Domů     Překyselení: Realita, nebo mýtus?
Překyselení: Realita, nebo mýtus?
14.10.2020

Všichni si přejeme být zdraví a někteří z nás se o to i aktivně snaží. Cest je řada a vytyčuje je jak oficiální medicína, tak léčitelství. Pro zastánce alternativního přístupu je v posledních letech velkým tématem tzv. překyselení organismu.

Zásadní otázka zní: Je to realita, nebo mýtus?

Teorie o vlivu tzv. překyselení těla na zdraví ve skutečnosti není žádná módní novinka, objevila se už někdy před sto lety. Přišel s ní americký lékař William Howard Hay, dnes považovaný za zakladatele systému dělené stravy.

Přitom to, co Dr. Hay původně hledal, byla dieta, která by mu ulehčila život při jeho těžkém onemocnění ledvin.

Zaměřil se proto na důkladné zkoumání toho, jak vlastně ovlivní fungování ledvin tím, co sní, či přesněji tím, co ze zkonzumovaného jídla vznikne chemickou přeměnou v těle.

A s překvapením prý došel k tomu, že na tehdy běžném jídelníčku převažují potraviny, z nichž při zpracování v těle vznikají látky patřící chemicky ke kyselému spektru. Ve značném nepoměru byly látky zásadité, kterých bylo až čtyřnásobně méně.

Dr. Hay z toho usoudil, že tato nerovnováha může být příčinou větší nemocnosti. Mimochodem, chemicky kyselé spektrum je uvedeno záměrně, protože nejde o potraviny chutí kyselé.

To, jak se nám jeví na jazyku, nemá žádnou souvislost s tím, jestli je tělo při trávení přemění na látky chemicky kyselé nebo zásadité.

Maso i káva

Od té doby se jídelníček k lepšímu nevyvinul, spíše naopak, ať už se na to díváte z pohledu medicíny nebo teorie překyselení organismu. Ani ta se od časů Dr. Haye nezměnila, rozdělení potravin na zásadotvorné a kyselinotvorné je v podstatě stejné.

Schopnost vytvářet kyselé je totiž přirozená pro živočišné potraviny, zatímco zelenina a ovoce jsou zásadotvorné. Škroby jakožto základ obilovin působí neutrálně. Kyselinotvorný vliv v těle má podporovat také pití kávy a kouření.

Proč by měly škodit?

Otázka je, zda měl Dr. Hay pravdu ve svém předpokladu, že převaha kyselých látek v těle škodí zdraví. Jak by k tomu mělo vlastně docházet?

Podle zastánců této teorie jde o to, že tělo musí vyrovnávat zvýšenou kyselost tím, že ji chemicky neutralizuje za pomoci minerálů. Ty odebírá ze stravy, ale i ze zásob. Proto má překyselení vést kromě jiného k odvápňování kostí čili osteoporóze.

Soli, které tímto způsobem tělo vytvoří, aby překyselení neutralizovala, se pak údajně hromadí jako nežádoucí usazeniny a stávají se příčinou degenerativních onemocnění.

Od bolestí hlavy po rakovinu

Když jíte mnoho potravin s kyselinotvorným působením, může vás podle zastánců této teorie opakovaně obtěžovat bolest hlavy nebo kloubů, můžete mít časté virózy nebo trpět dlouhodobou únavou.

Překyselení přičítají ale i podíl na rozvoji nádorového bujení a může být skryté i za nadváhou, kterou se nedaří navzdory vynaloženému úsilí snížit.

Co ukáže lakmusový papírek

Zajímá vás, jestli i vašimi zdravotními potížemi se nemůže ve skutečnosti skrývat překyselení organismu? Když to budete chtít zjistit, dostanete doporučení, abyste si změřili kyselost (udává se v hodnotách pH) moči lakmusovým papírkem.

Ten se dá koupit v každé lékárně. Velmi pravděpodobně zjistíte údaj nacházející se v kyselém spektru. Taková hodnota je totiž normální a odpovídá správnému fungování zdravých ledvin.

Na tom není nic divného, neboť úkolem ledvin je filtrovat z krve právě látky, které ovlivňují její kyselost. Kyselá moč je tedy úplně normální.

Jídlo i vyčerpání

Když si dáte tu práci a budete sledovat, jak se hodnoty moči mění podle toho, jestli jste snědli pečené kuře a salám, nebo za sebou máte odlehčující zeleninový den, zjistíte, že skutečně hodnoty moči jsou tím kyselejší, čím více masa a živočišných potravin sníte.

V tom se ostatně shoduje pohled zastánců teorie překyselení organismu s medicínou. Nezvyklé hodnoty kyselosti moči si ale můžete naměřit také po velké zátěži, při horečce, pocení, zvracení nebo vyšší dávce jedlé sody.

Kde to skřípe

Skřípání nastává ve dvou bodech. Medicínský pohled totiž zajímá spíš vychýlení hodnot pH moči mimo normální rozmezí, a to oběma směry.

Výrazně kyselé hodnoty mohu pro lékaře představovat podezření na akutní komplikaci cukrovky, na hladovění nebo naopak na dietu nezdravě bohatou na bílkoviny, ale může jít i o poruchu ledvin.

Příčinou hodnot zásaditých pak nemusí být jen vegetariánská strava, ale také bakteriální infekce ledvin nebo závažná porucha jejich funkce.

Kde jsme vlastně kyselí?

To je ten druhý zádrhel. Kyselost se v různých tělesných prostředích liší. Pokud využijete lakmusové papírky ke zkoumání pH slin, pak spíš naměříte hodnotu neutrální nebo lehce zásaditou.

To ovšem neukazuje zlepšení oproti hodnotám v moči, ale odpovídá to normálním poměrům v ústech. Naopak extrémně kyselé prostředí je v žaludku, kde je nezbytným předpokladem dobrého trávení.

Pokud tu kyselost snížíte konzumací jedlé sody, omezíte i trávení dané porce jídla. Vaše tělo z něj získá méně živin.

Jídlo neovlivní kyselost krve

A v tomto bodě se tvrzení zastánců teorie překyselení organismu od medicínského názoru zásadně liší. Z hlediska medicíny především většina kyselin v těle nevzniká při zpracování potravy, ale při jiných biochemických pochodech.

Ani složení jídelníčku navíc nemá na hodnoty pH krve vliv, ty tělo systematicky udržuje ve velmi malém rozmezí mírné zásaditosti. Kdo to chce vědět přesně, pak jde o rozpětí 7,36 až 7,44. Větší vychýlení organismus okamžitě a velmi účinnými mechanismy koriguje.

Tato regulace je životně důležitá. Krev se neustále dostává do kontaktu se všemi buňkami v těle a jen v uvedeném rozmezí kyselosti správně fungují biochemické pochody. Překročení těchto hranic byste proto okamžitě pocítili akutními zdravotními potížemi.

K tomu skutečně dochází, například u diabetiků a jde o stavy vyžadující okamžitou lékařskou péči.

Když jde o krev…

… pak spolupracují ledviny a plíce. Uchování stabilního prostředí v krvi je tak důležité, že příroda k tomuto účelu vyvinula velmi rychle a účinně působící mechanismy.

Dýchání: Vydechováním CO2 se zbavujeme kyselých částic. Tělo tak zrychleným dýcháním během pár minut ovlivní kyselost krve, aby se vrátila do žádoucích parametrů.

Pozor: Hluboké dýchaní je tak účinným způsobem snižování kyselosti krve, že pokud trvá delší dobu, může dojít až k výkyvu opačným směrem, kdy je krev více zásaditá čili alkalická, než je zdrávo.

Pufry: To podivné slovo označuje znamenitý vynález přírody k bleskurychlému vyrovnání kyselosti nebo zásaditosti. Je to typ sloučenin, kde jsou v páru stejné látky, vždy kyselina a její sůl nebo zásada a její sůl.

A ty jsou připravené okamžitě vázat a neutralizovat částice způsobující ono vychýlení. Rázem je uklizeno, krevní hodnoty v normě a my se cítíme dobře.

Mimochodem: Jedním z běžných přirozených pudrů je bikarbonát, proto zastánci teorie překyselení doporučují brát jedlou sodu.

Omyl s osteoporózou

Předpoklad, že kvůli neutralizaci kyselých látek musí tělo „vytahovat“ vápník z kostí, tedy před pohledem medicíny neobstojí. Proto je také sporný názor, že ze vzniklých solí vznikají v organismu usazeniny, které vedou k rozvoji degenerativních onemocnění.

Takový účinek není potvrzen ani v případě kyselého prostředí. Kdo si chce přečíst podrobné vysvětlení, najde ho v češtině a srozumitelně na webu farmaceutky a výživové odbornice Margit Slimákové.

Vysvětluje tam například omyl s rakovinou – vědci totiž zjistili, že rakovinné buňky si kolem sebe samy vytvářejí kyselé prostředí, v němž lépe rostou. Neprokázalo se ale, že by tomu bylo naopak a že by kyselé prostředí vedlo k rakovinnému bujení.

Proto se ani neutralizace kyselosti vysokými dávkami jedlé sody nedá považovat za obranu proti rakovině.

Výživa: Shodný bod

V tom nejpodstatnějším, což jsou doporučení k úpravě jídelníčku, se ovšem alternativní a medicínský pohled zásadně nerozcházejí. I podle lékařů je přemíra živočišných potravin na jídelníčku problematická s ohledem na zdraví.

Jen důvod nepříznivého vlivu vidí lékaři nikoli v kyselinotvorném působení, ale ve vysokém podílu nevhodných tuků. Ty podporují nejen nabírání na váze, ale i vznik uzavřeného kruhu problémů, známého jako metabolický syndrom.

Což znamená, že klesá citlivost těla na inzulin a nepříjemně se zvedá krevní tlak. Cévám současně dává zabrat škodlivý LDL cholesterol, který se na stěnách usazuje a snižuje jejich průměr. Hrozí oběhové potíže, infarkty a mrtvice.

V této chvíli je ideálním způsobem, jak snížit nárůst rizika, právě dieta. A ta se hodně shoduje s doporučeními zastánců teorie překyselení organismu.

Čeho jíst méně

Maso: Nadměrná konzumace masa z medicínského hlediska nepříznivě ovlivňuje zdraví v každém věku. U dospělých znamená především nadměrný příjem tuků, někdy i bílkovin, což může vést ke vzniku dny, zvláště u lidí, kteří k tomu mají geneticky sklon.

Vysoké dávky bílkovin u dětí podporují vysoký růst, který v dospělosti může znamenat oběhové potíže. Mimochodem u předškolních dětí se uvádí, že mají na jídelníčku až 300 % bílkovin oproti reálné potřebě.

Mléčné výrobky: Někde se uvádí pouze máslo. Každopádně nadměrná spotřeba mléčných výrobků znamená právě příliš mnoho mléčného tuku, který je podle současných poznatků největším rizikem pro vznik aterosklerózy, dokonce větším než sádlo.

Cukr a sladkosti: Jedna z hlavních příčin velkého nárůstu nadváhy zejména u dětí.

Hotová jídla a fast food: S těmi se spojuje hlavně vysoké množství soli v potravinách, vysoká tučnost a „prázdné kalorie“.

Pochutiny: Káva, čaj, ocet, alkohol, perlivé nápoje.

Odkyselování je zbytečné

Při chronických zdravotních potížích i pocitu nepohody ve vlastním těle je úprava jídelníčku rozhodně cestou ke zlepšení stavu. Jídlo ovšem nelze přeceňovat, není to lék.

Další zásahy do přirozených procesů regulující kyseliny a zásady v těle jsou z tohoto pohledu neužitečné a zbytečné.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Další článek
reklama
Související články
6.12.2023
Umíte jen tak sedět, vypnout myšlenky a jen „být“? I když se to na první pohled nezdá, je to docela těžké, ale pro duševní rovnováhu nesmírně důležité. Neustálý tok informací, pracovní vytížení, lidé kolem nás, povinnosti, koníčky, zábava… To všechno nás neustále obklopuje a zahlcuje naše vědomí. Myšlenky pracují na plné obrátky a soustředí nás na to, co se děje vně nás. Už neumíme jen tak být… N
28.11.2023
Mlčení mezi partnery může úplně rozvrátit vztah. Jak se tomu bránit? Pokud není mlčení následek hádky, pak se do vztahu obvykle vkrádá nenápadně a pomalu. Když si všimnete, že spolu takřka nepromluvíte, je už pozdě. Výzvy „Tak se mnou trochu mluv.“ mají stejný efekt jako „Přestaň už konečně kašlat.“ Prostě to nejde zastavit. Stejně jako kašel, tak i mlčení jsou jen příznakem problému. A ten je t
27.11.2023
Nemáte čas se pravidelně hýbat? Zkuste balanční desku. Cvičení na ní je zábavné a nevyžaduje mnoho místa v bytě. Pomůže zlepšit nejen stabilitu, ale i koordinaci svalů, zpevnit zejména ty ve středu těla, na které zapomínáme. A právě tyhle svaly jsou důležité při jakémkoliv sportu, ale také při problémech s páteří či klouby. Cvičení pomáhá také napravit špatné držení těla. Budete potřebov
17.11.2023
Nejprodávanější jsou matrace střední tvrdosti, což není překvapení. Odhadnout, jaký typ by nám osobně nejvíc vyhovoval, není vždy snadné, a tak volíme „zlatý střed“. Ne vždy je ideální. Více než na tvrdost bychom se ale měli zaměřit na materiál a způsob výroby matrace. Právě tyto faktory společně utvářejí vlastnosti matrace, které určují, pro jaké typy spáčů bude vhodná, či naopak nevhodná. Co
13.11.2023
Nálepka „přírodní“, nebo dokonce „bio“ okamžitě přidává kosmetickému přípravku body, neboť je bez „chemie“. Co už si neuvědomujeme, že i tyto produkty mají své slabiny a nevýhody. Iluzorní je už vlastní rozdělování na přípravky přírodního a chemického původu. I příroda totiž nepracuje s ničím jiným než s chemickými látkami, jen to s nimi mnohdy lépe umí. Jenže oproti produktům kosmetické chemie
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Přišla Forejtovi na milenku?
nasehvezdy.cz
Přišla Forejtovi na milenku?
Bojuje se syndromem vyhoření, to ale asi není nejhorší. Eva Burešová (30) se trápí, podle mnoha informací za to může její partner Přemek Forejt (36). Našel si jinou ženu? Je slavná, má peníze a spous
Silný vývar z hovězí oháňky
tisicereceptu.cz
Silný vývar z hovězí oháňky
Chcete si udělat skutečně silný vývar? Použijte hovězí oháňku a spoustu petržele. Suroviny 1 kg hovězí oháňky 1 velká cibule 2 velké mrkve ½ menšího celeru 5 kuliček nového koření 6 kuliček
Vědci objevili fosili dinosaura i s dochovaným obsahem žaludku
21stoleti.cz
Vědci objevili fosili dinosaura i s dochovaným obsahem žaludku
Je tomu zhruba 75 milionů let, co si jistý dinonosaurus dal k obědu stehno z předka dnešního krocana. Asi netušil, že je to poslední jídlo v jeho životě, protože pár dní poté jej dostihla smrt v koryt
Potit se, či nepotit? Po stopách deodorantu!
epochaplus.cz
Potit se, či nepotit? Po stopách deodorantu!
Ráno přijdete do koupelny, vyčistíte si zuby a sáhnete na poličku pro svůj deodorant… , ale žádný tam není! Co teď? Pojďte s námi hledat jiný. Ovšem ne do obchodu, ale do historie! Proboha, co je to za hrozné zvíře, které si na vás brousí zuby? Ocitli jste se v pravěku a během odpočinku v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
iluxus.cz
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
Společnost DS Automobiles představila od svého vzniku velké množství nových modelů v Muzeu Louvre a jeho okolí, pod jeho pyramidou a v Tuilerijských zahradách. Exkluzivní prezentace a výjimečné výstav
Nenávist trvala i po jejich smrti
skutecnepribehy.cz
Nenávist trvala i po jejich smrti
Stála jsem u hrobu a vzpomínala na svého strýce, když se zničehonic začaly dít neuvěřitelné věci, které se rozumem vysvětlit nedají. Negativní emoce si mohou lidé přenést až do záhrobí! Nenávist mých příbuzných se přenesla až na onen svět! Na vlastní oči jsem viděla, jak zuřivý boj mezi dvěma lidmi probíhal ještě po jejich smrti. Do oka
Ořechy s krémem
tisicereceptu.cz
Ořechy s krémem
Plněné ořechy nesmí chybět. Potřebujete 100 g mletých vlašských ořechů 250 g hladké mouky 150 g másla 70 g cukru moučky lžičku kakaa 1 vejce 1/2 lžičky kypřicího prášku olej a mouku na vy
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
epochalnisvet.cz
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
„Zmenši tělo, budeš míň hladovět!“ Pod tímto heslem se snaží přečkat zimu krtci. Zimní spánek si totiž nemohou dovolit, brání tomu jejich metabolismus, který patří mezi vůbec nejaktivnější mezi savci.
VRATISLAVSKÉ VÁNOČNÍ TRHY
epochanacestach.cz
VRATISLAVSKÉ VÁNOČNÍ TRHY
V letošním roce trh potrvá až do 7. ledna 2024 včetně Silvestra a Tří králů. Veletrh bude otevřen každý den kromě: • 24. prosince 2023 (Štědrý den) – v tento den bude veletrh uzavřen • 25. prosince 2023 (1. svátek vánoční) – v tento den bude veletrh uzavřen • 26. prosince , 2023 (2. svátek vánoční) – v tento den Jarmark
Tajemní strážci našich pohoří: Kdo je duch Muhu?
enigmaplus.cz
Tajemní strážci našich pohoří: Kdo je duch Muhu?
Na skutečnost, že naše pohoří mají své patrony-strážce, můžeme být patřičně hrdí. Krakonoš v Krkonoších, Praděd pečující o Jeseníky, Rampušák hospodařící v Orlických horách. Záhadou ale zůstává duch M
Nenávidí Suchánka! Jsou důvodem peníze?
nasehvezdy.cz
Nenávidí Suchánka! Jsou důvodem peníze?
Když herec, režisér a moderátor Ondřej Sokol (52) opustil komediální pořad Partička, diváci byli velmi zklamaní. A ihned se začaly rojit spekulace, co za tím stálo. To teď rozsekl přímo Sokol, kte