Domů     Jiří Sýkora: Vařit jsem si začal na střední…
Jiří Sýkora: Vařit jsem si začal na střední…
23.2.2021

Vícebojař a rodák z Třebíče Jiří Sýkora toho má za sebou za sebou hodně. Vytvořil český juniorský rekord v sedmiboji i v desetiboji, stal se mistrem Evropy atletů do 23 let a v Americkém Eugene vybojoval titul mistra světa do 20 let!

Jak to všechno začalo? „Na základní škole v Třebíči,“ říká sympatický mladík. Škola je zaměřená přímo na atletiku a tak, i když chodil do jazykové třídy, měl tady výborné podmínky k tréninku.

Na školní akci Vánoční laťka si ho všiml jeho pozdější trenér Pavel Svoboda. To bylo nadanému sportovci 14 let a možná vůbec netušil, že o pět let později, v roce 2014, získá jako první český muž na juniorském mistrovství světa v Americe zlatou medaili.

Na střední mu vyšli vstříc

Po základce se Jiří Sýkora rozhodl pro studium na střední hotelové škole, která také byla v rodném Třebíči. „Byli skvělí a vycházeli mi vstříc. Bez potíží mě uvolňovali na tréninky, soustředění i závody,“ chválí své profesory.

A kdyby se mohl po dnešních zkušenostech rozhodovat znova, byla by jeho volba stejná? „Tenkrát jsem šel na cestovní ruch, ale teď vznikl nový obor – sportovní management.

Kdybych mohl, určitě bych volil ten.“ Po maturitě sice chvíli přemýšlel o vysoké, ale nakonec ji zavrhl. „Vím, že studium při svém vytížení nestíhám, tak jsem to raději ani nezkoušel,“ krčí odevzdaně rameny. „Alespoň zatím…“

Radost z vítězství v americkém Eugene.
Radost z vítězství v americkém Eugene.

Další sportovní úspěchy

Medailí má Jiří Sýkora celou řadu. Když pomineme spoustu prvenství v žákovských a dorosteneckých kategoriích, vyjmenujme alespoň tituly Mistr i Vícemistr České republiky ve skoku dalekém nebo Halový vícemistr České republiky v sedmiboji.

Poslední zlatou si odnesl letos v červenci z polské Bydhošti za prvenství v desetiboji na evropském šampionátu do 23 let.

Bojuje a nevzdává se

Ne vždy se ale dařilo. Pro špatný zdravotní stav a zranění při tréninku musel z některých závodů odstoupit nebo se jich vůbec nezúčastnit. Přesto se nevzdává. Trénuje každý den, řeší bolest lokte, rameno má po operaci stále citlivé. Také záda občas stávkují.

„Když mám hodně skoků a nestíhám odpočívat, je to velká zátěž na kyčle a bolest už je chronická,“ svěřil se. Stále však hledá řešení k nápravě. „Nově jsem teď zkusil kryokomoru. Uvidíme, jestli pomůže. Pevně věřím, že ano,“ dodává s optimismem jemu vlastním.

Koktejl z tvarohu a kefíru dodá potřebné bílkoviny.
Koktejl z tvarohu a kefíru dodá potřebné bílkoviny.

Výborný kuchař

Mladý muž netráví svůj čas jen na sportovišti. Je také skvělým kuchařem. Protože ví, že bez silných partnerů je život sportovce obtížný, a protože je zároveň vyznavačem zdravého životního stylu, spojil své jméno s produkty z Mlékáren Valašské Meziříčí.

Pro Paní domu připravil pár svých oblíbených receptů a předvedl pravou kulinářskou show. Bylo nesmírně zábavné ho při vaření pozorovat. K plotně se postavil jako absolutní profesionál a jeho zručnost v krájení předčila i mnohé zkušené kuchařky.

Od Itálie k líčkům

Vařit začal už na střední škole. „Doma to byly večeře, vzhledem k atletice spíše lehčí, ne tučná jídla. Občas jsem připravil něco i na soustředění, nejvíc klasické italské rychlovky – těstoviny s něčím,“ doplňuje. A co má nejraději?

„Momentálně mi asi nejvíc chutnají líčka na víně. A jako příloha šťouchané brambory,“ směje se. Už rok bydlí se svou přítelkyní atletkou Petrou Muzikantovou. A Paní domu prozradil, že i doma vaří spíše on. „I když přiznávám, že přítelkyně to umí lépe.“

Maličký, ale náš

Z Třebíče se nedávno s přítelkyní přestěhovali do nové garsoniéry na rozhraní Libně a Proseka. „Má 30 metrů čtverečních, ale mám to tady rád,“ říká. Byt si zařizovali sami, bez architektů.

„Baví nás to a myslím, že se nám povedlo dobře využít prostor,“ dovede se i pochválit. A pro jaký styl se rozhodli? „Vybírali jsem spíše barvy – máme kombinaci bílé, černé a hnědé…“

Kocourek a rybičky

Ve své nové domácnosti ale není tento pár atletů sám. „Bydlí s námi kočka. Našli jsme za domem opuštěné týdenní koťátko. Tak jsme si ho vykojili a dnes má náš kocourek Míša už tři měsíce,“ nezapře, že má ke zvířatům opravdu hezký vztah.

Do bytu se vešlo i akvárium. „Rybičky jsou nenáročné a tak se dají zvládat i při tom mém nabitém dnu.“

Žije naplno

Nejen zvířata, ale i přírodu má Jiří Sýkora v oblibě. A rád ji fotografuje. Pořídil si k tomu docela drahou aparaturu. „Při soustředění mám možnost se podívat i mimo stadion a tak jsem fotil třeba na Safari v Africe,“ pyšní se.

Byl tady na soustředění dvakrát, vždy celý měsíc, takže se sbírka fotografií rozrostla o zajímavé exponáty. K jeho dalším koníčkům patří golf. „Mám to i s fyzičkou, protože se tam dost nachodí, zrelaxuji se.

Je to pro mě ideální sport.“ Vedle toho si čas udělá i na in-line brusle, posilovnu a nohejbal. Žádný den nevynechá regeneraci. „Střídám to – vířivka, sauna, bazén, masáž…“ Žije prostě naplno.

Jiří Sýkora ve zkratce

* Narodil se 20. 1. 1995 v Třebíči, ve znamení Kozoroha.

* Měří 190 cm.

* Atletice se intenzivně věnuje od svých 14ti let.

* Maturoval na Hotelové škole v Třebíči, obor cestovní ruch.

* Bydlí v Praze i se svou přítelkyní, atletkou Petrou Muzikantovou.

* Miluje zvířata a jedním ze svých koníčků má fotografování.

Recepty

I. Grilované kuřecí paličky se zakysanou smetanou

Suroviny

8 kuřecích paliček * 1 citron * 150 g zakysané smetany * 1 lžička kurkumy * 1 hrst sekané petrželky * olej * sůl, pepř a špetka karí

Postup práce

Na marinádu dáme do mísy zakysanou smetanu, zalijeme ji šťávou z jednoho citronu. Přidáme 1-2 lžíce oleje, kurkumu, nasekanou petrželku. Dochutíme solí, pepřem a špetkou karí.

V marinádě obalujeme jednotlivé kuřecí paličky. Necháme je přes noc uležet v ledničce.

Druhý den jednotlivé paličky grilujeme asi 7 minut z každé strany.

Tip Jiřího Sýkory

Ke kuřecím paličkám se výborně hodí česnekový dip: smíchá se stejný díl smetanového bílého jogurtu, zakysané smetany a čerstvého sýru, zlehka se vmíchá prolisovaný česnek a směs se dochutí solí a pepřem. Na závěr se vmíchá šťáva z půlky citronu a lžička medu.

Lehké fitness lívanečky

Jako vydatnou snídani i chutnou svačinku si je můžeme dopřát bez výčitek svědomí.

Suroviny

10 bílků * 50 g ovesných vloček (jemně drcených) * 40 g rýžové mouky * acidofilní mléko s cereáliemi * mletá skořice * med podle chuti * olej *jahodový přeliv

Postup práce

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Přendáme do mísy a přidáme rýžovou mouku, ovesné vločky, špetku skořice, asi 5 lžic acidofilního mléka s vlákninou a nakonec med.

2. Jen zlehka promícháme. Hmota musí být nadýchaná a jemně napěněná – hustá stejně, jako u klasických lívanců.

3. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně lžící vkládáme malé množství těsta tak, aby vytvořilo kulaté lívanečky o průměru asi 8-10 cm.

4. Osmažené lívance klademe na talíř a zdobíme jahodovým přelivem. Dozdobíme čerstvými lístky máty nebo meduňky.

Text: Dana Pešková, Foto: Alena Kamasová (fotoreporterky.cz) a archiv Jiřího Sýkory

Štítky:
Předchozí článek
Související články
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
tisicereceptu.cz
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa? Ingredience 4 jehněčí kolínka 2 cibule 50 g másla 6 stroužků česneku 10 kuliček pepře 3 bobkové listy 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarý
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz
Perlové týdny Halada 2025
V květnu a červnu proběhne největší prodejní výstave perlových šperků v Čechách a na Slovensku. Legendární a největší akce rodinného klenotnictví Halada má tradicí již několik desetiletí. Na akci s
Nejkrutější zima novověku? Ptáci umrzali za letu!
historyplus.cz
Nejkrutější zima novověku? Ptáci umrzali za letu!
Kdo nemusí vytáhnout paty z domu, ten nevychází. V kalendáři jsou první dny roku 1709 a napříč Evropou mrzne, až praští. A to doslova. Ve Francii dokonce padají z oblohy ptáci, kteří za letu umrzli. Na jiných místech se při zvonění rozpadnou mrazem kostelní zvony. Ničivá zima potrvá čtyři měsíce a nabídne scény, které se zatím neopakovaly…  
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz
Gruzie plná chutí a vůní
Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární bohatství, což může být pro ty, kteří pamatují jen známý koňak nebo čaj opravdovým překvapením. A pohostinnost místních je pověstná. Však také jedno z přísloví zní: Host je dar Boží.   Gruzínská kuchyně není jenom jedna, po staletí vstřebávala vlivy turecké, íránské a posledních dekádách i ruské. Navíc
Vestavba s přidanou hodnotou
rezidenceonline.cz
Vestavba s přidanou hodnotou
Design kuchyně ctí spotřebiče, které nejsou na první pohled vidět. Mohou být ukryté za kuchyňskými dvířky nebo splývají s kuchyňskou linkou. Pro vestavné spotřebiče hraje řada faktorů. Jedním z nich je úspora místa a designově čistý vzhled kuchyně. Nabídka tohoto typu spotřebičů je veliká, v zásadě si můžete pořídit kompletní výčet nezbytných kuchyňských pomocníků od
Manželství Brooke Shields spěje pomalu k rozvodu
nasehvezdy.cz
Manželství Brooke Shields spěje pomalu k rozvodu
Hvězda filmu Modrá laguna, i po letech stále krásná Brooke Shields (59), prochází manželskou krizí! S filmovým scenáristou a producentem Chrisem Henchym (60), kterého si brala už před čtyřiadvaceti
Rukopis, který mu změní život: Co našel Wilfrid M. Voynich ve Frascati?
enigmaplus.cz
Rukopis, který mu změní život: Co našel Wilfrid M. Voynich ve Frascati?
Americký sběratel starožitných knih polsko-litevského původu Wilfrid M. Voynich (1865–1930) se v roce 1912 přehrabuje desítkami rukopisů uvnitř jezuitské knihovny ve starobylém paláci Villa Mondragone
Jak správně pečovat o citlivou atopickou pokožku? Dopřejte jí koupel a med
nejsemsama.cz
Jak správně pečovat o citlivou atopickou pokožku? Dopřejte jí koupel a med
Stává se vám, že po sprchování cítíte na těle nepříjemné pnutí, loupe se vám kůže, nebo vám dokonce naskáčou pupínky? Víme, jak si s tím poradit. Zdroje pitné vody jsou dnes bohužel natolik kontaminované, že přidávat chlor do vody je prakticky nezbytností. Takto upravená voda potom kůži nejen dráždí a vysušuje, ale u citlivějších jedinců může vést
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
epochanacestach.cz
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
Hluboko v Pacifiku leží ostrov proslulý svou tajemnou prastarou civilizací. Zdobí jej nejen kouzelná příroda, ale i 300 soch moai. Každá z těchto soch je vytesána z jednoho kamene a má typickou protáhlou tvář. V současnosti se zdá, že řada tajemství Velikonočního ostrova se již dočkala svého rozluštění. Víme, proč tyto sochy vznikly a jakým způsobem se po ostrově
Vím, že je stále se mnou
skutecnepribehy.cz
Vím, že je stále se mnou
Se smrtí mého milovaného Pavla jsem se nemohla dlouho smířit. Až jednoho večera, kdy jsem na něj vzpomínala, se přihodilo něco nečekaného. Manžel před časem prohrál boj s nemocí. Byl láskou mého života. Smířila jsem se s tím, že dožiji sama. Nikoho jiného jsem k sobě nechtěla. Ukázalo se však, že mě měl Pavel tak moc rád, že nedokázal
Test využívající infračervené světlo dokáže detekovat krev od pacienta s rakovinou plic
21stoleti.cz
Test využívající infračervené světlo dokáže detekovat krev od pacienta s rakovinou plic
Vědcům z Institutu Maxe Plancka pro kvantovou optiku se podařilo vytvořit nový test, který je schopen odhalit vzorky krve pacientů, kteří trpí rakovinou plic, a to s 81% přesností. Do budoucna by tent
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století.