Domů     Jsem trouba, ale šikovná
Jsem trouba, ale šikovná
18.5.2020

Chystáte se vybírat novou troubu? Než sáhnete do peněženky, zamyslete se nad tím, jaké funkce by měla mít a co od ní naopak neočekáváte.

Když jsem se kdysi učila péct, byl náš plynový sporák mou noční můrou. Zapálit ho sirkou byla práce pro pyrotechnika. Ve srovnání s ním byla pozdější elektrická trouba zázrak z jiné planety.

A doba pokročila a moderní trouby už mají funkcí skoro tolik jako menší tryskové letadlo: různé druhy ohřevu, gril, teplý vzduch, pára, rozmrazování a zabudovaná mikrovlnka, a to je jen začátek.

1. rozhodnutí: Vestavná trouba, nebo volně stojící sporák?

Tady záleží nejen na našem vkusu, ale i na tom, jestli jen nahrazujeme jeden spotřebič druhým, nebo přebudováváme celou kuchyň. Volně stojící sporák může ušetřit pár centimetrů, prodává se ve variantě o šířce 60 nebo 50 cm.

Navíc bývá cenově výhodnější než samostatně dokupovaná varná deska a sporák. Za méně peněz dostaneme víc funkcí. Na druhou stranu vestavná varianta se snáz udržuje.

Tip: Variantou vestavných trub jsou trouby polyvalentní. Za tímto názvem se skrývá trouba, jejíž ovládání je spojené s ovládáním varné desky – na desce tedy nejsou žádná další tlačítka. Sporák ovládáme zepředu na troubě tak jako u volně stojících spotřebičů.

2. rozhodnutí: Plyn, nebo elektřina?

Ne každý dává přednost elektrickému sporáku, třeba proto, že plyn je o něco levnější, nebo ze zvyku. Navíc dnešní plynové sporáky a ty původní, které „blafaly“ plamen, to je nebe a dudy. Takže nejdříve se musíme rozhodnout mezi jednou ze dvou variant.

Tip: Každopádně se nevyplatí šetřit na nesprávném místě. Vybírejte spotřebiče s úsporným provozem z kategorie A.

3. rozhodnutí: Základní vybavení, nebo něco navíc?

Trouba v základní výbavě má pár funkcí – většinou horní a dolní ohřev plus samostatný horní nebo samostatný spodní ohřev, někdy ještě třeba rozmrazování nebo gril, a víc ani ťuk.

Kdo se v pečení nijak nevyžívá, tomu budou základní funkce bohatě stačit a nemusí investovat do ničeho dalšího. Kdo se nespokojí jen se základem, toho čeká další kolo přemýšlení, jestli bude potřebovat horkovzdušný ohřev, gril, páru, nebo něco dalšího.

Tip: Jestli často pečete pizzu, podívejte se, jestli má trouba funkci „pizza“ nebo umožňuje spodní ohřev zároveň s cirkulací vzduchu.

4. rozhodnutí: Jakou horkovzdušnou troubu?

Horkovzdušná trouba má zabudovaný ventilátor, který ohřátý vzduch rozhání. Díky cirkulaci teplého vzduchu se rychleji ohřívá a peče rovnoměrně. Levnější variantou horkovzdušné trouby je trouba s ventilátorem.

I ventilátor umožňuje péct i několik jídel najednou, aniž by se jejich vůně promíchaly. Protože ale rozložení vzduchu není úplně dokonalé, během pečení budeme muset oba plechy prohodit.

Trouba s kruhovým topným tělesem je dokonalejší, neustále do prostoru vhání horký vzduch a plechy nemusíme přehazovat.

5. rozhodnutí: A co třeba páru nebo mikrovlny?

Kromě běžného pečení některé modely umožňují i vaření v páře. Pokrmy připravované v páře si zachovávají maximum chuti a vůně, a nemusíme je proto tolik solit nebo kořenit.

Zamyslete se nad touhle možností, jestliže milujete ryby – ty se v troubě s parním ohřevem připravují jedna báseň. Pára kromě toho dokáže i jiné věci, třeba dezinfikovat, ale kvůli tomu si ji určitě nikdo nekupuje.

Další možná kombinace je spojení běžné trouby s mikrovlnkou: ušetříte místo, nevýhodou ovšem je, že nabízí méně funkcí než klasická mikrovlnka a hlavně vám může chybět, když v troubě zrovna pečete a zároveň byste si rádi něco ohřáli.

Tip: Chcete páru? Rozbijte prasátko. Pečení v páře je sice zdravé, ale pořizovací cena je dost „mastná“. Ani mikrovlnka v troubě není moc levná.

6. rozhodnutí: Chceme grilovat, ale jak?

Ne každá trouba je vybavená grilem. Jestli rádi grilujete a milujete křupavou kůrčičku, vyberte model s funkcí grilování. V základní variantě má trouba jen jedno grilovací těleso, umístěné na horní stěně, které griluje pomocí sálavého tepla.

Dokonalejší variantou je rozmístění několika grilovacích těles, která můžeme zapínat zvlášť a zmenšovat nebo zvětšovat tak grilovací plochu. Existují i výklopná grilovací tělesa, která se snáze čistí a vůbec jsou příjemnější na údržbu. Třešničkou na dortu je otočný grilovací rožeň.

Tip: Budete-li chtít troubu s rožněm, nechte si obsluhu předvést v obchodě a nespoléhejte se jen na popis někde v internetovém obchodě. U některých trub není manipulace s roštěm úplně snadná.

7. rozhodnutí: Chceme, aby se sama čistila?

Čistit troubu od napečeného tuku a dalších zbytků jídel je pěkná dřina. Možná budete chtít investovat do trouby, která se udržuje sama. Pod různými názvy nabízejí výrobci dva typy samočištění:

trouby s pyrolytickým čištěním fungují na základě zahřátí na vysokou teplotu (v řádu několik set stupňů Celsia). Mastnota a zbytky připáleného jídla se spálí na popel, který stačí smést ze dna.

Katalytické čištění funguje podobně, vnitřek trouby má porézní smaltovanou úpravu, která pohlcuje uvolněnou mastnotu. Na závěr pečení necháme troubu ještě 20 minut běžet v režimu čištění a hotovo.

Tip: Když se rozhodnete pro troubu s pyrolytickým čištěním, vybírejte takovou, která má co nejvíc vrstev skla, aby se o rozpálené sklo v průběhu čištění nikdo nespálil.

8. rozhodnutí: Chceme investovat do pohodlí?

Kromě funkcí, které trouba nabízí, se musíme rozhodnout, jakou váhu přisuzujeme snadnému a bezpečnému zacházení s ní při vytahování plechů a nádobí. Můžeme se samozřejmě spokojit s klasickou variantou, nebo také sáhnout po bezpečnější možnosti:

některé trouby jsou opatřené teleskopickými výjezdy, jiné dokonce výsuvným pečicím vozíkem. Oba typy umožní vytáhnout horký plech z trouby, aniž bychom se museli vnitřku trouby dotknout. A navíc šetří naše záda.

Tip: Mezi troubami vyšší cenové kategorie existují dokonce takové, které nemají klasické otevírání dvířek směrem dolů, ale do strany. I to může práci v kuchyni zpříjemnit.

9. rozhodnutí: A nějaké další vychytávky

Máme-li v základních parametrech jasno, můžeme se věnovat dalším drobnostem, které zpříjemňují život.

Prima je osvětlení trouby po celou dobu pečení (nebo samostatné ovládání osvětlení), funkce jako rozmrazování potravin, program, který umožňuje lehce zahřát troubu a teplotu udržovat tak, aby mohlo kynout těsto, funkce udržování teploty (když často čekáte na člena rodiny, který chodí pozdě).

Chytré trouby mají displej, na kterém můžete nastavit skoro cokoliv, třeba optimální program na pečení konkrétního druhu pokrmu.

Tip: Dražší modely mají sondu, kterou zapíchnete třeba do masa a která ohlídá konstantní teplotu uprostřed pečínky.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
iluxus.cz
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
Společnost Luminox, švýcarská značka hodinek, které důvěřují příslušníci Navy SEALs, záchranáři a elitní dobrodruzi po celém světě, s hrdostí představuje další evoluci hodinek připravených pro mise: ř
Zapečená cuketa se slaninou
tisicereceptu.cz
Zapečená cuketa se slaninou
Můžete vynechat slaninu, čímž z tohoto pokrmu uděláte i skvělé jídlo pro vegetariány. Suroviny 2 menší cukety 100 g anglické slaniny 50 g tvrdého sýra sůl šlehačka prolisovaný česnek a byli
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
enigmaplus.cz
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
Chapadla, ostré zuby či démonické ryby bez tváře. Hlubomořská zóna Abysál je jedno z nejtemnějších míst na naši Zemi. Sluneční světlo sem neproniká a tak zde život probíhá ve věčné temnotě. Mohou se v
Baroni omezili práva nehodného krále
historyplus.cz
Baroni omezili práva nehodného krále
Král se tváří vznešeně, ale potají skřípe zuby. Historický dokument, jehož platnost právě stvrzuje přiložením své pečeti, mu nadiktovali vzbouřenci z řad vysoké šlechty, kteří o pár dní dříve obsadili Londýn. Anglie v roce 1199 truchlí i oslavuje současně. Tento svět právě opustil chrabrý král Richard Lví srdce (*1157), ale země vzápětí získává nového panovníka. Stává se
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
21stoleti.cz
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
Odstartovalo to v roce 1932 a trvalo další čtyři dekády. Americká Veřejná zdravotní služba (PHS) realizovala projekt zaměřený na studium syfilidy u Afroameričanů. Ty pak nechala desítky let trpět, aby
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
skutecnepribehy.cz
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
Důchod, který jsem pobírala, nebyla žádná sláva. Zoufale jsem si hledala brigádu nebo jiný zdroj příjmu. Až si mě našla skvělá práce sama. Na ten nápad mě přivedla bývalá kolegyně Jarka. Prý si našla senzační brigádu. „Přes noc doplňuji zboží v nákupním centru a mám za to spoustu peněz. No věřila bys tomu?“ vysvětlovala mi nadšeně. Brada
Svrab je zase mezi námi
nejsemsama.cz
Svrab je zase mezi námi
Svědění, vyrážka, bezesné noci a nejasná diagnóza. Možná se nejedná o alergii, ale o svrab. Šíří se mezi námi takřka raketovou rychlostí. Co s ním? Je to kožní onemocnění, které je aktuálně na velkém vzestupu. Jak svrab vypadá, proč se tak rychle šíří, jak se chránit a co na něj skutečně zabírá? Proč se svrab vrací? Možná jste o něm slyšela z vyprávění
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
epochalnisvet.cz
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
Herec se svým kamarádem zastaví stopařce. Je to mladá dívka, co se prý potřebuje dostat domů. Jenže, když se auto přiblíží až k mostu, který vede do města, děvče zmizí, jako kdyby tu ani nikdy nebylo. Šlo snad u nějaký přelud, nebo třeba ducha, který věčně bloudí krajinou?   Když je hollywoodskému herci Keanu Reevesovi
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
nasehvezdy.cz
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
Internet a sociální sítě se pro herečku Janu Švandovou (78) stávají novou zábavou a herečka přiznala, že se do jejich objevování vrhá s nadšením. Sleduje, co se kolem děje, a přiznává, že si užívá
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
epochaplus.cz
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
Chytré české mozky daly světu už obrovské množství významných objevů, od těch notoricky známých, starých i stovky let, až po ty nové, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Všechny vyjmenovat nedokážeme, ale provedeme vás abecedou těch, které zanechaly nesmazatelnou stopu. Lodě jezdí rychleji, rány se lépe hojí, fotografie už nejsou černobílé a táborníkům neteče do