Domů     Když je jídlo skoro všelék
Když je jídlo skoro všelék
18.3.2023

Máte v rodině sklon k vysokému krevnímu tlaku, revmatismu nebo potížím s cévami? K problémům s játry nebo ekzémem? To je jen krátký výčet nemocí, kde může být správný jídelníček skoro všelékem.

Společným jmenovatelem těchto a desítek dalších chorob je prozánětlivý stav v těle. Asi už jste o něm slyšeli. Protizánětlivá dieta je totiž momentálně obrovským hitem. Má to dva důvody.

Za prvé není složité ji dodržovat, úpravy jídelníčku nevyžadují žádné zvláštní omezování. A za druhé oddaluje propuknutí mnoha chronických nemocí nebo zmírňuje jejich průběh.

Pro zánět a proti němu

Podstata je velmi jednoduchá. Cokoli sníme, obsahuje množství rozmanitých látek. Některé z nich podporují zánětlivé procesy v těle, jiné je naopak brzdí. Aby bylo jasno: Zánět sám o sobě není škodlivý.

Naopak, je to mocná zbraň imunity proti choroboplodným zárodkům, které proniknou do těla. Pak imunita v daném místě vytvoří otok, zvýší prokrvení a teplotu, aby imunitní buňky mohly vetřelce snáze likvidovat.

Když nám pomůže zbavit se infekce, nastoupí jiná imunitní sekce, aby zánětlivou partii zase uvedla do normálního stavu. Otok opadne, zmizí začervenání, tlak i bolest. Tak to v ideálním případě probíhá.

Jenže kromě vlastního velení do těchto procesů mohou zasáhnout i látky z jídla. Některé nutí imunitní systém vytvářet zánětlivý stav v těle i bez známek infekce, jiné ho naopak tlumí. V prvním případě imunita hledá v těle místa, kde by se zánět uplatnil.

Když nenajde vnějšího nepřítele, napadne vlastní tělo. Například klouby. Nebo cévy.

Co podpoří zánět

* Tučné maso a sýry

Problémem jsou samozřejmě živočišné tuky, což nepřekvapí, špatnou pověst mají už dlouho. Cholesterol, který může ucpávat cévy, ale není jejich jediným problémem.

Živočišné tuky totiž vedou k tomu, že se v tukových polštářcích v těle zvyšuje množství těch složek imunity, které vyvolávají zánět (tzv. makrofágů). Na vzniku aterosklerózy se pak podílejí společně oba tyto nežádoucí vlivy.

Na stěnách cév se usazuje cholesterol, na což je imunita připravená reagovat zánětem, kterým chce problém vyřešit. Ve skutečnosti ho ještě pořádně zvětší, když cholesterol překryje vápenatou vrstvou.

Čemu se vyhnout? Časté konzumaci tučného masa, uzenin, tučných sýrů a mléčných výrobků, sádla, másla.

* Sušenky a chipsy

Jsou typickým zástupcem skupiny průmyslově vyráběných potravin obsahující ztužené rostlinné oleje. Jejich problém je v tom, že v nich při ztužování vznikají škodlivé transmastné tuky.

Ty jsou ze všech druhů tuků pro zdraví nejrizikovější, mají výrazný podíl na nárůstu srdečně cévních onemocnění, infarktu, mrtvice a cukrovky 2. typu.

Čemu se vyhnout? Dávejte si pozor hlavně na průmyslově vyráběné sladké pečivo, smetanové zmrzliny, čokoládové polevy, levné cukrovinky, chipsy a podobné slané pochoutky a fast food.

Transmastné tuky se ovšem vyskytují přirozeně i v mléce a másle, zejména pokud jsou v bio kvalitě.

* Omega-6 tuky

Asi vás překvapí, že jsou na seznamu nepříznivých vlivů, když jde o rostlinné tuky. Skutečně působí i prospěšně, snižují hladinu cholesterolu v krvi a pro tělo a zejména pro mozek jsou naprosto nezbytné.

Jenže kromě pozitivních vlastností mají i negativní, neboť podporují zánětlivost v těle. To lze naštěstí vyvážit omega-3 tuky, které jsou naopak protizánětlivé.

Bohužel na běžném jídelníčku bývají omega-6 tuky ve značném přebytku, protože jsou v běžných potravinách zkrátka častější. Například oblíbený olivový olej obsahuje desetkrát více omega-6 než omega-3.

Čemu se vyhnout? V této kategorii tuků se nedá jednoznačně ukázat na škodlivou potravinu, ale doporučuje se nejíst příliš často arašídy a arašídové máslo. Slunečnicový olej je lepší nahradit řepkovým.

* Cukrovinky a bílá mouka

Že bychom v zájmu zdraví měli omezovat cukr, sladkosti a bílou mouku, není žádná novinka. Působí rovněž prozánětlivě. Největší problém vytvářejí, pokud je jíme ve velkých množstvích, a to opakovaně, což nadlouho vychýlí hladinu cukru v krvi.

Pozor: Škodí i syrové obiloviny a luštěniny

Obsahují totiž látky, které si tvoří na obranu proti škůdcům. Říká se jim lektiny. Škodí i člověku, naštěstí se dají lehce rozložit kuchyňskými úpravami, namáčením a klíčením.

Pokud si tedy například dáváte ovesné vločky do jogurtu, tak je nejdříve nechte namáčet. Také uvařené v kaši jsou vhodnější než jen tak přelité mlékem.

Co brzdí zánět

Omega-3 tuky

Příznivě vyvažují vliv problematických tuků a mocně brzdí sklon imunity vyvolávat bezdůvodně zánětlivý stav v těle. Hlavním zdrojem jsou ryby z chladných mořských vod, ořechy, semena a oleje z nich.

Ovoce a zelenina

Obsahují stovky, ba tisíce rozmanitých látek s protizánětlivým efektem v těle. Některé dodávají barvu, jiné výraznou chuť v esenciálních olejích, další jsou pro naše smysly nevýrazné.

Pokud byste je chtěli hledat podle názvů, pak mimořádně účinné jsou antokyany, flavanol a flavonol. Bohaté je na ně lesní ovoce, třešně, višně a černý rybíz, z exotických druhů pak ananas, který obsahuje velmi účinný bromelain.

Ten navíc snižuje riziko sraženin v krvi. Blahodárný vliv čerstvého ovoce a zeleniny doplňuje vitamin C, někdy i vitamin E.

Koření

Podobně jako zelenina obsahuje i koření esenciální oleje s protizánětlivými účinky, někdy velmi výraznými. Výtečný je například capsaicin z pálivých paprik nebo quercetin z listů libečku.

Prebiotika a probiotika

Kysané mléčné výrobky doplněné ovocem a cereáliemi jsou ideální podporou pro populace prospěšných bakterií ve střevě. Správně udržovaná střevní mikroflora pak produkuje látku zvanou butyrát. Ta funguje jako antioxidant a snižuje tvorbu prozánětlivých látek. Pomáhá tak chránit před chronickými záněty střev, ale zlepšuje i stav cukrovky.

9 nejúčinnějších

Kurkuma

Kurkumin, který jí dává typickou žlutou barvu, je jedním z nejsilnějších protizánětlivých prostředků v potravinách. Má také posilovat buněčnou membránu a odolnost buněk proti onemocnění.

Kurkuma je tak účinná, že se prokázala jako dobrý doplňkový prostředek při revmatismu. Navíc pomáhá tišit bolest.

Recept: Kurkumové latte

V šálku horkého mléka rozmíchejte 1 lžičku mleté kurkumy, půl lžičky mletého zázvoru, špetku pepře a lžičku medu. Nechte asi 10 minut louhovat.

Zázvor

Obsahuje velmi účinný éterický olej s protizánětlivým působením. Podobně prospěšný je také zeleninový fenykl, k naší smůle mnohem méně kuchyňsky využívaný.

Borůvky

I borůvky vděčí za svůj blahodárný vliv na zdraví barvivu, které vykazuje intenzivní protizánětlivý efekt. Navíc obsahují antioxidanty chránící buňky před poškozením.

Rajčata

Protizánětlivé účinky vytvářejí ve zralých rajčatech rostlinná barviva, především lykopen. Jeho efekt při prevenci degenerativních onemocnění dokazují i lékařské studie.

Křen

A také ředkvičky, řeřicha nebo rukola. Štiplavé esenciální oleje v nich působí silně protizánětlivě.

Jogurt s ovesnými vločkami

Právě oves patří k potravinám, které spolu s mléčně kvašenými mléčnými výrobky nejvíce podporují tvorbu protizánětlivého butyrátu ve střevě. Podobně účinné, ale méně chutné jsou ječné vločky. V každém případě je nutné nechat vločky nejprve namáčet v troše teplé vody.

Losos

Losos je nejznámějším i nejchutnějším zástupcem potravin bohatých na omega-3 tuky. Patří k nim ale také sleď, sardinky, makrely nebo mořské plody.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy a také lněné semínko jsou nejlepšími zdroji omega-3 tuků mezi rostlinnými potravinami. Stejně prospěšný je i ořechový olej.

Oproti lněnému, který je ještě bohatší na omega-3 tuky, má ale jednu zásadní přednost – není tak choulostivý a déle vydrží. Čerstvě vylisovaný lněný olej totiž i při správném skladování začne za několik týdnů žluknout. Pak už neprospívá, že škodí játrům.

Zelený čaj

Nefermentované čajové lístky si zachovávají nejvyšší obsah látek tlumících zánět. Při častém popíjení ale působí blahodárně i černý čaj, ačkoli je chudším zdrojem. Měl by být ale bez smetany a bez cukru.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
17.12.2025
Každý, komu je přes 25 let, by měl pravidelně procvičovat mozkové závity. Od tohoto věku se totiž začíná zhoršovat paměť.   Možná máte problém vzpomenout si na jméno kolegy z práce. Nebo marně v paměti lovíte název knížky, kterou jste nedávno přečetli. Je to opravdu tak, s věkem jako kdyby se paměť rozhodla stávkovat.   Cvičte tělo i mozek Procvičujte mozkové závity. Není
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
3.12.2025
Zavřete oči a představte si, jak sedíte v útulné sauně na měkké lavici z exotického dřeva. Vaším tělem prochází intenzivní teplo. Páry provoněné éterickými oleji s každým nádechem jemně hladí vaše hrdlo. Saunování je totiž dávným a v dnešní uspěchané době znovu objevovaným prostředkem k obnovení a upevnění fyzických i psychických sil s blahodárnými léčivými účinky. Tři důvody, proč do sauny
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
nasehvezdy.cz
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
Konečně se život krásky ze seriálu Mladá krev Simony Lewandowské (26) vyvíjí podle jejích představ? Její hvězda nyní sice míří vzhůru, herečka se však svěřila, že není nejspokojenější. Buďto nepřich
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
epochaplus.cz
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
Vytáhli jste snowboard ze skříně a skluznice vypadá jako zašedlá sušenka? Pokud vás na svahu všichni předjíždějí a prkno se na rovinkách zastavuje, je nejvyšší čas provést voskování snowboardu. Dobrou zprávou je, že navoskovat snowboard zvládnete i doma – bez drahého servisu a během jednoho večera. Proč je voskování skluznice tak důležité Čerstvě navoskovaná skluznice
VistaJet – Ideální cesta do oblak
epochalnisvet.cz
VistaJet – Ideální cesta do oblak
Vlastnctví soukromého tryskáče je sice vnímáno jako jeden ze symbolů bohatsví a úspěchu, ve skutečnosti je ale provozování vlastního dopravního letadla spíše noční můrou. Náklady na provoz, servis, posádku či prostor v hangáru jsou astronomické. Existuje ale snadnější a efektivnější cesta, která nic neubírá na přepychu a exkluzivitě. Jmenuje se VistaJet… Hledání nových formatů
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
21stoleti.cz
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
I v budoucnosti budou města vyžadovat velké množství elektrické energie pro své fungování, a to ideálně z obnovitelných zdrojů. Tuto energii je však třeba někde ukládat. Ve městech budoucnosti by se t
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
skutecnepribehy.cz
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
Když jsem přijela poprvé do Španělska, cítila jsem se jako doma. Procházela jsem se uličkami, zdály se mi tak známé. Snad z minulého života? Horké sluneční paprsky, jasně modrá obloha, slaná voda a pláže mě vždycky přitahovaly. Procestovala jsem toho opravdu hodně, myslela jsem si, že mě už na cestách v mých padesáti letech nemůže nic překvapit. Přesto
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
historyplus.cz
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
Bankovnictví je prastará záležitost. Už Ježíš v Novém zákoně zvrhává v chrámu stolice lichvářů a vyhání je z posvátného místa. Řád templářů ve středověku buduje bankovní síť, aby mohli poutníci do Svaté země cestovat se směnkou, a nikoli s hotovostí. Florenští bankéři v době renesance rovnou kontrolují finanční toky velké části Evropy…   S 18.
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
nejsemsama.cz
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
Přinášíme vám ty nejlepší tipy, kam vyrazit na vánoční trhy jen kousek od českých hranic! Vyberte si od těch největších a nejproslulejších, až po méně známé, ale o to malebnější. Na každém z nich na vás dýchne pravý duch Vánoc. Bratislava Udělejte si výlet na vánoční trhy do Bratislavy! Slovenská metropole se tu promění v jeden velký sváteční příběh.Ulice historického centra se rozzáří světýlky,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Zatmění předurčené zápěstí
iluxus.cz
Zatmění předurčené zápěstí
Ženevská manufaktura Frederique Constant a magazín Time+Tide dokazují, že ze spojení vždy vychází kreativní počiny. Produktově limitovaná novinka rozšíří kolekci Highlife. Konkrétně se jedná o mode
Šťavnaté rolky na slanině
tisicereceptu.cz
Šťavnaté rolky na slanině
Skvělá letní rychlovka, kterou si oblíbí každý. Dovnitř můžete dát i jiné náplně, výtečný je třeba špenát. Ingredience 6 kuřecích prsou 250 g slaniny 200 g sýra 1 sklenice sušených rajčat gr
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
enigmaplus.cz
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
Legenda o takzvané „zelené ženě z Babylonu“ patří k nejznámějším neověřeným příběhům archeologie 20. století. Podle rozšířených, avšak nikdy nepotvrzených tvrzení měl britský archeolog Sir Henry Rawli