Domů     Kimchi: Salát plný vitaminů
Kimchi: Salát plný vitaminů
21.5.2024

Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa.

V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem:

výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným radikálům, reguluje hladinu cukru v krvi a mléčné bakterie v kimchi posilují trávicí a imunitní systém.

Přitom nejde jen o jeden druh korejského salátu, jde o jakoukoliv zeleninu, která je zkvašená a naložená v různých ingrediencích.

Proč je tak zdravé?

To, co z této pochoutky dělá zdravou potravinu, je fermentace, díky níž vznikají organismu prospěšné probiotické bakterie – během kvašení se totiž z cukru obsaženého v zelenině vytváří kyselina mléčná, která spolu s dalšími látkami zeleninu konzervuje, dodává jí specifickou chuť a chrání ji před ostatními mikroorganismy.

Nejde přitom o žádnou novinku, už naše babičky nechávaly zkvasit zelí a pak jej na trzích prodávaly na váhu přímo ze sudů.

Jezte samostatně

Můžete si ho dát jen tak samostatně, s rýží, v polévce anebo jako součást palačinek či masových kuliček. Kimchi dobře doplní grilované maso či hamburgery, bývá také součástí náplně do tortill, či slaných závinů.

Lze jej sice koupit v obchodě, ale obvykle jej každá korejská žena připravuje sama. I vy jej dokážete určitě připravit. Měli byste na něj vybírat zeleninu s pevnější strukturou, která se během fermentace nerozloží.

Kde jej skladovat

Hotové kimchi byste měli skladovat v lednici. Nejlépe chutná dva týdny po ukončení fermentace, ale ve správných podmínkách dokáže vydržet až tři měsíce. Čím je starší, tím bývá kyselejší.

Jak tradiční kimchi připravit?

Budete potřebovat: 2 hlávky pekingského zelí, 150 g mrkve, 150 g bílé ředkve, 1 svazek jarní cibulky, 5 lžic korejské mořské soli

Na pastu:

25–50 g cukru nebo medu (množství zvolte podle chuti), 70 g rýžové mouky (nahradit se dá bramborovým či kukuřičným škrobem), 150 ml vody, 30–50 g zázvoru, 1 větší cibule, 1 hlavička česneku, čerstvé chilli papričky (použít se dají i sušené), 50–100 ml rybí omáčky (místo rybí omáčky můžete použít sójovou), 1 lžíce soli

Postup:

1. Pekingské zelí očistěte, omyjte, nechte oschnout a pak ho nakrájejte na kostky a nasolte. Nechte osm hodin v misce odpočívat a každou půlhodinu ho promíchejte.

2. Mezitím v menším kastrůlku svařte vodu s cukrem a rýžovou moukou nebo škrobem na kašičku a nechte vychladnout. Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu.

Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.

3. Zbylou zeleninu pokrájejte na jemné nudličky, přidejte je k pastě, přisypte propláchnuté pekingské zelí, vezměte si na ruce tenké latexové rukavice a ručně vše důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek zeleniny pastou pokrytý.

4. Ferment přesuňte do sklenice a zajistěte, aby byl obsah sklenice ponořený pod hladinou šťávy, kterou zelenina pustila. K zatížení použijte menší čistou sklenici, do které vložte převařený čistý kámen. Víko nádoby přikryjte potravinářskou fresh fólií.

5. Sklenice umístěte na tmavé teplé místo a počkejte 1–2 týdny, než proběhne hlavní proces fermentace. Během tohoto procesu uniká oxid uhličitý a obsah sklenice může divoce pěnit.

Postavte proto sklenice do hlubokých talířů, které budou případnou šťávu zachytávat. Ve chvíli, kdy bublání a pěnění ustane, uzavřete pevně víko sklenic a přesuňte kimchi do lednice.

Palačinky z kimchi (Kimchijeon)

Budete potřebovat: 2 díly uleželého kimchi, 1 díl mouky (pšeničná/rýžová/pohanková), vejce, sůl a šťáva z kimchi podle potřeby.

Postup: Smíchejte kimchi s moukou, případně přidejte vejce/vodu/šťávu z kimchi, utvořte těsto a nechte v lednici odpočinout přes noc. Druhý den smažte na troše rostlinného oleje malé lívanečky anebo větší palačinky dozlatova. Konzumujte ještě teplé, jen tak nebo třeba se zakysanou smetanou s koriandrem.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Charles de Gaulle se nikdy nevzdal
epochalnisvet.cz
Charles de Gaulle se nikdy nevzdal
Projektily z kulometu tříští prezidentovu limuzínu. Muž skrytý uvnitř ale jako zázrakem vyvázne nezraněn. Ani tento ze 30 atentátů není úspěšný a Francie o svého hrdinu nepřijde.   Mladík z přísně věřící rodiny Charles de Gaulle (1890–1970), absolvent jezuitské koleje, touží po kariéře v armádě. Vojenskou akademii ukončí jako třináctý z 211 kadetů. Ve 24 letech vstupuje do
Dýňový cheesecake
nejsemsama.cz
Dýňový cheesecake
Oblíbený cheesecake (čti: čískejk) má spoustu variant. Zkuste tento s dýňovou náplní. Potřebujete: ✿ 250 g dýňového pyré ✿ 230 g máslových sušenek ✿ 120 g másla ✿ ½ lžičky kardamomu ✿ ¼ lžičky zázvoru ✿ 350 g tvarohu ✿ 100 g cukru ✿ 2 lžíce smetany ✿ 1 vejce 1. Sušenky rozdrťte v robotu nebo v plastovém sáčku válečkem. Máslo rozehřejte, přisypte rozdrcené
Upíři z Čelákovic: Tajemné nálezy, které fascinují archeology
enigmaplus.cz
Upíři z Čelákovic: Tajemné nálezy, které fascinují archeology
Historie jednoho z nejzáhadnějších archeologických nálezů v České republice se začala psát ve druhé polovině července roku 1966, kdy byla v oblasti zvané Mrchovláčka ve východní části Čelákovic naleze
Tajemství životadárné tekutiny: Co víme a nevíme o krvi?
21stoleti.cz
Tajemství životadárné tekutiny: Co víme a nevíme o krvi?
Co by mu tak mohli dokázat? Byl si jistý, že nic. Určitě ne to, že skvrny na jeho oblečení jsou od krve, a ne od mořidla. To ale netušil, že nedlouho předtím, než ho policisté zadrželi, objevil přední
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Batátová krémová polévka
tisicereceptu.cz
Batátová krémová polévka
Tahle hustá polévka vás dostane směsicí různých chutí, které spolu dokonale souznějí. Potřebujete 700 g batátů 1 petržel 1 mrkev 1 l vývaru 1 lžičku čerstvého tymiánu olivový olej sůl, pep
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
epochanacestach.cz
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
Máte rádi výlety, kde je od každého trochu? Pak určitě zavítejte do Jeseníků. Do místa, kde na vás čeká krásná příroda, lehká turistika i lázeňská pohoda. Přímo ve středu Jeseníků se nachází malebná trasa, která patří mezi ty nejkrásnější v Česku. Řeč je o naučné stezce Bílá Opava. Ta vede podél zurčící horské říčky, přes dřevěné lávky i kolem
Doplatila starověká Harrapa a Mohendžodaro na rovnostářskou politiku?
epochaplus.cz
Doplatila starověká Harrapa a Mohendžodaro na rovnostářskou politiku?
Obě metropole disponují propracovaným systémem vodovodů a kanalizací i splachovacích toalet, tedy prvků, jejichž společným jmenovatelem je voda, která nahrává nejenom fyzické očistě, ale také té duchovní. Uctívali snad kult vody? Chybí tu totiž jakékoli stavby, které odkazují na provozování náboženských či duchovních rituálů. V Mohendžodaru se paradoxně chrámu nejvíce podobá bazén zvaný Velká lázeň.
Brání se Brodská citům ke kolegovi z Ulice?
nasehvezdy.cz
Brání se Brodská citům ke kolegovi z Ulice?
Během natáčení seriálu Ulice možná začíná být „na place“ pořádně hustá atmosféra! Herečka Tereza Brodská (57) tam hraje jednu z hlavních postav Báru Jordánovou, majitelku chráněné dílny, a v ději jí
Strašidelný mlýn si dál drží své prokletí?
skutecnepribehy.cz
Strašidelný mlýn si dál drží své prokletí?
V dešti jsme se tehdy ukryly ve zdech starého stavení. Netušily jsme, že tam číhá děsivá minulost, která na sebe čas od času upozorní. Staré mlýny patří mezi místa, kde se to čerty a duchy jen hemží. Alespoň podle pověstí. Jedním z takových starých mlýnů, kde mi naskočila husí kůže, jsou ruiny Dolského mlýna v Českém Švýcarsku. Ten výlet
Bílý dům se s Trumanem ve vaně málem zřítil
historyplus.cz
Bílý dům se s Trumanem ve vaně málem zřítil
„Velké bílé vězení,“ tak Harry Truman popisuje Bílý dům – budovu, v níž strávil dvě volební období coby prezident Spojených států amerických. Může se zdát, že život v rozsáhlém paláci se stovkami pomocníků nemá daleko k ráji. Truman ovšem není jediný, kdo si na život uvnitř jeho zdí stěžuje. Podobně hovoří i Ronald Reagan nebo
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i