé prostředí vedlo k rakovinnému bujení.

Proto se ani neutralizace kyselosti vysokými dávkami jedlé sody nedá považovat za obranu proti rakovině.

Výživa: Shodný bod

V tom nejpodstatnějším, což jsou doporučení k úpravě jídelníčku, se ovšem alternativní a medicínský pohled zásadně nerozcházejí. I podle lékařů je přemíra živočišných potravin na jídelníčku problematická s ohledem na zdraví.

Jen důvod nepříznivého vlivu vidí lékaři nikoli v kyselinotvorném působení, ale ve vysokém podílu nevhodných tuků. Ty podporují nejen nabírání na váze, ale i vznik uzavřeného kruhu problémů, známého jako metabolický syndrom.

Což znamená, že klesá citlivost těla na inzulin a nepříjemně se zvedá krevní tlak. Cévám současně dává zabrat škodlivý LDL cholesterol, který se na stěnách usazuje a snižuje jejich průměr. Hrozí oběhové potíže, infarkty a mrtvice.

V této chvíli je ideálním způsobem, jak snížit nárůst rizika, právě dieta. A ta se hodně shoduje s doporučeními zastánců teorie překyselení organismu.

Čeho jíst méně

Maso: Nadměrná konzumace masa z medicínského hlediska nepříznivě ovlivňuje zdraví v každém věku. U dospělých znamená především nadměrný příjem tuků, někdy i bílkovin, což může vést ke vzniku dny, zvláště u lidí, kteří k tomu mají geneticky sklon.

Vysoké dávky bílkovin u dětí podporují vysoký růst, který v dospělosti může znamenat oběhové potíže. Mimochodem u předškolních dětí se uvádí, že mají na jídelníčku až 300 % bílkovin oproti reálné potřebě.

Mléčné výrobky: Někde se uvádí pouze máslo. Každopádně nadměrná spotřeba mléčných výrobků znamená právě příliš mnoho mléčného tuku, který je podle současných poznatků největším rizikem pro vznik aterosklerózy, dokonce větším než sádlo.

Cukr a sladkosti: Jedna z hlavních příčin velkého nárůstu nadváhy zejména u dětí.

Hotová jídla a fast food: S těmi se spojuje hlavně vysoké množství soli v potravinách, vysoká tučnost a „prázdné kalorie“.

Pochutiny: Káva, čaj, ocet, alkohol, perlivé nápoje.

Odkyselování je zbytečné

Při chronických zdravotních potížích i pocitu nepohody ve vlastním těle je úprava jídelníčku rozhodně cestou ke zlepšení stavu. Jídlo ovšem nelze přeceňovat, není to lék.

Další zásahy do přirozených procesů regulující kyseliny a zásady v těle jsou z tohoto pohledu neužitečné a zbytečné.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Související články
17.3.2025
Najít odpověď na tuto otázku je s mobilem v ruce záležitost tak půl minuty. Rychle se dozvíte, že odborníci doporučují nanejvýš 5 g. Jenže co si s tou informací počít? Jak vlastně odhadnout, kolik soli sníme a kde vlastně ubrat? Sůl nemáme pod kontrolou. Většina z nás nemá ani orientační představu, kolik jí za den spořádá. Abyste to zjistili, museli byste vyloučit všechna kupovaná jídla a potravi
11.3.2025
Máte dvojitou bradu a divíte se, odkud se vzala? Kromě přibírání na váze za to může i vaše genetická „výbava“ po předcích či stárnutí pokožky. Naštěstí existují metody, jak se jí zbavit. Druhá brada často může vzniknout v důsledku stárnutí, jelikož s úbytkem elastických a kolagenních vláken v podkoží dochází k uvolnění a poklesu kůže. Někdy je to ale dědičné. Má-li někdo z rodičů nebo prarodičů
10.3.2025
Dobrou zprávou je, že následky alkoholu tělo překoná dříve než kouření. Přesto si regenerace vyžádá čas a ten bude u různých orgánů a duševních i fyzických dějů jinak dlouhý. Duševní výkonnost: 2 a 3 týdny Abstinence se rychle promítne v metabolismu a ve zlepšení laboratorních hodnot krve. Ty se projeví i reálně. Pokles toxických látek a zátěže, kterou pro tělo představovaly, povede ke snížení p
4.3.2025
Téměř všichni, kteří opary na rtech trpí, vědí, jak jsou záludné. Vždycky se objeví v té nejnevhodnější chvíli. Třeba když se chystáte do společnosti a chcete, aby vám to slušelo, nebo už balíte na dovolenou, najednou se objeví bolestivé puchýřky. A děje se to nejen v létě, ale právě i v zimě, často na horách. Může za to zvýšené UV záření, které se odráží od sněhu. Ale na to, aby vám tenhle zálud
27.2.2025
Jsou náchylné k prochladnutí a případný zánět není nic, o co by člověk stál. Ale o ledviny bychom tak jako tak měli pečovat celoročně. Pro tělo jsou nesmírně důležité a mají více funkcí než jen filtrování a vylučování škodlivin. Například produkují hormony, které ovlivňují krevní tlak i tvorbu červených krvinek. Udržují v rovnováze minerály jako jsou draslík a sodík. Podílejí se i na tvorbě důlež
reklama
Šikovné tipy
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Může být u Uranu život?
21stoleti.cz
Může být u Uranu život?
V posledních letech vědce stále více fascinuje Uran, a to nejen díky svému jedinečnému postavení ve Sluneční soustavě, ale i kvůli možnostem, které skrývají jeho tajemné měsíce. Navíc třetí největší p
Festina Connected D důmyslně snoubí klasický sportovní vzhled a chytré funkce
iluxus.cz
Festina Connected D důmyslně snoubí klasický sportovní vzhled a chytré funkce
Legendární hodinářská značka Festina představuje unikátní model Connected D, který propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderními chytrými funkcemi. Tyto hybridní hodinky jsou určeny pro ty, kteří
Maják spravedlnosti uprostřed chaosu. 3 šerifové na Divokém západě
epochaplus.cz
Maják spravedlnosti uprostřed chaosu. 3 šerifové na Divokém západě
Napětí by se dalo krájet. Jako myška vklouzne do potemnělého stavení, kde by se měl nacházet obávaný zločinec. „Kdo je to?“ protne vzduch otázka položená španělsky. Strážce zákona ho okamžitě pozná a místo odpovědi bez váhání vystřelí. Nasadit klobouk, zářivou hvězdu a samozřejmě kolt za pas. Povolání šerifa je velice nebezpečné, a proto se na
Pizingerová: Koukni, jaká jsem kočka!
nasehvezdy.cz
Pizingerová: Koukni, jaká jsem kočka!
I když padesátku oslavila Vendula Pizingerová (53) již před pár lety, rozhodně se cítí stále plná energie a dává to světu také pořádně na odiv. Fanoušci o tom ani nepochybují, však dokázala „ulovi
Ještěže se toho náš dědeček nedožil!
skutecnepribehy.cz
Ještěže se toho náš dědeček nedožil!
Náš děda byl skvělý člověk. Dřel se i v důchodu, aby se co nejlépe postaral o mě. O byt, v němž jsem vyrostla, jsem ale po jeho smrti rychle přišla. Dědeček přišel do Prahy z moravské vesničky krátce po válce. Potkal mou babičku a zamiloval se. Byl to člověk velmi šikovný, který se ve světě neztratí, tak dokázal získat v jednom z domů nedaleko
Neskutečný luxus, zvaný Jade Ocean
rezidenceonline.cz
Neskutečný luxus, zvaný Jade Ocean
Ve zcela nové výškové budově v Sunny Isles Beach na Floridě jsme si nemohli nechat ujít pozvání do luxusního dvoupodlažního penthousu, ve kterém hraje hlavní roli bílá barva. Sunny Isles patří k nejluxusnějším lokalitám Floridy. Z jedné strany úzkou ostrovní šíji omývá Atlantský oceán, z druhé strany nefritově zbarvené vody Biscayne Bay, ve kterých se zrcadlí světla
Fengdu: Město, kde žije ďábel!
enigmaplus.cz
Fengdu: Město, kde žije ďábel!
Zlověstné čínské rčení říká, že duchové jdou do nebe a zlo směřuje do Fengdu. Tento rozsáhlý komplex svatyní a chrámů ve stejnojmenném okrese de facto modeluje příběhy z čínské mytologie, které se týk
Kostel Matky Boží v Telči: Panna Marie volá ze zvonice nejkrásnějším hlasem
epochanacestach.cz
Kostel Matky Boží v Telči: Panna Marie volá ze zvonice nejkrásnějším hlasem
Město Telč je prodchnuto slavnou historií, takže když je zdejší kostel nejstarším ve městě, něco už to znamená. Přesně takový je kostel Matky Boží na Starém městě, z jehož věže už po staletí zní starobylý zvon jménem Panna Marie. O tom, že historické jádro Telče je městskou památkovou rezervací a je zapsáno do Seznamu světového kulturního
Zelenina ve sladkokyselém nálevu
tisicereceptu.cz
Zelenina ve sladkokyselém nálevu
Takto naložená zelenina je ve výsledku lahůdkově křupavá. Suroviny na 4 sklenice ½ květáku 2 zelené papriky 2 červené papriky 2 mrkve čerstvý kopr 1 česnek Na nálev 200 g cukru 500 m
Ukrývá porubský Oblouk srp a kladivo?
epochalnisvet.cz
Ukrývá porubský Oblouk srp a kladivo?
Za prací v dolech a hutích na Ostravsku se po roce 1948 sjíždějí tisíce dělníků z celého Československa. Komunistická vláda musí vyřešit naléhavý problém, kde budou všichni bydlet. Nakonec se rozhodne vybudovat nové centrum ocelového srdce republiky, a to s kvalitním bydlením, spoustou zeleně a občanskou vybaveností.   Pověřená komise vybírá pro ambiciózní plán vesnici
Hon na adamity: Žižka zmasakroval sektu naháčů
historyplus.cz
Hon na adamity: Žižka zmasakroval sektu naháčů
Na 400 Žižkových ostřílených válečníků se nestačí divit. Takový odpor rozhodně nečekali. Do boje proti nim se valí s mečem v rukou muži i ženy. Jako by je poháněl vpřed sám ďábel. Navíc, kromě jediného nepřátelského bojovníka ve spodkách, jsou všichni úplně nazí! Nově příchozí poslušně odevzdávají svůj skromný majetek do přistavených kádí. Odteď už
Salát z beluga čočky a mrkve
nejsemsama.cz
Salát z beluga čočky a mrkve
Příjemně lehký, ale přitom dokonale výživný salát z černé čočky, která je považována za „kaviár“ mezi luštěninami, jelikož ho svými drobnými zrnky i barvou připomíná. Ingredience: 100 g beluga čočky 2 mrkve 1 červená cibule 1 svazek šalotky 1 lžíce olivového oleje citronová šťáva Postup: Čočku uvařte podle návodu. Nahrubo nastrouhejte mrkev, osolte ji, přidejte rozmačkaný stroužek česneku a 10