Domů     Kimchi: Salát plný vitaminů
Kimchi: Salát plný vitaminů
21.5.2024

Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa.

V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem:

výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným radikálům, reguluje hladinu cukru v krvi a mléčné bakterie v kimchi posilují trávicí a imunitní systém.

Přitom nejde jen o jeden druh korejského salátu, jde o jakoukoliv zeleninu, která je zkvašená a naložená v různých ingrediencích.

Proč je tak zdravé?

To, co z této pochoutky dělá zdravou potravinu, je fermentace, díky níž vznikají organismu prospěšné probiotické bakterie – během kvašení se totiž z cukru obsaženého v zelenině vytváří kyselina mléčná, která spolu s dalšími látkami zeleninu konzervuje, dodává jí specifickou chuť a chrání ji před ostatními mikroorganismy.

Nejde přitom o žádnou novinku, už naše babičky nechávaly zkvasit zelí a pak jej na trzích prodávaly na váhu přímo ze sudů.

Jezte samostatně

Můžete si ho dát jen tak samostatně, s rýží, v polévce anebo jako součást palačinek či masových kuliček. Kimchi dobře doplní grilované maso či hamburgery, bývá také součástí náplně do tortill, či slaných závinů.

Lze jej sice koupit v obchodě, ale obvykle jej každá korejská žena připravuje sama. I vy jej dokážete určitě připravit. Měli byste na něj vybírat zeleninu s pevnější strukturou, která se během fermentace nerozloží.

Kde jej skladovat

Hotové kimchi byste měli skladovat v lednici. Nejlépe chutná dva týdny po ukončení fermentace, ale ve správných podmínkách dokáže vydržet až tři měsíce. Čím je starší, tím bývá kyselejší.

Jak tradiční kimchi připravit?

Budete potřebovat: 2 hlávky pekingského zelí, 150 g mrkve, 150 g bílé ředkve, 1 svazek jarní cibulky, 5 lžic korejské mořské soli

Na pastu:

25–50 g cukru nebo medu (množství zvolte podle chuti), 70 g rýžové mouky (nahradit se dá bramborovým či kukuřičným škrobem), 150 ml vody, 30–50 g zázvoru, 1 větší cibule, 1 hlavička česneku, čerstvé chilli papričky (použít se dají i sušené), 50–100 ml rybí omáčky (místo rybí omáčky můžete použít sójovou), 1 lžíce soli

Postup:

1. Pekingské zelí očistěte, omyjte, nechte oschnout a pak ho nakrájejte na kostky a nasolte. Nechte osm hodin v misce odpočívat a každou půlhodinu ho promíchejte.

2. Mezitím v menším kastrůlku svařte vodu s cukrem a rýžovou moukou nebo škrobem na kašičku a nechte vychladnout. Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu.

Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.

3. Zbylou zeleninu pokrájejte na jemné nudličky, přidejte je k pastě, přisypte propláchnuté pekingské zelí, vezměte si na ruce tenké latexové rukavice a ručně vše důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek zeleniny pastou pokrytý.

4. Ferment přesuňte do sklenice a zajistěte, aby byl obsah sklenice ponořený pod hladinou šťávy, kterou zelenina pustila. K zatížení použijte menší čistou sklenici, do které vložte převařený čistý kámen. Víko nádoby přikryjte potravinářskou fresh fólií.

5. Sklenice umístěte na tmavé teplé místo a počkejte 1–2 týdny, než proběhne hlavní proces fermentace. Během tohoto procesu uniká oxid uhličitý a obsah sklenice může divoce pěnit.

Postavte proto sklenice do hlubokých talířů, které budou případnou šťávu zachytávat. Ve chvíli, kdy bublání a pěnění ustane, uzavřete pevně víko sklenic a přesuňte kimchi do lednice.

Palačinky z kimchi (Kimchijeon)

Budete potřebovat: 2 díly uleželého kimchi, 1 díl mouky (pšeničná/rýžová/pohanková), vejce, sůl a šťáva z kimchi podle potřeby.

Postup: Smíchejte kimchi s moukou, případně přidejte vejce/vodu/šťávu z kimchi, utvořte těsto a nechte v lednici odpočinout přes noc. Druhý den smažte na troše rostlinného oleje malé lívanečky anebo větší palačinky dozlatova. Konzumujte ještě teplé, jen tak nebo třeba se zakysanou smetanou s koriandrem.

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
13.6.2024
Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu. Kachní prsa s višňovou omáčkou (4 porce) 500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový ol
Trochu připomíná bramborovou kaši, ale chuť je úplně jiná. Servírovat ji můžete opravdu jako dip s topinkami, ale hodí se i jako příloha k rybám či pečené zelenině. Recept se vám hodí, i když jste uvařili víc brambor než sníte. Budete potřebovat 6 brambor, 6–8 stroužků česneku, ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku vody z brambor, sůl, pepř Postup 1) Uvařte brambory
Kdo má rád lehké pomazánky, v nichž je alespoň trochu masa, jistě ocení tuto variantu s tuňákem. Potřebujete 1 konzervu cizrny 1 konzervu tuňáka 2 lžíce sezamové pasty Tahini 2 lžíce olivového oleje ½ lžičky římského kmínu 1 stroužek česneku 1/2 citronu hrst čerstvého koriandru sůl, pepř čerstvou petrželku nebo list salátu 1 mrkev Postup Cizrnu slijte a nálev uchovejte. Tuňák
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
24.5.2024
Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci. Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši. Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či
reklama
reklama
Šikovné tipy
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Chce to novou barvu na vlasy? Řiďte se svým barevným typem
Nejslušivějšího dojmu dosáhnete odstínem přirozeně vycházejícím z vašeho barevného typu, takže bude ladit s odstínem pleti a očí. U kombinovaných typů je pak zásadní určit, jestli má pleť studený nebo teplý odstín, a podle toho vybrat teplý nebo studený odstín barvy na vlasy. Jarní typ: Vhodné jsou jemné teplé barvy od medové, přes skořicovou až po […]
Do boje proti vodnímu kameni!
Také vás zlobí, že se usazuje všude? Na dlaždičkách, ve varné konvici, v pračce, na všech místech, která přicházejí do kontaktu s vodou. Jeho odstranění nemusí být nijak složité, stačí jen dát pozor na některé citlivé povrchy a rozhodnout se, zda použijete chemii, nebo některý z domácích přírodních prostředků. 3 zásadní otázky: * Co je […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Česnekové krevety
nejsemsama.cz
Česnekové krevety
Krevety můžete připravit i v podobě špízů. Zajímavá kombinace je napichovat je střídavě s vodním melounem. Podávejte s opečenými kousky bagety. Ingredience na 4 porce: ● 1 kg neloupaných krevet ● 1 chilli paprička ● 1 stroužek česneku ● citronová šťáva ● sůl ● pepř ● 100 ml olivového oleje Postup: Olivový olej dejte do nádobky nebo pánve, přidejte stroužek česneku a chilli papričku. Zahřejte a nechte chvilku stát, aby
Na nemoc Maciuchové ani láska nestačila
nasehvezdy.cz
Na nemoc Maciuchové ani láska nestačila
Herečka ze seriálu Ulice Hana Maciuchová (†75) vždy rozdávala lidem radost, i když často sama trpěla. Sama o sobě sice říkala, že je obyčejná holka z Moravy, pro většinu lidí však byla Hana Maciuchov
Ostrov Poveglia: Půda z hnijících těl a popela upálených!
enigmaplus.cz
Ostrov Poveglia: Půda z hnijících těl a popela upálených!
Pouhé tři kilometry od historického centra Benátek se ze severních vod Jaderského moře tyčí malý kus země. Povídá se o něm, že je tvořen převážně z hnijících lidských těl a popela upálených. Toto míst
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
epochanacestach.cz
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
Pivo na Náplavce – oblíbený degustační festival zlatavého moku, na kterém nebude chybět ani redakce Epochy na cestách, se v letošním roce bude konat 14. a 15. června na Rašínově nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravém břehu Vltavy se představí 40 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem,
Jak jsme s mým manželem dokázali, že zázraky se dějí
skutecnepribehy.cz
Jak jsme s mým manželem dokázali, že zázraky se dějí
Nebyla to chyba moje ani manželova, že se nám narodilo postižené dítě. K nešťastnému poškození mozku došlo při porodu. Předpotopní technologie doby nedokázala ještě určit vrozené genetické vady a lékaři nebyli příliš sdílní. Mladá, vystrašená maminka jako já byla v přeplněné okresní porodnici jen jednou z mnoha. Porod byl komplikovaný. Veškeré snahy dostat dítě do správné polohy selhávaly. Děťátko
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
iluxus.cz
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
Ivona Dadic, rakouská sedmibojařka, má za sebou pozoruhodnou kariéru a již dosáhla mnoha milníků v atletice. Byla první Rakušankou, která se kvalifikovala na olympijský sedmiboj v roce 2012 v Londýně,
Kuskus s kuřetem a zeleninou
tisicereceptu.cz
Kuskus s kuřetem a zeleninou
Zbylo vám trochu pečeného kuřecího masa od oběda? Využijte ho k přípravě dalšího pokrmu. Potřebujete 150 g pečeného kuřecího masa 1 lžíci másla 3 lžíce oleje 250 g kuskusu 1 kuřecí bujón 1
Kaplani se obětovali pro mladé vojáky
historyplus.cz
Kaplani se obětovali pro mladé vojáky
Je klidná, chladná noc. Na americkém parníku SS Dorchester už spí všichni, kteří nemusejí být na hlídce. Krátce před první hodinou ranní se ale plavidlo stane cílem útoku německé ponorky. Dorchester asi s 900 lidmi na palubě jde okamžitě ke dnu. A záchranných vest není dost!   Původně byla postavena jako civilní zaoceánská loď, s
Bohémský interiér s pařížským šarmem
rezidenceonline.cz
Bohémský interiér s pařížským šarmem
Zcela nový projekt, vybavený odborníky na design z LUXXU, byl promyšlen do nejmenších detailů a evokuje francouzskou klasiku s dotekem historie. Exkluzivní realizace je tak ztělesněním pronikavého kouzla a elegance půvabné metropole země galského kohouta a jejího životního stylu. Hned po vstupu do nitra charismatického bytu je téměř hmatatelně cítit vůni panujícího avantgardního stylu –
Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
21stoleti.cz
Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním poh
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
epochalnisvet.cz
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
Nejstarší dochovaný příklad přeměny člověka na vlka se údajně nachází v Eposu o Gilgamešovi z doby kolem roku 2100 př.nl. Dodnes však světem kolují příběhy, ve kterých slýcháváme o krvelačném vlkovi, jenž se objevil při úplňku.   Vlkodlak, jak ho nyní známe, se poprvé objevuje ve starověkém Řecku a Římě, v etnografických, poetických a filozofických
Ikony metropolí: Nejpozoruhodnější mosty na světě
epochaplus.cz
Ikony metropolí: Nejpozoruhodnější mosty na světě
Mosty slouží k přepravě vozidel a lidí přes vodní plochy nebo údolí – jako praktické stavby proto mají většinou především dopravní funkci. Mnohé z nich jsou však inženýrskými skvosty a boří naše představy o tom, co všechno je možné postavit. Některé z mostů jsou na první pohled obyčejné, jiné vzbuzují úžas. Některé se staly jedněmi